Узгој садница патлиџана код куће

Многи туристи постављају питања: како узгајати саднице патлиџана код куће? Наш чланак ће вам помоћи да сазнате. Земља порекла патлиџана - Индија. Практично је било немогуће узгојити ово источно поврће у нашој умјерено хладној клими с нестабилним временским увјетима. Данас то више није проблем: ако се узме одговарајућа брига за саднице патлиџана, можете очекивати добру жетву.

Патлиџана - страствена култура, врло захтјевна и хировита. Брига о садницама захтева пажљиву и сталну бригу. Услови за раст треба да буду савршени. По својим посебностима и својствима, патлиџани су слични поврћу попут паприке.

Ова култура се односи на задивљујуће поврће. Она не воли пропух и ветар, пати од пада температуре, не толерише сушу, али претерана влага јој је такође штетна. Уз одговарајућу бригу, стварање повољних услова и употреба садница може бити одличан усјев. У топлим подручјима, патлиџани се узгајају на отвореном тлу. Поврће расте из семена или садница добијених у стакленику. Подручја са варијацијама температуре, кратке зиме, јаки ветрови захтевају употребу пластеника.

Како посадити патлиџан на садницама?

Постижете одличне резултате узгојем поврћа код куће, ако знате карактеристике бриге о култури. Обратите пажњу:

  • Биљка је љубазна, али не воли ветар. Морате отворити стакленик и отворити земљу како би се заштитили од вјетрафилм, али без крова.
  • Потребно је стално влажење, а заливање - само једном недељно, топлом водом. Помозите у овој ситуацији да малчирате земљу.
  • Након слијетања на земљиште, сваких 20 дана је потребно за оплодњу. Користити инфузију косине, краве, пепела.

Избор семена патлиџана

Патлиџане, које ће се садити под луковима стаклене баште или на отвореном, морају се узгајати од доказаног квалитета семена како би се избегла већина болести и проблема раста. Због тога је важно да будућа богата жетва правилно обрађује семе пре сетве.

Прије свега, провјерите сјеме патлиџана за сличности. Учините га лакшим: узмите 10-12 сјеменки, намочите у топлу воду 24 сата, а након што их набубри - умотајте у влажну крпу још 6-7 дана. Током тестирања, потребно је стално навлажити тканину и одржавати стабилну температуру. На крају процедуре бројите колико је семена проклијало, ако је више од половине - можете их безбедно одвести у промет, ако је мање, а затим изабрати другу сорту или другог произвођача.

Поред сличности, при избору патлиџана треба да научите још неколико параметара одраслог поврћа. Наравно, пре свега, процените период зрења патлиџана. Ако су све врсте патлиџана погодне за стакленике, онда није потребно бирати касно сортиране сорте за отворене просторе, јер је мало вероватно да ће преживети овај период или ће патити од инфекција и инсеката.

Сљедећа ставка је принос. Запамти тоНајпродуктивније сорте захтевају више бриге и пажње, како у фази узгоја садница, тако и током раста у кревету. За добру жетву неке сорте захтевају одређену количину земље, а ако не постоји у вашој области, боље је изабрати мање продуктивне, али истовремено погодне за дате услове.

Узети у обзир и отпорност биљке. Ако је одабрана сорта веома осјетљива на болести тла, гљивичне флоре, захтјевне амбијенталне увјете, онда размислите двапут прије садње - на крају крајева, морате уложити пуно труда да бисте га узгајали.

На крају, оцијенити квалитет сорти. Зависи од тога колико дуго ће поврће моћи да лежи без обраде, а самим тим и - колико ће вам времена од бербе бити на залихама. Чешће, ова особина утиче и на укусна својства фетуса, а нека имају горак укус у продуженом складиштењу.

садња патлиџана

Тло за сјетву може се купити у продавницама, али можете сами кухати. Да бисте то урадили, потребно је да помијешате 2 трећина хумуса и једну трећину тресета или можете одабрати другу опцију. За сјетву можете одабрати мале чаше, посуде или друге посуде. Слетање се обавља следећим редоследом:

  • Напунити резервоаре земљом?
  • положи семе у средину чаша;
  • посути их земљом;
  • Поур.

Брига о садницама патлиџана

Пре него што се први садни материјал контејнера, у коме су засијани патлиџани, држи под филмом на температури од 25-30 ° Ц.касније од недељу дана. Након тога, саднице су изложене на светлом месту и снизиле температуру на 14-16 ° Ц. Ако се не уради, саднице ће се извући, њихов коренски систем ће се погоршати. Такав температурни режим треба посматрати прве седмице након појаве степеница. Затим би требало да подесите дневну температуру од 16-26 ° Ц, а ноћу - 10-14 ° Ц.

Ако је просторија са садницама ниске влаге, биљке треба покрити филмом.

Овлаживање биљака треба да буде умерено, покушавајући да не замути земљу. Да би се искључио пораз од "црне ноге", боље је да се то уради ујутро, температура воде или раствор за наводњавање треба да буде унутар 26-28 ° Ц.

За време раста садница треба ротирати два пута недељно тако да се саднице не могу извући.

Каљење садница патлиџана

Како би саднице патлиџана, које су се узгајале код куће, биле одрживије, требало би да се ублаже прије слетања на отвореном тлу. Да бисте то урадили 10-14 дана пре предвиђеног датума преноса клица на кревете контејнера са њима, обавите свакодневно неколико сати на отвореном. То можете урадити само ако температура ваздуха на улици није нижа од + 20 степени, у супротном је боље то учинити са смањењем наводњавања и дуже вентилације просторије.

Суспендоване саднице се много боље апсорбују на новом месту и отпорније су на ефекте фактора околине.

Када се сади саднице патлиџана у отвореном тлу

Саднице се могу садити на отвореном тлу, када су на сваком изданкубиће 5-7 правих листова, а саме саднице ће достићи висину од 10 цм. У овом случају веома је важно да температура ваздуха на улици не падне испод + 25 степени, а није било опасности од оштре хладноће.

Одрастање садница патлиџана код куће је сасвим реално. Ако се придржавате свих правила за бригу о травама, можете добити одличан резултат, ау будућности и добар усев поврћа.