Водоснабдијевање приватне куће из бунара: права организација

Врло често ситуација - приватна кућа није повезана са водоводом. И овде долази избор. Или носите воду из корпи бушотине или бушите бунаре. Међутим, добивање интерпласт воде није тако лако, осим тога, потребно је пуно дозвола, а буџет није гумиран. Како се испоставило, постоји трећи излаз из ситуације - организовање водоснабдијевања приватне куће из бунара, без прибјегавања тешком физичком раду. Данас ћемо размотрити како аутоматизовати проток воде тако да се може добити комплетна залиха воде и да се истовремено не троши велика количина новца.

Водоснабдијевање приватне куће из бунара: предности и недостаци методе

Позитивна својства водоснабдијевања у приватној кући из бунара су довољна. Покушајмо да их наведемо:

  • Ово је јефтина опција - рупа у буџету, он сигурно неће покушати;
  • Приликом припитомљавања бунара лако се чисти;
  • Сви радови се могу обављати властитим рукама - нема потребе да се пријављујете професионалцима;
  • Није потребна радна дозвола;
  • Приликом искључивања електричне енергије могуће је ићи једном или двапут иза воде са кантама;
  • Нема посебних захтева за опрему.

Што се тиче негативних страна водоснабдијевања из бунара, оне једноставно не постоје.

Неколико начина за проналажење воде на градилишту

Нема сумње да је вода свуда у подземљу. Питање је колико дубоко пролази. Уосталом, копање пет метара добро не жели, и због тога,користити једну од постојећих метода.

Најефикаснији ће бити наручити стручњаке локације. Након спроведеног истраживања, они ће указати на тачку најниже дубине воде. Међутим, нису сви спремни да плате новац, и зато је вредно размотрити друге опције. Питање суседа није најбоља одлука. Уосталом, вода може на једном месту бити на дубини од два метра од површине, и због довољно мале удаљености да иде до веће дубине. Можете користити методу коју користе наши преци - погледајте ујутру падање росе. Тамо где је највероватније да је то тачка највеће појаве подземних вода. Најзанимљивије је то што се у нашем времену високе технологије, најефикаснији начин претраживања сматра такозваним остатком. Сада ћемо покушати да схватимо о чему се ради.

Да би се пронашла вода, овај метод захтева два дела од алуминијумске жице, дужине око 30 цм.Од једне ивице, они морају бити пресавијени у облику слова "Г", радећи нешто као ручке, и ставите ове делове у делове не-дебелих цеви, тако да су слободни. ротиран Даље, држећи их рукама на такав начин да су дуги дијелови паралелни са земљом, потребно је кретати се дуж дворишта. Тамо где ће се жица почети померати (деонице ће прелазити попречни пресек) и бити ће тачка највеће појаве воде (осетио сам метод у проналажењу функционалне водоводне цеви на градилишту, стварно ради - види Ед.).

Израда шеме водоснабдијевања из бунара у сеоској кући

Схема водоснабдијевања у приватној кући властитим рукамаједноставан. Довољно је погледати било који типичан пројекат таквих комуникација. Након сакупљања из бунара, водоводна цев подземне воде иде у подрум или подрум, гдје ће се налазити агрегат. Можда ће ово бити први спрат куће ако нема других просторија.


Веома важно! Водоводна цев мора проћи испод земље на дубини испод тачке смрзавања тла. Иначе, зими, такав систем ће бити бескористан - само руши. При изградњи система водоснабдијевања за приватну кућу из бунара, то треба узети у обзир.

Решетка за грубо чишћење може се поставити директно на довод воде, али филтери за фино подешавање се најбоље монтирају директно у просторију. Можете укључити у круг и спремник у случају нестанка струје.

У зависности од жеља и могућности, регулатор и релеј притиска могу се инсталирати потпуно аутоматизовањем снабдевања водом, или окретањем пумпе према потреби, са чашицом која се налази у близини судопера. Погледајмо детаљно све потребне радње.

Први корак је организација бунара у дворишту зграде

Сви радови на изградњи водовода одвијају се у фазама. То значи да чак и ако домаћи мајстор треба да иде на посао сваки дан, можете провести часове 1-2 сата увече, остављајући завршни део инсталације викендом. Дакле, дијељење снага је прилично реалистично да се уради све за тједан дана. Ако има слободног времена, онда се сав посао може обавити за 3 дана.

Прва и најлакша фаза је гомила бунара

Почетак радова на водоснабдијевању приватне куће са бунарима по систему кључ у руке, наравно, долази од извора извора. Пронашли смо тачку највеће појаве подземних вода једним од наших метода, почели смо копати јаму. Треба имати на уму да ће прешироко стварати неке проблеме након постављања прстенова - пуњење, исправљање тла ће бити теже. Препоручљиво је унапријед одредити промјер прстена и ископати бунар за 0,5-0,7 м шири од овог параметра.

Инсталирање прстена: који материјал најбоље изабрати

Раније овај избор није био тамо. Мајстори су поставили прстенове од армираног бетона или положили циглу за бушење. Међутим, постојао је проблем непропусности. Данас је све једноставно једноставно решено. Можете купити пластичне прстене, који се једноставно монтирају чак и сами, без потребе за заптивањем.

