Узроци буке у цевима за грејање, или зашто у цевима нешто зуји, кликови и бука?

Загревање воде није увек тихи систем грејања. Понекад можете чути чудне звукове из цјевовода. Неки од њих су потпуно безопасни и могу се игнорисати, док други сигнализирају постојање озбиљних проблема. Покушајмо да схватимо зашто вода у цевима грејних прстенова и шта се може урадити са њом.

Које врсте буке могу бити издате путем цевовода

Звукови који долазе из елемената система грејања су легенде. Под одређеним околностима у кући бука није само гријање цијеви, али и других цјевовода. У овом случају, опсег звука у свим санитарним и техничким системима је приближно исти. Нај "музички" су металне цеви, али пластика може "уживати" у необичним мелодијама. Систем гријања воде може произвести различите звукове:

 • жамор;
 • клокотање;
 • трзање;
 • куцање;
 • црацк;
 • кликови;
 • хум;
 • звиждаљка;
 • плетење.

Специфични звукови сигнализирају присутност кварова у суставу гријања, тако да је потребно у кратком року идентифицирати и елиминирати извор буке, јер систематски утјецај на особу доводи до поремећаја нервног система, омета спавање и смањује перформансе.
Зашто вода у цевима грејних прстена
Бука у цевима за грејање изазива следеће разлоге:

 • ваздушни чеп;
 • велика брзина носиоца топлоте, због погрешно изабраног пречника цевовода или смањења унутрашњег лумена цеви као резултат зараслих зидова;
 • цурење расхладне течности у хитним подручјима или због лоше затворених вентила;
 • је одвојен од зидова цијеви за мјерење или смећа које су ушле у контуру током инсталације;
 • неисправни или неправилно постављени вентили;
 • вишак капацитета пумпе или њене инсталације са кршењем;
 • хабање контролних вентила или термостатских глава;
 • кавитација - формирање мјехурића паре у носачу топлоте на мјесту наглог повећања промјера цјевовода (појава подручја смањеног тлака) с њиховим каснијим распадом, уништавајући опрему;
 • кршење технологије уградње (употреба полипропиленских цеви пречника мањег од израчунатог, не одржавајући минималну удаљеност између паралелних секција металног цевовода током инсталације, уградњу филтера или вентила не на смеру наведеном у њему, итд.).

Важно! Централно грејање је увек укључено бучно. Приликом пуњења система долази до сондирања расхладне текућине, загријавање круга је праћено кликом, а зрак из њега - звиждањем. Одржавање опреме за гријање прије покретања може се провести и помоћу ударних ефеката. Такви звукови обично нестају када систем уђе у режим рада и није разлог за забринутост.

Ако су се спољашњи звукови појавили на врхунцу грејне сезоне или су нестали након почетка лансирања, онда је то сигнал о присутности кварова, а проблем треба тражити не само у сусједима на узлазној стази, већ иу топлинској точки илијединица лифта - извор проблема може бити далеко изван граница дома, јер су звучни таласи добро распоређени кроз цијеви.

Технике неутрализације буке

Извор буке се често налази на локацији комуникација опште намене. Притисак расхладног средства на месту убризгавања је највиши, тако да се и најмањи квар у њему може одмах прогласити у облику чудних звукова за цео улаз. У приватној кући најгласније место је пећ или генератор топлоте, где се налази котао и читав систем његовог везивања.

Напомена : Посебно осетљив на пад притиска алуминијума и биметални радијатори. Танки метал преноси кроз себе било какве флуктуације као рог. У таквим уређајима за гријање најмањи технолошки шум постаје интензивнији.

Ако је проблем био у неисправности опреме колективног власништва, онда није неопходно да се она самостално елиминише. Застарели чворови могу се буквално срушити при најмањој покушају да се то растера, и сва грешка ће бити наметнута некоме ко је нехотице интервенисао у раду "савршено подешеног" система. Боље је поднијети притужбу услужној организацији и стрпљиво чекати да њихов представник поправи неисправне чворове.


Ако је, међутим, било могуће дијагностиковати проблеме унутар властитог или сусједног стамбеног простора, онда би их требало подузети што је прије могуће како би се уклонили. У овом случају, свако одлагање је угрожено погоршањем ситуације и компликацијама поправних радова.

Како се ослободити буке у систему грејања

Свипроблем у систему грејања ствара карактеристичну само за њега врсту буке, што је наговештај у дијагнози. Листа предузетих мера зависи од тога шта звучи као грејање цеви.

