Вертикалне платнене ролете (59 слика): хоризонталне завесе-капци на пластичним прозорима од тканине, идеје у ентеријеру, модели са шаблоном

Једна од водећих улога у дизајну ентеријера је текстилни дизајн просторије. Исцртавање прозора служи као коначан, али веома важан потез који обликује слику дома. Поред уобичајених врста завеса, дизајнери све више прибегавају употреби платнених ролетни. Системи заштите од тканине не само да се могу лако интегрирати у готово сваку стилску просторију, већ се и комбинирати с традиционалним прозорским текстилом.

Карактеристике, предности и недостаци матричних модела

Главни аргументи за куповину ролетни од пластике и алуминијума - практичност, разноврсност и равнодушност у служби, док у случају аналога тканине на првом мјесту су њихове ненадмашне декоративне квалитете. Иако затамњивање светлосно-заштитних функција производа од тканина такође није вредно тога: они су 100% одговорни за задатак регулисања запремине светлосног тока у просторијама са различитим функционалностима.


Често се јавља конфузија у називима система за заштиту од сунца из тканине, које се често називају ролне, заштитне, унутрашње жалузине. Да разумемо. Без обзира на изглед жалузина, чине их присутним попречно или хоризонтално размакнутим тракама - ламелама, које се могу прилагодити степену осветљености просторије. Модели без ламела већ се називају завесама. Дизајн завеса за ролне разликује се у интегралној структури.

У овом случају, подесите светлопроток је могућ само делимичним отварањем /затварањем тканине. То јест, корисник "хвата" сунчеве зраке, претварајући завесу у положај који ограничава приступ директној сунчевој светлости.

Изузетак је модел "Зебра" са структуром сличном структури завеса, али са узорком у облику хоризонталних пруга и двослојне тканине. Услед померања трака, ефекат ће бити исти као на жалузинама, али због тога неће зауставити завесу.

Још једно име завесе за ролне - ролетне од тканине. Стално велика потражња за сунчаним наочалама од тканина је због њихових бројних предности, укључујући:

 1. Жалба на изглед - са њима сваки ентеријер изгледа префињеније.
 2. Функционалност.
 3. Дуг век трајања.
 4. Неограничене могућности организације прозорских отвора најразличитијих величина, укључујући и прозоре нестандардне конфигурације: округли, овални, лучни, трокутасти.
 5. Огромна палета нијанси и мноштво дизајнерских рјешења омогућавају одабир савршеног модела за сваки интеријер.
 6. Једноставно управљање.


Посебну пажњу треба посветити скупу посебних заштитних својстава модела материје:

 • средство за одбијање прљавштине;
 • отпоран на прашину;
 • антистатик;
 • антибактеријски;
 • водоодбојна;
 • подложност страним мирисима;
 • безбедност од пожара;
 • повећана отпорност на УВ зрачење.

Све ове корисне особине се стичуЗахваљујући употреби специјалних импрегнација за тканине, што у коначници утиче на практичност и трајност производа.минуси:

 • У већини модела, тканина на овај или онај начин пролази кроз сунчеве зраке. Изузетак - ролетне са флуоресцентним материјалима Блаке.
 • Вертикалне жалузине ламела су мале тежине, што их лишава могућности да остану непромењене у пропуху или вентилацији просторије.
 • Висока цијена сјенила-плус-а - једна од варијанти узорака тканине. За поређење: вертикалне ролетне од тканина коштат ће од 490 до 1100 рубаља. /М2, (замрачење од 1750 руб.), Док је цена плице почев од 3000 рубаља. /М2.
 • У зависности од модела ткива, интеракција са водом је контраиндикована, тако да је једина опција за негу хемијско чишћење и професионално, што подразумева додатне трошкове.

врсте

Линија асортимана модела тканина представљена је са две велике групе производа: вертикалне ролетне, ролне и римске завесе са хоризонталним типом отвора.

