Замјена радијатора за гријање у стану властитим рукама

У домовима преко 30 година, замјена радијатора је једноставно потребна. Када се батерије промене у стамбеној згради, пожељно је да се не остављају производи од ливеног гвожђа, јер су у њима, услед процеса корозије током времена, зачепљени унутрашњи отвори пролаза. Поред тога, рђа квари изглед уређаја за грејање. Генерално, неопходно је заменити грејне батерије и модерније конструкције, на пример, биметалне. Погледајмо како инсталирати нове радијаторе гријања.

На који рачун мењам радијаторе?

Дакле, радијатори у старим високим зградама дуго су били у јадном стању, али локалне сервисне канцеларије не журе да изврше велику или барем делимичну поправку система грејања, замењујући проблематична подручја. Поставља се питање, ко би требало да замени грејне батерије у приватизованом стану? Да би се одговорило на ово питање потребно је обратити се на законску основу Руске Федерације и разумјети правне аспекте.

Влада Руске Федерације је у августу 2006. године установила (Резолуција бр. 491) и усвојила правила која уређују тај дио заједничке имовине у стамбеној згради. Према шестом ставу ове уредбе, општи објекат је систем грејања који се налази у кући, укључујући:

 • устаје;
 • арматуре (регулација и затварање);
 • грејни елементи (радијатори);
 • мерила топлоте опште намене;
 • друге врсте опреме која је дио мреже за гријање.

То значи да ако су батерије истекле или су се појавиле у њимаДа тече, онда промијените опрему и треба да буде организација која прима мјесечне одбитке од станара стамбене зграде за ремонт зграде и одговорна је за правилно одржавање и сервисирање заједничког објекта зграде.

То значи да замену и уградњу радијатора за грејање треба да обављају ХОА или Стамбени фонд, без обзира да ли је стан приватизован или је општинска имовина. У исто вријеме, становници не би требали плаћати додатне накнаде.

Међутим, управљачки органи не говоре о овим информацијама од власника станова, присиљавајући их да плате за демонтажу, инсталацију, па чак и куповину новог уређаја за гријање. Да, и чекање на акцију од стамбених и комуналних служби или организације за управљање је трајало јако дуго, тако да многи становници замењују акумулаторе за грејање у свом стану.

Шта учинити прије замјене?

Цјелокупан процес замјене опреме за гријање може се подијелити у двије фазе: припремна фаза и друга фаза - процес уклањања и уградње гријања радијатора. Од пажљиве припреме за замену инструмената, брзина процеса зависи од тога шта је веома важно, јер се сви радови, по правилу, обављају непосредно пре нове грејне сезоне.

Да би се тај процес убрзао, ваља дјеловати у складу са унапријед дефинираним планом:

 1. Прихватамо дозволу за промену у одговарајућој организацији.
 2. Боље је договорити се о заједничкој замјени опреме са сусједима изнад и испод.
 3. Уклањамо све потребне величине.
 4. Купујемо нове грејне батерије, арматуре, арматуре, цеви.
 5. Спремамо неопходне материјале и алате.

Прва ствар коју треба урадити да не би имала непријатне посљедице у будућности, је да координира њихове акције:

 1. Ако замените батерије истог типа (тј. Ливеног гвожђа на ливеном гвожђу), само треба да обавестите организацију за управљање о будућим поправкама.
 2. Ако промијените радијатор за други тип, укључујући и могућност промјене конфигурације и повећања површине гријања, власник стана мора контактирати плаћеног стручњака за испитивање могућности уградње нове опреме за гријање. Замена батерије у стану не би требало да негативно утиче на топлотну равнотежу читаве куће.
 3. Ако планирате не само да промените радијаторе, већ и да их преместите на друго место, онда је неопходан и закључак вештака.

Ако дође до договора са сусједима о потпуној замјени цјевовода, посао ће бити много лакши. Ако се не слажете с њима, морат ћете подрезати уста на поду и испод стропа, инсталирати цијев за појачање пропилена само у вашем стану.

Ако се суседи сложе, онда је потребно уклонити и забележити све величине:

 1. Измерити пречник излаза из суседне грејне батерије (слика 1 на дијаграму) и пречник улаза у сусједни гријач испод (бр. 21 на дијаграму).
 2. Измерите дужину цеви за повезивање са суседом одозго (бр.2.4 у дијаграму). Колика је удаљеност од излаза из радијатора комшије од врха до угла 90? и из угла 90? до подне плоче.
 3. Измерите дужину цеви за повезивањесусед одоздо (бр. 18,20 у шеми).
 4. Измерите дужину цеви у вашем стану (сума сегмената је 5,7,9,12,13,15,17). Плус, цев за пролаз плоча преклопа (око 1 метар). Промјером цијеви узимамо исти, који је замијењен замјењивим радијатором.

Ако се сусједи не сложе, онда се сва мјерења уклањају само у њиховом стану.

Знајући све потребне величине, бројимо колико је материјала потребно и купимо нове радијаторе гријања, цијеви, фитинга и фитинга.

Пре замене радијатора у стану, потребно је да се ускладите са следећим алатима:

 • преса за фитинге;
 • ниво;
 • кључеви;
 • бушаћи чекић;
 • савијање цеви;
 • нож;
 • чекић.

Важно! Да бисте замијенили батерије за гријање властитим рукама није се претворило у поплаве вашег дома и сусједа станова одоздо, не заборавите затворити воду.

