Вертикални распоред система гријања стамбене зграде

При разблаживању цеви за грејање користе се различите шеме које одређују карактеристике рада система, трошкове материјала, методе спајања радијатора. Шема гријања у модерној вишестамбеној згради, по правилу, проводи се на вертикалној технологији, што у потпуности задовољава захтјеве нестандардног планирања.

Кључне карактеристике

Вертикални дијаграм се разликује од хоризонталног аналогног, пре свега, са незнатним губицима топлоте. Ова особина - заслуга пажљиво осмишљеног распореда главних цијеви, које функционирају као успонске цијеви.

Занимљиво је да је појава ове технике због нових грађевинских стандарда у земљи. Испрва није била широко распрострањена, због одређених нијанси инсталације. Случај се драматично променио када је петочлани Хрушчов почео да се гради у СССР-у, површина станова у којој је била мала, тако да у хоризонталном распореду није било потребе. У циљу очувања и креирања вертикалне методе, коју карактерише низ нијанси:

 • Вертикално постоји неколико водова са циркулационим расхладним средством, на које су повезани радијатори;
 • Сваки радијатор се може одвојено подешавати;
 • Расхладно средство улази у одвојени круг у просторији.

Шта треба да припремим?

Говорећи о приватним кућама, такав план гријања се може користити тамо, али власници морају бити спремни да се суоче са неким потешкоћама. Пример за овопроблеми - већина батерија на савременом тржишту су фокусиране на повезивање на хоризонталне системе, имају одговарајућу локацију гранских цеви, технолошке отворе и секције. Тако, у идеалном случају, коло захтева специјалне радијаторе, који су оријентисани посебно на вертикалну монтажу.

Ова особина прати и други проблем. Као што знате, боље је монтирати радијаторе ближе поду, што ће омогућити успостављање ефективне измјене зрака без непотребног напора. Хладан ваздух ће, у складу са законима физике, пасти и загрејати се - подићи. Вертикални хладњак је изузетно тешко монтирати на такав начин, због чега је грејање недовољно.

Међутим, недостаци се не завршавају. Описани проблем се још увијек може ријешити лаганим повећањем дужине раздјелних цијеви које воде до радијатора. Ако пратите класичну имплементацију шеме, онда постоји још један недостатак. Лежи у чињеници да су вертикални цевни радијатори јасно везани за размакнуте вертикале. Ако се просторија не разликује по великој површини, онда нема нелагоде коју становници неће осјећати. Ако је површина собе око 40 квадрата на 2 вањска зида, онда то неће учинити без инсталације два подизача одједном, иначе ће бити прилично хладно. Сходно томе, вертикални распоред система грејања модерне вишестамбене зграде је повољан у следећим случајевима:

 • број спратова је већи или једнак пет;
 • Свака одвојена соба има малу површину;
 • Довољна изолација зидова.

У смислу рачуноводстваПрепоручује се да се мерач инсталира директно на узлазни вод.

Опширније: Схема и инсталација двоцевног система грејања.

Изаберите број цеви

Схема може претпоставити присуство једне или двије цијеви:

 • Једноцевна варијанта подразумева да се циркулација расхладног средства одвија у затвореној петљи, а радијатори се спајају серијски. Ова карактеристика дизајна доводи до чињенице да ће температура задње батерије бити мања од прве. Међутим, са малим продужетком контуре, овај недостатак је природно коригован. Као додатни начин подешавања могуће је користити дизалице између зглобова радијатора. Минималне количине материјала за формирање система, недостатак потребе за циркулационом пумпом, мала количина расхладне течности - ова својства могу се приписати предностима технологије.
 • Двоцевни круг се заснива на инсталацији два кола. Први се користи за довод расхладне течности у радијаторе, друга се хладном водом шаље у котао за ново грејање. Приликом полагања потребно је запамтити да цеви треба да иду једна са другом, јер су радијатори спојени паралелно. Додатна цев повећава укупну запремину коришћене расхладне течности, често је немогуће надувати, па је потребно инсталирати циркулациону пумпу. Међутим, уз неке неугодности уградње, систем је поузданији од прве опције, јер је искључено формирање ваздушног чепа.

хоризонтална верзија

За потпуност слике треба узети у обзир и хоризонталну методу узгоја. Његове предности су следеће:

 • У случају нужде, могуће је искључити само оштећену батерију. Метода је такође погодна када се мењају уређаји за грејање у засебном стану, нема потребе да се преклапа са читавим успоном.
 • У свакој станици је могуће инсталирати бројила за енергију, тако да становници могу регулирати рад батерија тако да је и економична и допринијела формирању оптималне микроклиме. На пример, током дугог пословног путовања или одмора, температура у просторији је вештачки смањена.
 • Метода је независна од других станова у кући, те стога власник уређује гријање у пуном складу са личним захтјевима. У стану нема успона, а појединачне цеви се могу положити у нише, што је драгоцјено у формирању дизајна ентеријера.
 • Сматра се да је таква технологија трајнија.
 • Цеви се не постављају у зидове, већ у посебне нише и наборе. Овај приступ је оптималан у смислу одржавања, лаган дизајн се лако може раставити како би се дошло до мјеста несреће.

Дакле, стамбена зграда може бити снабдевена топлотом из било које од описаних шема. Да би се направио оптималан избор, потребно је узети у обзир све нијансе, позитивне и негативне аспекте одлука. Чак и вертикална верзија, која изгледа као да има хоризонтални аналогни, увишестамбена зграда гарантује ефикасно грејање уз мале финансијске инвестиције у фази инсталације.