Уземљење у приватној кући

У модерном свету, удобно постојање човечанства све више зависи од расположивих електричних апарата у кући. Већина њих заиста помаже да живот учини лакшим, па чак и посебним технологијама које вам омогућавају да уштедите много новца. Међутим, неки електрични уређаји могу бити опасни по здравље и живот у одсуству правилно изведеног уземљења до штита. Дакле, за почетак је потребан пројекат. На пример, жица са струјом која оштећује изолацију, у контакту са кућиштем уређаја, проводи електрична пражњења кроз њу. Сходно томе, особа која додирне уређај може добити значајан ударац уређају. Ако је електрични апарат уземљен, пражњење се испушта из тела, а додир уређаја ће бити безбедан. Потреба за уземљењем још увијек изазива сумњу? Затим прочитајте чланак испод.

Често у новим зградама, уземљење је већ опремљено и нема проблема са прикључивањем опреме. Али у старим и приватним кућама то у принципу не постоји, а ако то желите, морате преговарати са посебном организацијом, где морате платити велику количину новца за такав посао. Можете уштедети на плаћању стручњака и повезати земљу. То није лако урадити, али није тако тешко одустати од способности да се заштитите својим рукама.

Да ли је могуће сами инсталирати земљу?

Принципи уређаја за уземљење регулисани су утврђеним стандардима. Такви документи укључују:

  • Сигурносна правила наексплоатацију електричних инсталација потрошача.
  • Правила техничког рада електричних инсталација потрошача.
  • Правила за инсталацију електричних инсталација потрошача.

Усклађеност са овим стандардима помоћи ће да се осигура да су уређаји правилно уземљени и да се избјегну проблеми с електричарима који могу бити кажњени због одступања од правила. Ако се документи и индикатори тренутног ширења не чувају више од 4 ома, онда неће бити основа за државне службенике за извођаче радова, јер ће се поштовати све формалности. Закон не каже ништа о томе ко би тачно требало да уради уземљење, а главно - не одступа од норми. Дубина тла се израчунава из специфичне отпорности тла.

Уземљење - заштитни и радни

Приликом уградње заштитног уземљења, случајеви електричног удара су елиминисани у случају судара са неисправним уређајем, а сам уређај је заштићен од кварова приликом ударца по тијелу. Такво уземљење ће бити заштита опреме и удара грома.

Радови уземљења се углавном врше на индустријску опрему и имају заштитну улогу у случају различитих кварова и ванредних ситуација.

За кућне апарате, уземљење се чешће користи преко утичнице (сви еуро-отвори имају такву функцију). Међутим, за неке кућне апарате неопходно је применити радну површину, која ће вам омогућити да останете безбедни иу случају непредвиђених ситуација.

  • Машине за прање рубља.

Са прилично великом електричном енергијом, најчешће се налазеу условима високе влажности, што може проузроковати пробоје чак и ако је прикључена уземљена утичница. Нека ова пражњења не штете здрављу, али се могу уплашити.

  • Микровалне пећнице.

Такви уређаји могу продирати у кућиште чешће од других. Такође, извор микроталаса има велику снагу и може бити опасан по здравље услед лошег контакта са утичницом. На већини микроталаса у стражњем дијелу кућишта налази се посебан терминал за уземљење, чиме се уређај изједначава с индустријском опремом.

  • Електричне пећи и пећи.

Ови уређаји су веома моћни, тако да је њихова употреба врло вјероватна појава електричних струја. Из безбедносних разлога, они морају бити уземљени као индустријска опрема.

  • ПЦ.

Напајање стоног рачунара сакупило је много уређаја са великом снагом, тако да његово коришћење без уземљења може довести до неочекиваних последица. То увелико утиче на брзину интернета и продуктивност самог рачунара. Због тога се рачунар препоручује за уземљење помоћу монтажног вијка који се налази на задњој страни системске јединице.

Важно!

Ако је у приватној кући или стану земљиште извршено од стране одговарајуће комерцијалне организације и прихваћено од енергетских служби (то се доказује документима), у тренутку несреће они су одговорни. Грађани који живе у згради имају право и да траже накнаду од ових услугатаква ставка обавезно мора бити регистрована у уговору. Међутим, трошак комерцијалне фирме је веома висок. Повезивање терена уз помоћ инжењера државне власти ће бити јефтиније, али у случају несреће, становници тешко да ће остварити било какву накнаду штете. Исто се може рећи и за самопроизводњу - све зависи од квалитета обављеног посла.

компоненте за уземљење

Да би се земљиште опремило, потребни су неки елементи који ће се користити приликом повезивања заштите.

  • Прекидачи за уземљење.

Ово је врста проводника струје, који доприноси његовом уласку у земљу. Ови делови треба да буду метални и не мањи од 2 метра дужине. На местима са јаком зимом, такав проводник за уземљење продубљује се на мање од пола метра у мразу, ау топлијим крајевима се копа испод земље да се осуши. Ако требате добити точне информације о стању тла, можете се обратити локалној енергетској служби, чији стручњаци требају знати ове информације.

