Висока ефикасност инфрацрвених грејача: је ли мит или истина?

ИР гријачи за неколико година брзо су освојили модерно тржиште, постајући прилично приступачан производ, јер је ефикасност инфрацрвених гријача врло висока. У исто вријеме, било би пожељно да роба добије високу квалитету, што ће јој дати топлину и радити без ломљења дуго времена. Да видимо како и гдје одабрати квалитетну робу на основу структурних карактеристика. Да бисмо то урадили, морат ћемо детаљно размотрити структуру и принцип ових јединица, као и основне параметре на којима се треба темељити при одабиру.

Принцип рада и карактеристике дизајна

Многи људи се питају како овај тип грејног уређаја ради? ИР грејачи - уређаји су прилично различити од конвектора. За разлику од ових, њихов принцип рада је да загреју околне објекте (укључујући зидове и подове), а не ваздух.

Инфрацрвено зрачење може се упоредити са сунчевом светлошћу која прожима ваздух без промене његове температуре. Чим сноп дође до објекта који не пролази кроз светлост, објекат одмах апсорбује зрак због повећања његове температуре.

Инфрацрвени таласи дугачке дужине - наша је кожа коју наша кожа доживљава као сунчева светлост. Ми то осећамо, али га не можемо видети. И без обзира на ветар и пропух, ови зраци нас греју. Принцип рада инфрацрвеног грејача се такође не боји сличних покрета ваздуха, а његов ефекат је сличан дејству сунчеве светлости.

Ниједан конвектор није у стању да загреје просторијуодмах након укључивања, јер се током његовог рада врши константно кретање загрејаног ваздуха. Када радите са ИР грејачем иде мало другачије - топлота из уређаја почиње да се осећа скоро одмах након њеног укључивања, али ова топлота се не осећа у целој просторији, већ само на месту где долази до зрачења.

Уређај није направљен од било каквих лукавих делова. Алуминијумски рефлектор је у челичном кућишту обојен јаком прашкастом бојом. На овом рефлектору монтиран је главни елемент дизајна - гријање. Овај елемент има четири типа дизајна: угљенични, керамички, халогени и цевасти (теном).

Поред тога, сваки инфрацрвени грејач је опремљен термостатом за контролу температуре и сензором који искључује апарат током прегревања. Ако је дизајн уређаја предвиђен за уградњу на под, он мора нужно бити опремљен сензором за превртање.

Које перформансе изабрати?

Дакле, какве перформансе ИР гријалице за кућу морају зауставити ваш избор: под, строп или зид? Све зависи од услова рада уређаја и величине просторије у којој ће се инсталирати.

Прво, неопходно је одредити који тип уређаја је потребан за стационарно или се уређај треба преносити из једног у други. Мобилни телефони су малих димензија, али је и њихова снага прикладна, стационарне су подељене на плафон, постоље и зид.

Најудобнији у квалитетуИзвршење су уређаји типа плафона. Они не заузимају непотребно мјесто, а посједују прилично широк спектар зрачења. Постоје модели који се монтирају у висећи плафон, такозвани уграђени, а постоје и они који су причвршћени испод стропова конвенционалним конзолама - висећим. После инсталације, растојање између таванице и тела јединице не би требало да буде мање од 5 центиметара.

Подне грејалице нису толико моћне и ефикасне, да су њихове путање зрачења много више ометане него плафони. По свом избору, боље је да се заустави на уређајима са угљеним или цевним грејним елементом. Керамички грејач има кратак животни век. Грејни елемент халогеног типа може да емитује кратке таласе који негативно утичу на здравље, што је неприхватљиво.

Зидни инфрацрвени гријачи требају бити постављени на одређеној удаљености од пода. Ако у породици има мале дјеце, уређај се поставља на довољно сигурну висину. У случају када је планирано да се гријач постави испод прозора, боље је одабрати модел изведбе постоља - савршено се уклапа испод отвора прозора.

