Узгој чешњака и нега на отвореном терену

Многи млади људи који одлуче да овладају мудрошћу узгоја баштенских култура, постављају питање - како исправно узгајати чешњак? Да бисте добили добар усев чешњака, као и да се опскрбите садним материјалом за следећу сезону, морате знати много нијанси и детаља о узгоју и неги ове биљке. Пољопривредна механизација за узгој чешњака обухвата неколико важних фаза: припрема за садњу, слетање, нега, чишћење и складиштење. Свака од ових фаза има своја основна правила. Њихово поштовање ће омогућити узгој здравог чешњака и сакупљање велике жетве, што ће бити корисно за кување и неће се користити за медицинске потребе. У нашем чланку ћемо говорити о процесу узгоја зиме и дивљег чешњака на отвореном тлу.

Сорте чешњака за култивацију на отвореном

Ако се одлучите за узгој чешњака на отвореном терену, прво морате одредити врсту културе - зиму или прољеће. Зимске сорте су скупље јер сазревају много раније. Од прољетних култура можете добити добру зараду само ако планирате узгој чешњака у индустријским размјерима.

Најпопуларније зимске сорте:

 • Мессидоре. Голандска сорта. У једној жаруљи 10 зуба. Принос је 20-25 тона са 1 ха;
 • Спаситељ. Украјински зимски бели лук. Одликује се одличном издржљивошћу и високим приносом. Постојаност на фузариозу;
 • Лиубасха. Степен отпорности на хладноћу. Рок трајања без губитка квалитета - 10 мјесеци. Тежинаједан зуби од 15 до 20 м. Бели лук са светло љубичастим венама;
 • Бенефит. Једна од најбољих зимских сорти. Отпоран на мраз, висок принос. Рок употребе - 10-12 месеци.

Најпопуларнији иароветсорт:

 • брзо;
 • Цладор;
 • Оленивска;
 • Соцхински 56;
 • укус;
 • Москва.

Када се сади зимски бели лук

У циљу добијања висококвалитетног усјева чешњака, важно је право рјешење за питање када је потребно засадити чешњак. Зимски бели лук, како му име каже, засађен је за зиму, тако да су зуби добро укоријењени, али нису проклијали. Традиционалном технологијом садње чешњака за зиму (на дубини од 3-5 цм), време сејања се бира 2-3 недеље пре очекиваног почетка прехладе.

Технологија узгоја зимског чешњака на отвореном тлу

Слетање и збрињавање зимског чешњака почиње када температура тла на дубини од 5 цм износи 12-15 ° Ц. Тако, чешњак може да омогући формирање снажног кореновог система, због чега ће бити могуће добити висок принос. Не плашите се појаве јесењих степеница. Ако је чешњак добро укоријењен, онда му зима више није страшна. Ако се коренски систем слабо развија, смањује зимску отпорност биљке. Слијетање треба добро ускладити, између редова оставити удаљеност од 20-25 цм, а између биљака - 10-12 цм Чешњак се такођер може смјестити у жљебове. Да не би одлагали раст корена, зубине сме се притискати у земљу.

Ако је тло компактно, онда може гурнути грозд и чешњак замрзнути. Земља не би требала бити превише лабава, само треба да буде мало уједена. У супротном, сијалице ће се појавити мале, а када се складиште може покварити. Дубина садње утиче на величину зуба и врсту земљишта. Зуби великог пречника постављени су на дубини од 8-9 цм, а просјечно 6-7 цм, а када су премали, могу се смрзнути. На 1 м2 земље, обично посађено 45-50 каранфилића зимског чешњака. Према технологији узгоја зимског чешњака након садње, пожељно је омекшати тло слојем тресета, пиљевине или хумуса дебљине 2-5 цм, за задржавање снијега на креветима могуће је ширење хумуса. Са почетком прољетног одмрзавања, слој малчирања треба очистити како би се спријечило подвлачење биљака. Учините то с опрезом пажљиво, како не бисте оштетили, можда већ постоје зелене степенице, а затим након сушења земље одријешите.

Када се сади свеж бели лук у затвореном земљишту

Рано пролеће почиње узгајање белог лука. У отвореном тлу биљка се сади у првим данима сетве (најкасније почетне декаде априла).

Технологија узгоја дивљег белог лука на отвореном тлу

Ако је одлучено да се узгајају сорте пролећног белог лука, онда се његова садња врши у пролеће. Најповољније време је прва половина априла. Термин вегетације пролећних сорти је много мањи, па их треба засадити што раније. Ово ће помоћи биљци да формирају комерцијалну сијалицу. Коријени почињу да растуна температурама од +4 до +10 степени, и по вишим стопама, њихов раст је заустављен. Без доброг кореновог система, велике главе чешњака неће израсти. Ако одложите слијетање, онда ће принос чешњака бити знатно нижи.

Сејна гредица треба да се постави на сунчано место без устајале воде. Тло се припрема од јесени, пуњење компостом и хумусом, како би се додао пепео у храну. У прољеће, тло се отпушта и сади сјеменски материјал. За развој и добру исхрану чешњака потребно је придржавати се густине слетања. Размак између режњева треба да буде око 8 цм, а између редова потребно је оставити до 30 цм, а дубина слетања не сме бити мања од 2 цм од врха зуба. Сувише дубоко слијетање успорава развој белог лука. Свјеже слијетање је слама или тресет.

Важно! За садњу користите само велике зубе. Мали зуби не могу добити добру велику сијалицу.

Гарлиц царе

Брига о чешњаку је редовно заливање, бунцање, отпуштање и храњење. Неопходно је уклонити стријеле чешњака чим се формирају, као и знати што учинити с чешњаком у случају напада инсеката или инфекције било којом болешћу.

 • Наводњавање белог лука. Сипајте бели лук јер се земља суши, у сувом времену, залијевање је обилно - 10-12 литара по м ?, али ако су кише рутински печене, могуће је наводњавање и одбацивање. Увек зауставите заливање белог лука у августу, када лук почиње да добија на тежини и запремини.
 • Јести чешњак. Чим се појаве мрље од прољећа, зелени чешњак се храни душичним гнојивима (Фертака, крава или уреа), након двије седмице поново се врши гнојиво. Током целе сезоне, довољно је да се дода исхрана том подручју са чешњаком четири пута.
 • Болести и штеточине. Ако одлучите да зарадите на узгоју зимског чешњака на отвореном терену, треба имати на уму да се може подвргнути следећим болестима: Брашна роса. Листови почињу да жуте, покривени мрљама и ломе се; Русти Жуте мрље на листу постепено расту, суше зеленило; Схинки рот. Током складиштења, сијалица може почети да квари врат; Фусариум Бијели плак узрокује труљење жаруље; Бацтериосис Жути зуби могу се појавити на зубима; Вхите рот. Листови почињу да жуте и биљка умре. Да би се спречила појава ових болести, неопходно је пажљиво проверити садни материјал, третирати га дезинфекционим растворима и добро исушити усјев пре складиштења.