Замјенске инсталације у кући панела: суптилности, правила и препоруке

У било којој згради у совјетској згради, прије или касније бит ће потребно извршити велике поправке, укључујући и кућну мрежу. Прво, стара мрежа више не може да се носи са тренутним оптерећењем. Друго, извршена је алуминијумским жицама, које се сада свуда мењају на бакру. Замјенске инсталације у кући плоче представљају неке потешкоће. Није лако носити утичницу или се пребацивати на било које мјесто које вам одговара. Међутим, сложеност ове чисто физичке природе, која се односи на електрични дио, не разликује се од инсталације ожичења у обичним зградама. Дакле, сасвим је могуће без професионалног електричара, обавити поправку ожичења властитим рукама.

Шта је панел кућа?

Куће панела подигнуте су још у совјетска времена. Они су били нека врста економске варијанте, јер комбинују брзину зграде и ниску цену грађевинског материјала. Конструкција панела се састојала од армирано-бетонских плоча, које су се производиле у специјалним фабрикама тако што су се бетонирале арматуре. Ови панели (или панели) били су два типа - за подове или стропове и зидове.

Структура панела изгледа као кућа са картама, сваки зид у њој је носач. Овдје не може бити говора о било каквој реконструкцији, само куке једног зида, цијела кућа ће бити изграђена. Сада се такве структуре ретко смањују, а људи нису посебно спремни да купе станове у панелима. Све су исте за стамбене зграде од опеке више разматранеудобно. Они боље складиште топлоту, имају високу звучну изолацију, и наравно, много су лакше обављати поправке и санацију. Поготово ако дође до таквог питања да замијени ожичење.

Карактеристике електричних инсталација у панелима

Полагање електричних инсталација у панел кући се углавном одвијало у посебним каналима (или жљебовима) који су предвиђени и направљени у армиранобетонским плочама у фабрици.

Положаји ових бразда су строго регулисани, као и отвори испод прекидача и утичница.

То јест, није било шансе да се уређај за пребацивање пребаци на друго, прикладније мјесто. И код стропних штедњака су постојали посебни жљебови за постављање жица за расвјетне уређаје.

Још једна могућност, након које је ожичење инсталирано у кући на плочи - у простору између плафонских и зидних плоча, ово мјесто је затим затворено са лајсном. Исто тако, жице су положене у спојеним спојевима.

Обратите посебну пажњу на ове нијансе, јер ако морате замијенити електричне инсталације у кући плоча властитим рукама, морате знати барем гдје потражити начине полагања старих жица. Потребно их је пробати и искористити за ново ожичење до максимума, јер је уградња цијеви у армирано-бетонске плоче - лекција је врло радно интензивна.

На видео ожичењу на плафону, постављеним кроз унутрашње шупљине плоче:

Опције ожичења за панелну кућу

Пре замене електричне инсталације,Одредите који вам метод најбоље одговара.

Најприступачнија опција је извлачење жица на површинама зидова и плафона испод жбуке. У овом случају, кабл се директно причвршћује за површине. Може се унапријед растегнути у цијеви: челик, електротехника од пластике, валовита пластика или флексибилна метализирана. Причвршћивање на површине врши се специјалним спајалицама, спојницама или спајалицама, што ће захтијевати бушење малих отвора. Након фиксирања проводника наноси се слој жбукања. Овом методом моћи ћете да одвојите одвојене линије не само за уређаје за осветљење, већ и за снажне кућне апарате (клима уређаје, водене котлове).

Недостатак ове опције је да ће бити потребни додатни новчани и физички трошкови за малтерисање површина.

Жица у кући плоче може се поставити и на под, ако у будућности треба направити бетонски под. Проводници се пружају у валовите цеви, слажу на под и сипају бетон. Поставите жицу у висећи плафон. Једини недостатак - на подовима и строповима могу се монтирати утичнице, још увијек их је потребно инсталирати на зидове, а на ово мјесто ће направити површину или положити жице за гипс.

Замена ожичења у кући на плочи се генерално може обавити отвореном методом заптивања.

У овом случају, проводници су монтирани у цевима или посебним пластичним кабловским каналима. Пожељно је одабрати бртвуместа где је могућност механичког оштећења кутије са каблом минимална. То, наравно, није најбоља опција са становишта естетике, али се инсталација таквог књижења може обавити када се комплетна адаптација стана заврши.

Метода сечења такође остаје релевантна, само у бетонским плочама, што ће захтијевати значајне физичке и временске трошкове.

Скидање плоча

Већ смо споменули да је додиривање зидова носивих плоча забрањено, то се односи на глачање. Међутим, забрана се више односи на инсталацију хоризонталних пруга. Прављење вертикалних жљебова за жице је сасвим дозвољено. У овом случају, још увијек постоје нека ограничења, потези се могу направити превише дубоко, што може довести до слабљења структуре (дозвољена дубина не већа од 10 мм). Најважнија ствар при уградњи вратила је да се не сломи метална арматура.

Без нагиба и линија испод нагиба, брушење бразди у утичнице и прекидаче се обавља строго једнаким врховима.

