ВВГ кабл: декодирање и спецификације

Кабел типа ВВГ и његове стандардне величине

Каблови марке ВВГ су у широкој употреби иу приватној градњи иу индустрији. То је због чињенице да има довољно широк спектар стандардних величина, погодан за уградњу, а његова цена је релативно ниска у поређењу са другим сличним производима.

Истовремено, карактеристике овог кабла омогућавају да се користи у готово свим нисконапонским мрежама до 1 кВ, гдје нема утјецаја посебно агресивних средина. На основу тога, одлучили смо да ову врсту жице размотримо детаљније.

Скраћеница декодирања за ВВГ кабл

Наш разговор о овој врсти кабла почиње са дешифровањем скраћенице његовог имена. Уосталом, једно име већ може много рећи о структури и обиму овог диригента.


Декодирање скраћенице за ВВГ

 • Приликом означавања жица и каблова, прво слово може бити "А" . Каже да је кабл од алуминија. Ако није, као у нашем случају, онда то значи да је кабл од бакра.
 • Прво слово "Б"говори нам о изолационом материјалу проводника. У нашем случају, то је поливинил хлорид или се понекад назива винил.
 • Друго слово је поново "Б" . Она нам каже да кабл има, поред директне изолације, додатну љуску. Није тешко ни претпоставити да је урадила и од винила.
 • Слово "Г"говори да кабл нема заштитну љуску или, како се зове, оклоп. Захваљујући овомефлексибилнији и мање тежине. Иако ово смањује заштиту од механичких оштећења.

ББГ каблови

 • Поред ових основних слова, скраћенице на крају можете наћи и додатне ознаке.Тако да вас не стављају у ћорсокак, причамо о њима. Први од њих је "од". Ово писмо указује да је простор између љуске и вена испуњен. Обично се за ту намену користе пређе истог поливинил хлорида или других не-хидрофобних синтетичких влакана.
 • Можете наћи и акроним "охзх".Она нам каже да је кабл направљен од тканине. Сада нећемо улазити у детаље, али ћемо то питање отворити у опису структуре кабла.


цабле ВВГп

 • ВВГ кабл и декодирање његовог имена могу вас ставити у застој ако на крају наиђете на слово "н" . Али нема ништа страшно, ова скраћеница говори о равном облику кабловске структуре.
 • Поред тога, можете видети симбол "Т" , који говори о извршењу тропског кабла. Па, редукција "нг" нам говори о степену несагоривости кабла. Обично, након "нг" постоје други ликови који нам откривају ову имовину више.

Декодирање и опсег ВВГнг каблова

Обратите пажњу! Поред тога, након "нг", може се приметити нагиб водича. Означен је симболима од "А" до "Д". Што је виши ред слова, то је виша класа неповезаности. Поред тога, скраћенице могу садржати знакове који означавају изборкаблови за производе сагоревања. На пример, "ЛС" говори о ниској производњи дима, а "ЛТ" о ниској токсичности се додељује при сагоревању гасова. Могуће су и друге комбинације.

Структура ВВГ кабла

Па, хајде сада да погледамо како се изводи кабл. У принципу, главна структура је већ видљива, али има много детаља који су дизајнирани само за знање и нема скраћеница које би им то говориле.


Број вена и њихов тип у каблу ВВГ

И започнимо наш разговор са жилама које носе струју. Као што смо већ раставили, живели смо са бакром. ВВГ каблови за напајање могу имати једну и вишежичну структуру каблова.


Прешао сам једну и много жица живих

Према нормама, структура вене одређује њен облик и пресек. Округле вене могу бити једножилне у кабловима попречног пресјека од 1 до 50 мм 2, и кружне кружнице са попречним пресјеком од 16 до 240 мм 2. За обликовано кућиште ови омјери су мало другачији. Упредена парица може бити кабл са једним проводником од 25 до 50 мм 2 и вишеструким жицама од 25 до 240 мм 2.


Класа флексибилног кабла ВВГ

Која је разлика између једног и вишејезичног живота? Једножилни кабл је направљен од једне жице одговарајућег одељка и спада у класу флексибилности 1. Кабл за животни стил је флексибилнији и одговара класи флексибилности 2. Јасно је да је цена за вишежичну жицу нешто већа.


Обликована и обична жичана језгра ВВГ

Поред тога, проводник може имати округлу или обликовану језгру. Шта то значи? Од менеМислим да објаснити ништа није потребно, али из облика ћемо се задржати детаљније. Почевши од пресека од 25 мм 2, кабл се може направити такозваним обликованим жилама. Равни облици се називају вене било ког облика осим круга. Овај облик се обезбеђује кабловима кабла да би се смањиле шупљине унутар кућишта. Типично, такви каблови су доступни у три, четири и пет седишта.


Број каблова за напајање ВВГ кабла

Овде се исплати да се одмах настави са бројем каблова за напајање ВВГ. Како се каже у упутству, они се могу кретати од једне до шест. Иако су најчешће варијанте трожилни и петожилни каблови.