Шаљиво, плетиво

Светионик и најнеугоднија бука. Цеви се могу потпуно неочекивано заглавити и дати разлог за приче о полтергеисту. Међутим, мистика овде нема никакве везе, а веза са духовима од буке у цевима неће спасити.

У случају тутња, морате тражити цурење расхладне течности. У првом реду, врши се детаљан преглед њиховог становања, затим се обављају сви сусједни станови. Ако је свуда свуда, онда се потраге настављају у подруму. Облак паре, локва или звиждаљка ће вам помоћи да лако одредите место где вода истиче. У вишестамбеним зградама, поправку ће обављати друштво за управљање, у приватној кући - власник стана. Након разматрања проблемске области, доноси се рјешење о томе како поправити квар - поправак или замјена локације, понекад је прилично лако стегнути слабо затворени вентил.

Други разлог за тутњање може бити употреба цеви у систему грејања са пречником мањим од израчунатог. У овом случају, проблематична област је одређена слухом, а тражени део цевовода замењен је материјалом веће пропустљивости. Правилним избором цеви и квалитетним перформансама нећете морати слушати цијеви.

Исхрана, пукотине и кликови

Дијелови смећа, муља или каменца, када се крећу по цијевима, пуше око зида и трљају их, стварајући буку у облику бакалара или буке. Карактеристичнозвук приликом зачепљења је и клик. Да би се елиминисала бука ове врсте, неопходно је извршити систем за испирање.

Спољашњи објекти цеви ће бити кликнути док не изађу. Због тога систем одводи цијелу текућину кроз испусни вентил. Уз помоћ црева, стара расхладна течност са смећем одлази у канализациони систем, систем се даље испира водом (челичне цеви се избацују ван дрвене вилице за љуштење изнутра), након чега се круг грејања поново напуни.

Важно! Најбоље је раставити одводни вентил прије одвода прљаве воде како би се омогућило да велики комади смећа изађу ван и да не зачепе уређај за затварање.

Често цеви пукну и кликну кроз квар вентила или га не инсталирају у смеру протока. Пролазни отвор закривљеног облика се лако зачепљује, иу њему се временом може формирати чеп, који у потпуности покрива кретање расхладног средства. Делимично покривање лумена цеви смећем ствара буку при проласку воде. Ако се вентил налази на супротној страни, онда течност у њој не долази са доње стране запорног диска, већ од врха, што доводи до уништења шипке и одвајања вентила. У овом случају, кретање носача топлоте ће такође бити праћено буком.

Најједноставнији излаз из ситуације је замена вентила, пошто је већ делимично истрошена у погрешној позицији и стога непредвидива након поновне инсталације. Због недостатка новог чвора, стари се може привремено инсталирати, замјењујући материјал за бртвљење навојних спојева.

Савет: Приликом одабира новог запорног вентила, важно је имати на уму да су кранске кранове много практичније у раду, могу се уградити у било ком правцу, а не као прашкасте вентиле.


Ако затворите кугласти вентил, онда може бити и извор буке. То не указује на квар и елиминише се његовим отврдњавањем или потпуним затварањем. Бука може имати и вентиле са термостатским главама, ако је температура приказана на њима близу стварне собне температуре. У том случају улаз у радијатор није затворен до краја, а расхладно средство пролази кроз малу рупу са карактеристичним звуком. Да бисте се ријешили буке, једноставно окрените главу према звијезди.

Шапутање, звиждање

Акумулацијом ваздуха постаје јасно како се вода у цевима грејања - феномен веома раширен. Ваздух може ући у систем током поправки, усисан кроз лабаве везе - ваздушни чеп, без обзира на порекло, спречава нормалну циркулацију расхладног средства. Не само да вода истодобно упорно мрмља, тако се и уређаји за гријање не загријавају правилно. У случају формирања ваздушног плута који у потпуности прекрива лумен цијеви, радијатори након проблематичне површине цјевовода ће остати хладни.

Ваздух се увек акумулира у горњим тачкама система, јер је лакше залити. Ту се обично инсталирају специјални вентили или аутоматски колектори. Радиаторскоји се налази на крају хоризонталне гране, сигурно су опремљени кокпитом Мајевског. Код неких типова система, сваки грејни уређај има такозвани "вентилациони отвор". Чворови модерних конструкција се лако враћају ручно, управљање старијим особама мора се извршити помоћу одвијача или одвијача.

Прво морате покушати да се ослободите ваздуха из радијатора вашег стана. Операција почиње са врло хладним уређајем, ако постоји. Често, локалне ваздушне камере ометају грејање. Ако то не резултира резултатом, требали бисте од сусједа са горњег ката затражити одговарајућу дизалицу и отворити је. У тешким ситуацијама боље је позвати квалифицираног водоинсталатера. Показатељ успеха - излаз ваздуха је карактеристичан звиждук.

