Врсте пећи: врсте и називи пећи за гријање

Врсте и врсте пећи

Да ли знате шта је "холандски" различит од "Швеђанина" или које врсте пећи још увек постоје? Да ли разумете како расипање топлоте и топлотни капацитет утичу на ефикасност грејања у сеоској кући или купатилу? Ако не - пажљиво прочитајте, описат ћемо све класификације пећи које се користе у модерној градњи.

Принципи за класификацију пећи

Ако проучавате директоријуме, онда се испоставља да једина одобрена класификација уређаја за грејање није. То је због свестраности дизајна, брзине модернизације, регионалне специфичности. Дакле, пећи за гријање и кухање инсталиране у кућама Украјине и Кубана, су врста "Швеђанина", а модерни "Холандски" се разликују од изворне структуре димњака.

Груписање се може извршити условно на следећим основама:

 • земља порекла - холандски, шведски, руски;
 • за намену - грејање, кување, комбиновано;
 • материјал - цигла, камен, гвожђе;
 • дебљина зида - дебела, комбинована, танкозидна;
 • тип димњака - директан, вишеканални (серијски и паралелни);
 • пећни уређаји - затворени и отворени (камини);
 • облик - угаони, квадратни, округли, полигонални.

Размотрити модерне типове пећи за гријање и рећи нам у којим ће увјетима бити најучинковитији.

Холандска пећ за грејање

Дизајниран в Нидерланди, съдържа се правокутен и едноканален директен камин. ТоСредином КСИКС века коришћен је у домовима богатих људи, а затим је смењен системима централног грејања. У Совјетском Савезу такве пећи су инсталиране у приградским приватним кућама, данас се користе за стварање оригиналног ентеријера.

За гријање таквих уређаја није прикладно - њихова ефикасност не прелази 40%.

Ове врсте имају низ предности које привлаче и мајсторе пећи и становнике приватних кућа.

 1. Лака конструкција - све ће радити исправно чак и ако чаробњак направи малу грешку у изградњи.
 2. Доступност модификације - можете комбиновати ватру без смањења ефикасности и посебних измена.
 3. Различите димензије - по жељи се величина пећи може смањити на 50 цм2.
 4. Ниски трошкови градње - материјал за такву пећницу је мањи него за руски или шведски.
 5. Продужетак - можете повећати дужину димњака без промене површине пећи.
 6. Брзо загревање без прегревања огревног дрвета.
 7. Висока топлотна снага - могућност грејања просторије до 60 м2.

Међутим, "холандски" није без недостатака, а ниска ефикасност - није најзначајнији недостатак. Уређај је осетљив на квалитет огревног дрвета. Гориво високог напона доводи до повећања формирања чађе, што повећава ризик од пожара за 2 пута.

Ако претерујете са количином огревног дрвета - димњак не може да се носи са вишком угљен моноксида, што је опасно по живот људи у просторији.

Према Петру И руским пећимапобољшао је холандски дизајн, заменивши систем Колпакова канала. Такви уређаји за гријање раде контра струјни принцип, могу бити округли, трокутасти или вишеструки и инсталирани у свакој просторији. Европљанима се свидела иновација, па су се појавили псеудо-холандски.

Шведска печ и њене сорте

Као што се може видјети из наслова, изумитељи уређаја су Швеђани - предани ловци који живе у земљи са сировом и хладном климом. Систем гријања је дуго морао бити топао, погодан за кухање и сушење постељине. Није изненађујуће да је шведска пећ незамјењив атрибут ловачке куће.

"Швеђанин" је модернизована верзија "холандског". Овде се димњак преноси на задњи део, назива се "штит" и има један канал за намотавање. У зависности од раскрснице, можете разликовати три типа "Швеђанина".

Тип штита десцриптион За и против
Са вертикалним димњаком Канал има вертикалну оријентацију и 2-3 завоја (колена) Захтева 1 врата за чишћење димњака, али штит је неједнако загрејан (предњи део је бржи)
Са хоризонталним димњаком Канал се налази хоризонтално, има 3 или више завоја. Штит се равномерно загрева, али вам је потребно пуно рупа за ревизију, што повећава трошкове монтаже
Са капуљачама Канал има 2-3 коморе у којима се одлаже топли ваздух. Штит се равномерно загрева, потребно је сервисирати димњакједна врата, али конструкција је компликована, а не за сваког мајстора "на зубима"

Типичан "Швеђанин" са капом има два начина ложишта - летње и зимске. Пребацивање између њих може се вршити помоћу вентила који се налази на кривини димњака. У "летњем" режиму, врући гас се уклања директно, заобилазећи канале и поклопце штита.