Вертикални модели тканине разликују се у једноставном и функционалном контролном механизму: због ротације ламела, количина светлосног флукса се контролише, а распршује. У зависности од дизајна и дизајна слепог вертикалног типа подељени су на неколико подврста:

 • Модели у класичној изведби, чија је производња монохроматске ламеле у боји. Вањска сличност с традиционалнимЗавјесе у дјеломично или потпуно затвореном положају чине такве производе идеалним додатком интеријерима у класичном или авангардном стилу. • Производи са ламелама у облику трака, формирани од бројних танких нити или трака. У својој текстури, конопци су слични штаповима за завјесе. Системи за заштиту од светлости овог типа подељени су у три подврсте: серија Цлассиц са једножилним филаментима /тракама од ламела, серија вишебојних шарених трака ламела (нијансе могу бити две или више) и дупла серија са двослојним ламелама, где се сваки слој разликује по боји и текстури.
 • Обликовани системи за заштиту светлости - најнеобичнија, спектакуларна и незаборавна решења за вертикалне жалузине. Због фигурираног реза рубова, ламеле имају глатки цик-цак облик. Ако се потпуно развију, производ ће изгледати као чврста цела мрежа са паралелним таласастим тракама или симетричним идентичним ћелијама. У одговарајућем времену, преламање сунчевих зрака кроз ове пруге ствара запањујуће осветљено осветљење.
 • Модели са масовним 3Д штампањем фотографија су погодни за оне који сматрају да су монолитне ролетне превише досадне. Иновативне технологије цртања тканина било којих цртежа, фотографија и натписа омогућавају вам да постанете власник ексклузивних фото хала, које ће не само трансформисати прозорску даску, већ ће и унутрашњост одразити вашу личност.

 • Поред правоугаоне вертикалне тканинеролетне, произвођачи нуде моделе необичних облика - лучни на пластичним прозорима од сунца, укошене дизајне, који праве рупе у поткровљу и поткровљу, у облику оригиналних ламбрекина. Оваква разноликост увелико повећава могућност организовања прозорских простора нестандардних конфигурација. Ова решења су универзална, јер је интересантно победити било који дизајн просторије, што је најважније, одабрати прави модел.
 • Ролетне и римске ролетне. Као што је већ поменуто, уобичајено је да многи купци називају ролетне са хоризонталним жалузинама, које су, са техничке тачке гледишта, нетачне. Завесе представљају једно платно, које се намотава на бубањ, који се налази на врху конструкције, а ограничава се ваљком. Системи светлосне заштите овог типа представљају три подврсте: слободни мини-модели, касете, модели слојева - то су системи "дан и ноћ", Цомбо или "Зебра", чије име објашњава дизајн платна контрастних трака светлих и тамних боја.

Једна од предности завјеса за ролање је могућност да се оне причврсте на чичак, магнет или посебну завјесу: таква причвршћивања неће оставити трагове на прозорима пластичних прозора, што је врло погодно, посебно када се стан може уклонити

Вриједи споменути римске жалузине са једноставним и поузданим механизмом управљања. Посебност дизајна је формирање карактеристичних равних хоризонталних набора приликом подизања платна.
карактеристика дизајна

УУ поређењу са традиционалним завесама, платнене ролетне су већ комплетан механизам, где разни детаљи блиско утичу. Дизајн се састоји од следећих елемената:

 • Каранфил - уређај за причвршћивање ламела.
 • Ламеле - текстилне траке.
 • Спојни ланац - ужад за спајање трака.
 • Контролни ланци - аналогни спојни ланац за ротацију ламела за 180 °.
 • Контролне жице за померање /гурање опсега.
 • Тркачи - мали уређаји за причвршћивање ламела на вијенац.
 • Машине за тешке услове, које су причвршћене на доње делове трака од тканине, обезбеђујући им једнак положај и спречавајући љуљање ламела у случају удара ветра.

Приликом одабира ролетни треба обратити пажњу не само на ширину ламела, која може варирати у распону од 89-120 мм, већ и на густоћу тканине, која утиче на њену отпорност на деформацију. Губитак продаје је склонији производу танких материјала, који на крају превазилазе и извлаче. Код ткива високе густине, такви проблеми се не појављују, али ће цена њих бити одговарајућа.