Стандарди за прелазак кабловског живота

Треба одмах примијетити да је петожилни кабел далеко од увијек исти у сваком дијелу стамбених просторија. На пример, у каблу са пресеком главног језгра 70 мм2, нервно језгро може бити само 35 мм 2, а живо уземљење и уопште 25 мм 2. Такво извршење дозвољава ГОСТ.


Дебљина изолације кабла ВВГ

Сада ћемо се осврнути на изолацију вена. Као што смо већ рекли, направљен је од винила, а његова дебљина зависи од пресека делова који носе струју. Дакле, ВВГ 4? 4 кабла за напон до 660В има дебљину изолације од 0,7 мм и исти кабл, али за напоне до 1 кВ дебљине од 1 мм. За поређење, у каблу са попречним пресеком живе у 35 мм2, иста дебљина ће бити 1,1 и 1,2 мм.


Дебљина омотача кабла ВВГ

Па, и последњи елемент је љуска. Његова дебљина мора одговарати ГОСТ 23286 - 78. И она такође зависи од раскрсницеживео На пример, за кабл са попречним пресеком до 6 мм2, дебљина љуске треба да буде не мања од 1,2 мм. А за кабл са попречним пресеком живио је већ 35 мм2 већ 2.1 мм.

Карактеристике ВВГ кабла

Све карактеристике било којег кабла могу се подијелити на механичке и електричне. Оба ова параметра су нам важна, па ћемо се детаљније осврнути на сваку од њих.

Механичке карактеристике ВВГ кабла

Почнимо наш разговор са механичким карактеристикама. Под овим параметром подразумевамо отпорност кабла на механичке, температурне и хемијске утицаје.


Пречник кабла према ГОСТ-у

  \ т
 • Први на листи својстава биће радијус савијања кабла. Зависи од типа живљења, од којег је кабл направљен, и даје идеју колико се може савити кабл током инсталације. Према ГОСТ-у за једносмјерне каблове, овај параметар је 10 промјера кабела, а за вишеканалне кабеле 7,5 промјера. За више информација о функцији ове опције, можете се упознати са видеом.
 • Следећи важан параметар су температурни режими. На пример, узмите напонски кабл ВВГ 3? 1.5 Његови нормални режими рада су од -50 ° Ц до +50 ° Ц. За све каблове и жице са изолацијом од винила, ово је норма.

Карактеристике ВВГ кабла

 • У исто време, монтажа таквог кабла може бити само на температури производа не испод 15 ° Ц. Ако се очекује инсталација на нижим температурама, кабл се претходно загрева. Ако монтиратевршите са рукама, а затим загревање за обављање боље повезивањем рад кабла одговара.
 • Али у хитној операцији кабла ВВГ морају да издрже нормалне и високе температуре. Дакле, температура до 70? Ц се сматра нормалним. И периодично, у време настанка кратког споја, кабл мора издржи температуре до +160 ° Ц

Произвођач Сертификат кабл ВВГ

 • има сертификат о усклађености са потврдила способност кабла да делује на релативној влажности од 98%. И то је на 35 ° Ц Продуцтс је тропска клима представа мора бити отпорна на формирање гљивица.

Други механичке особине кабл ВВГ

 • Поред ових, постоје и друга механичка својства каблова ВВГ. На пример, затезне чврстоће, издужења старење захтеве за изолацију и смањи његову тежину, али је мало вероватно да ће бити заинтересовани лаик ове опције. Због тога, у нашем прегледу, ми ћемо их размотрити.

Електрични кабл ВВГ

, али у сваком случају кабл - је, пре свега, проводника. Стога, електрични параметри нису мање важни од механички. Они онда ћемо прошле платити нашу пажњу.


Ресистанце вирес цабле ВВГ

 • Једна од главних електричних параметара су отпорност жице. Ова цифра зависи од врсте живота и његове секције. На пример ВВГ 3? 1.5 Кабл за напајање отпор једног жице неће више од 12.1 ома /км на. Кабл са попречним пресеком од 35 мм2 отпора нијевише од 0,524 Охм /км.

Обратите пажњу! Ове бројке су за температуру од 20? Ц. Када се температура промени, отпор се такође мења, тако да приликом мерења на другим температурама треба користити факторе корекције.

Електрични отпор изолације ВВГ кабла

 • Следећи важан параметар је отпор изолације жице. Она такође зависи од температуре и пресека жице. За жице попречног пресјека до 1,5 мм, изолацијски отпор би требао бити најмање 12 МΩ. А за каблове са пресеком већим од 10 мм 2 треба да буде најмање 7МОм.
 • Слично томе, жица мора имати потврду да је прошла електрични тест. Израђују се наизменичном струјом фреквенције од 50Хз. ВВГ каблови за напон до 660 В треба да подрже напон унутар 3 кВ у трајању од 10 минута. Кабл за напон до 1 кВ мора издржати исти напон од 3,5 кВ.

заклучение

ВВГ енергетски каблови су одлична опција за постављање 380В електричних мрежа у приватна домаћинства и индустријска постројења која не захтијевају посебне захтјеве за механичке карактеристике водича.

То је прилично јефтино, згодно и има добре карактеристике. У овом случају, тип ВВГ кабла можете лако пронаћи у готово свакој грађевинској радњи, а многи произвођачи ће вам омогућити да одаберете бољи производ.