Вертикално планирање парцеле: пример дизајна земљишта, како направити шему

По природи је замишљено да површина наше планете има другачији рељеф на цијелом подручју. Човек који тежи удобности на насељеним подручјима покушава да створи услове за максималну удобност свог пребивалишта. Неопходно је правилно планирати ваш сајт.

геодетски преглед

План вертикалног планирања подручја подразумијева непосредно извођење геодетског снимања саме, простор за изградњу и почетак самог рада.

Ако намеравате да се бавите овим на сопствени начин, треба узети у обзир неколико фактора:

  • тип и стање тла;
  • степен појаве подземних вода;
  • могућност ширења земље на ниским температурама.

Ови подаци морају бити познати за даљу изградњу темеља, као и за планирање бушотина и подрума. За извођење овог посла потребно је присуство посебних уређаја (нпр. Хидраулички ниво).

изградња зграда

Приликом изградње објекта потребно је одабрати његову локацију, прецизно одредити висину подне облоге приземља, како би се одредио степен слијегања тла. Планирање рјешава низ питања. На пример, подлога треба да буде изнад нивоа подземних вода. Зграде изнад темеља треба да се налазе мало изнад нивоа снега (у складу са климатским условима). Када се гради дом, боље је изабрати локацију која је на вишем нивоу (са свим расположивим територијем). Изградња објекта почиње након пажљиво одабраног мјестау изградњи. Често је поента за почетак рада близу куће или пута.


Након утврђивања жељене тачке наставите са израчунавањем дубине објекта. Постоји неколико врста изградње кућа на локацији под углом. Обично постоји промена у пејзажу, у којој су све неједнакости на површини изглађене. Овај пројекат подразумева да ће се изградња одвијати равноправно. Објекат, који је подигнут на подручју са уобичајеним нагибом, мора бити обрађен на бази. У овом случају, становање ће имати неке особине и глатко ће се сипати у пејзаж.

Пејзаж се одликује следећим карактеристикама:

  • равна падина - не више од 3%;
  • мали нагиб - до 8%;
  • просјечни нагиб - до 20%;
  • стрма падина - више од 20%.

промена рељефа

У вертикалном планирању терена постоји низ предности (на примјер, стварање система за одводњавање, низ пруга за шетњу, које су на располагању под кутом). На одређеном нагибу у доњем делу парцеле могуће је створити систем за одводњавање кишнице. У већини случајева власници неједнаких земљишних парцела имају тешкоћа у планирању. За рјешавање таквих проблема постоје стручњаци који су укључени у планирање и промјену крајолика земљишта с вертикалним нагибом.


Нагиб под углом од метра

У таквој ситуацији потребно је израдити подрум. У приземљу (у зидовима доњег спрата) потребно је инсталирати одвод. Примери поновног развоја таквихИма доста простора, али не може сваки власник, због својих снага и способности, са великим повјерењем заузети реализацију стамбене изградње у таквим неконвенционалним условима. Стога се препоручује консултовање специјалиста за тачну дијагнозу подручја, састав тла, дубину појаве подземних вода и структуру тла. Направити план парцеле помоћи ће професионалцима њиховог циља.


Вертикални модел планирања

Када се разматра структура са пристрасношћу на јужној страни, препоручује се да зграда буде што ближа истоку. Доњи дио служи за подизање господарских зграда (због мале прикладности за уређење у облику удобне зоне за одмор). Пожељно је да се у горњем делу трга бави обогаћивањем подручја, садњом неколико пруга цветних гредица, да се око периметра цијеле зоне рекреације посади неколико украсних стабала, премјештајући их на јужну страну.

Планирање дренажне мреже треба да буде разумно конзистентно са рељефом подручја и да има нацрте у доњем делу локалитета. Ако сте љубитељ источњачке филозофије Фенг Схуи-а, морате водити рачуна да се врата налазе на сјеверу или на истоку.


Планирање кућа

Главна грађевина треба бити удаљена око 10 метара од границе вашег подручја. Из куће ваших сусједа морате одвојити најмање 3 метра. Зграде треба да стоје под правим углом у односу једна на другу. Сва мерења се могу вршити независно (без имањабило које вјештине у конструкцији или искуства у пројектирању). За мјерење удаљености довољно је рулета.

комуналне зграде

Комуналне зграде су подигнуте у исто вријеме као и становање, иако је то најбоље урадити након завршетка главне зграде. Зграде би требале бити изграђене на одређеној удаљености од зграда сусједа. Стручњаци дају препоруке да је најбоље изградити штале, шупе и свлачионице на 3 метра од зграда комшија.

Приликом изградње треба поштовати иста правила као иу изградњи куће. У складу са препорукама специјалиста и поштовањем правила изградње објеката на терену са великом пристрасношћу, постиже се чврстоћа, трајност стамбених и других објеката (арбори, пластеници, штале, подрума, језерца за уређење локалитета, купељи, сауне).


На површини до 5 хектара немогуће је направити грандиозне пројекте. На овом подручју могуће је изградити кућу, праоницу рубља и каду. На површини од 10 до 11 стотина можете додати видиковац, рибњак и неколико цвјетних гредица. На површини од 15 стотина и изнад свега ће бити ограничена само ваша машта.

Огроман простор ће дати више мотивације инвеститору. Важно је запамтити да сви планови за изградњу грандиозних зграда треба да се уклопе у ГОСТ.

Све се мора унапријед планирати, документи се издају, материјал се купује, треба ангажовати специјалисте. Тек тада, уз мирну душу, можете се побринути за узрок и договорити своје омиљено подручје према вашем укусу и изгледу.

закључак

Тачнопланирање ће вам пружити добар, топао и поуздан дом. Код изградње је пожељно обратити се специјалистима. Разговарајте с њима, разјасните све детаље конструкције: то ће вашој кући пружити издржљивост, као и ублажавање брига у будућности. Променом тешког рељефа, вреди се сетити да вам ово стање ствари понекад може помоћи да играте.


Свака ситуација мора имати индивидуални приступ рјешавању проблема, јер се свака површина састоји од различитих равнина. Ово утиче на различит састав земљишта на релативно малим површинама, наметање различитих слојева земље узрокује кривудав периметар. Све ово чини доста тежак посао надоградње овог сајта. Стручњаци за изградњу објеката у тим подручјима темељито проучавају рељеф површине, метеоролошке податке регије, откривају дубину наслага подземних вода, вјероватноћу слијегања тла под тежином конструкције и многе друге кључне факторе.

Често се изградња на таквој површини догађа у рекреацијским подручјима или одмаралиштима. Поглед са прозора зграде на висини никога неће оставити равнодушним, али главни фактор је побољшање терена, опремање свим благодатима цивилизације, без којих је тешко замислити наш свакодневни живот. На недостатак таквог подручја може се приписати чињеници да ће пропуштени буџет за побољшање бити знатно већи него за земљиште са равним тереном. Стога, за имплементацију ваших идеја, морате да се рачвате у округлу суму. Позитивна странапроизилази из његовог недостатка - неравна површина ствара осећај егзотичности који не може да привуче пажњу. Уз правилан приступ планирању нестандардне површине, мали простор се може претворити у рај.


Погледајте следећи видео за детаље о вертикалном планирању локације.