Ако, међутим, за инсталирање одабраних прстенова из армираног бетона, мораћете да ангажујете специјалног техничара - уградите их ручно, неће се испоставити да је превелико. Вреди се бринути о куповини дна истог материјала.

Корисне информације!Приликом уградње армиранобетонских прстенова не заборавите да је рок њихове употребе много мањи него код пластике. У зависности од квалитета воде, они могу почети да се колабирају након 7-10 година. Онда морате копати бунар који је тежи од монтирања.

Хидроизолација бетонских прстена: зашто је то потребно и како то урадити

Недовољна хидроизолација бунара за питку воду може постати узрок озбиљног тровања храном. Разлог за то је импрегнација кроз спојеве прстенова канализације, која није имала времена да филтрира кроз биофилтар - положену дубину тла. Основни проблем је у томе што је приликом постављања бунара за питку воду немогуће користити најефикаснија средства за бртвљење на бази битумена - испуштају штетне, а понекад и опасне твари у људски организам. Међутим, битуменски китови су веома погодни за спољне хидроизолационе бунаре - неопходно је и спречити уништавање бетона.

Унутар бунара је покривен посебним наслагама дубоког продора, сигурним за здравље и без мириса. Посебно је важно заптивање увода у бунар цијеви (ПНД или ПВЦ).

Глински дворац: Шта је то и зашто је потребно

Да би се спријечило директно окомито таложење у бунар, потребно је уредити блокаду од глине, која неће допустити да падавине продру у водозахват, пролазећи сустав прочишћавања с биофилтром (тло). За његово уређење потребно је продубити ниво тла око бунара за 30-40 цм на удаљености од 1,5-2 м. Ово продубљивање је зачепљено обичном црвеном глином. Не дозвољава да вода иде директно у бунар.

Груба филтрација на захвату воде

Примарна филтрација из већих остатака, песка и муља врши се уградњом у бунар, директно на водозахват, ситнозрна мрежа. Али се исплатида правилно опреми дно бунара. Ово се ради на следећи начин. Прво се сипа слој великог рушевина тако да затвара цијев кроз коју ће тећи вода. Врх рибњака је слој ријечних облутака. Горњи слој је кварцни песак.

Корисне информације!Ако је могуће пронаћи такав камен као "жад", онда је боље користити га умјесто ријечних облутака. Његова композиција деконтаминира и омекшава воду због високог садржаја сребра у њему. Ово је заиста природни природни филтер за воду, који понекад може да побољша свој квалитет.

Како изабрати потопну пумпу у бунару за воду

Пумпе које се користе у такве сврхе могу бити центрифугалне вибрације. Избор типа ће зависити од тога како је кућни мајстор обавио рад на распореду доњег филтера. Ако је вода у бунару чиста, најбоља опција је уградња центрифугалне пумпе. Ил и прљавштина га извлаче из рада за 2-3 месеца, али у чистој води може да ради 5-7 година.

Ако доњи филтер није постављен, а вода је доста блатна и прљава, у њој ће бити само вибрирајућа инсталација. Дизајниран је за такве екстремне услове. Трајање њене службе није дуже од четири године.

Веома важно!Са квалитетом монтаже такве опреме, према статистикама, свака пета вибрациона пумпа не ради, а не ради пола године.

Постоји трећа опција - куповина и инсталација црпне станице. Али таква опрема ће коштати много више.У овом случају, постоји потреба не само за куповином резервоара, већ и за уградњу регулатора притиска, као и за додатну пумпу за излаз воде из резервоара (напајање система). У супротном, притисак воде из дизалице се не може подешавати.

Како црпити воду у зграду из бунара: организација водоснабдијевања

За потпуније разумевање свих акција, покушаћемо да разматрамо алгоритам акција на примеру фото-извештаја о изведеном делу. Почнимо, наравно, са инсталацијом тенка.

Инсталација црпне станице са складишним резервоаром: корак по корак

Овај рад не представља велике потешкоће, али постоје неке нијансе. Размотрите могућност уградње такве опреме у подрум. Већ је јасно да дубока пумпа пумпа воду из бунара. Али где иде следећи, то је до кућног мајстора. Размотримо случај инсталације посебног резервоара:

фото Које су њихове акције
Овако изгледа цистерна за воду. Овдје је капацитет мали, само 500 литара, али можете купити и спремнији спремник. Одмах разговарајте, не мислите да ће заваривање метала бити јефтиније. Прво, метал је сада јефтин, други је склон корозији, и треће, сва рђа, која ће се одвојити од зидова, не само да улази у воду за пиће, већ и смањује животни век пумпе.
Ова фотографија показује како је прљава вода из бунара - овај филтер мјесец дана - вријеме је да се замијени. У његовом одсуству, сва та прљавштина била би у тијелу.
Ово је унутрашњост резервоара у који је уграђен вентил с пловком. Када је резервоар пун, вентил затвара довод воде, а дубока пумпа која се налази у бунару зауставља пумпање воде у резервоар.
Пумпа која напаја воду из резервоара у водоводни систем је близу резервоара ...
... и укључује се када притисак система падне испод подешеног нивоа. Када се прекорачи горња граница опреме, она се искључује.
Пумпа је спојена на резервоар помоћу ПВЦ цеви са обавезним активирањем сигурносне славине.
У водоводном систему куће прикључите се на исти начин кроз пластичне цеви кроз помоћну дизалицу. На овај начин можемо зауставити напајање на било ком нивоу у случају ванредне ситуације у једном од сегмената нашег аутономног система водоснабдевања.