Савет: Да бисте избегли опекотине, отворите дизалицу Мајевски глатко, пажљиво - топла вода у систему је под притиском. Поред тога, да би се сакупила вода која ће тећи из радијатора, потребно је претходно припремити капацитет довољне запремине са широким вратом.

Студ, стрелица

Узрок куцања је обично слабо осигурана цијев или конзола радијатора. Најмања вибрација при проласку расхладне течности кроз такав чвор узрокује превирања, а уз снажно расипање носача, радијатор се бори да се учврсти. Систем ће престати са буком ако обезбеђује чврсто фиксирање заграда. За гашење вибрација могуће је уградити бртву од гуме отпорне на топлину између уређаја и носача.

Понекад ударци могу бити узроковани преблизу паралелним или укрштеним цевима. При температурним деформацијама, један цевовод почиње да се повезује са другим, да се бори против њега и постаје извор буке. Звучна изолација се може уштедјети ако је размак довољан да се прилагоди. У супротном, да би се елиминисао ударац, мораће да се преведе проблематична област.

У неким случајевима, куцање цијеви за гријање у вишестамбеним зградама посљедица је незадовољства сусједа. Ова врста буке се обично разликује по недостатку периодичности и јавља се као реакција на једну или другу провокативну акцију. Овде само "уживање" у специфичним звуковима има за све становнике на устајалишту. Овдје мјере техничке природе неће помоћи, звучна изолација може уштедјети само дјеломично. Сукоби са сусједима рјешавају се само кроз дијалог и дипломатију.

Савети за спречавање нежељеног звука из система грејања

Вероватноћа буке у цевима за грејање може се смањити следећи препоруке професионалаца:

 • код заваривања полипропиленских цеви да би се тачно посматрало време загревања делова који се спајају, јер прегревање смањује радни лумен и подгревање - ниска поузданост везе и велика вероватноћа цурења;
 • савијање метал-пластичних цеви за извођење уз помоћ савијања цеви како би се избегло смањење пречника цевовода у подручју савијања;
 • цеви система за грејање морају бити опремљенетоплотно-звучна изолација;
 • при заваривању метала електричном методом морају се користити само висококвалитетне електроде одговарајуће ознаке;
 • у горњим тачкама система за грејање и на последњим уређајима сваке гране, потребно је присуство Маевскијевих пипака за спуштање ваздуха;
 • вентили и филтери морају бити инсталирани само у складу са специфицираним правцем протока;
 • снага пумпе мора бити адекватна за одређени систем;
 • радијатори да би се избегли зоаоздузхиванииа треба да буду инсталирани строго хоризонтално - користећи балон или ласерски ниво;

 • улазак у цевовод система за грејање смећа, капљице заваривања итд. неприхватљиво;
 • Када је пумпа укључена, рад пумпе је мањи, мора бити инсталиран на вибрационој шипки и опремљен са звучно изолирајућим омотачем;
 • у аутономним системима грејања је важно пратити стање пумпи, јер и најмањи кварови значајно повећавају ниво излазне буке од њих; да бисте се ријешили утицаја и кликова понекад омогућава промјену начина рада пумпе;
 • употреба само висококвалитетног санитарног прибора, прибора и помоћних материјала значајно смањује ризик од буке треће стране;
 • , потребно је периодично испирати систем, спречавајући редукцију радног лумена цеви услед различитих наслага и пратећег појављивања непријатних звукова.

Важно! У потрази за извором буке може помоћи сува палица (штипаљка за лопату), чији се крај чврсто притисне за ухо, идруго - наизменично са елементима система за грејање. У проблемској области, бука ће бити гласнија и јаснија.

закључак

У овом чланку на нивоу домаћинства, поставља се питање: шта учинити ако се цијеви загријавају? Први и најважнији корак је да се одреди локација извора. Затим морате објективно процијенити своје предности и могуће посљедице од покушаја да се уклони квар како бисте одлучили да ли ћете одмах рјешавати проблеме или одгодити поправке до краја сезоне гријања.

Неки проблеми у раду гријања могу се елиминирати властитим рукама, али у сложеним случајевима, не могу без специјалиста. У вишестамбеним зградама боље је да се решење поверава комуналним услугама, а да се не заборави контрола над њиховим поступцима. Правовременим одговором на буку у цевима, штедите своје здравље и живце, као и штедите систем грејања од озбиљнијих оштећења.