Војници како да се носе са њима

Ако ваша земља или башта недавно подсећа на место после фашистичког бомбардовања, или на површину месеца са кратерима - време је да почнете да се борите са кртицама! Ови мали "терористи", иако изгледају врло слатко, могу уништити не само једну жетву. Зато смо данас одлучили да вам испричамо о различитим методама борбе против ових моторичких и веома интелигентних животиња.

Како одредити штеточине: кртице или глодаре

Марш није видљив на травњацима, али мољци имају разарајући ефекат на коренски систем вртних биљака. Гомиле су скривене у својим подземним утврдама током цијеле године. Обично су вртлари и ентузијасти травњака свесни потребе за борбом против плесни у пролеће и јесен, посебно након периода кише, када кртице гомилају прљавштину на површини земље.

Хрвати - месоједи: њихова исхрана су ларве инсеката, одрасли инсекти и црви. Ниједна америчка креда или Старведил нису глодари, тако да је штета на биљкама коју приметите мало вероватно да ће бити узрокована кртицама. Наравно, глодари користе покрете, копају кртице, за подземни напад на биљке, те на тај начин укључују кртице у помагаче злочина!

Гомиле граде два типа тунела или шеталишта у земљи. Неки од њихових покрета налазе се непосредно испод површине земље. То су тунели за исхрану и могу се разликовати као равни равни - врхови на травњаку. Други тип тунела иде дубље и омогућава кртицама да комбинују тунеле за храну у једну мрежу. Власници земљишта обично виде много земљишта на својим парцелама,налик на мале вулкане, од полагања дубоких тунела.

Пошто кртице нису једини штетници који су одговорни за присуство травњака и вртова, они се често мешају са другим штеточинама - веверицама и мишевима. Због чињенице да штеточине ретко улазе у очи, здрав разум предлаже да пажљивије одредите штеточине за трагове које сте оставили, него да чекате док их сами не приметите. На крају, никад га нећете видети! А исправна дефиниција штеточине је први корак ка ефикасној борби против ње.

Док кртице остављају туберкуле сличне вулканима, у јарковима, гребени наликују потковици. Миш-прсти, у међувремену, не остављају никакве делове на површини. Међутим, мишеви конструишу добро дефинисане видљиве покрете у близини површине или испод површине, око 5 цм ширине. Ходање мишева голубова је резултат након једења стабљике траве и поновног коришћења бројних малих ногу на истој стази. А ако било који од штеточина и може стазу пут, онда је то, без сумње, миш-оловка. Зечеви нису сањали о плодности ових глодара.

Лијекови за кртице

Ултразвук је чистач који ради на фреквенцији од 300-400 Хз, коју чују само глодавци. За људе и кућне љубимце, такви уређаји су апсолутно сигурни. Али неки људи се и даље жале на главобоље и несаницу. У правилу, ултразвучни сакупљачи раде на батеријама, али постоје случајеви мреже. Мала цијена, као и компактност, главне супредности овог уређаја.

Звучни уређаји су готово бесплатан начин да се елиминишу глодари вибрацијама металних или пластичних делова. Да бисте то урадили, у рупу је уграђен метални ступ, који је поплочан, пластичном боцом. Ствара нешто попут метеора. Под утицајем ветра, овај механизам производи осцилације које спречавају мирно живљење мадежа. Од свих предности можете истакнути главно: овај систем не захтева прикључке и апсолутно је сигуран.

Ароматерапултиватор се ставља у бунар, док се кртицама додељује непријатан мирис. Као што је пракса показала, кртице су веома покретне животиње и лако проналазе нове рупе. Ова варијанта је добра, ако су кртице пробиле рупе у шупи, у летњој кухињи, унутар затворене сјенице. На отвореном, загађивач ароме неће дати адекватан резултат.

Подземна ограда - није лоша опција, али не и најбоља. Инсталирање подземне ограде захтијева пуно труда и финансијских улагања. Мораћете да подигнете и ископате земљу, а то није баш пријатно ако је ваше подручје у савршеном реду. За парцелу дацха од 3 стотине, копање по ободу трке је и даље могуће. Када се ради о парцели од 15 хектара, ова варијанта једноставно губи смисао.

Употреба замки против кртица

Данас постоји неколико врста замки за ове животиње, тачније, модели истог типа. То су јефтине и мале цеви са два поклопца са обе стране. Такве замке нису веома ефикасне. Животиња успева да заобиђе своју страну, јер открива ванземаљце инову ставку на њеној територији, која раније није била овде. Постоји теорија која објашњава зашто гребен није заробљен - аутопутеви и потези имају грубу структуру земљаног тунела са грубим зидовима, али су зидови цијеви глатки и осјећају ту разлику.

Наравно, можете купити и замке веће - оне су ефикасније.

Они су специјално дизајнирани за штеточине - пречник цеви је сличан величини минке, унутар храпавости зида, а присуство специјалних вентила неће ослободити слободу слободе.

Дакле, ако нађете штеточину у свом врту, не жалите због новца и купите ефикаснију замку која животиња неће превидети.

Хемијске методе борбе против мољца

Размислите како да уклоните мадеже у башти користећи хемијске методе борбе. Као отрови користе се цинк фосфид. Пошто је пацов предатор, овај метод није веома ефикасан. Иако многи вртлари користе отров за кртице и задовољни су његовим резултатом.

Кемијске методе борбе укључују "гасне бомбе". Али ако је систем тунела растрган на великој површини, онда је ефикасност овог метода мала.

Употреба инсектицида за контролу мола није изводљива. Прво ћете оштетити вашу локацију, док уништавате црве, и друго, стимулишете кртицу да копа нове тунеле у потрази за храном.

Народни лекови против кртица

Ове безопасне и ефикасне методе за контролу кртица постале су раширене међу искусним вртларима.Најпопуларнији народни лекови су размотрени у наставку.

  • Поплава муљевитих јазова водом

Овај метод се обично користи када узгајивач пронађе свјеже избачену рупу. У земљану рупу је уметнуто једноставно црево за заливање, а вода која пролази кроз њу испуњава рупу самом круном. Осјетивши опасност, гребен је одмах изабран на површину.

  • Неподношљиви мириси животиња

Црато има невероватно осетљив мирис и једва уочава неке мирисе биљака. На пример, узгој животиња не носи мирис сељака црних очију. Ако ово цвеће расте у сеоској кући, онда постоји велико уверење да кртице неће ни приближити град.

Веома корисна у борби против кртица кревета са грахом, белим луком и луком. Ови мириси имају дивну особину да уплаше кртице. Да би се заштитио од напада, цветна гредица је довољна да се на њу посади украсни лук.

Најефикаснији начин борбе против кртица