Модели стропова захтијевају најмањи напредак - они само требају повремено истресати прашину.
Што се тиче модела пода и зида, главно правило је да они не морају да покривају ништа одозго. Њихова лица би требала бити најмање један метар од зидне утичнице (која би требала бити уземљена) и од било којег другог објекта у затвореном простору. У мокромпросторије се препоручује употреба уређаја са класом заштите не мање од ИП24.

Да ли таласна дужина утиче на температуру грејања?

Гријаћи елементи доступни унутар ИР гријача могу имати различите температуре гријања и различите валне дуљине. Они су следећи:

  1. Радијатори дугих таласа (у опсегу од 5,6 до 100 микрона). Њихова радна температура се креће од 100 до 600 0С, користе се за грејање зграда, канцеларија, индустријских просторија, где је висина плафона најмање 3 метра. За стан ће стати гријач, чија радна температура варира унутар 120 0Ц.
  2. Просечна таласна дужина (таласна дужина од 2,5 до 5,6 микрона) емитује грејачи чија је радна температура у распону од 600 до 1000 степени. Висина стропа у просторији у којој се монтира уређај, треба да буде од 3 до 6 метара. Овај тип гријача је погодан за велику приватну кућу или управну зграду.
  3. Краткоталасни уређаји (од 0,74 до 2,5 микрона). Радна температура таквих уређаја је око 1000 0С. Потребна висина стропа за уградњу таквих уређаја је 6-8 метара. Плафони ове висине налазе се у фабрици или фабрици. Такви грејачи се могу инсталирати и на улици. За кућу, овакви гријачи се не препоручују.

О типовима грејних елемената

Одлучено избором ИР грејача, мора се запамтити да се они разликују иу љусци која покрива зрачење које емитује талас. Ова љуска може бити направљена од материјала као што су метал, кварц или керамика.

Халогени грејач је халогена лампа која емитује у инфрацрвеном опсегу. Унутар лампе је волфрам или од карбонских влакана, филамент. У тренутку загревања филамента, ослобађа се инфрацрвена енергија, која се затим преноси на цеви лампе.

Халогене лампе емитују златно светло иритирајуће очи, како би спречили неке произвођаче да покрију лампе са посебним саставом. Али док халогени грејачи емитују кратке таласе, они негативно утичу на њихово здравље.

Карбонски грејачи - направљени у облику кварцне цеви. Унутар њега у вакуумском окружењу је угљенична спирала. Предности оваквог дизајна су брзо загревање и чињеница да је његова ефикасност много већа од ефикасности металне плоче. Постоје минуси: вијек трајања таквог гријача око двије године, као и велика потрошња електричне енергије од 1-2,5 кВ. Међу недостацима се може приписати чињеници да на послу исијавају иритантне очи црвеним светлом и чињеницу да су контраиндиковане за употребу астматичара и алергичара.

Грејни елемент, покривен керамичким плаштом, је веома заштићен и не ослобађа сјај током рада. Животни век овог елемента је стар најмање 3 године, али је цена много већа од цене кварца. На предности се може приписати и његова ефикасност при раду око 0,5-2 кВ. Разлика је у дизајну.

Цевасти елемент је направљен од метала, његова конструкција подсећа на керамикуелемента, али и цена је за ред величине већа. Ови гријачи одликују се практичношћу и поузданошћу свакодневног живота, као и добрим радом. Ако током рада не будете надражени лаким пукотинама, пожељно је да апарат изаберете са овим грејачем. Настаје пукотина јер су коефицијенти температурног ширења алуминијумског тијела и челичне спирале различити. Није страшно.

Оптимална снага ИР уређаја

Просторија од 10 м2 обично захтијева снагу једнаку око 1 кВ. Препоручује се да се изабере грејач са неком резервом снаге. Ово је неопходно да би се узели у обзир губици топлоте кроз прозоре, зидове и прекривке. У случају када се овај уређај користи за допуну система гријања, снага се мора израчунати на основу услова рада. Овде треба узети у обзир и губитке топлоте.

