Вентилациона решетка за врата: правоугаони модели унутрашњих фасадних решетки за вентилацију и кретање ваздуха

Када у кући нема довољно свјежег зрака, то може негативно утјецати на здравље свих домаћинстава. Све просторије морају бити стално проветрене, јер се у другим случајевима велике количине угљендиоксида акумулирају у просторијама, док је кисик потребан за нормалан живот. Осим угљичног диоксида, токсини из кућне кемије и завршни материјали могу се испустити у зрак у затвореним просторима, што такођер може имати негативан учинак на здравље.

Зашто вам је потребна вентресхетки?

Веома важна вентилација ваздуха иу купатилу, где се често не јавља гљивица и плијесан због недостатка приступа свежем ваздуху, њихов развој доприноси и влажној просторији. Влажност се може накупити у зидовима, вратима и намјештају, одакле се кваре. Да бисте избегли све ове проблеме, довољно је да на врата поставите посебан вентресхетки. До данас се продаје велики број врата, у којима је већ уграђена решетка или вентилација у облику прстена. Али у оним случајевима где су већ купљена врата без вентилације, да би се обезбедила циркулација ваздуха, може се самостално купити и инсталирати решетка.Разноликост решетки за вентилацију

Вентилацијске решетке су представљене на тржишту у широком спектру модела. Разликују се по облику, сврси, изгледу, величини и цијени. Вентилацијске решетке се такођер разликују по методи и мјесту уградње, овисно о решеткису подељени на следеће моделе:

 • флуктуације;
 • Интерни;
 • На отвореном.За врата се користе превртне решетке. Могу бити од алуминијума, пластике, дрвета, челика и неких других материјала.

 • Пластични вентрестице су веома отпорне на корозију. Још једна предност је најповољнија. Међутим, постоји недостатак овог материјала и утицај на њега од директне сунчеве светлости, почиње да губи свој првобитни изглед, а након неког времена може чак и постепено да се заустави. Али ако планирате инсталирати пластичне решетке на унутрашња врата у соби, неће бити таквих проблема.


 • Инвертне решетке од дрвета, погодне за унутрашњу употребу. Њихове главне предности су еколошка и здравствена сигурност, имају модеран и атрактиван изглед, савршено се уклапају у унутрашњост просторије. Међу недостацима дрвених модела могу бити висока вриједност, као и потреба за посебном његом дрвених производа.

 • Једна од предности алуминијумских решетки је да су веома лагане, не пате од дејства сунца, али њихова вредност је нешто већа од пластичних производа.


За уградњу на предња врата постоје модели са заштитним мрежама против комараца који ће спријечити продирање у кућу комараца и других инсеката. Вентресхетки практично не пропушта светло, а недати прилику да се кроз њих види особа која се налази на другој страни врата.

Преглед решетке за улазна врата, погледајте следећи видео.

конструкција

Дизајн вентилационе решетке обично се састоји од два дела - спољашњег и унутрашњег. Унутрашњи оквир је монтиран с једне стране, а врата на отвор за вентилацију, на њему су лампе. Модели улазне решетке често имају лампу у облику слова В (угаони облик). Овај облик обезбеђује несметан проток ваздуха, али ограничава инспекцију. Спољни оквир обавља само декоративну функцију. Монтиран је на задњој страни врата, прикривајући отвор за вентилацију.

форм

Облик решетке може бити округли, квадратни или правоугаони. Производи правокутног облика су међу купцима који су највише тражени.

Правоугаони вентрестици за врата

Вентрикси правоугаоног облика могу се користити за кухињска врата, као и за врата у купаоницу или купаоницу. Употреба таквих решетки обезбеђује правилну циркулацију струјања ваздуха у просторијама. Друга опција је употреба правоугаоних решетки - уградња у прозорску клупу. То ће омогућити равномерно распоређивање акумулатора који се загрева ваздухом у просторији.

Најчешће, правоугаони модели су направљени од пластике високе чврстоће. Постоје опције које су допуњене мрежама против комараца, као и посебан вентил који ће контролисати кретање ваздуха. Одлична опција би била уградња решетке опремљене уграђеном мрежомвентилатор Овај модел ће обезбедити најбољу вентилацију ваздуха. Опције за декорације и боје производа доступних за продају су једноставно безбројне. Лако ћете изабрати одговарајући изглед за ваша врата.Округли вентрестици за врата

Округле решетке су дизајниране на исти начин као и правокутне. Најчешће се монтирају на врата купаонице.


Још једна њихова сврха - уградња у врата ормара, неопходна је у оним случајевима када се унутар намјештаја иде на влагу и плијесан. Неки модели округлих вентилационих решетки могу се допунити мрежама против комараца, покретним крилцима и уграђеним вентилатором.

употребљене величине

Величина вентрезетки се бира на основу величине врата. Често су унутрашња врата ширине 70-80 цм, а врата у купатило 60-70 цм. На основу ових величина, врата вентрешетки се израђују до ширине не веће од 60 цм и могу се уградити у крило врата чија је дебљина 25-50 мм. У следећем асортиману моћи ћете да покупите одговарајуће производе у продавници. Тешко је играти већу продају, највјероватније, ако је потребно, морат ће се наручити.

 • Ширина - од 10 до 60 цм;
 • Висина - од 10 до 25 цм

Промјер кружне решетке је у просјеку 15-20 цм, а модели с промјером мањим од 10 цм обично су постављени у низу на доњем рубу врата у неколико комада.

инсталација

Монтажа вентилацијеРешетке у крилу врата неће много отежати и моћи ћете то сами да урадите.

Да бисте инсталирали мрежу, урадите следеће:

 • одредити одговарајућу величину производа за одређена врата;
 • Покрените рупу у вратном крилу жељене величине и поставите решетку.

Потребни су алати за обављање посла. Припремите равнало и оловку, шаблону, одвијач или љепило.

Рад се најбоље обавља у сљедећем редослиједу:

 • Измерити са владарем тачне параметре купљене решетке;
 • Означите на вратима на којима ће бити постављена решетка. Треба приметити да дужина и ширина рупе испод решетке треба да буде 1-2 мм већа од величине решетке;
 • У угловима за обележавање крила врата извршите 4 рупе округлом бушилицом;
 • Уз помоћ убодне тестере (за дрвена врата) или специјалних алата (за врата из других материјала) потребно је изрезати рупу на ознаци на вратима;
 • Причврстите решетку на две стране. Причврстите их љепилом или вијцима. Опција монтирања је назначена у упутству за производ.

Сумирајући, може се са сигурношћу рећи да због уградње фурнирских регала не само да ћете обновити потребну циркулацију зрака у становима, већ ћете добити и модеран и оригиналан декоративни елемент који ће ентеријеру дати модернији изглед.