Управљање осветљењем са 4 места: како направити властите руке

Прикупити схему управљања расвјетом са четири мјеста

Расвјета у просторији треба да буде не само удобна, већ и погодна у смислу управљања. То се може постићи инсталирањем електронских контролних система као што је паметна кућа, односно кроз увођење различитих тајмера и сензора - или можете користити дједове методе.

За разлику од нових решења, они су једноставни за имплементацију и довољно приступачни. Дакле, њихова имплементација неће излити за вас пуно проблема и "празна" торбицу.

Круг пролаза и крижних прекидача

Једна од најстаријих и добро доказаних шема, постоји начин да се користе прекидачи и прекидачи. Цијена таквих прекидача није тако висока, а схема повезивања иако на први поглед изгледа врло тешка, не би требала узроковати проблеме.

Предајници и прекидачи

Али пре него што се директно пребацимо на шему повезивања, хајде да разумемо: који су то пролазни и крижни прекидачи и како се они разликују од уобичајених прекидача осветљења.


Схема једноставног једнокружног прекидача

Да бисмо олакшали разумевање, погледајмо уобичајени прекидач. Има два контакта, назовимо их 1 и 2. Када је прекидач укључен, ови терминали су затворени. Када се прекидач искључи, ти контакти се откључавају.

Круг прекидача

Сада узми прекидач за пролаз. Он већ има три контакта - 1, 2 и 3. Кадаукључен положај прекидача, затворени контакти 1 и 2. Контакт 1 и 3 су отворени. При одвајању овог прекидача, контакти 1 и 2 се откључавају, а терминали 1 и 3 су закључани.


Круг прекидача

Као што сте погодили, крижни прекидач већ има четири контакта - 1, 2, 3 и 4. У затвореном положају су затворени контакти 1 и 3, као и 2 и 4. Приликом искључивања прекидача они су откључани, а контакти 1 и 4, као и 2 и 3.

Обратите пажњу! Такви прекидачи могу радити на називној струји од 6, 10 или 16А. У овом случају, сви прекидачи у кругу требају бити исте или веће називне струје. Жице које се користе у инсталацији имају исту секцију.

Шема дијаграма за повезивање пролаза и крижних прекидача за контролу осветљења са 4 места

Имајући предоџбу о карактеристикама уређаја таквих уређаја за пребацивање, можете почети разматрати схему њихове везе. Иначе, такви склопни уређаји се исправно зову не прекидачи, већ прекидачи.


инсталација прекидача

 • Свака контрола осветљења од 4 седишта подразумева инсталацију четири склопна уређаја. Крижни и пролазни прекидачи за скривено ожичење инсталирани су у регуларне џепне кутије. Бирате локације њихове инсталације, на основу експедитивности.
 • Пролазни прекидачи морају бити први и последњи у кругу. Због тога се монтирају на екстремне тачке.


Прикључак прекидача за упаривање

  Сада ћемо почетидиректно на везу. Почнимо са спајањем првог прекидача. Из разводне кутије, као и обичног прекидача, узимате фазе жице. Повежите га са контактом. Обично се може одредити визуелно.
 • Од друга два контакта првог прекидача, инсталирате двоструку жицу на први прекидач. То можете урадити помоћу бежичне технологије у кутији, или се можете повезати директно на контакте прекидача. Повежите их са контактима 1 и 2, као у видеу.

Обратите пажњу! Наше ознаке 1 и 2, 3 и 4 су прилично условне. Сваки произвођач препознаје пар контаката самостално. Али обично се у горњем делу налази један пар контаката - условно 1 и 2, а други пар контаката - 3 и 4 се налази на дну.

 • Из контаката 3 и 4 првог крижног прекидача монтирамо жицу на терминале 1 и 2 друге. Из контаката 3 и 4 другог крижног прекидача, жицу повезујемо са контактима 2 и 3 другог прекидача.

Повезивање прекидача

 • Сада остаје да се прикључи пин 1 другог крижног прекидача на лампу. Све, прекидачи повезани. Остаје да спојите нулу и заштитну жицу са одговарајућим контактима лампе - и наша шема је спремна за рад.

Шема контроле осветљења од четири места

Као што видите, веза ове шеме не представља посебну сложеност и сасвим је могућаизвршите својим рукама. У исто време, када инсталирате читав круг кроз једну разводну кутију, чак и искусни електричари могу бити збуњени.