Вероватно драги читаоче, постало је јасно да питање како да се вода доведе у кућу из бунара није тако компликовано. Међутим, нису сви спремни сами да раде сав тај посао. У овом случају, мораће да ангажује специјалисте и плаћа за њихов рад. Требало би се позабавити и питањем колико су високи трошкови рада на доводу воде из куће.

\ т \ т \ т
Извршени рад Цена, руб. обављени рад Цена, руб.
тачка водоснабдевања 3500 манометар 500
Пумпна опрема 6000 главни филтер 700
Хидраулични акумулатор 1000 Драин цране (генерал) 1500
Релеј притиска500 Радови на покретању и подешавању 1000
Релаи дри рун 500 улични кран 1500

Ако је потребно додатно грејање улазне цеви, цена грејног кабла биће још 250 рубаља. по метру По израчунавању укупног износа, може се схватити да ће трошкови таквих радова бити прилично високи. И да ли је вредно играња свећа?

Како извести распоред водоводне цијеви

Цевовод се извршава у складу са шемом коју је кућни мајстор направио прије почетка рада. Овде се поставља питање избора материјала за аутопутеве. Сада је најпопуларнији тип ПВЦ цеви, које су прилично издржљиве и једноставне за уградњу. Биће о њима.

Многи ће рећи да је лемљење овог материјала веома компликовано, али то ће бити грешка. Сада ћемо на фотографијама илустровати како то треба урадити.

\ т \ т
пхотос Које су њихове акције
За рад, потребан вам је овај уређај, позван међу монтажерима гвожђа ...
... као и маказе за ПВЦ цеви. Одмах ћемо се сложити да резање цијеви конвенционалним ножем неће радити. Било која од његових деформација неће дозволити да се изврши висококвалитетна адхезија, а пртљажник ће тећи.
Након загревања гвожђа, убаците цеви у одговарајуће отворе, загрејте пластику 3-5 секунди ...
... онда их чврсто везујемо и држимоу таквом положају 15-20 секунди да се пластика охлади.
Ово би требало да изгледа као веза изнутра, ако се не прегреје. Међутим, вреди прегрејати цев за пеглање, чак и 2 секунде ...
... тако да се испоставило да је веза иста. Јасно је да ће вода овдје бити лоша, што значи непотребно оптерећење пумпе при нижој продуктивности.
Исто тако, скупљамо цијелу водоводну цијев приватне куће од бунара до славине.
Приближно, систем би требао изгледати након што је сав посао обављен.

Како уредити увођење система у кућу

Најоптималнија опција била би ископавање рова из бунара до куће. Увођење треба да буде на дубини од најмање пола метра - као што је просечан ниво замрзавања тла наших географских ширина. Међутим, све овде зависи од региона, као и од његове климатске зоне. У неким регионима Русије, зиме су прилично тешке, дуге, што подразумијева замрзавање тла до велике дубине.

Добар излаз може бити намотавање уводне цијеви термопластиком за могућност хитног загријавања, ако је потребно. Али за ово морате имати неко знање електротехнике. Да, и куповина додатне опреме може погодити џеп.

Како довести воду до водоводних уређаја

Ако се сви радови изводе, онда ова фаза не би требала бити тешка. На исти начин се врши адхезија цеви и фитинга, а главна линија се води до судопера,веш машину или колектор који дистрибуира воду потрошачима.


Корисно знати!Ако се планира више од двије тачке потрошње воде, раздјелни колектор с регулатором тлака ће помоћи да се токови подијеле равномјерније.

Сумминг уп

Водовод, који је данас извршен једном од разматраних метода, може постати прави "штап" за оне који немају могућност да доведу главну линију до куће. Правилним избором опреме можете добити комплетан систем водоснабдевања, а потрошити минимум средстава. Главни задатак матичног мајстора је да изради детаљан план и да га стриктно поштује приликом инсталације система. У овом случају, једнаки трошкови материјала неће премашити годишње трошкове оних који користе главни водовод. Узимајући у обзир да ће у различито време бити направљена само мала исплата електричне енергије коју пумпа троши, тако самостално снабдевање водом може се сматрати практично слободним.

Надамо се да су данашње информације корисне нашем цијењеном читатељу. Биће нам драго да одговоримо на сва питања на која сте наишли приликом читања чланка. Да бисте то урадили, оставите их у дискусији у наставку. И на крају вам нудимо кратки видео данашње теме.

Видео: зимно снабдевање водом за дацху