Уређај и инсталација пригушног регулатора за котлове на чврсто гориво

За сваку котловску опрему најважнија компонента успјешног рада је присутност газа. Што се тиче физичких процеса, ово је комплексна криза, хетерогена појава, која је посљедица физичког стања материје. Топли, загрејани до одређене температуре, гасовити материјали имају способност да се пењу горе, док су хладније супстанце, напротив, теже и ниже. Овај принцип је основа процеса технологије грејања.

Котлови на чврсто гориво, где се угљен диоксид прегрева услед сагоревања горива, а испарљиве чврсте честице се уздижу навише, свежи, хладни ваздух долази на њихова места. Снага вуче зависи од тога колико је јака измена гаса између врелих маса и хладног ваздуха. Регулатор вуче за котлове на чврсто гориво само је дизајниран за рјешавање проблема интензитета међусобне размјене зрачних маса, који утјечу на ефикасност јединице за гријање. Размотримо детаљно шта чини механички регулатор гаса. Сазнаћемо шта је његово директно укључивање у рад опреме за грејање, колико је важно инсталирати ову котловску опрему.

Регулатор вуче - његова вредност за котловску опрему на чврсто гориво

Рад уређаја за грејање са отвореном и затвореном комором за сагоревање, 90% зависи од стања вуче у систему грејања. Што су параметри вуче стабилнији, јединица за гријање ради боље. Под дјеловањем пропуха у котловници, гориво на чврсто гориво боље гори, производи изгарања лако испаравају.кроз димњак При нормалном погону, гориво интензивније сагоријева, процеси измјене топлине се побољшавају, односно повећава се ефикасност котловске опреме.

Упркос чињеници да је данас већина модела машина за загревање на чврсто гориво опремљена аутоматизацијом, механички контролни и регулациони уређаји остају најефикаснији и најефикаснији. Енергетска зависност је главни недостатак аутоматизације котла на чврсто гориво. Не у кући струје, батерији која напаја УПС, котао постаје неконтролисан. Уређај са механичким погоном, инсталиран на котлу и конфигуриран у складу са заданим параметрима температуре, котао, је у стању да у потпуности контролише интензитет сагоревања.

Главне предности механичког термостата су следеће:

  • најједноставнији дизајн и поуздан рад за разлику од аутоматских уређаја опремљених електроником;
  • енергоиззависим (аутоматски регулатор гаса захтева непрекидно напајање);
  • практична и једноставна инсталација уређаја;
  • ниска цена.

Једноставан дизајн и принцип рада дозвољавају да се такав уређај направи сопственим рукама, да се инсталира и конфигурише. Механизам има научни и технички назив - термостат за котао. Да би се постигао максимални могући ефекат од тренутне јединице за грејање, сасвим је исправно инсталирати термостат. Даља калибрација уређаја врши се у складу са главним функцијама испушне вентилације идатим температурним параметрима.

Важно! Инсталација регулатора гаса омогућава подешавање рада целокупног система грејања зависно од технолошких и конструкционих карактеристика котловске опреме, компензује недостатак ефикасног рада димњака и квалитет горива.

Уређај за термостат гаса

Термостат је прилично једноставан и поуздан механизам. Приближно у дијаграму приказан је уређај регулатора вуче, из којег елемента је направљен дизајн уређаја.

Главни задатак у механизму је термосензитивни елемент, који у интеракцији са опругом игра улогу сензора за контролу температуре котла. Код подизања и спуштања температуре котла изнад утврђене норме, опрузи и термосензибилном елементу је дозвољен радни дио уређаја. Потопна чахура је у интеракцији са залихом, која је директно повезана са актуатором.

Захваљујући механичком погону, радни део је повезан са пригушивачем вучног отвора. Тренутни регулатор гаса затвара или отвара амортизер под одређеним условима подешавањем површине улаза. Најједноставније механичко дејство делује као регулатор температуре грејне јединице. Заклопка је затворенија, а котао се пребацује на оскудно снабдевање ваздухом. Вентил је отворенији, ваздух улази у пећ, интензитет сагоревања расте у складу са тим, температура грејног медијума се повећава. Све је једноставно и јасно.

Важно! Исправна инсталација уређајаосигурава нормално кретање свих елемената једноставног дизајна. У супротном, регулатор гаса ће извршити задатак који не задовољава специфициране параметре.

Инсталација регулатора је детаљно описана у техничкој документацији за котловску опрему. Приручник вам говори како да правилно инсталирате уређај на радном котлу и како га подесите.

Монтирање и калибрација регулатора гаса сопственим рукама

Једноставан дизајн вам омогућава да монтирате опрему својим рукама. Ако сматрате котао на свим странама, у избочини, онда је предња или бочна површина јединице одабрана за регулатор који се уграђује. У ту сврху производ има посебну рупу. Регулатор је монтиран са навојним прикључком. Дијаграми приказују како да подесите контролер и како не можете да подесите уређај.

Напомена: У овом случају не може бити средњег решења. Као што је назначено у упутству, регулатор гаса је инсталиран на котлу на чврсто гориво.


Исправност инсталације се одређује поравнавањем уређаја у вертикалном и хоризонталном положају. Након уградње регулатора, сви ротирајући елементи су затегнути, постојећи спојеви морају бити затворени посебном топлотно отпорном структуром. Полуга је постављена тако да се изнад вентила, у усправном положају, налази рупа кроз коју ће проћи ланац.

Ако је прва фаза прилично јасна и једноставна, онда даљње дјеловање захтијева посебнупажњу, прецизност и редослед акција. Калибрација регулатора је битан корак у његовој функционалности.

прва фаза

Постављањем регулатора на грејној јединици можете покренути паљење. Постављањем температуре воде котла на 60 0Ц, фиксирати исту температуру на замашњаку (термостат) регулатора гаса. Ручица у овом тренутку мора бити повезана ланцем са вентилом.

Важно! Ланац би требао бити у растегнутом стању и без механичких сметњи са стране. Вентил у тренутку калибрације је у отвореном стању, на удаљености од 1-2 мм од ивице излаза издувног отвора. У фази подешавања, положај вентила се одређује ручно продужавањем или скраћивањем ланца.

Након закључавања затварача у одређеном положају, са регулатором постављеним на 60 степени, урадите следеће.

фаза два

Термостат се претвара у 80 0Ц. Ако сте правилно подесили регулатор гаса и извршили све претходне кораке у складу са упутствима, котао ће се аутоматски искључити када се котао загреје на подешену температуру. У пећи ће ваздух престати да тече, у складу са тим ће се смањити интензитет сагоревања горива. Тачност мјерења температуре може досећи +/- 5 0С, што није критично за обичне, једноставне уређаје за гријање сустава гријања.

Подесите регулацију гаса што је чешће могуће. Механичко оштећење ланца, чврсти покретни амортизер може проузроковати кршење функционалности уређаја.

закључак

У својој прецизности, механичка метода је дефинитивно инфериорна у односу на тачност уређаја за аутоматско управљање. Међутим, са становишта ефикасности, за котао на круто гориво класичног типа таква опција опреме није мање ефикасна. Поред тога, аутоматско подешавање захтева учешће специјалиста, инжењера инжењера и специјалних електронских уређаја.

Подешени температурни сензор реагује на рад котла, аутоматски извршавајући улогу грејача. Сва накнадна температурна одступања у систему грејања се фиксирају преко регулационих уређаја преко температуре круга грејања.