Вакцинација пролећних стабала је време снимања времена вакцинације

Вакцинација воћака - везивање за једну биљку резница другог. Поступак коришћења најновијих побољшања у старом дрвету када се смањује плодност, као и берба неколико сорти на једном бурету. Један од циљева догађаја је повећање отпорности на мраз. У овом случају, као основа узима се сорта прилагођена локалним условима (подлога), а будући да је инокулум јужнији, узгој којег се планира на овом локалитету. Гратед петељка ће почети да доноси плодове за 2-4 године, а квалитет плодова ће се значајно побољшати. Вакцинација воћака у пролеће користи се иу великим расадницима и на приватним парцелама. Обавите операцију сваком вртлару-вентилатору.

Када се врши вакцинација у пролеће

Што се тиче вакцинације, постоје прољеће, љето и зима. У току пролећног мријеста, резнице расту и развијају се током љета. Ако се операција одвија у љето, онда ће се развој догодити идуће године. Пролећно мријештење дрвећа полирањем (копулацијом) врши се за вријеме активног сипања, када се биљка најбоље узгаја. Овај период почиње приближно од друге деценије априла. Обавезан услов: за маказе узети годишње избоје са бубрезима за спавање. Дакле, резнице се жање унапред, можемо на почетку зиме и ускладиштити, омотати у филм, на хладноћу до пролећа. Приликом жетве резања сече са осветљене стране круне - тамо су боље сазреле.

Зашто се вакцинација за дрвеће

Пре свега, морате знати шта је вакцинација. Пресађивање дрвећа се назива причвршћивање дијелова једне биљке на стабљике друге биљке. А биљке, на које се калеми стабљике, називају се подлогом. Као резултат тога, ви ћете расти на локацији комплексна биљка, чији ће се коријени наносити на подлоге, а други дио, укључујући и круну стабла - за инокулацију. Зашто треба да урадиш ово? По правилу, подлоге регулишу коренски систем, развија се добро и обезбеђује прави темпо развоја биљке. Чип може сачувати све најбоље биљне квалитете, његову декоративну и нутритивну функцију. Шта за целу вакцину:

 • Процес плодења посебно вредних сорти биљака се убрзава.
 • Често цијепљење стабла почиње да доноси плодове много раније него обично.
 • Производимо неприкладне, али веома добре биљке.
 • Често га инокулира било која јужна култура која производи добре усеве.
 • Уштеда простора. На једном дрвету јазавичар може узгајати неколико сорти. На пример, једна крушка може да узгаја неколико сорти ове биљке.

Припрема резница за инокулацију дрвећа

Резнице за инокулацију воћака сече из средње круне годишњих изданака. Дужина је одабрана тако да на свакој плићи има 3-4 пупа. Горњи део лака се уклања једним бубрегом. Једногодишњи прираст је везан за снопове и очишћен у подруму, стављајући доње делове у влажну пиљевину, тресет или песак. Најбоље вријеме жетве резница је почетак зиме. Фирст фростсојачати дрво, штитећи га од труљења. Ако улица није вредна жестоке хладноће, можете сачувати резнице на улици. Да би то урадили, они се ране у врећи, држе у хладној просторији до стабилног снежног покривача. Након тога уклањају амбалажу из њих и копају по снијегу. У пролеће, снег се не топи брзо, насип се налази на северној страни ограде, покривајући гомилу пиљевине, смрекових шапа, труда.

Методе вакцинације дрвећа

Причвршћивање јастучића на подлогу врши се на различите начине. Њихов избор зависи од разноликости и величине дрвета, климатских услова, годишњих доба.

Постоји неколико техника за извођење операције:

 • наочаре;
 • вакцина против оспица;
 • копулација;
 • рез у резу;
 • инокулација раздвајања;
 • аблактировки.

Вакцинација дрвећа у пролеће за коре са трњем

У пролеће, чим почне бјелица, дрвеће се одсече, остављајући око 15 центиметара од земље. Затим на кори, близу грлића материце, морате направити рез у облику слова Т. Након што су оставили два бубрега на дршци, испод направите накошени рез. Његова величина је око 4 центиметра. Затим се бочна страна реза мора убацити у рез у облику слова Т за коре. Након тога, као иу претходном поступку, нанесите завој и третирајте вртну варие.

Вакцинација дрвећа у пролеће у бочном резу

Вакцинација се врши у латералном делу гране. Дрво се не реже до пуног цветања резница.

 1. Повуците 20 цм од подножја гране и направите коси рез. Један одстране треба да буду 1 цм дуже од друге.
 2. Изрежите газу са дијагоналним резовима са обе стране.
 3. Возим неку врсту клина. У овом случају, једна ивица треба да буде дужа од друге.
 4. Бијег је стављен у рез и чврсто везан филмом.

