Уређај за подове топле воде властитим рукама: значајке инсталације

Комфор куће зависи од многих фактора. Уштеда топлоте није лак задатак, али то се може постићи инсталирањем топлог, топлог пода. Ова конструкција је решетка цевовода за топлу воду изнутра.

Уређај је уграђен у бетонски вијак, након чега дизајн подне топле воде загријава и под и доње слојеве зрака у затвореном простору. Због рада таквог гријања, становници имају могућност да ходају босоноги. Лепо је и веома корисно за здравље.

Карактеристике дизајна уређаја

Распоредите воду на топлом поду на плоче стропа једноставно. Структура његовог слојевитог слоја названа је "сек пие" од стране професионалаца.

Конструкциа се съсествува от следните компоненти:

 • главни слој, који је плоча од бетона или дрвене подлоге;
 • хидроизолација, која се допуњује са пригушном траком, постављајући је дуж периметра;
 • топлотноизолациони слој, који представља опцију заштите од ослобађања топлоте изван специфицираног правца;
 • стварни водени под, загрева собу;
 • плашт;
 • подна облога, што је завршни додир.

Дебљина конструкције је различита. Његови параметри зависе од изабраног грејача, пречника цеви, снаге спојнице. Важно је да читава конструкција буде у оквиру од 7-15 центиметара.

Карактеристике избора цеви и чворишта колектора

Пре уградње, потребно је пројектовати систем водене топлотефлоор Обавеза дугорочног функционисања је релевантна и квалитативна компонента. Главна компонента цијелог уређаја су цијеви. Они би требали посветити максималну пажњу њима.

Приликом постављања топлог пода могу се користити следећи типови цевовода:

 • Метал-пластика.Употребу овог материјала преферирају искусни мајстори. Главна предност материјала је стабилност облика који се дуго чува. Производ се може склопити без употребе посебне опреме. Недостаци металлопластике укључују значајну тежину и степен топлотне проводљивости, који се не разликују што је више могуће параметара.

Приликом уградње воденог пода уз употребу метал-пластичних конструкција, потребно је придржавати се минималне удаљености између цијеви.

 • Полипропилен.Главна предност ове врсте материјала за уградњу топловодног пода је одлична топлотна проводљивост. Систем са овим цевима је одличан учинак. У процесу инсталације од градитеља захтијева одређену количину вјештина, будући да након савијања таква цијев настоји вратити изворни облик. Да би се избегло оштећење структуре полипропиленске цеви за причвршћивање, то треба урадити одмах.
 • Нерђајући челик.Ова врста цеви је једна од најпопуларнијих, која се користи у инсталацији топлог пода. Материјал одликује практичност уградње, висока топлотна проводљивост и различите опције пречника.
 • Бакар.Снага идуготрајност, одлична топлотна проводљивост - индикатори, према којима многи инсталатери бирају овај материјал за изградњу топлог пода. Недостаци система су такође. То је прилично висока цена и немогућност самоорганизовања. Радно интензиван рад захтијева употребу посебног алата, стога је уређају топлог пода воде с бакреним цијевима боље вјеровати професионалцима.

Поред празних цеви које служе као уређаји за грејање, за подно грејање воде потребан је колектор. Његова улога је следећа:

 • дистрибуција воде дуж контура;
 • контрола потрошње воде;
 • аутоматизација рада топлог пода;
 • уклањање из ваздушних цеви;
 • контрола температуре воде.

Дизајн колектора је прилично компликован. Састоји се од великог броја делова:

 • колектор;
 • аутоматски;
 • арматуре (за повезивање елемената система);
 • конзоле за фиксирање система;
 • Вентили за одводњавање.

Код варијација инсталације система, монтажа колектора може захтијевати додатак. Направите водени под властитим рукама, чија је инсталација прилично једноставна, може ли било тко са искуством у грађевинским радовима.

Међутим, избор потребних адаптација, опремање система додатним опцијама требало би да спроведе стручњак.Покушаји да се то уради сами могу довести до грешака у инсталацији и неразумне цијене новца.

