Загревање преграда од сухозида

Гипсана плоча је савремени грађевински материјал за унутрашњу обраду простора. За неколико година стекао је огромну популарност међу градитељима и међу обичним људима.

предности сухозида

Гипсана плоча, за разлику од блока од цигле или пене, ни на који начин не ограничава машту дизајнера, а инсталацијом преграде за суву градњу управљаће свака особа која може руковати најједноставнијим алатима. Преграде од гипсаних плоча су лаке, тако да не стварају опипљиво оптерећење на плафону и сам дизајн зграде.

Плоче сухозида саме по себи имају одлична звучна и топлотна изолацијска својства, а празан простор између њих додатно повећава тај ефекат. Стога, ако се суочите са зидовима зидова са гипсаном плочом, не само да ће спријечити хладноћу зими да уђе у просторију, већ неће допустити да унутрашњост топлине продре у топлину зидова загријаних сунцем. У исто вријеме, пожељно је монтирати плоче на метални оквир, а не одмах на зид. Простор између сухозида и зида обезбеђује додатну изолацију.

Материјали за изолацију

Асортиман гријача је прилично широк, тако да је могуће одабрати материјал према Вашим жељама за квалитетом и цијеном.

  1. Полистирен или пена. Пјешчане полистиренске плоче лако се пале. Стога је боље купити пјенасти полистирен са ознаком ПСБ-Ц (то значи да је материјал третиран антипирејом). Ови материјали су једноставни за употребу, лагани, али недовољнидобре звучне изолације. Плус, могу оштетити вашег миша. Многи сумњају у еколошку сигурност ових материјала, па се ријетко користе.
  2. Скловат. Предности су ниска топлотна проводљивост и демократска вриједност. Али у процесу рада можете наићи на проблеме: ако влакна стаклене вуне падају на кожу, очи и слузокожу, то ће изазвати свраб и иритацију. Због тога са овим материјалом можете радити само у заштитним рукавицама, густој одећи и респиратору. У екстремном случају, уместо респиратора, можете користити заштитне наочаре и нос како бисте везали чисту крпу.
  3. Базалтна вата. Висока цена, али добро одржавана. Од предности - хипоалергеничност и лакоћа уградње. Направљено од стијена.
  4. Изолон. Овај савремени материјал има високу ефикасност са малом дебљином. То, заузврат, штеди драгоцене квадратне центиметре.

Најчешће се за рад користи минерална вуна. Овај влакнасти материјал има многе предности:

  • отпорност на високе температуре;
  • равнодушност према ефектима хемикалија;
  • одличне особине топлотне и звучне изолације;
  • лакоћа полагања.

Једнострано обложена фолија је ткана. Ово је изузетно погодно у случајевима када вуна загрева плафон, јер смањује обим прскања током инсталације. Од недостатака треба напоменути да састав минералне вуне одговарасмола фенол формалдехида и канцерогене супстанце. Али то није опасно ако избегнете контакт са овим материјалом. Већ уграђена минерална вуна није опасна, јер је затворена другим материјалима и потпуно изолована од могућег контакта са људима и животињама, али у процесу инсталације потребно је поштовати мере предострожности.

Ако је могуће, боље је купити гријач у облику ваљака. Плоче нису тако удобне у раду. За разлику од њих, ролне имају стандардну ширину од 0,6 м. Такво растојање се одржава између металних носача оквира.

уградња грејача

Након што је оквир спреман, а једна страна преграде већ прекривена сухозидом, могуће је започети полагање изолацијског материјала. Ако је гријач у ролнама, он се једноставно реже на комаде потребне дужине и убацује у носач између регала, при чему рубови материјала не смију бити видљиви на предњој страни металног профила. Ако је материјал у плочама, он се прво мора изрезати мерењем потребне ширине и дужине.

Да би се плоче додатно фиксирале, могу се залијепити на сухозид. Понекад, да би се спријечило накупљање влаге у изолацији, користити мембрану за испаравање. Најчешће се таква мембрана користи када се зидови од гипсаних плоча окрећу ка улици.

Након постављања гријача можете шивати преградне плоче сухозида и започети завршне радове - кит, бојење или лијепљење тапетама. Плоче сухозида су створене практичносавршена површина, што је веома важно за дораду.

После рада са грејачем треба одмах уклонити посету, посебно ако је рад обављен коришћењем стаклених влакана или минералне вуне. Ако у догледно време не уклоните остатке влакана, они ће се носити око куће и могу негативно утицати на здравље и добробит особе.