Ако желите да посадите старо дрво које има дебљу кору, умјесто косог, направите равне резове, а петељке равномјерно изрежите клинасто са дијагоналним резовима дужине 4 цм, а затим их уметните у прорез и омотајте филмом.

Вакцинација стабала у пролеће методом копулације

Једноставном копулацијом на поли (четком) и на подлози, направите резове исте дужине (дужина секција треба да буде већа од пречника гране 3-4 пута). Нанесите чврсто на чип и жлеб уз резове једни на друге (не би требало да буде празнина). Прикључни простор је чврсто везан траком филма. Неопходно је бити гломазан - ако се резови помјерају, усјев ће бити лош. Недостатак ове методе је што је веза врло нестабилна, стога се чешће користи другачија, побољшана верзија.

Вакцинација дрвећа у пролеће у расцепима

Вакцинација у цепању врши се у пролеће, пре почетка плодности у биљкама. Подлога има мањи пречник од вилице. Подлога се одсече мало дуж трупа на растојању од 5 цм од тла или у подножју цеви. Након тога се у резу врши подјела на дубини од око 3 цм, а на чашици мало испод другог бубрега, направе се два хоризонтална реза дубине 1/4 пречника стабљике. Од ових резова сече дрво тако да клин са клином дужинеоко 4 цм. Прстохват инокулума се убацује у делове вилице. Истовремено, део исечака инокулација је остављен споља, тако да ће се чип ускоро опоравити. Ујутро наметните спирални завој, прекријте врт преко врха.

Вакцинација дрвећа у пролеће методом аблактировки

Сви вртлари су познати по најстаријем и најпоузданијем начину вегетативног размножавања биљака - вакцинација конвергенцијом (аблактировки). Најједноставнији аблактировки изгледа овако: довољно за омотавање гранчице и бекство из дебла и везивање са везивним материјалом. Међутим, они ће довољно дуго расти, јер ће кора стајати на баријери формирању везивног ткива. Да бисте убрзали процес спајања, користите пример вакцине. Да би се то постигло, потребно је пажљиво одрезати траке оспица исте величине на подлогу и довести на мјесто њихове везе (4-6 цм), стиснути једни друге, чврсто омотати везивни материјал, закрпити вртни плуг и оставити га до пуног спајања грана. За везивни материјал, потребно је користити тканину или конопац. Веома је важно да се осигура да су кришке исте, а веза чврста. Ако је све урађено исправно, онда се на месту споја формира заједничка чврста тканина. Чим стабљика расте са супстратом, она се одваја, завој се уклања. Остаци подлога изнад калемљеног дела су одсечени и нова младица је спремна за садњу на припремљеном месту. Тако припремљене секције се комбинују што прецизније. Затим се место спајања може причврстити малим клинчићима, чврстовезати са везивним материјалом и подмазати вртни лак.

Вакцинација дрвећа у пролеће методом везивања

Еиелинер се назива једним од многих начина репродукције воћака. Гутање употребом трепавица је једноставна техника, коју треба савладати сваки вртлар, има воћке. Саднице се пролијевају са добрим годишњим прирастом. Ако се саднице зарасте, оне се одсецају на исти начин као за клице. Тада у јулу исте године, висок раст ове године чини привлачан. Ако се формирају многи годишњи прирасти, неки од њих се уклањају или пинтсирују. За цветање воћака у летњем периоду сече се беру дан или дан пре цветања усева, добро развијених и здравих стабала. Одмах на њима се уклањају листови, остављајући само базу стабљика до 1-1,5 цм дужине и чувају се до краја на хладном месту, не дозвољавајући сувоћу.

Припрема подлоге за наочаре је да се ослободи доњи део трупаца са земље, ако су парцеле покошене, а маказе бочних изданака тако да су шамбике биле слободне у кругу од 10-15 цм изнад грлића корена. Ако је потребно, неколико дана пре лацерације, залијевање садница се врши тако да се коре добро раздвоји. Непосредно пре метка, трупци се бришу тканином тако да не дође до контаминације ране током вакцинације. Гутација, као и све друге врсте вакцинација, најбоље се обавља у хладнијем периоду дана - ујутро или увече. То треба урадити брзо, а да се не осушикришке Површина кришке не би требало да додирује руке.

Како се бринути за калемљена стабла

У љето, завоји од вакцинисаних петељки мало слабе. Гране са пењањем грана, исечене на двадесет центиметара. Сви бубрези који се налазе изнад места треба да буду исечени тако да укоснице нису запечаћене. Када избојци пресађених бубрега достигну дужину од 20 цм, треба их везати за шиљке тако да се не ломе. А од снажно узгајаних воћних стабала, бубрези су везани за високе штапове. Током сезоне, избојци су везани до четири пута за исти штап. Ни у ком случају не можете потпуно уклонити изданке, у супротном ће престати да акумулирају пластичне материје.

Вакцинација дрвећа у пролеће