Врата од масивног дрвета: дрвена елитна врата од букве, фотографије у унутрашњости

Пошто су врата веома важан елемент у свакој кући, њен избор је прилично уравнотежен. Главне карактеристике које квалитативна врата морају да поседују су трајност, трајност, еколошка прихватљивост и привлачан изглед. Идеална опција, која комбинује све ове квалитете, су врата из низа. Управо ови производи лако и складно не само да доносе удобност у дом, већ и лако додају, па чак и комбинују унутрашњост свих просторија.

Врсте врата

У процесу производње врата, као и њихових компоненти, употреба ултра-модерних технологија. У исто време као материјал за производњу може деловати готово свако природно дрво са довољним нивоом густине и флексибилности. То вам омогућава да задовољите потребе и жеље практично сваког купца. Платно се може направити у облику мртве тачке и са разним украсно-функционалним уметцима.

Производња различитих модела може се извести помоћу шупљег или лепљеног низа врата. У овом случају, примљени производи се значајно разликују по броју параметара.

интегрални низ

Материјал је скуп широких, средње дебелих дрвених плоча. Дрво не би требало да има никакве недостатке. Пошто присуство чворова и рупа није дозвољено. За ове производе су одабране само квалитативне сировине.

Главне предности свих масовних производа укључују:

 • Висока чврстоћа и трајностотпорност на хабање;
 • Висококвалитетно уклањање буке;
 • Квалитет изолације;
 • Способност да се одупре флуктуацијама температуре. Због тога врата читавог масива задржавају своју геометрију дуги низ година.

Међутим, као иу сваком случају, постоји низ недостатака на вратима низа. Једна од њих је природна осетљивост материјала за промену нивоа влаге у ваздуху. Врло често због тога настају пукотине у тијелу и на самом крилу врата. Поред тога, производ има значајну тежину. Оштро затварање таквих врата је прилично опасно и може оштетити производ. Инсталирање сличних структура врата захтева монтажу врата са додатним монтажним елементима у облику појачаних и додатних петља.

Да би се постигла мања хигроскопност, врата у процесу припреме материјала за прераду врше се сушењем у посебној комори. Осим тога, производ је прекривен слојевима посебног заштитног материјала.

лепљени низ

Материјал за израду таквих врата из низа је мноштво прешаних ламела. Тако произведена тканина има неколико назива: ебрусх, лепљена плоча или љепљена плоча. Лепљена матрица се у већини случајева постиже спајањем сегмената висококвалитетног материјала који остаје након производње елемента за масу.

Овако направљени листови користе се само као унутрашње пуњење платна. За постављање као површински слој они то не чинефит. Врата од лијепљеног дрвета су прекривена фолијом од природног фурнира. Такав принцип производње значајно смањује трошкове производње.

Једна од најиздржљивијих и најскупљих варијанти лијепљеног дрвета је вишеслојна тканина. Принцип његовог стварања подсећа на производњу шперплоче. Ламели су у овом случају смјештени у слојеве, при чему сваки сљедећи слој има попречни положај влакана.

Врата, на којима се заснива лепљена матрица, имају многе непорециве предности:

 • Конструкција, због принципа окомитог постављања влакана, има високу чврстоћу;
 • Материјал је отпоран на промену нивоа влаге и практично није подложан деформационим процесима;
 • Производ има висок степен отпорности на различита механичка оштећења, тако да је ризик од пукотина и пукотина минималан;
 • У већини случајева, врата су еколошки производ, под условом да се користи квалитетно љепило;
 • Цена таквих врата је знатно нижа од цијене чврстих поља.

Главни недостатак је немогућност независне прецизне дефиниције састава кориштеног дрвног материјала. У случају непоузданих произвођача, у документацију се може тражити вриједан материјал, а сам дизајн израђује се од јефтинијих компоненти. Приликом одабира производа од ебрусх-а, једина опција је апсолутно повјерење произвођача, па се исплати купити од провјерених и поузданих компанија. Фирме које цијене свој имиџ не дозвољавају такву превару купаца.

Врстеупотребљено дрво

\ т

Главне карактеристике естетских карактеристика, као и практичност и трајност рада, директно зависе од врсте и врсте дрвне грађе која се користи у производњи врата из поља. Такође, на ове показатеље значајно утиче и технологија производње.

Егзотичне врсте дрвећа могу се користити као дрво. Међутим, главне врсте дрва које се користе су:

 • храст;
 • буква;
 • Асх;
 • јоха;
 • Пине.

Свака врста дрвета има своје посебне особине и различите индикаторе густине. Ниво хигроскопности је у већини случајева већи код дрвећа високе густине.

Оак

Унутрашња или улазна врата од храстове масе увијек се истичу својим аристократским и поузданим изгледом, не само на фотографији, већ и уживо. Сама дрво је мјерило трајности и издржљивости. Производи овог материјала имају светло ружичасту текстуру са јасним пругама тамно смеђе боје. Временом, врата почињу да потамњују и све боје постају засићеније, проналазећи неку врсту племства.

