Венецијанска жбука властитим рукама

Венецијанска жбука је декоративни материјал познат у античко доба. Зидови обрађени венецијанским мрамором изгледају као да су издубљени од камена и импресионирају машту необичном светлошћу, текстуром и бојом. Особа која је била мало упозната са завршним радовима, тешко је одмах овладати сложеном опремом, али готово сви могу да се носе са једноставном технологијом. Зато, заинтересовани за израду венецијанског малтера, прво морате научити једноставну технику цртања, а затим прећи на сложеније.

Млетачки вештачки гипс

Испоставља се да се венецијанац може направити властитим рукама од обичног кита.

Прво, морате припремити површину, очистити је од прашине и храпавости. Кутеви пролазе са посебном пажњом. Да не би контаминирали други третман, под или строп, ивица се залијепи траком за лакирање.

Тада кварцна земља мора бити обојена, додајући јој боју жељене боје. Посуда са бојом треба добро протрести и сипати потребну количину у тло (у зависности од жељеног интензитета боје). Све темељито измијешати с мјешалицом. Обојено земљиште мора двапут ходати око зидова. Уобичајени кит се боји у главној боји и наноси равномерно на површину зидова. Кит треба добро да се суши, након чега треба да прође кроз лопатицу како би се елиминисале неправилности и неједнакости.

Након тога, потребно је припремити два контејнера са китом различитих нијанси које су у хармонијии са главном бојом. Ови китови стављају неуједначене и хаотичне потезе насумичним редоследом, одмах изглађујући границу. Затим треба да сачекате комплетно сушење и добро исперите површину влакана. Затим су зидови прекривени лаком или воском. Са спужвом, лаком или воском се наноси на зидове. Затим се дрво додаје лаку да би се добио златни ефекат. Завршна фаза је полирање.

Алати и материјали

Потребни су алати:

  • лопатица;
  • шпахтла са заобљеним ивицама;
  • старе чисте крпе;
  • четка;
  • посуде за смеше;
  • сунђер;
  • ситнозрне коже.

Из материјала је потребно припремити гипсани састав за венецијански, пигмент, восак (пасту или течност), воду, први слој. Складиште за венецијанску гипсану посуду већ је спремно, али постоје занатлије које праве мјешавину за венецијанску од уобичајеног кита. Готове мешавине се продају у кантама од 7 до 25 кг, са обавезном компонентом мермерног брашна.

припрема површине

Основа целокупне технологије обраде зидова у Венецији је идеалан ниво зидова. Без савршено равне површине, цео рад ће бити пепео. Стога, овој фази обуке треба дати максимално вријеме и труд. Чак и најмањи недостаци морају бити положени и полирани. У случају венецијанаца, све није тако лако као код других врста декоративних малтера. Ово друго, напротив, помаже да се сакрију мане и недостаци без претходног поравнања зидова. УндерМлетачки зидови од гипса понекад се морају слагати два или три пута. У овом случају, сваки слој мора бити загарантован и полиран. Ово је једна од најинтензивнијих фаза рада, али без ње нема смисла кретати се.

техника цртања

Први слој - главни, који се у потпуности примјењује на цијелу површину зидова. База би требала бити максимално једнака. Ако нисте сигурни у своје способности, користите свјетионике. Тон темеља може бити и светао и таман. Поред декоративног ефекта, додатно додатно поравнава површину зидова. Сушење базе траје најмање 6-8 сати у зависности од температуре просторије. Након сушења базе почињу са обрадом другог слоја. У овој фази требало би већ бити видљив сјај и сјај. Сви следећи слојеви се наносе појединачним потезима. Каотични покрети пружају природну текстуру правог мермера.

Приликом наношења другог и наредних слојева потребно је стално пратити да ли су лопатица и лопатица увијек чисти. Само за то ће вам требати канта воде и суху крпу. Број слојева варира од три до десет. У том случају, завршни слојеви треба да личе на кожу тигра или леопарда, тј. Мрље сваког слоја не би требало да се поклапају. У овом случају, ефекат уочавања треба да буде готово невидљив, подсећајући на замршену игру светлости и сенке. Тако да су мрље замућене, оне се нежно третирају фино зрнатим шмирглом.

завршни премаз

Након комплетног сушења венецијанског, могуће је нанијети завршни премаз. Али пре тога, морате проверити да ли јеНема оштећења на површини или оштећења. Ако је било који недостатак неугодан, они се могу једноставно благо сузити. Након депилације, више нећете моћи да поправите ништа. Воску ће требати не толико: стандардна посуда довољна је за обраду 45 квадратних метара. Уместо воска, понекад се користе лакови, али временом површина која је покривена њима може постати мутна.

Најпогодније је наносити восак са спужвом или рукавицом од вуне. Након депилације површину треба добро протрљати меком, чистом и сувом крпом. Површине обрађене воском не боје се избљеђивања и чишћења, такви зидови се могу без страха опрати водом и сапуном у случају контаминације. У овом случају, зидови дневних соба третирају се искључиво природним воском, а зидови купаонице или купатила - синтетичким складиштима.

Следећи пут, восак се може поново нанети након 5 година, што ће продужити живот зидова прекривених венецијанским. Иако уз правилан рад, као перспективни произвођачи, служе и 10 година. У стварности, овај термин је стар најмање 15 година. Дакле, једном када су зидови обрађивани венецијанским малтером, може се заборавити на такве поправке на пола туцета година.

Венецијанска жбука властитим рукама - сасвим је стварна. Али пре рада неопходно је проучити фине детаље процеса и консултовати се са знаним људима. На интернету постоје видео туторијали који ће вам помоћи да расвијетлите нејасне тренутке. Информације које видимо кроз очи често се доживљавају много боље од оне коју чујемо. Стога је потребно дати вријеме и вријемегледати видео снимке у којима обични људи и професионалци њиховог пословања дијеле тајне примјене венецијанске жбуке.