система

Ролетне се разликују по начину причвршћивања, што зависи од типа система:

 • Модели са отвореним системом. Прозор је опремљен отвореним вратилом, које ће бити намотано на тканину. Планцкове ваге на дну платна су одговорне за равномјерну расподјелу тканине на површини стакла, искључујући дисторзије и клизишта. Отворени системи се једноставно инсталирајумеханизам ланчаног механизма иу њима обезбеђује минимални број делова.
 • Модели са затвореним системом. У таквим конструкцијама, рола је скривена посебном кутијом - касетом која спречава могућа механичка оштећења, спречава контаминацију и продирање у прашину. Поред тога, присуство таквог елемента побољшава естетске квалитете производа. Дизајн је опремљен алуминијумском шипком и водилицама, које осигуравају униформност кретања вратила и навијање на њега текстилне тканине. Тканина на ивицама је чврсто причвршћена, а одсуство пукотина између завеса и прозора ограничава приступ светлосног тока у просторију и спречава улегнуће тканине у режиму вентилације.Механизам управљања у ролетнама може бити три типа:

 • Ланац - за помицање платна, активирајте контролни ланац, који се може поставити на лијеву или десну страну.
 • Прољеће, са најлакшом контролом. Фиксирање тканине врши се аутоматски када се подигне на жељени ниво.
 • Аутоматски, са даљинским управљачем помоћу дугмета.


Где да виси?

Венецијански модели жалузина, као и ролетне од тканине могу се користити у просторијама различитих намена. Одлучујући фактор у овом питању је врста ткива:

 1. У кухињи се исплати одабрати моделе тканина импрегнираних специјалним композицијама, који постају блато и водоодбојна својства. Такве особине могубоаст гласс фибер.
 2. За дизајн балкона или лође, најбоље је дати предност вертикалним жалузинама са једнобојним летвицама жакарда.
 3. Занимљиво је победити прозорски простор у спаваћој соби или дневној соби уз помоћ комбинираних варијанти ролетни или ролета од традиционалног прозорског текстила, што ће унутрашњост учинити не само атрактивном већ и јединственом.
 4. У тамној просторији погодни су производи од провидног материјала, док ће густе ролетне бити спас од топлоте у собама које се налазе на сунчаној страни.
 5. Оригиналне мултифункционалне варијанте жалузина - још једно рјешење које може чудесно преобразити унутрашњост спаваће собе, ходника или гостињске собе. Фотогалерија са сликама омиљених ликова из цртаних филмова или бајки довешће до хватања домаћина дјеце.
 6. Системи за заштиту од муње Блацкоут - штап за родитеље дјеце. Ова тканина осигурава да дијете током дана не смета сунцу.) 8 фотографија

материјала

Код шивања тракастих трака произвођачи користе природне тканине и синтетичке материјале. Уз домаће материјале, користе се и скупљи увозни аналози. Памучне ламеле се разликују по текстури, боји и густоћи.

Данас тржиште нуди системе за заштиту од светлости са ламелама из следећих материјала:

 1. Жакард - тканина са специјалним сложеним тканим нитима које сачињавају префињене узорке. Такви материјалиизгледа као таписерије, разликују се по издржљивости и издржљивости.
 2. Вискоза - материјал се назива "природна синтетика" због доминације природних компоненти. Поседује хигроскопност, одлична својства за дисање, мирно толерише прање и брзо се суши.
 3. Памук, платно су економски типови тканина који су популарни међу љубитељима свих природних. Савршено се чисте и не боје се влажног чишћења. Али, за разлику од синтетичких или мешаних материјала, отпорност на деформације у њима је просечна, тако да после неколико сувих или влажних производа за чишћење може да седи.
 4. Стаклена влакна су ватроотпорна и имају одличне водоодбојне карактеристике.
 5. Полиестер - тканина високе чврстоће, отпорна на паљење и непретенциозан сервис.

Боје и слике

Избор колор решења и теме цртежа за фото-салу је неограничен. У овом броју потребно је одступити од опште схеме боја и унутрашњег стила.

Не треба потцењивати способност једног или другог цвијета да утиче на нашу емоционалну позадину, промијени температуру боје дизајна и визуално прилагоди пропорције собе.

