Захтеви за покривање радних места у различитим условима

Норме и правила за осветљење послова

Услови за осветљење просторија и радних места су две међусобно повезане компоненте. И мењају се само у зависности од природе обављеног посла, као и зависно од окружења на радном месту.

Стога, да бисмо размотрили правила осветљења на радном месту, мораћемо да се позабавимо цијелим питањем расвјете на радном мјесту, а затим размотримо параметре који су нормализирани за свако појединачно радно мјесто.

типови осветљења

Да бисмо разумели потребу за обухватом радних места, прво ћемо испитати које типове осветљења простори уопште раде. Ово ће омогућити да се компетентније настави ићи директно на њихову покривеност.


Комбиновано природно светло

 • Прва и једна од најважнијих је природна светлост. Формира се због лаких шупљина на крову и зидовима зграде.Природно осветљење је апсолутно бесплатно, али се може користити само током дневног светла.
 • Током ноћи, користи се вештачко осветљење.Формира се на рачун извора светлости са различитим светиљкама и инсталацијама. Због тога се траже различити углови расипања и светлосни токови из таквих извора.


комбинована расвета

\ т
 • У неким случајевима користи се тзв. Комбиновано осветљење.Обично се користи у случајевима када само због природне светлости није могућеда се постигну неопходни показатељи осветљења радних места. За то је у таквим зонама организовано додатно вештачко осветљење, као на видео снимку.


Формула за израчунавање КПО

 • Сада погледајмо детаљније сваку од ових врста расвјете.Почнимо са природним. Један од главних показатеља природног осветљења је тзв. КПО - коефицијент природне светлости. Карактерише се као однос осветљености унутар зграде, до осветљења изван зграде на отвореном у јасном времену.


Мапа светлосне климе

 • Овдје треба имати на уму да је природна свјетлост у јужним дијеловима наше земље много већа од природне свјетлости у сјеверним регијама.Стога ће КПК за исте зграде и врсте послова значајно варирати. Да би се то постигло, постоји чак и тзв. Мапа лаке климе наше земље, која је подељена у 6 зона.
 • Главна карактеристика вештачког осветљења је осветљење радног места.Мјери се у апартманима (ЛК), а за различите просторе и радна мјеста се рачуна одвојено.

Норме осветљења за прва два снимка визуелног рада

 • Али овдје исто има своју нијансу.Чињеница да расвета може бити усправна, бочна и комбинована, односно горња и бочна. И, у зависности од локације уређаја, тражени индикатор нормализованог осветљења може да варира доста.

Стандарди за осветљење послова

Захтеви за осветљењерадно место је прописано у ГОСТ Р 55710 - 2013. Условно се могу поделити у две компоненте - то су захтеви за осветљење и норме за квалитет осветљења. За неке, ове бројке могу изгледати готово идентичне, али то није случај. Погледајмо сваки од њих посебно.

Захтеви за осветљење за радна места

Прије свега, хајде да се осврнемо на такве показатеље као што је освјетљење. Треба да одговара Табели 1 СНиП 23 - 05 - 95 и зависи од карактеристика визуелног рада. Али за радна мјеста ово је далеко од свих показатеља.


Осветљење радног места

Чињеница је да разлика у свјетлу између освјетљавања радног мјеста и околине има штетан учинак на људски вид. Стога се овај индикатор уводи као зона непосредног окружења. Ова зона се сматра свим окружењем на удаљености до 0,5 метара.

Зона периферног вида

Али то није све. Под зоном непосредног окружења налази се тзв. Зона периферног вида. Расвјета у овој области је такође строго нормализована.


У фото табели 1 ГОСТ Р 55710 - 2013

Осветљеност подручја непосредне околине директно зависи од норме осветљености радне зоне. Стога се избор осветљења за ову зону врши према табели 1 ГОСТ Р 55710 - 2013.


Осветљење зоне периферног вида

Осветљење зоне периферног вида зависи од осветљености у области непосредног окружења. И мора бити најмање 1/3 од ове вредности.


Табела избора броја тачака рачунања радног осветљења

Осветљење истог радног места треба проверити методом прорачуна и сасвим је могуће извршити га сопственим рукама. Да би се то постигло, цијело подручје је подијељено на равномјерну мрежу са ћелијама са строго одређеним размаком између њих. Број тачака израчунавања и величина мреже одређују табелу А1 ГОСТ Р 55710 - 2013.

Норме квалитета осветљења радних места

Међутим, норма осветљавања радног места укључује не само квалитет осветљења, већ и бројне параметре. Сви они у ГОСТ Р 55710 - 2013 сажети су у тзв. Индикатору нелагодности осветљења. Али за боље разумевање, све компоненте овог параметра ћемо разматрати одвојено.


