Загревање паре у гаражи сопственим рукама: како се то ради?

Могуће је брзо загревати пару у гаражи властитим рукама, јер такав систем има незнатне разлике од кругова текућег гријања, који су сада најраширенији. Основа оба објекта је котао и пројектовање цјевовода. Разлика је само у коришћеном расхладном средству. За парно гријање - то је прегријана пара.

Принцип рада

Парно загревање је загревање просторије паром, која се појављује приликом загревања воде у котлу. Након тога улази у цијеви у радијаторима.

Структура система за парно грејање обухвата:

 • котао;
 • цеви;
 • радијатори;
 • пећ;
 • кружна пумпа;
 • запорни вентили - испушни вентил и вентили (испух паре).

Опрез: Систем гријања може бити отворен или затворен. У првом случају, пумпа се користи за враћање кондензата у котао. Ако је затворен, кондензат се враћа у сам котао, због малог технолошког нагиба цијеви и под утјецајем силе гравитације.

За полагање цеви, систем може бити једноструки или двоструки. У другом случају, пара пролази кроз једну цев, а долази до кондензације, враћа се у контејнер из друге. У овом случају, обе цеви су затворене у једном циклусу.

Ако је ожичење једноцевна, онда се пара и кондензат крећу дуж једне цеви, при чему се стварају спољашњи звукови у комплексу.

Ако се за гријање у приватним кућама обично користи двоцевни систем, онда се за гријање гараже може користити и његова једноспратна цијев.аналогно Уосталом, величина гараже је често мала, а продуктивност и капацитет котла је довољан да се квалитетно загреје чак иу јаким мразима. Иако није забрањено уградити у гаражу и двоцевни систем. Која од њих ће бити боља, одлучите само власника гараже.

Гориво и котао

Опрез: За котао на парно грејање може се користити течност (ложиво уље, ложиво уље) или чврсто (угаљ, дрво) гориво. Природни гас се такође може користити, али се ретко користи за гаражно грејање.

Котлови за парно грејање су два типа:

 1. Гасна цев - ниска снага, експлозивна при значајном повећању снаге.
 2. Водоводне цеви - са великим капацитетом снаге, модерније и, сходно томе, сигурније.

Без обзира који се бојлер користи, његов уређај је исти. Састоји се од ложишта, пламеника, бубња и пепела.

Обрачун и инсталација

Приликом одлучивања о инсталацији парног гријања у гаражи, треба пажљиво приступити фази пројектовања. Треба направити следеће израчуне:

 1. Хидраулика. Омогућава вам да поставите карактеристике цеви за кондензат и паропропусност.
 2. Термални. Омогућава вам да израчунате геометријске и друге карактеристике батерија.

Треба пазити при избору котла и друге додатне опреме која ће бити потребна за парно гријање гараже.

Инсталација система за парно грејање у гаражи је по технологији слична уређењу просторије са системом за загревање воде, али уЗбог чињенице да је пара агресиван топлотни носач високе температуре, захтјеви за материјалима, квалитет монтаже и сигуран рад парног круга су посебно високи. Стога, карактеристике запорних вентила морају испуњавати захтјеве рада на парним водовима, бртвљење фитинга (бртвила, бртвила) - бити парни и топлински отпорни, а број монтажних спојева је минималан.

Упркос чињеници да је парно грејање застарело, савршено је погодно за загревање гараже - са својим правилним рачунањем и инсталацијом парног грејања чак и при јаком мразу, температура у просторији подлеже регулацији, а механизми не захтевају посебну пажњу.

шема

Да би се постигло квалитетно гријање гараже уз помоћ парног гријања, потребно је правилно одабрати потребну опрему и материјале. Много тога зависи од исправне инсталације система. Препоручује се да се за ову сврху припреми пројекат. Уз његову помоћ можете сазнати које ће њихове шеме за гријање воде бити најпогодније за вашу гаражу. Такође, захваљујући пројекту, могуће је одредити дужину и положај свих контура, укључујући њихово гранање, скретања итд. Такође је неопходна за избор места за уградњу котла и радијатора.

Избор оптималне шеме је потребан да би се одредио потребан притисак паре у грејању једне или друге гараже. То могу бити четири категорије, али пошто је површина гараже обично мала, можете зауставити свој избор на супер-ниском (вакуум-пару).

Такође се може користити за одређивање како ће се влага вратити у котао. Ево две опције - отворени и затворени. У првом случају, повратак је због присуства пумпе која га пумпа кроз посебан резервоар. Затворени метод се састоји у враћању влаге гравитацијом, због присуства високог притиска.