Које боје дају ролетама ако је унутрашњост у стилу:

 • Поткровље, минимализам - бело, сребрно, сиво.
 • Хи-тецх - бела, црна, црвена, металик тон.
 • Модерна - мирне и богате боје. Двослојне ролетне су овде подједнако погодне.мултифункционални модели и фото хала са пејзажима или цветним темама.
 • Еко /Етно /Скандинавски - природне природне нијансе.
 • Медитеран - жута, плава, наранџаста.
 • Арт-децо, поп арт - препун живих боја и комбинација: бело-црно, црвено-бело. Одлично решење је фото хала са графичким или контурним контрастима и искривљеним преносом боје.
 • Прованса - деликатне нијансе пастелних палета. Овдје ћете имати прекрасан поглед на ролетне са малим цвјетним отисцима или не-контрастне моделе Зебра од тканина различите текстуре.


производи за негу

Одржавање платнених ролетни значи да је потребно редовно чистити ламеле и брисати вијенац. Учесталост поступка - 2-3 пута месечно. За ове сврхе, усисивач се сматра најучинковитијом, меком четком за чишћење производа са рељефним ламелама или сувом крпом ако траке од тканине имају глатку површину.

Уредан поглед на ролете и појаву јаког загађења - изговор за коришћење услуга хемијског чишћења.

Прање у машини, чак иу деликатној ламели ткива, контраиндиковано је.

Ако није могуће ставити их у чистионицу, остаје да се прибјегне једној опцији за чишћење производа од тканине без посљедица за изглед - штедећи ручно прање.Рецензије

Највише коментара о тканинама за заштиту од сунцапозитивне, мада има и оних чија је куповина разочаравајућа.

Задовољни корисници примећују да ролетне:

 • Јефтиније ролетне су јефтиније.
 • То је поуздана заштита од занимљивог изгледа.
 • Учини ситуацију веома удобном.
 • Спашавање од летње врућине.
 • Изгледајте привлачно.
 • Не перите.
 • Инсталација траје највише пола сата.

Шта није волело:

 • Дизајн блокова у буџетским моделима.
 • "Битинг" цене за модел-плице, и оне су пуно одушевљења.

Како се објесити и уклонити?

Једна од предности завјеса за ролне је једноставна инсталација. Да ли сте у могућности да радите са одвијачем, онда можете да рукујете инсталацијом, штедећи на услугама професионалаца. Алат се састоји од бушилице, одвијача, нивоа, рулета, равнала, типла и вијака.

Припремни рад: вршимо мерења. Приликом постављања система за заштиту од светла:

 • У самом отвору прозора: ширина завјесе једнака је ширини прозора минус 20 мм удесно и лијево, а висина лима мора се подударати с висином прозора минус 20 мм.
 • Изван прозора је јако продубљено: ширина платна једнака је ширини прозора + залиха је 50 мм удесно и лијево, а до висине подудара се са висином прозора + 100 мм.
 • На прозору структуре прозора: ширина платна и стакла се подударају + залиха је направљена 15 мм десно и лијево.
 • Прије плитког удубљења на отвору прозора: ширина завјеса и прозора су исти + залихе од 100 мм удесно и лијево, висина лима једнака је висини прозора + 100мм

Ознака за причвршћиваче. Ако је инсталиран:

 • Системи хоризонталног типа, причвршћени су унутар /изван утора у зиду.
 • Ролетне - на зиду /прозорској кутији /плафону.
 • Системи вертикалног типа - на носачима на зид /плафон.

инсталација:

 1. Мјерећи исту удаљеност од рубова рупе, означите мјесто гдје ће се налазити прво учвршћење.
 2. Избушите рупу у зиду, осигурајте шиљак за уметање, учврстите вијке.
 3. Користећи равнало са нивоом, направите ознаку на месту испод другог прибора. Поправите га на исти начин.
 4. Ако ширина специфициране ширине прелази, потребно је користити међупрстенове.
 5. Поправити завесе. Размак између додатног прикључка и управљачког кабла треба да буде 0.1 м

Прелепе идеје у ентеријеру просторије

Модели тканина за заштиту од сунца постају прави проналазак за оне који су у првом плану да створе удобан, модеран и модеран ентеријер, где се сви детаљи складно допуњују. У фото галерији се налазе оригиналне варијанте декорације прозора са ролетнама од тканине и вертикалним жалузинама од тканине у различитом дизајну и решењу боје.
10 фотографија

Преглед вертикалних платнених ролетни види следећи видео.