униформност осветљења

 • Прва и једна од најважнијих је такозвана униформност илуминације. Стандардизован је и за радно место и за суседне зоне.Али пре него што говоримо о униформности осветљења, хајде да схватимо шта је овај параметар.
 • Логично, многи сугеришу да је то однос максималних и минималних светлих подручја на радном мјесту.Али то није случај. Једнакост осветљења се посматра као однос минимално осветљених зона и просечне осветљености.
 • За природно осветљење, ова бројка не би требала бити већа од 1 до 3.За вештачко осветљење, овај параметар зависи од типа просторије и стандардизован је одговарајућим табелама у ГОСТ Р 55710 - 2013. , 7

Обратите пажњу! За радне просторе са класом визуелног рада 7 или 8, униформност природне светлости није нормализована.

 • Једнакост осветљења се нормализује за зоне које су суседне радном.На пример, за зону непосредног окружења ова цифра је 0,4, а за периферну зону - не мање од 0,1.

Обратите пажњу! За зону периферије, ако је уједначеност свјетлости близу 0.1, у сваком случају, освјетљење најтамнијих подручја не би требало бити мање од 50 кг за површине и 30% за зидове.

 • Да би се обезбедили хигијенски захтеви за густину светлости, примењује се параметар као што је цилиндрично осветљење.Карактерише га као однос вертикалне светлости и угла пројекције светлости.


На фотографији је норма цилиндричног осветљења

 • Овај индикатор је посебно важан за објекте као што су концертне, трговачке, изложбене и друге сличне дворане.Цилиндрично осветљење, у зависности од захтева засићења светлом, подељено је у три групе, а према табели 2 ГОСТ Р 55710 - 2013 требало би да буде 100, 75 или 50 лук.
 • Следећи важан показатељ је рефлектовани сјај.Овај индикатор зависи од више параметара одједном. То је снага појединачних елемената, као и угао њиховог распореда и коефицијенти површинске рефлексије. Коефицијенти рефлексије зависе од структуре зидова, плафона, подова и радних површина, као и од завршних материјала.

Заштитни угао зависи од осветљеностисветиљка

\ т
 • Стога, инструкција нормализује све ове индикаторе.Табела 3 ГОСТ Р 55710 - 2013 поставља углове нагиба расвјетних тијела различите снаге. Поред тога, садржи норме поправљене компоненте за различите површине. Дакле, за зидове овај индекс треба да буде у границама од 0,5 - 0,8, за плафон - 0,7 - 0,9, за под - 0,2 - 0,4, а за радне површине 0,2 - 0 , 7.

Збирна табела индикатора нелагодности осветљења

 • \ т Следећи критеријум је пулсни коефицијент.А ако за жаруље са жарном нити није јако битно, онда је за диоде и флуоресцентне лампе овај параметар веома важан. Чињеница је да ако је цена коју користите лампе ниска, онда је вероватноћа стробоскопског ефекта висока. Ово је посебно важно када се ради са људима са ротирајућим механизмима. Стога, у свим случајевима, ова цифра не би требало да пређе 10%.
\ т

Савет. Ако желите сами одредити фактор пулсације, то ће вам помоћи са обичним мобилним телефоном с видео камером. Једноставно усмјерите телефон према извору свјетла и провјерите нема ли црних трака. Ако јесу, онда је лампу тешко назвати висококвалитетним, ако није, онда је у складу са нормама.


Број оперативних чишћења уређаја у зависности од животне средине

 • Још један параметар који чини ГОСТ Р 55710 - 2013 је фактор рада склопова.Током рада, лампе су загађене и више не могу да обезбеде потребан ниво осветљења. ЗатоУ зависности од карактеристика животне средине, развијена је табела 4 ГОСТ Р 55710 - 2013 која нормализује број чишћења уређаја годишње.

Осветљеност монитора

 • Па, и последња компонента је укупна осветљеност која долази од монитора.Зато што монитори такође емитују светло, и то треба узети у обзир. Овде све зависи од позадине монитора и величине знакова на њему. Сви ови параметри су сумирани у Табели 5 ГОСТ Р 55710 - 2013.

Можете сазнати о томе како да ваше радно мјесто освијетли сами.

закључак

Осветљење и осветљење радног места нису сви параметри које треба израчунати приликом организовања радног осветљења. Као што видите, постоје и други параметри квалитета осветљења, а нисмо водили све.

У неким случајевима, такође морате узети у обзир квалитет преноса боје, правац видљивости у односу на угао удара, аксијалне силе светлости и многе друге параметре. Потреба да се ови параметри узму у обзир зависи од карактеристика радног места, а за детаљније разматрање свих ових показатеља, не један чланак, већ ће бити потребна комплетна књига.