Пажња: Захваљујући схеми, може се наћи најприкладнија контура, која може бити једнострука или двострука. За загревање паром могу се користити обе опције. Ако је контура једнострука, да би се постигло кретање паре и кондензата у једном смеру, треба тражити углове и одступања. Ако је контура дупла, проток расхладне течности и кондензата се одвија у различитим цевима.

Парно грејање за гаражу мора имати добро дизајнирано коло за одређивање потребних параметара опреме. Прије свега капацитет котла. Али, као што је већ поменуто, површина просторије је обично мала и за њено гријање нема потребе за куповином моћног котла.

Приликом избора, треба да размотрите врсту горива коју намеравате да користите за грејање. Мора имати разумну цијену и бити доступан у подручју гдје живите и сходно томе је ваша гаража.

Потребно је узети у обзир материјал цијеви и њихове геометријске карактеристике. Морају се изабрати узимајући у обзир способност да се издржи притисак и утицај паре у систему током којег се очекује његов рад. Најбоље је изабрати цев од легираног челика, бакра или ваљане. Упркос чињеници да јесуТрошкови се не могу назвати јефтиним, у овом случају треба обратити пажњу на њихову поузданост. Ефикасност и трајност загревања паре у гаражи зависи од материјала из којег се производе радијатори и њихових величина.

инсталација

Инсталација система за загревање паре зависи од изабраног кола. Такође треба да прочитате све препоруке компанија које производе опрему.

Пажња: Размак од котла до стропа и зидова гараже такође се мора узети у обзир. Потоњи мора бити отпоран на ватру. Просторија у којој ће се инсталирати парно гријање мора имати добар вентилацијски сустав.

Инсталација грејања обухвата следеће кораке:

 1. Припрема простора за уградњу.
 2. Инсталација котла и радијатора.
 3. Спајање котла и радијатора.
 4. Пробно покретање и контрола исправног рада.

Инсталирањем у гаражи парног гријања, имат ћете прилику да се осјећате угодно, на примјер, поправите аутомобил. Топло је чак иу најгорем прехладу. Главна ствар је да је пројектована и инсталирана исправно.

Пре покретања, гаража треба да се загреје овим системом, треба је тестирати. Ово је неопходно за проверу непропусности кола, јер је потребно унапред знати да ли може да издржи радни притисак. Такође, за време испитивања могуће је утврдити да ли је пара равномерно напајана и да не улази у цев за кондензат (ако је дводелно разређење).

Нудимо вамупознати се са везом са основом чланка о реализацији гријања у гаражи.

Шта је систем за парно грејање

Састав система је прилично једноставан. Укључује уређај за упаривање. У свом квалитету се обично користи котао. Радијатори су слични онима који се користе у системима за гријање воде. Немојте радити без прикључних елемената. То су арматуре, цеви итд. Ако циркулација расхладног средства није природно могућа у систему, мора се инсталирати пумпа.

Принцип рада парног грејања са пумпом је следећи:

 1. У кругу измене топлоте котла са горивом, вода се претвара у пару која се креће кроз цеви.
 2. Процес кондензације влаге се јавља у радијаторима. Прати га значајно повећање температуре.
 3. Влага тече прво у спремник за сакупљање, а затим натраг у спремник. У последњој фази потребна је "помоћ" пумпе.

Пажња: Систем за загревање паре се може користити без пумпе. То је могуће у присуству потребног одступања и правилног распореда свих компоненти и спојних елемената.

Таква структура има и позитивне и негативне стране. Од позитивних, може се разликовати:

 1. Велика брзина ефекта - након покретања котла, радијатори ће се веома брзо загрејати.
 2. Висока ефикасност. То је скоро 100%. Губици топлоте су минимални, а повратак је максималан.
 3. Димензије целог система су прилично мале. Може се лако инсталиратигараже
 4. Има добру отпорност на смрзавање. Ако, овако, не треба да се оштети ако се одмрзне.

Недостаци ове структуре су:

 1. Површина радијатора и цијеви је толико врућа да када су изложени њима, могу узроковати опекотине.
 2. Пошто такав систем функционише у прилично "ригидним" условима, он негативно утиче на трајање његовог рада.
 3. Нема могућности регулисања температуре појединих радијатора.

Као што видимо, постоји много предности и недостатака система хлађеног паром без употребе пумпе. И само ви изаберете који од типова парног грејања ће бити најрационалнији.