Нови радијатори грејања морају се добити из паковања. Не бацајте картон у који су били спаковани, већ га исеците на два дела. Ставите једну половину испод радијатора тако да се не огреби или изазове даљња оштећења. Други се може користити као заштитни екран, постављајући га између старе батерије и зида, што ће помоћи да позадина остане нетакнута.

Након завршетка рада на тренингу можете почети са замјеном батерија за гријање.

Замена радијатора сопственим рукама

Замјена радијатора у стану властитим рукама није тако тешка као што се на први поглед чини.Да бисте поједноставили свој задатак, поступајте у складу са нашим упутствима корак по корак:

 1. Ако је уграђен трокраки кран, он се мора отворити и осигурати да у старим батеријама нема воде. Да бисте извршили ову операцију, морате одврнути вијак и уклонити квачицу или мало олабавити чеп. Ако вода не капље из шипке, вијак се може још више одврнути. У присуству течности, можете чути одговарајуће звукове. Ако сте сигурни у воду у славини, затегните вијак назад и сазнајте зашто водовод није био блокиран. У случају да је све у реду, потребно је уклонити горњи дио тросмјерног вентила.
 2. У случају када су узводни и низводни цијевни водови, који возе горе-доље по радијатору, сувишни резбарије, мораћете да их изрежете. Да бисте то урадили, морате одврнути прву матицу на горњој цеви, на исти начин на који морате да урадите дно. Ако нека врста ораха није уврнута, само очистите подручје са ножем или металном четком.
 3. На месту уклањања матице потребно је оставити потпуно исту количину навоја да би се без проблема уграђивала батерија за грејање. Неопходно је запамтити да се резбарење мора оставити тачно тако да је довољно за увртање фитинга. Да би се уградио тее за 4-5 окрета, обично је потребно 7 нити конца.
 4. Стари хладњак се мора уклонити из носача. Нека буде потребно на најпогоднији начин за вас: прво морате одсећи цеви, затим помоћу цевастог кључа да одврнете причвршћивање, илиодврните причврсни елемент и одрежите цеви.
 5. Употријебите Бугара да исечете цијеви. Тачка искључивања се мора одредити унапред (навијање доње и горње цеви). Треба да запамтите да оставите 7 окрета! Стари радијатор се може уклонити, више неће бити потребан.
 6. Уклоните старе додатке чекићем или кључем. Спојите т-комад с брадавицом. У брадавици је потребно окретати кугласти вентил (уређај за закључавање у нашем дизајну). У другом смеру затегните пресу. Једна капица чаја треба да остане да би се завила у цев, чији је део испаљен. Шема захтева два таква пројекта.
 7. Заврните дизајне са Т-ом на навој горње и доње цеви. Урезивање унапријед мора бити запечаћено огреботином. Окрените прикључке за Т-елементе.
 8. Из метално-пластичне цеви неопходно је изрезати секције-џемпер тражене величине. Ова секција ће морати да повеже слободне скице горњег и доњег Т-комада. Руб пластичне цеви треба да се калибрише. Лагано савијање, убаците цев у одводе. Када се цев монтира, треба је поравнати.
 9. Притисните пластичну цев с њом.
 10. Узмите комплетан сет горионика како би одговарао величини цеви. Претпоставимо? у. Затегните ноге на новој батерији. Стисните сваку нит са огреботинама. Помоћу шестерокута затегните поклопац хладњака. На врху батерије користите Мајевски кран.
 11. С обзиром на број одјељака,одредите средину секција.
 12. Помоћу рулета одредите средину прозорске нише. Радијатор би требао бити увучен тако да средина радијатора буде поравната са средином прозорске нише. На екстремне локације између секција треба да "држите" носач. То јест, између првог и последњег дела и других. На зиду означите оловку, указујући на локацију сидришта.
 13. Уклоните хладњак са стране. Користите ниво за прављење вертикалних ознака за 4 причвршћивања на ново нанетим ознакама.
 14. Висећа батерија ће бити потребна, фокусирајући се на прозорску даску (ако је нова) или на ниво (ако је праг неисправан). Измерите растојање од прозорског прага до центра цеви. На пример, растојање ће бити 10 цм, а две парцеле на којима треба да се налазе ознаке за монтажу 10 цм, додајући још 1,5-2 цм
 15. Измерите средњу удаљеност епрувете за краткоспојник.
 16. Направите рупе чекићем. Свака рупа мора да убаци носач, пазећи да дође у потпуности. Ако је потребно, дубоко отворите рупе.
 17. У свакој рупи затегните држач. Радијатори виси на носачима. Морат ћете само спојити горњу и доњу цијев подизача и батерије. Две метално-пластичне цеви морају бити савијене, изрезане до жељене величине, калибрисане.
 18. Повежите структуру тако што ћете одвртати вањске Т-рачве Т-профила и заврнути цијеви у њих. Веза је директна. Зајеби све матице.
 19. Проверите ограде и ако је потребноповуци их. Глатко отворите горњу и доњу дизалицу, али не до краја. Чут ћете буку, чим се заустави, дизалице се могу потпуно отворити.

Ако сте све урадили у складу са упутствима, можете честитати - радијатор је успешно инсталиран. Само треба да сачекаш док се не угрије, и то ће загријати твој стан. Процес замене радијатора није тако компликован поступак. Главна ствар је да се размишља, припрема и ради све пажљиво.