Минимална удаљеност између цијеви за довод плина и даске мора бити 40 цм, а од прозора и довратака жљебови електричног ожичења морају бити уклоњени најмање 15 цм

За резање лопате ће требати посебан алат, који вриједи пристојан новац. Па, ако имате могућност да га изнајмите професионалном електричару.

Потребан је Бугарин и потребан јој је дијамантни диск, само он може руковати таквим чврстим материјалом као бетон. На зиду је потребно унапријед дизајнирати рутузаптивке жице, а затим дуж ових линија, два паралелна шупљина на удаљености од 2 цм. Сада вам је потребан ударац, уз помоћ њега уклоњени остаци бетона између резова.

Наравно, идеална варијанта ће бити бараж. Овај алат у својој суштини подсјећа на Бугара, само унутар њега већ су уграђени дијамантни дискови.

Растојање између дискова се може унапред подесити, као и жљебови који се режу у дубину.

Још једна велика предност бачве је да је опремљен усисивачем, прашина за монтирање не излази изван кућишта. Једини недостатак је цијена, у овом случају, чак и рента ће бити скупа.

рупе за монтажу

Ако замјена ожичења у кући плоча укључује нова мјеста за утичнице и прекидаче, тада ће бити потребно још једно компликовано раздобље рада - бушење рупа за њих у бетонском зиду.

Шта вам је потребно за ово?

  • Оловком с равнилом (или мјерном траком).
  • Чекић и бушилицу за њега у пречнику од 8 мм.
  • Специјална млазница - круна за монтажу под-носача у бетону (пречник око 70 мм).
  • Лопата - специјална млазница за уклањање преосталог бетона из рупе.

На месту где би уређај за пребацивање требало да стоји у будућности, повуците круг дуж пречника под-носиоца. Дефинирајте његов центар и покрените рупу у њој дубином од 50-60 цм помоћу бушилице. Сада ставите алат на круну на бетон и означите контуру будућег отвора. Поново инсталирајте бушилицу и планирани кругБушите 12-14 рупа (олакшава и убрзава процес монтаже рупа). Још једном ставите круну и избушите је сада на пуној дубини (50-60 мм). Све што треба да урадимо је да ставимо млазницу за скупљање и избијемо преостали бетон.

Све фазе су јасно приказане на видеу:

Исто тако, направите отворе за дистрибуцијске кутије, ако не користите старе.

централа

По правилу, у кући панела, метар електричне енергије и улазна машина за стан су раније постављени на стубишне ћелије. Сада нема довољно једног аутомата, штит се прикупља од уређаја заштитног искључења (УЗО) и појединачних аутоматских прекидача за сваку групу потрошача.

У принципу, бројач и улазни аутомат можете и даље остати на локацији. Нарочито зато што то захтева организација за снабдевање енергијом за несметано повлачење сведочења од записничара.

Остатак распореда разводне табле може се самостално монтирати и инсталирати на улазу у стан. У овом случају, најбоље је користити металну или пластичну посебну кутију, тј. Спацерсцхип који ћете имати монтирану машину. У кући на панелу да би се сакрило то је веома проблематично, само замислите коју ће димензију бити потребно ући у армиранобетонску плочу. Изаберите материјал по свом нахођењу. Пластична кутија ће бити практичнија, мање важна и има атрактивнији изглед у погледу естетике. Метална кутија се одликује издржљивошћу ипоузданост

Схематски дијаграм каблова од улазног панела мисли унапријед.

Препоручује се да се препоручују одвојене машине за генерисање грома и утичнице за струју. За сваку грану, као и за моћне потрошаче, инсталирана је појединачна машина.

Таква шема је такодје погодна по томе што ће, ако је потребна поправка на било којој од грана електроенергетске мреже, бити довољно искључити потребну аутоматску машину, а не оставити у исто вријеме без стреса сав стан.

Замена ожичења по корак

Пре мењања ожичења потребно је уклонити старе жице. Почетак свих радова треба да буде прекид снабдијевања електричном енергијом на радном мјесту, тј. Потребно је искључити улазну машину у стан и провјерити да ли је напон заиста одсутан.

Уклоните старе прекидаче и утичнице, отворите разводне кутије и извуците другу уклопну тачку жица. Понекад се у панелима може извући читава жица из старе бразде кроз разводну кутију. Али најчешће само почните од кутије пажљиво ухватите проводника, ако је на неком месту чврсто ухваћен у старбике и алабастер отопини, онда га уз помоћ длијета и чекића ослободе. У основи, ако не користите неке старе ударце, не затегните главу, оставите ту стару жицу, само је пажљиво изолујте са обе стране.

У сандуцима за ново ожичење, ставите проводнике и причврстите их гипс или алабастер отопином. Инсталирајте унапреднаправили су разводне кутије и под-носаче, ставили у њих жице. Направите потребне прикључке у кутијама, прикључите утичнице и прекидаче.

Видео је резултат рада електричних инсталатера у кући на панелу:

Рекли смо вам главне нијансе замене жица у кући панела. Ова врста рада и даље важи за комплексне, у суштини велике поправке цијеле електричне кућне мреже. Зато, заиста ценим вашу снагу, можда је боље позвати професионалног електричара.