Поуздано дрвено степениште властитим рукама: цртежи

Изградња дрвених степеништа је врло једноставна, тако да је потпуно могуће направити властите руке.Стубиште у приватној кући заузима важно мјесто, јер је једноставно потребно за потребне грађевинске, поправне и инсталацијске радове. Често можете пронаћи металну или дрвену верзију. Степенасте степенице се одликују чињеницом да имају холистичку, недељиву структуру, тако да за његову израду нису потребни додатни елементи за причвршћивање. Зато је много лакше направити од софистицираног и склопивог дизајна.

Функционалне дрвене степенице

Потпуно је могуће направити чврсто и сигурно дрвено степениште степеницама, најважније је учинити мало труда и исправно покупити дрво.

Вреди напоменути да су дрвене степенице сасвим могуће самостално обављати, најважније:

 • за сакупљање дрвета;
 • Провођење израчуна;
 • Израдити нацрт пројекта.

Пре него што пређете на производњу степеница, потребно је прво да покупите квалитетан материјал и нацртате цртеже будућег производа

Дрво се сматра материјалом прилично једноставним у обради и монтажи дизајна, а такође не захтијева пуно додатних материјала, само довољно боје и лака. Уз правилан рад и бригу о производу, може трајати дуго времена без икаквих проблема. Најчешће се за производњу степеница користи меко дрво.

Међутим, нека будеје служио дуго времена, најбоље је користити степенице за израду:

 • храст;
 • Мапле;
 • Асх.

Приликом подизања шипки треба узети у обзир чињеницу да би требало да буду савршено глатке, да не би требало бити неправилности, оштећења, пукотина на њиховим површинама, а такође треба водити рачуна да се не лепи. У производњи степеништа потребно је водити рачуна о величини. Ако је висина степеништа мања од 3 метра, онда ће се уклопити мостови чији је раскрсница само 40к50 мм. Ако је висина степеница већа од 3 метра, онда величина греде треба бити 40к80 мм. Степенице могу бити израђене од дрвета било које пасмине.

За ступњеве савршено одговара шипка попречног пресјека 35к40 мм. Пре почетка рада на производњи степеница, све делове треба темељно третирати антисептиком, јер ће то спријечити процес труљења. Поред тога, ово ће помоћи да се побољша животни век степеница.

Како самостално направити дрвене степенице: карактеристике дизајна

Производња дрвених степеништа не траје много времена, јер је могуће обавити све потребне радове у најкраћем року. Приликом израде таквог дизајна, најважније је правилно извршити све потребне прорачуне, као и припремити материјале и алате.

Неопходно је да се сви материјали и алати припреме како би се избегло ометање током процеса

По-специално, както е:

 • вијци;
 • пила;
 • одвијач;
 • антисептик;
 • Лепак за градњу;
 • Рулет.

Оптимална величина дизајна биће 4600к500 мм, јер ће бити довољно јака, стабилна и удобна у раду. Степенице морају бити добро причвршћене у посебним жљебовима. Подупираче треба причврстити одозго и одоздо, на свака два метра степеница. Код израде дизајна, неопходно је користити специјалне сапнице за ојачање, посебно ако се љестве за вријеме рада уграђују у меку земљу. У том случају, ставите специјалне јастучиће опремљене иглама.

На врх степеница можете поставити посебне куке које гарантују много бољи прикључак.

Приликом састављања љестава, мора се узети у обзир да дно треба бити нешто шире од врха. Бити ће оптимално ако је дно 40 цм, а врх - 30 цм. Ово ће вам омогућити да брзо поправите и замените оштећени корак ако је потребно.

Важно! Прије започињања свих потребних радова неопходно је нацртати цртеже, јер то гарантира поузданост и трајност производа произведених пројектом.

Склопиве лестве, направљене независно од дрвета: обрада и фарбање

Након што су стубишта направљена од природног дрвета, неопходно је темељно обрадити и обојити готов производ.

Да би степенице остале дуге,мора се претходно обрадити

Обрада степеништа се врши по потреби, јер дозвољава:

 • Заштитити дрво од труљења;
 • Побољшати поузданост;
 • Повећајте век трајања.

Према правилима сигурности, употреба уљаних боја за бојење степеница је строго забрањена. Употреба уљане боје за фарбање степеница чини њене кораке прилично клизавим, што је опасно, нарочито када се обављају радови на висини. Уместо уља, најбоље је користити уље за сушење. Треба га нанети на целу површину дрвета, пожељно у неколико слојева, а затим, након сушења, производ прекрити безбојним лаком. Спојница се може знатно побољшати ако наносите прајмер на површину корака који има неколико типова.

Предобрада и бојење дрвета ће избјећи отицање и изобличење услијед таложења. Да би се осигурало да боја не зачепљује кришке вијака током завршне обраде, најбоље их је одврнути, а након завршетка свих поступака, заврнути. Боја се врло лако наноси и можете користити четку или ваљак.

Како направити дрвене степенице: ГОСТ

Присилне степенице су потребне у свакој појединачној згради, јер је то веома згодан и практичан дизајн за подизање на велику висину током изградње, монтаже и поправки. Можете купити готове љестве или их сами направити, што је довољно једноставно и не захтијева пуно времена. У производњистепенице нужно морају строго поштовати све стандарде ГОСТ-а, као и направити потребне прорачуне, јер ће то учинити дизајн заиста поуздан и сигуран у раду.

Приликом састављања степеница, треба узети у обзир његову висину и ширину

В съответствие с ГОСТ стандарди при производството на степенове нужно е да се възада възможно съсо такие фактори:

 • Висина производа;
 • Удаљеност између причвршћивача;
 • Састав премаза.

Оптимална висина мердевина не сме бити већа од 5 метара, угао подизања не сме бити већи од 60 степени. Након израде љестава потребно је провести сва потребна испитивања како би се осигурала поузданост и трајност свих појединачних елемената. Поред тога, сви потребни тестови у складу са постојећим прописима треба да се обављају једном годишње.

Функционалне дрвене дрвене степенице властитим рукама: цртежи (видео)

Склопиве љестве од дрва заузимају посебно мјесто у кући, јер су једноставно незамјењиве при обављању потребних радова на висини.