Модерне пећи које користе становници јужних региона Русије су модернизоване варијанте "Швеђана". У већини случајева њихов димњак има хоризонтални или вертикални правац, ау штиту може проћи 2-3 канала.

Руска пећ за грејање просторија

Познат нам је уређај за бајке рекордер за број ревизија и побољшања. Изнад њеног дизајна радиле су еминентне пећи и самоуки непознати мајстори. Размотрићемо класични тип и неће утицати на његове сорте.

Средишњи елемент је кухање коморе или роштиља. У предњем дијелу објекта налази се правокутна рупа - уста (чело), ​​кроз коју се полаже дрво и постављају посуде с храном. Једно по једно, уста и лончић су одвојени зидном избочином, што доводи до ерекције. Као резултат тога, врући плин се одлаже у ручној комори, затим улази у његов предњи дио и излази кроз димњак према ван.

Заради карактеристики на конструкциа, русска печ има много недостатков:

 • неравномерно загревање просторије - температура испод плафона може досећи 25 0С, ау поду да тежи нули;
 • ниска ефикасност - око 70% топлоте која се ослобађа "лети" у цев;
 • масивност - неки дизајни могу заузимати до 50% површине викендице;
 • лоша топлотна снага - максимална површина грејања не прелази 45 м2;
 • дуготрајно - након годишњег празног хода, један дан се загријава.

Међу предностима је могуће уочити свестраност - пећ се користи за загријавање просторија и кухање. Такође, предности укључују способност рада на било ком чврстом гориву, укључујући сламу и хумус.

Ротационе пећи

Најсавршенија врста - ефикасност може достићи 90%. Таква значајна бројка је могућа захваљујући оригиналном дизајну, у којем је комора са отвореном ватром одвојена од димњака зидом. Као резултат, дим се скида кроз дно пећи, а просторија се равномерно загрева.

Изгледа да је то немогуће - врући ваздух увек иде горе! Тако је. Међутим, уређај има посебну капуљачу у којој се дим накупља и хлади. Хладни део гаса се помера надоле и уклања се кроз димњак, а загрејани ваздух улази на њихово место. Тиме се постиже висока ефикасност.

рерна пећница

Ове пећи за грејање имају неколико предности:

 • могућност постављања уређаја било које величине и облика;
 • у чепу можете инсталирати бојлер, пећницу или парни генератор;
 • је могућност аутоматизације процеса.

Пећи за пећи, које се надограђују рециркулацијом зрака, могу се користити чак иу вишестамбеним зградама. Њихов једини недостатак је сложеност дизајна. Не може сваки чаробњак да направи овајкинд оф

Грум Григмаило Фурнаце

Још један противотоцхнои дизајн, развијен од стране руских пећи, проналазач В.Ие. Грум-Григимаило Округлог је облика, тако да се може обликовати под низоземском пећницом (коју су направиле предузетничке руске пећи посљедњих 150 година). Основа њеног рада је принцип слободног кретања гасова.

У средини ложишта налази се халил - рупа кроз коју гасови продиру у горњи дио, преко којег је постављен поклопац. У овом одељењу постоји пренос топлоте, октански гас се спушта, а загрејани ваздух расте.

Грум-Григимаило уређај веома добро штеди топлоту - собна температура се не смањује чак и ако је грејач заборавио да затвори резу. Хладни ваздух који улази у пећ кроз плочу за пепео не дозвољава да се вруће испирање охлади и због тога уређај даје дугу топлину, упркос релативно танким зидовима.

Класификација према топлотном капацитету и дебљини зида

Прегледали смо популарне пећи за печење у земљи проналаска и њихово име. Међутим, груписање топлотног капацитета је практичније - такве грејне јединице нису дизајниране за континуирано сагоревање, па је њихова способност акумулације и загревања важна.

Највише топлотне потрошње су руске пећи, због масивног дизајна.

Плоче танких стијенки имају дебљину од око 6,5 цм, а у већини случајева основа за такве конструкције је челични оквир, мање - кућиште. Темељ није у употреби, омогућава уградњу пећи на сваком поду, укључујући дрвени под.Температура танкозидних врста може да достигне 90 ° Ц, али је њихов топлотни капацитет низак. У просторији ће се охладити 2-3 сата након пригушења ватре.

Да резимирамо

Врсте пећи за грејање. Која опција преферира - зависи од крајњег циља инсталације дизајна и карактеристика просторије. За загревање великих сеоских кућа можете подићи шведски дизајн или модернизовати "холандски" систем протуструја.