  • Металне везе.

Ово је метална конструкција, која сакупља доње уземљење и горњи део, доведена у кућу у облику гуме. Такве гуме могу бити донекле у кући, међутим, само један од њих ће уземљити ВСХ (улазни штит). Такав проводник за уземљење чини поуздани и интегрални круг заштите.

За спајање уземљења и других елемената конструкције (уземљивачи) користе се прикључци са уземљивачима. Ове гуме су круте и флексибилне вишејезичне. Инфлексибилни елементи попречни пресек жице треба да буду најмање 4 квадратна метра. Боја елемента је жута са зеленом траком. У неким случајевима могуће је одвести водич директно на уземљивач.

За причвршћивање проводника на сабирницу користе се контактне плоче са навојним вијцима. Ове градилишта треба третирати специјалним мазивом, који спречава електро корозију. Неприхватљиво је обојити контактне јастуке у једној боји, међутим, може се имобилизирати, под условом да су то бесконтактни редови.

Измерите електрични отпор од конектора до тачке на најудаљенијој тачки на површини. Ова вредност не би требало да пређе 0.1 Охм.

Зашто вам је потребно неколико прекидача за уземљење?

Земља - Ово је нелинеарни проводник, тако да је немогуће направити један прекидач за уземљење. За поуздану заштиту користите најмање два прекидача за уземљење који се налазе на удаљености од 2 метра један од другог. Међутим, такође није препоручљиво продужити их далеко један од другог, јер се потенцијална површина контакта са земљом руши, а структура неће радити. Оптимална удаљеност између проводника је 1,2 метра.

Шта се не може урадити

Ни у ком случају не смију се уземљивати електрични уређаји на цјевоводима. Такав немар може довести до тога да електрични навијачи ударају сусједе.

Не можете користити неприпремљене контактне плоче за излаз струје и уклањање проводника без уземљења.

Није могуће уземљити

Све ово нема смисла, као било који металЕкстерно, подложна је влази и корозији, која се протеже испод љуске проводника. У случају опасности, уземљени проводник на овај начин одмах експлодира и биће бескористан.

Такође је забрањено доследно слагање вишеструких инсталација и повезивање два или више проводника на једну контактну плочицу. Ово ће створити опасне услове за живот, где ће људи који се боре да елиминишу хитне случајеве бити у опасности.

На лево и на средина е търто право, десно десно

.

стварање удара грома

У складу са правилима распореда електричних инсталација, уређај, опремљен уземљењем, треба такође да има громобран. Ово посебно важи за приватна домаћинства, гдје њихови власници воле да копају бунаре, гомиле гомиле под водом и воде водене залихе с површине земље. Када их удари муња, такве зграде пате на првом месту, а имајући у виду чињеницу да се мале сеоске куће састоје од јефтиних, запаљивих материјала, а ватрогасне службе се налазе довољно далеко, такве грађевине најчешће трпе грмљавину и њене последице.

Због непажљивог односа власника куће према њиховим земљама, често су се јављали случајеви потпуног изгарања кућних насеља. Штавише, након проучавања, починилац пожара се лако детектује - лако се одређује преосталом петљом земље и грмљавином из сваке куће. Испод је приказана фотографија:

Осветление дома

Најједноставнији муња је направљена од два наоштрена на крајевимакомадићи арматуре. Монтирани су на метални кров скакаваца. На висини морају бити најмање 1,2-1,5 метара. Челична жица од 6 мм повезује их са истом гумом 15/3 мм. Такође, прикључци се могу спојити на поцинчани, пресавијени до 45 м2.

Ширина ове конструкције не би требала прелазити 6 цм, јер ће таква сабирница радити као антена, која шири жице муње у страну, али не улази у земљу.

Потребно је спојити конструкцију само заваривањем, а сви детаљи листа су заварени са заробљавањем свих њихових дијелова.

Како сами направити земаљски авион

Како направити авион у приватној кући - много зависи од својстава тла и распореда куће. Уземљење у приватној кући властитим рукама може се обавити у неколико варијанти. Шта год да је изабрано - крајеви цеви су боље поравнати пре удубљења, као и на њиховој доњој половини, препоручује се бушење рупа 5 или 8 мм. Тако ће у току топлог периода бити могуће сипати солни раствор који подржава отпорност цијеви. Аутобус за уземљење треба да одговара громобрану, али га не треба користити у приватној кући поцинкованој заштити од муње - она ​​брзо рђа и чини је неупотребљивом.

У приватној кући боље је опремити најједноставније уземљење и уземљење на нивоу обичног радника.

Ако је потребно, уклоните радну површину или пронађите кућу на влажном тлу помоћу два прекидача за уземљење.

За дом гдје су потребни уређајидодатна заштита, користити троструки уземљење, лоциран троугао.