Упутства за инсталирање топлог пода

Постављање топлог пода на водуоснова се може обавити независно, али пожељније, ако су опције за уређај унапред дискутоване са професионалним инсталатерима. Ако имате искуства у раду са уређајима за гријање, даљња инсталација се може обавити самостално.

Уређај водених подова се не препоручује за извођење у условима градског стана. Најбоља опција је да се створи сличан систем у приватној кући.

Централно грејање је препрека координацији опреме са организацијама одговорним за пружање комуналних услуга. Не заборавите на постојећи ризик од поплава суседа који нарушавају интегритет изградње воденог пода.

Принципи дизајна: шема и калкулације

Да би се спријечила могућност грешака, потребно је унапријед размислити о изради нацрта пода топле воде. Завршена шема ће се морати стриктно поштовати на крају. Ако постоји потреба за поправком у случају квара система, ова шема ће такође бити корисна.

Ако су просторије велике, оптимална опција је употреба комбиноване шеме. Само на тај начин можемо постићи максимални ниво топлинске снаге. Технологија може бити сљедећа: у центру система можете ставити цијеви "пуж", а на рубовима - змију.

Максимална дужина једне контуре треба да буде више од 100 метара сваког дана (са пречником цеви од 16 мм).Овај захтјев је посљедица потребе за одржавањем оптималног нивоа притиска у систему.

Припрема основа за "питу"

Основа система је под просторије у којој се пројектује грејање. Требало би је ставити у ред прије инсталације. Пажљиво очистити подлогу од прашине, прљавштине и великих остатака, нађене пукотине морају бити затворене цементним малтером.

Ако површина пода није уједначена, препоручује се да се направи нивелирање помоћу било које доступне методе.Бетонска база - најбоља опција за уградњу подног гријања. Пре полагања малтера неопходно је темељно осушити материјал који се користи у процесу мањег поправка дна топле воде.

Хидроизолациони и изолациони уређај (карактеристике селекције и стајлинга)

Потребан заштитни елемент за водени систем - хидроизолација. Спречити формирање кондензата за вријеме загријавања конструкције може бити само помоћу филма који је постављен као основа за будући сустав.

Оптимална варијанта хидроизолационог материјала - рубероид или ваљкасти полиетилен високе густине. Приликом слагања потребно је осигурати да се клапна држи у размацима од 15-20 центиметара.

Приликом полагања слоја хидроизолације потребно је направити вакуум на зидовима.

Загријавање - обавезан корак у полагању пода воде. Он обезбеђује процес очувања формиране топлоте у просторији. Постоји много врста изолационих материјала, међутим, оправдано се користе модерни висококвалитетни материјали.

Искусним инсталатерима се саветује да обрате пажњу на пјенасти полистирен. Одликује се добром отпорношћу на хабање, ниском топлотном проводљивошћуи отпорност на влагу.

Монтажа водоводних цеви

Пре него што се почне инсталација, треба узети у обзир неколико савјета:

 • у хладнијем делу просторије (близу прозора или врата), густина полагања цеви треба да буде већа него у другим деловима;
 • приликом полагања треба запамтити минимално одступање од зидова: мора бити најмање 15 центиметара;
 • границе отицања између два цјевовода унутар једног система - од 10 до 30 центиметара;
 • Да би се одржала ефикасност топлог пода потребно је осигурати да максимална дужина једне контуре не буде већа од 100 метара;
 • на споју пара плоча, сваки цевовод се поставља у метални рукавац, чија дужина није већа од 0,3 метра.

Изглед може варирати. Постоји неколико популарних варијанти: "змија", "спирала" и "пуж". Свака од њих је дизајнирана да постигне одређене циљеве, тако да избор остаје за потрошача.

Потреба за уградњу арматурне мреже

Спорови о потреби употребе арматурне мреже нису дуго трајали. Међутим, важно је да исправна примена појачања никада није проузроковала штету, а потенцијална корист од тога превазилази потенцијалне недостатке процеса.

За исправно ојачање естриха, потребно је припремити пластичну или металну решетку од три милиметарске жице у којој је величина ћелије 10 * 10 центиметара.Полагање решетке се врши са фластером на једној ћелији, након чега се кравата прави пластичним крагнама.Предност пластичне мреже ујер долази у ролнама, што одређује употребљивост и сигурност употребе.

