Висина судопера: опште прихваћени стандарди и могућа одступања од стандарда

У стану у којем живе људи различитих висина, висина судопера у купатилу са пода је веома контроверзно питање. Оптимална висина судопера у купатилу треба да буде таква да задовољава сва домаћинства. Често се многи произвођачи придржавају стандардних 85 центиметара. У случају да клијент наручи појединачну наруџбу, узимају се у обзир све жеље и захтјеви клијента, а на основу тога судопер може бити било које висине, обично узимајући у обзир разумне границе.

Али постоје стандардни стандарди који одређују оптималну висину од пода до стране љуске за дјецу, адолесценте и одрасле. Ови стандарди се узимају у обзир приликом инсталирања у разним јавним институцијама, болницама, школама и вртићима.

Током совјетске ере, велики број Снипес и ГОСТ-а је развијен у складу са правилима за уградњу разних апарата у јавним и стамбеним купатилима. Они постављају стандарде не само на којој висини треба да се инсталира судопер, већ и оно што треба да буде удаљеност до другог водовода, као и правила за инсталацију целог водовода уопште.

Оптимална висина судопера на шљуке

Према СНиП 3.05.01-85 у стамбеним и јавним објектима, удаљеност од руба љуске до пода у купаоници треба бити од 80 до 85 центиметара, а одступање у висини не би требало бити више од 20 мм. Стандарди СНиП (грађевински прописи и правила) усвојени су у складу са резултатима вишегодишњих истраживања у овој области висококвалификованих професионалаца.

Сврха истраживачког института била је да истражи колико би особа била удобна и удобна за кориштење различитих санитарних уређаја и уређаја - ВЦ шкољка, умиваоник, купатило. Али већина СНиПов стандарда више не одговара савременим стандардима. Током протеклих 30 година, људски раст се значајно повећао и стога се већина стандарда мора прилагодити савременим захтјевима.

Ако је висина уградње судопера за одрасле дуго времена да се ревидирају и успоставе нови стандарди, уградња судопера за дјецу може се обавити према старим стандардима. Стандардна висина за предшколске установе за вјешање умиваоника дефинисана је у СНиП ИИ-64-80:

 • расадник - 40 цм од пода до горње стране;
 • припремна група - 50 цм

Према СНиП 3.05.01-85 за школе дефинисана су два стандарда:

 • за основне разреде - 55-60 цм;
 • за средње и више разреде 65-85 цм

Тренутно су СНиП стандарди оптимално прилагођени дјеци, а ова правила се могу водити ако одлучите да у стану за дијете поставите посебан судопер. Шта учинити ако постоји мали простор у купатилу и треба да ставите машину за прање веша, судопер и каду и купатило, а место је катастрофално мало. Врло је тешко створити функционалан дизајн са ограниченим простором, али је то могуће.

Да ли је могуће пребацити умиваоник у купаоницу?

Стандард (стандард) - преведен са енглеског на узорак, норма. То је нешто што је шаблон или стандард и не садржи ништа оригинално или необично. У нашој ситуацији, уобичајена инсталација судопераКупатило би требало да буде 80-85 цм, а на тој висини је инсталиран умиваоник у новој згради, у складу са грађевинским стандардима и захтевима.

Али радите себи поправку купатила, и често морате одступати од правила која би створила нешто необично и оригинално, поставите радне плоче итд. Да ли је то могуће? Која висина се може подесити? Шта ће бити кршење норми, а шта не? О извршавању, што захтева координацију са надлежним органима, а за шта - не? Да разумемо.

 1. Репозиционирање. Ако постоје било какви разлози за промјену купке и умиваоника на мјестима и сав посао неће ићи даље од купаонице, онда не морате координирати ни са ким. Можете једноставно позвати и однијети готов посао овлаштеном заступнику.
 2. Промена висине инсталације судопера. За ову врсту посла није потребна дозвола. Висина од пода до горње ивице може се бирати по сопственом нахођењу, а одступања од норми угриза су дозвољена.
 3. Инсталација додатног судопера у купатилу не мора бити договорена. Али ако одлучите да померите судоперу иза купатила, већ се сматра да је то реконструкција и да је трансфер без дозволе кршење. У најбољем случају, власти забрањују рад, у најгорем случају, можете зарадити новчану казну.

Према томе, боље је диверзификовати просторије употребом радне плоче или теретнице.

Зашто слиједити стандард?

У правилу, уобичајена монтажа шарки или теретнице нијене изазива никакве притужбе, инсталирана СНиПом оптимална висина за већину људи је погодна. Напокон, не за ништа, комплети који се састоје од умиваоника са постољем, или постоља "Мојдодир" са уграђеним судопером, израђени су у висини 80-85 цм

Али ако стандардна висинска водоводна мрежа није погодна из неког разлога, онда за удобност можете безбедно да промените висину уградње судопера, јер ћете бити најудобнији да њоме управљате.

Да би породица са малом децом у малом купатилу уградила посебан умиваоник за децу, нема могућности. Посебно за такву ситуацију, произвођачи намјештаја производе специјалне ормаре испод судопера са увлачивим кораком.

Добра опција је и куповина посебног сталка испод ногу, који неће дозволити дјеци да се осјећају нелагодно тијеком прања. Важно је напоменути да сва правила и прописи Снипова и ГОСТ-а важе само у вишестамбеним кућама, гдје су саме зграде строго подложне овим правилима.

За власнике приватних кућа, викендица и вила за инсталацију или реконструкцију нису потребне дозволе или одобрења, а поштовање стандарда зависи искључиво од жеља власника.

Прије него што одаберете висину умиваоника, случај је озбиљан и одговоран, тако да је изузетно одговоран за приступ овом питању. Стручњаци су утврдили да је за мушкарце и жене оптимална удаљеност од пода до руба љуске различита, тако да је за мушкарце 85-102 цм, а за жене 80-92 цм.

Међутим, она је успостављенаВеличина првог или другог случаја за породицу са децом није прихватљива. Па, ако је могуће инсталирати посебан судопер за дјецу, али често сви чланови обитељи морају користити један уређај. Онда можете изабрати нешто просечно, спустите, на пример, умиваоник на висини од 80-95 цм, а за децу можете купити посебан штанд.

Инсталација умиваоника у односу на други водовод

Веома често се умиваоник сматра таквим купатилом "центра универзума". У малом купатилу, гдје се рачуна сваки центиметар, мјесто изнад и испод судопера треба користити што је могуће учинковитије. СНиП 3.05.01-85 поставља не само на којој висини треба да се инсталира судопер, већ и удаљеност од ње до других водоводних уређаја, минималне удаљености треба да буду:

 • до тоалета - 25 цм;
 • до биде - 25 цм;
 • у каду - 30 цм;
 • до туш кабине - 30 цм;
 • за сушење ручника - 60 цм;
 • до грла - 60 цм;
 • до бочног зида - 20 цм

Штавише, према нормама, слободна зона испред умиваоника мора бити најмање 70 цм, а ако се судопер налази у ниши, удаљеност се протеже до 90 цм.

Традиционално, огледало се налази изнад судопера. То се дешава и као посебан елемент ентеријера, иу комбинацији са малим орманом за чување разних производа за личну негу и козметику. Огледало је боље објесити изнад судопера у складу са сљедећим препорукама:

 • удаљеност од пода треба да буде 120-135 цм;
 • од горњег руба умиваоника - не мање од 20 цм;
 • мало огледало постављено на нивоу људског ока (рачунање
 • )