И велики број контактних спојева не доприноси шеми поузданости. Полазећи од тога, недавно се таква шема користи рјеђе. Постоје још једноставније опције.

Шема контроле осветљења у 4 тачке са пулзним релејем

Једна од једноставнијих опција је употреба такозваних импулсних релеја.

У домаћој сфери, широко распрострањена употреба започела је релативно недавно, али је дуго времена позната и успешно се користи у производњи. То је прилично добро успостављено, а његова примјена за контролу расвјете је у потпуности оправдана.

Шта је импулсни релеј?

Сада погледајмо шта је пулсни релеј и која врста осветљења треба да буде у просторији за њено коришћење? Импулсни релеји су два типа - електромагнетни и електронски. Размотрићемо принцип рада на примеру електромагнетног релеја, јер је он видљивији.

пулсе релаи

 • Као и сваки други релеј, пулсни релеј има завојницу и њушку. Магнетопод је у нормалном положају за отварање.
 • Када се напон примени на завојницу, муздраметатер се затвара. Због чврсто причвршћених мобилних контаката за магнетни круг, они се такођер покрећу и закључавају фиксним контактима.


Принцип рада обичног електромагнетног релеја

 • Али у уобичајеном релејукада нестане напон на завојници, муздраметатра нестаје. Као резултат, контакти су прекинути. То се не дешава у импулсном релеју, јер су контакти закључани у активираном положају.
 • Да би контакти у релеју импулса могли да промене свој положај, потребно је поновно напајање на намотај. У том случају, они ће се такође закључати у искљученом положају.


Техничке карактеристике пулсног релеја РИО-1

 • За напајање напона на навој се користе обични тастери. Након свега, пребацивање релеја из једне у другу позицију, довољно дужине импулса до 0.3 сек. Дозвољено је користити такав релеј за било који систем осветљења. Тако ЛЕД расвета може бити укупне снаге до 460 вати. Но, број и снага флуоресцентних лампи у схеми овиси о њиховом цос?, А може варирати од 8 до 25 комада.

Схема управљања осветљењем од пулзног релеја

Па, повезивање импулсног релеја је за ред величине једноставнији од кола са прекидачима за пролаз и криж. Али овде треба пазити да се не збуне тачке повезивања.

Пошто сваки произвођач различито означава излаз пулсног релеја, узет ћемо као модел најчешћи модел РИО-1.


Дугмад за контролу РИО-1 релеја

 • Будући да наша дугмад мијењају само круг релеја свитка, почнимо с повезивањем снаге нашег релеја. За ово се повезујемо на жицу фазне групе, кабл који се повезује са контактом "11" - то је један контакт нашег релеја.
 • Од другог релеја контакта за напајање - "14" спајамо наша светла. Осим тога, за рад прибора потребно је спојити на њих додатну нулу и заштитну жицу. Ово треба урадити у складу са ознакама.


На слици је приказана шема повезивања релеја РИО-1

 • Сада ће вам наша инструкција рећи како да прикључите свитак релеја. Да би то урадили, потребна су нам четири дугмета која имају контакт 1 и 2. Који ће од њих бити први, а који од другог није битан.
 • Из исте жице фазе групе, у разводној кутији, спојите жицу, која је монтирана на све дугмад број 1 контаката. Затим спојите све контакте број два и повежите их са контактом "И" импулсног релеја. За нормалан рад свитка, потребно је још спојити нулу на контакт "Н" импулсног релеја - и наш круг је спреман за рад.


Схема прикључка за контролу осветљења пулсног релеја са 4 седишта

Притиском на било који од тастера добићете напон на свитку релеја и он ће преврнути контакт напајања. Затвориће се и светлост ће се упалити. Када се више пута притисне било које дугме, напон на свитку се поново напаја и отвара контакт за напајање. Светло ће у складу са тим пасти. И толико пута.

закључак

Дизајн расвјете треба увијек укључивати припрему најпогодније схеме контроле. Представили смо две најчешће коришћене шеме.

Али постоје и друге опције. Према томе, ако вам из било ког параметра, једна или друга шема не одговарасигурно ћете наћи прикладнију опцију за вас, и на нашем сајту и на тркама.