врсте боја

Данас је асортиман боја и лакова толико широк да је веома тешко схватити шта ће боја зидова у стану одговарати вашем случају. Огромна листа врста боја, карактеристика и њихових квалитета може вас збунити, али немојте се бојати, ми ћемо вам помоћи. Помоћ овом чланку ће вам помоћи да направите прави избор боје за зидове.

Како одабрати боју за зидове и плафон. Видео

Врсте боја за унутрашње радове

Да бисте разумели боју зидова у кући, морате разумети постојеће врсте лака. Прије свега, боје се дијеле на фасаде и интеријере. Фасаде су намењене за спољне радове, ентеријере за ентеријер. Данас ћемо детаљно размотрити унутрашњост боја.

унутрашње бојесу подељене на:

  • минерал . Минерални премази у њиховом саставу садрже вапно или цемент и веома су слични обичном кречењу. У правилу се користе за рад на бетонским, каменим или ожбуканим површинама. Минералне боје су паропропусне и спречавају влагу, а као последица уништавања зидова. Међутим, треба имати у виду да је такво покривање прилично краткотрајно. Минералне врсте боја укључују:
   • кречњак . Поред гашеног вапна, такви пигменти садрже алкалије отпорне на пигменте и помоћне адитиве као што су олефиц, калцијум хлорид или алуминијум алуминијум. Они су скупи, али прилично краткотрајни. Међутим, временом се побољшава употреба вапнених бојаповршински квалитет зидова.
   • Силикат . Састоји се од течног стакла, алкалних пигмената и специјалних адитива, као што су креда или талк. Силикатне боје су растворљиве у води, паропропусне и релативно отпорне на температурне флуктуације.
   • цемент . Поред цемента у таквим бојама се налазе пигменти отпорни на алкалије, калцијум хлорид, креч и агенси за гутање. Водоотпорни су и могу се користити у влажним просторима.

емајл . Боје емајла се састоје од агенса за формирање филма, растварача и специјалних пигмената и адитива. Осушите довољно брзо, имају висок антикорозивни квалитет и постојаност на светло. Користе се за фасадне и унутрашње радове на дрвету, металу, гипсу и бетону. Међутим, ова врста боје има повећан ниво токсичности и опасности од пожара. Боје глеђи укључују:

   • уље . У саставу таквих боја постоје неоргански пигменти са уљем за сушење или лаком за уље, посебним пунилима и стабилизирајућим супстанцама. Потпуно су отпорни на пару и влагу. На релативно ниској цијени, уљане боје имају висок ступањ отпорности на хабање.
   • акрил . Основа таквих премаза је акрилна смола. Због одличних перформанси и заштите површине од продирања влаге, такве боје се могу користити у влажним подручјима и мјестима јавне употребе. Акрилне боје се разликују у одсуству мириса након наношења и брзом сушењу.
   • лепак . ИнСастав ових боја заснива се на употреби органских полимера на бази воде. Глутинозни премази одликују се повећаном отпорношћу и декоративношћу. Такве боје се могу користити у просторијама са високом влажношћу, јер имају својство разбијања под утицајем угљен-диоксида и влаге.
   • структурно . Ово је врста декоративне жбуке која садржи структурирано пунило. Ова боја је прилично издржљива и практична. Зид обојен структуралном бојом може се прати, не упија мирисе и не плаши се плијесни.

декоративно . Ово је релативно нова врста боје, којом можете променити материјал зида или створити необичне ефекте споља, па чак и додиром. Декоративни типови боја укључују:

  • неон . Састав таквих боја укључује посебан сјајни пигмент и прозирно средство за фиксирање. Због овог пигмента, осликана површина постаје карактеристика сјаја у мраку. Отпорне су на оштар пад температуре и не емитују се током осветљавања било каквих токсичних супстанци. У неонске боје спадају: флуоресцентна, флуоресцентна, рефлектујућа светлост.
  • Камелеонске боје . Ова врста боје има необичан бисерни премаз са ефектом "камелеона", захваљујући којем површина добија могућност да промени боју, у зависности од угла гледања и пада светлости. Површина, обојена таквом бојом, добија необичне узорке и развод.
  • Боје са ефектима различитих премаза . Тако необична бојаОмогућава додавање површинског ефекта било ком материјалу, као што је свила, баршун, злато, сребро или камен. Такве боје се праве на бази воде, уз додатак полимерних и минералних адитива који обезбеђују неопходне ефекте. Оне су еколошки чисте, отпорне на хабање и отпорне на хабање.

еколошки . Такве боје се називају и "зеленим" бојама. Израђене су од еколошки прихватљивих компоненти и апсолутно не емитују штетне паре, како за вријеме бојења тако и након сушења. Зелене боје се препоручују за употребу у затвореном простору, где су људи који живе, алергични и деца.

Избор боје

Исправан избор боје боје. Видео

Није лако одабрати боју боје за зидове. Овде треба да се фокусирате на одређене детаље, на пример:

 • Осветљавање просторије.
 • Боја намештаја.
 • Боја подних, плафонских и унутрашњих врата.
 • Именовање просторије. Тако, на пример, у спаваћој соби више одговара мирна, пастелне боје, за кухињу живљи, итд.

Пре него што одаберете боју за зидове, узмите узорке свог омиљеног цвијећа кући и процијените његову усклађеност са свим потребним параметрима за различиту расвјету (умјетно, дневно, вечер).

Да бисте одабрали праву боју, обојите зидове да бисте разумели сврху своје собе и водите рачуна о бојама. Уз правилан избор боје лако можете окренути било који ентеријер.