Закључак двоструког уземљења је боље урадити у случају ВСХ, воде, гаса, канализације, прекорачења потрошње енергије веће од 1 кВ.

Да би се уградио троструки систем уземљења, површина приватне куће не би требало да прелази 100 квадратних метара. м. Такођер у кући би требала бити електрична енергија, снага 220/380 В, а потрошња енергије би требала прећи 3 кВ. Такође, уградња таквог тла доприноси присуству снажних електричних апарата - кружне пиле, заваривања или бушења.

Како проверити уземљење

Да би се осигурало да је уземљење правилно постављено, потребно је измерити отпор струје која тече у земљи и отпорност металног прикључка. Да би се то постигло, користе се многи уређаји - и модерне електронске и совјетске.

За мерење отпора распростирања струје у земљи, биће потребно или електронско бројило или ручни мерач. Иначе, Меггер је још увијек у добром стању с електричарима - они су једноставни за употребу, не требају додатну снагу, уређаји не ометају напајање и нису осјетљиви на навођење у жицама. Једини недостатак уређаја је што не мери отпорност металног прикључка. Међутим, овај индикатор са исправно спојеним уземљењем не може се годинама мењати. Да бисте измерили распрострањеност струје, биће вам потребне две полиране електроде, које се налазе на металној жици на удаљености од око 13 метара. Налазе се на удаљености од 1,5 метара ипродубити у земљу? или 1 метар. Струјни кругови за уземљење су различити, а један од њих можете наћи у наставку:

Механическаа Меггер

Такође је потребно посматрати поларитет мегохметра - уземљивач мора да издржи удар грома. Обично су ти откуцаји негативни и уземљење их може издржати. Али понекад постоје позитивни извори електричних набоја, међутим, у овом случају никаква заштита неће помоћи.

Важно!

Не можете користити мрежни напон и милиамметар за мерење - то није само опасно по здравље, већ може довести и до смрти!

Како направити уземљење у стану

У време Совјетског Савеза, ТН-Ц систем за уземљење је коришћен у вишестамбеним зградама, где је економија метала потпуно оправдана. Али сада је једино у стању да пружи препреке. Једна од њих је слом електричних апарата, који се јавља код најмањег пада напона преко мреже. Често у таквим случајевима долази до електричног удара и може доћи до пожара.

У вези са овом ситуацијом, тренутно се развија нови систем уземљења, на основу којег је сваки проводник у кући одвојен од нових испуста. Али модерно уземљење у штиту је далеко од сваког дома.

Да бисте утврдили да ли је и какав је то тип, требате отворити опћи штитник за кућну књигу (СЦВС).

Чак и ако сте електричар са правом приступа различитим инсталацијама, такав штит можете гледати само у присуству индукованог електричара Дза.

АтАко се открије стари систем за уземљење, морате размислити о његовом ажурирању. Одмах је вредно рећи да је то немогуће самостално радити у вишестамбеним стамбеним зградама. Превише захтева дозволе и прописе од администрације. Али ако се ово питање може ријешити за сваки стан засебно - боље је користити заштитно сјенчање.

Шта значи заштитна дезинтеграција

Када сте повезани, можете га заштитити само од пражњења машине за прање рубља.

У овом случају, проводник иде од општег штита вашег пода до контакта еуро банке. Само то нема смисла, јер све јавне службе чине ове радове гаранцијама и уз малу накнаду.

Међутим, ако је закључак ништав, сумњиво, вредно је радити више на инсталирању РЦД-а.

Лако је одредити квалитет неутралне мреже - чак и ако постоји флуктуација мреже у стабилном времену, онда је нула лоша. Такође се одређује и прекидима у мрежи у вечерњим сатима - ако дође до преоптерећења и напонских удара, онда ова мрежа не треба да изазива поверење.

УЗО

Ово је посебан уређај за заштитно искључивање. Уређај ради када фаза цури и искључује струју. Укључите уређај ручно само након решавања проблема.

Овај дипол је направљен као утичница или мали блок поред дистрибутера.

Али такви уређаји нису у стању да раде као уземљење, као и да нису погодни за заштиту тела уређаја од квара струје. Више информација о УЗО можете наћи у овом чланку.

Препоруке за уземљење станова

Неопходно је носити машину за прање са уземљивачем са уземљењем и скупе уређаје за опремање УХФ-а. Само тако можете заштитити себе и потрошаче електричне струје од промена напона и напона без икаквих трошкова.

Потпуно промијените уземљење у вишеспратној згради, можете написати само изјаву становника цијеле куће. Стога, прије планирања таквих великих мјера, потребно је придобити подршку сусједа. Контура се прво мора измерити. Димензије, захтјеви и израчунавање уземљења петљи могу се наћи у ПУЕ-7, параграф 1.7. Сада знате зашто требате инсталирати РЦД.

Видео

Сада знате да није тешко направити свој уређај за уземљење у вашем приватном дому властитим рукама.