Понекад на полицама можете наићи на грејач капацитета само 300 вати. Они су веома погодни за употребу тамо где брзо и брзо треба да се загреје просторија, на пример, гаража или подрум. Ови уређаји не изазивају посебне здравствене опасности, тако да могу радити близу људи.

Приликом одабира ИР грејача за давање, имајте на уму да у летњиковац не захтева високу температуру грејања - она ​​ће оптимално подићи температуру у њој за само неколико степени. Зато је најбоље одабрати грејач капацитета 60-80 В по 1 м2. Храњење ће бити хладно, ове бројке ће се морати исправити.

ИРзрачење не штети здрављу људи, у неким случајевима чак и корисно. То је само под директним зрацима дуго времена није боље, инаце мозете добити топлотни удар слицан сунцу. Такође, ако се просторија загрева помоћу уређаја чија се снага рачуна на 150 В на 1 м2, онда је могуће не само ослабити имунитет, већ и оштетити структуру протеинских молекула. Оптималан ће бити рад уређаја у прорачуну од 60-100 вати по 1 м2.

Краткоталасни грејачи се не препоручују за куповину, јер ови таласи могу да продру у тело. Дуги таласи нису опасни, али грејачи овог типа морају бити строго регулисани по висини, јер интензитет зрачења ових таласа зависи од удаљености до подручја излагања.

Пазите на своје здравље током рада ИР гријача. Ако осјетите малаксалост, боље смањите снагу зрачења. Боље је држати се тог правила - неколико ИР грејача мале снаге су много ефикаснији и сигурнији од једног моћног.

Како одабрати инфрацрвени грејач?

Приликом одабира ИР грејача, пре свега, потребно је утврдити дебљину анодизованог слоја на плочи ИР зрачења. За стабилан рад 20 година, дебљина овог слоја не смије бити мања од 25 микрона. Ако је овај слој тањи, онда ћете након 3 године морати да прослиједите податке са гријачем, јер ће горјети. Визуелно ово не проверава, остаје да се ослонимо на поштење продавца.

Материјал од којег је направљен и грејни елементто је важно Ако се ради о црном металу, боље је не користити у просторијама са високом влажношћу (купка, сауна), већ је за такве просторе боље користити елемент од нерђајућег челика.

Дебљина фолије емитера не смије бити мања од 120 микрона. У супротном, уместо загревања просторије, узалудни зраци ће загрејати плафон. Лако је проверити - само кликните на фолију шипком хемијске оловке ако је фолија сумња или је претискује, што значи да њена дебљина не прелази 100 микрона и није веома квалитетна. На 120 микрона, рупа се не може направити притискањем хемијске оловке.

Није сувишно да се уверите да је грејач:

  • Да ли је доступан термостат. Боље је изабрати модел са термостатом који омогућава одржавање константне температуре;
  • присуство сензора заштите од прегревања;
  • за десктоп недоступност ће бити присутан заштитни прекидач од превртања;
  • присуство даљинског управљача, стропни модели, по правилу, они су попуњени особљем, други све зависи од модела.

Да би се спречило загревање шкољке више од 95 ° Ц, има изолатор. Они долазе у различитим врстама, од којих је најсигурнији и најбољи базалтни изолатор. Најбоље је да се у њега не додају никакви адитиви. Оптимално се узима у обзир ако се грејач може користити у прехрамбеној индустрији - то треба навести у хигијенском цертификату.

Кућиште јединице мора бити израђено од квалитетног материјала. Претходно, материјал из којег су направљене гранате,челик који је сервиран, сада су се појавила алуминијумска кућишта, али је челик још поузданији. Када прегледате уређај, прегледајте кућиште изнутра, на њему не сме бити трагова корозије. У њиховом присуству, то значи да ће они постепено пролазити споља. То не само да ће покварити изглед, већ и скратити животни вијек операције.

ИР гријачи су прилично једноставни за уградњу, али имају неке значајке које треба слиједити приликом инсталације. Стога, инсталација на принципу "где и како погодна" није погодна за ове уређаје.