Загађење Бајкала: извори и узроци, решење проблема

Забринутост повезана са негативним ефектима људске активности, односи се на целу планету као целину, као и на бројне природне објекте који имају јединствене особине. Није водећа позиција на овој листи је легендарно Бајкалско језеро, понос и мистерија наше земље, лоцирана на граници између Бурјатије и Иркутске регије.Чињеница загађења Бајкала се доживљава као озбиљан проблем око 20 година и до сада је његова важност остала.

Не само да је опасност од јединствене биосфере језера, већ и чињеница да је Бајкал велики извор слатке воде. Стално појављивање ове теме у еколошким часописима, научним говорима и конференцијама коначно је претворило Бајкалско језеро у симбол еколошке опасности.

Порекло и историја

Научници процењују да је старост Бајкалског језера око 25 милиона година. Природа његовог образовања још увек није тачно установљена, иако већина истраживача тежи ка тектонском пореклу. У сваком случају, старост Бајкалског језера га чини јединственим природним предметом, јер таква језера обично постоје само 10-15 хиљада година. Иако идеја о поријеклу језера и даље изазива многа питања, једно је сигурно: трансформација у том подручју се наставља; постоје редовни земљотреси, а величина језера се сваке године повећава за 2 центиметра.

Успут, величина Бајкалског језера је импресивна. Савијен у облику полумесеца, достиже дужину од 690 километара, а ширину око 79. Бајкал има 7Место у свету је око површине водене површине, а његова највећа дубина је више од 1600 метара. Неколико притока стално допуњује водоснабдијевање језера, а најпознатији су Баргузин и Горња Ангара, Турка и Снијег, а највећи прилив је Селенга. Својим одводом из Бајкала води јединствена река Ангара.

Спектакуларно језеро је уврштено у листу свјетске баштине УНЕСЦО-а, а њен најважнији ресурс је, наравно, препознат од воде. Има јединствен састав, који се одликује ниским садржајем органских материја и минерала. Садржај кисеоника је веома висок.

Просечна температура воде не достиже ознаку изнад 10 степени, али је у увалама фиксирана највише до 23 степена. Вода у Бајкалу је тако чиста и јасна да видљивост понекад досеже и до 40 метара дубине. Укратко, језеро заиста није лако, па стога и важност рјешавања проблема његовог загађења.

извори опасности

Еколошки проблеми Бајкалског језера први пут су објављени још 1998. године, у оквиру конференције коју је одржала Президијум Академије наука Русије. Годину дана касније, 1999. године, званично је потписан савезни закон "о заштити Бајкалског језера". Овим законом утврђују се услови за посебан режим привредне дјелатности, као и уводи главне забране. Све ово је требало да постепено реши питање загађења.

Детаљан приступ проблему, нажалост, и даље је прилично тежак, будући да јединствена биосфера језера још увијек није у потпуности схваћена.Међутим, главни извори загађења воде у Бајкалском језеруса апсолутном прецизношћу: загађене воде ријеке Селенга, бројне хидроелектране на ријеци Ангари и Бајкалски погон за производњу целулозе и папира.

Селенга

Највећи прилив познатог језера - река Селенга. Он обезбеђује скоро половину запремине воде која улази у Бајкал. Али са водом долази много тога што је ушло у њега током читавог курса. У његовим водама постоје загађујуће отпадне рударске компаније, металуршка постројења, пољопривредна и грађевинска предузећа. Овоме се додају канализационе канализације из више села, па чак и градова.

Једном речју, истински коктел отровних материја излази: емисије минералних и пестицидних ђубрива, нафтних деривата, канализационих одвода и још много тога налазе се у води. Падају у воду ријеке, загађују се њиме и самим језером.

Хидроелектране

Године 1956. јединствено језеро је било укључено у систем резервоара Иркутск. Кршење измјене воде утицало је на водостај, који је порастао за 1 метар. Такав оштар скок био је најјачи ударац јединственом екосистему. Као резултат тога, поплављено је више од 500 квадратних километара обалних подручја.

Касније флуктуације водостаја су негативно утицале на биолошко стање језера: уништене су бројне птице гнездарице, мријестилишта и друга важна подручја.