Основна нијанса у процесу производње је усклађеност са свим захтјевима и стандардима за прераду дрва и сушење. Врата из правилно припремљеног материјала неће служити ни једну деценију. Поред сушења, плоче се третирају посебном импрегнацијом која повећава хигроскопност, јер је храст врло осјетљив на дјеловање влаге.

Главни недостаци су сличниврата су његова висока цена и велика тежина. У већини случајева, храстова врата се висе на посебним ојачаним петљама. Осим тога, велика врата храстове масе морају бити опремљена додатним механизмима за петље.

буква

Букова врата су производи хомогене светло смеђе нијансе, што чини платно разноврсним и лако се комбинује у готово сваком ентеријеру. Природни узорак дрвета је мали и лаган. Према показатељима отпорности на хабање, врата букове масе су само мало слабија од храста. Након сушења, производ постаје много чвршћи од храстових дасака. Такође, платно је прилично пластично брушење и декоративна дорада. Захваљујући томе, букова врата готово увек имају висок квалитет.

За осетљивост на влагу, производ букве је осетљивији на ефекат овог индикатора него на храстова врата. Међутим, употреба високотехнолошке опреме током обраде, као и специјалне камере за темељно дубоко сушење, могу побољшати ове перформансе.

Асх

\ т

Производи од пепела, по већини индикатора, су директни ривали врата низа букве и храста. Ова пасмина има високу отпорност на хабање, еластичност и флексибилност. Такође, материјал је довољно вискозан, што врата пепела чини отпорним на различите процесе деформације.

Због своје природне флексибилности, такав материјал се често користи за производњу сложених облика. У исто време дрво је довољно стабилно, не само да се мењатемпературе, али и капи влаге. Продукти од пепела не захтева посебне мере у бризи за њих.

Боје ?? представио широк спектар боја од неутралне светлости и завршавају са дубоким тамним тоновима. Материјал са лаким нијансе у централном делу трупа, тамно - ближе кортекса. Ово је најбоље показатеље дрвета, налази се ближе кортекса.

Алдер

Дрвена врата од чврстог јова имају ниску густину и имају широк спектар природних боја. Материјал садржи невидљиви јединствену шему. Међутим, ово дрво грађа има добар вискозитет. То олакшава обављање практично било који процес дораде и украшавање врата.

Главна предност оваквих врата је њихова висока сигурност животне средине и због недостатка природних смола са токсичном једињењем. Поред тога, ови производи су веома приступачне тселномассивними врата.

Бор

Бор је најјефтинији материјал који се користи за производњу врата масивног дрвета. Главни привлачност ових производа је присуство на угодан мирис који долази из тканине и текстуре дрвета. Међутим, због ниске густине влакна борове врата не дуго може да издржи од различитих механичких оптерећења.

производ који је предмет много промена у нивоу влаге. Стога, постављање врата борове низа се не препоручује у кухињама и купатилима. Поред тога,дрво садржи велику количину смола, које се периодично додељују приликом употребе врата.

Врата од егзотичних врста дрвећа

Произвођачи, који производе елитна врата из поља, често користе скупе егзотичне врсте дрвећа које расту у шуми тропа. Оне укључују:

 • Секуоиа;
 • махагониј;
 • Ебен;
 • Венге.

Главне предности ових производа су јединствена текстура површине, као и оригиналне природне нијансе дрвета. Осим тога, врата ових материјала имају високу чврстоћу и отпорност на хабање. Бесплатна продаја таквих производа је ријетка због високе цијене. У већини случајева таква врата се производе искључиво по наруџби.

нега

У већини случајева, декоративно-заштитни премаз који се наноси на врата из поља током производног процеса у фабрикама је прилично робустан и висококвалитетан. Међутим, током времена, уз интензивну експлоатацију, може доћи до оштећења различитог степена озбиљности, што захтијева поправак.

У случају озбиљних струготина, пукотина и дубоких огреботина, неопходни су радови на рестаурацији. Њихова суштина у већини случајева је потпуно уклањање премаза лака, делимична или потпуна обнова површине и накнадно лакирање.

Најчешћа оштећења су огреботине различитих дубина. Такви недостаци су једноставно елиминисани. Да би се то постигло, потребно је влажити оштећено подручје и њежно га прекрити ситнозрнатим брусним папиром. После тогатрљање специјалног воска за полирање врши се одговарајућом нијансом.

У већини случајева, врата масивне букве и храста не захтевају интензивну негу. За њихово дубинско чишћење и заштиту повремено се користе посебна средства. Употреба абразивних средстава за чишћење и других конвенционалних течности са хемијским компонентама је забрањена за све врсте дрвета. Таква категоричност се заснива на њиховом значајном утицају на густину и боју производа. Употреба неприкладних хемијских компоненти у већини случајева доводи до брзог старења дрвета, као и до делимичног бојења.

Поступак уклањања прашине врши се лагано навлаженом меком и влажном крпом. Уклањање вишка влаге, као и развода, врши се сувом крпом са меком површином. Такве мјере су неопходне како би се осигурао интегритет површине и заштитио од појаве малих огреботина.