Врсте и својства водених емулзија

Вода-емулзијска боја је постала раширена не само због атрактивних вањских података на третираној површини, већ и због практичности и отпорности на хабање.

Обојана површина на бази воде је добра пропусна за ваздух, а такође лако пролази кроз пару. Све то не допушта акумулацију прекомјерне влаге у просторији, она добро дише, ствара угодну микроклиму.

Предности стискања боје

Због богате схеме боја, боја водене боје може се наћи практично за сваки ентеријер. Ако се одређени тон не може подићи, увек можете постићи жељени резултат мешањем боја, додавањем посебних боја.

Боје на воденој основи су веома отпорне на изгарање, абразију. Добро су се доказали у обради пословног простора, као и предсобља, кухиња, итд. Ако је обојена водено-емулзиона боја површински премаз на врху лака, онда ће се и даље добро опрати. У случају да се у ходнику одлучите за лагану нијансу боје, а зидови ће се опет упрљати, ова опција ће бити веома практична и практична.

Не препоручује се употреба водених дисперзионих боја за рад са металним површинама. То се не објашњава чињеницом да ће они пасти лоше или постати мање практични. Лако је користити велику количину воде при изради водене емулзије, што доприноси развоју тако непријатног фактора као што је корозија метала.

Боје на бази водесматрају се најеколошкијима. Они немају штетне супстанце и једињења у свом саставу, а чим се потпуно исуше на површини, престају да изолују било какве супстанце у околину.

На прилично разумној цијени, водена емулзија има врло добре оперативне особине: не изгара на сунцу, не пуца, не губи свој изглед на крају неког времена.

Састав ове врсте боје укључује веома фине дисперзоване честице, које, када се помешају са водом, прелазе у распршено стање. Такође, у овој композицији се уводе пигменти супстанце која служи као боја, као и различити функционални адитиви.

Принцип дјеловања водене емулзије је да након наношења на третирану површину вода испари, а преостале мале дисперзивне честице формирају врло јак филм.

Међу многим бојама на воденој основи могу се разликовати следеће главне врсте:

  • поливинил ацетат;
  • акрил;
  • латекс;
  • силикат;
  • силикон.

Свака од њих има своје предности и недостатке, у зависности од површине на којој ће се примењивати.