папирна фабрика

Фабрика целулозе и папира изграђена је 1966. За неколико година, производња је користила воду за језеро за сопствене потребе, а затим и за њихАли, већ загађена отпадна вода отровала је Бајкал, одбацујући отпадни материјал назад. Осим тога, важну улогу игра загађење Бајкала емисијама у зрак из постројења.

Очигледно је да је тако значајно загађење Бајкалског језера утицало на флору и фауну, као и на знатно оштећене седименте на дну. Рад постројења је затим суспендован, а затим поново пуштен у рад. У 2008. години инсталиран је посебан, затворени систем циркулације воде у Фабрици целулозе и папира - требало је да помогне да се смањи утицај загађења.

Нажалост, чак ни такве озбиљне мјере нису помогле, а показатељи добијени након анализе воде били су страшни: ниво токсичних супстанци премашио је норму не 2 до 3 пута, него у 40-50! У 2013. години компанија је поново заустављена, а затварање је званично најављено.

Ово су главни извори загађења, међутим, постоје и други проблеми. На примјер, криволов, што је резултирало значајним смањењем популације Бајкалских печата - јединствене врсте, која је постала симбол нехуманог односа људи према природном богатству. Главна мета ловокрадица је био млади печат, Белек, чије је крзно било изузетно високо цењено. Наравно, борба против овог проблема није само важна, већ и неопходна за очување врсте.

Други проблем је неорганизовани туризам, који доводи до контаминације обалних подручја. И коначно, илегална сјеча шума у ​​Бајкалском језеру је један од озбиљних узрока смрти јединственог екосистема Бајкалског језера.

Предузете акције

Тренутнотренутак степена загађености језера још није максималан, а штетан ефекат и даље може бити заустављен. Међутим, ниво токсичних супстанци у води је и даље много већи од нормалног, што значи да је предузимање мјера за побољшање ситуације једноставно неопходно. Данас се овакви кораци предузимају на свим нивоима: државном и проактивном, од покрета активиста и добротворних организација.

На државном нивоу, главне мјере за смањење нивоа загађења Бајкала биле су:

  • Усвајање Савезног закона "На Бајкалском језеру" 1999. године.
  • Суспензија Бајкалске фабрике целулозе и папира и њена могућа конверзија, која ће заштитити језеро од загађујућих емисија.
  • Смањење количине испуштања отровних материја у ријеци Селенга.
  • Контрола и комплетно одржавање паркова и резервата који се налазе на територији језера.
  • Финансирање и подршка научној компоненти: континуирано проучавање стања језера и сусједних подручја, редовни узорци воде, контрола броја врста биљака и животиња.

активисти

У исто време када и званицне акције власти, оне се активно боре да сацувају разлиците активистицке покрете који покрецу разлиците пројекте везане за обнављање околине Бајкала. Најпознатији пројекти у којима су учествовали волонтери били су:

  • Стаза Великог Бајкала: Волонтери из различитих региона земље неколико година посвећују формирању такозваних "еколошких стаза" за неколико сезона пројекта. Чисте смеће и обезбеђују путевеза планинарење.
  • Саве Баикал: у овом пројекту волонтери већ неколико година покушавају да уведу систем јавне контроле подручја лагуна, заштите их од зачепљења и сакупљања и даљег смећа.
  • Резерват Бајкал: удружење које дјелује у љетном кампу на Бајкалском језеру, гдје учесници два тједна чисте парк Бајкал и резерват Бајкал-Ленски.

Иако се нови начини рјешавања овог питања непрестано прихваћају, питање очувања јединствене флоре и фауне остаје отворено. На срећу, постоји нада за компромис између економских потреба и људских ставова према природи. И свака особа може, ако жели, допринијети борби за постизање тог циља.

Међу бројним природним ресурсима језеро Бајкал се сматра једним од најоригиналнијих. То није само најдубље језеро на свету, већ и место боравка јединствених биљака и животиња: биолошка варијација је овде позната широм света. Стање воде, заједно са својом чистоћом, једноставно погађа машту.

Нажалост, људска активност је опасно погодила биосферу језера: загађење отпада, крчење шума и криволов показују негативне посљедице.Међутим, данас се у окружењу подузимају активне мјере за обнову Бајкала, које може заштитити крхку биосферу језера. Било би пожељно надати се да у блиској будућности могу произвести прве позитивне резултате.