Да би се избегло оштећење цеви, треба уклонити оштре, лепљиве крајеве металне мреже.

Спојни кругови и хидрауличка испитивања

Поступак за постављање водокрилиатсионног система је обавезан, али га треба извршити и прије излијевања вијка, јер се у случају квара може одмах отклонити. За испитивања је потребно спојити прозирно цријево на одводну цијев колектора и довести га у канализацију.

На улаз колектора, који напаја воду, прикључите воду из славине. Након тога, систем почиње пуњење. Ако је вода у ГВП систему прљава, препоручује се уградња посебних филтера. Приликом тестирања потребно је затворити све контуре, осим једне.

У процесу снабдијевања водом, мора се пратити његов квалитет на излазу.Чињеница да унутрашњи делови цеви могу да садрже остатке технолошких мазива који се користе у производњи. Ове мешавине треба уклонити током хидрауличних испитивања. Након испирања чисте воде и ваздуха, испрана контура се преклапа. Спреман је за рад.

Ако постоји више контура, треба извршити сличну операцију са сваким. Када се открије цурење након уклањања притиска, оне се уклањају. Као резултат тога, потрошач се напуни чистом водом, ваздушно вентилисаним системом топле воде. За завршну фазу хидрауличких испитивања, потребна је компресиона ротациона пумпа. Можете га узетикраткорочни закуп.

Пуњење бетонске кошуљице

Након извођења хидрауличких испитивања могуће је прећи на уградњу бетонске везе, која игра важну улогу у процесу уређења система подова топле воде.

Процедура е следна:

 • ако је потребно, изнад цевовода се налази метална или пластична ојачана мрежа пречника не мање од 0,3 цм;
 • у бетонском раствору могуће је додати влакна која појачавају ефекат арматуре;
 • да оптимално искористе специјалне смеше или да додају раствор пластификатора бетону зграде како би се гарантовало стварање раствора жељеног степена еластичности.

Дебљина бетонског слоја без пластификатора - 5 центиметара, са њом - 3,5 центиметара.Треба водити рачуна о одржавању температурног режима: процес излијевања треба да се врши само ако је температура у распону од + 5 ° Ц до + 30 ° Ц.

Термин коначног сушења бетонске кошуљице је прилично велик - до 28 дана. Све ово време је пожељно да се одржава радни притисак у систему топловодног пода.

Избор завршне облоге

При избору система топле воде за завршну обраду, боље је користити премазе са највећом топлотном проводљивошћу. То је керамичка плочица или керамички гранит. Овај материјал је еколошки прихватљив, са загревањем не испушта супстанце које су штетне по људско здравље.

Ако се приликом обраде просторија изабере ламинат, тепихили линолеум, морате обратити пажњу на означавање производа.Требало би омогућити употребу у комбинацији с топлим подом.

Популарни произвођачи компоненти система

Купите готову верзију система у специјализованој продавници, бирајући праву опцију тамо. Већина произвођача се није зауставила на производњи само система, они производе и прибор за њих. У композицији могу бити чак и изолациони, армирајући материјали, колектор.

Цена система може да варира од 80 до 500 евра. Цена је директно зависна од броја контура које се спајају на топли под.

Списък на најпопуларните производители е следва:

 • Валтец;
 • Волф;
 • Виессманн;
 • Ацв;
 • Ваиллант;
 • Будерус.

Ове компаније довршавају своје системе полимерним цевима, чији је минимални вијек трајања - година. Пуно функционисање система топлог пода подразумева употребу циркулационе пумпе, чији се ротор треба усмерити хоризонтално. Произвођачи система за загревање производе јединице за мешање које стварају потребан притисак.

Могућа је уградња топловодног пода, а ми ћемо сами обавити. Широким избором грађевинског материјала, доступности информација, детаљним видео упутствима за израду топле воде за полагање подова властитим рукама, свакога тко има барем минимално искуство у грађевинским радовима.

Вреди запамтити да све фазе имају своје особености, даклеДа би се постигао најбољи резултат, уређај са топлим подом са третманом воде најбоље је да се верује професионалцима.