Управљајте освјетљењем на три мјеста властитим рукама

Инсталација управљачког круга расвете

Правилно и удобно осветљење просторије није неважан фактор у удобности. А ако су питања исправног осветљења, посветили више од једног чланка, питање практичности његове употребе још увек није у потпуности обелодањено.

У овом тренутку, постоји много опција за контролу осветљења, па погледајмо све њих.

Опције за контролу осветљења

Главни циљеви управљања расвјетом су њена економска употреба и практичност. Модерни системи омогућавају складно комбиновање ова два параметра, али у неким случајевима цена инсталације модерних система не оправдава увек могућност очувања енергије.

Тешко је процијенити лакоћу употребе, тако да ову опцију бирају сви сами.

 • Сви системи контроле расвјете могу се подијелити на потпуно аутоматске или програмабилне, полуаутоматске или дискретне и ручне. У овом случају, ручни дио укључује и освјетљење које контролира даљинско управљање.
 • Аутоматски системи сада постају све распрострањенији за контролу расвјете у индустријским или великим објектима. Обично имају контролер који се повезује са рачунаром или интернетом или модул са визуелизационим панелом који вам омогућава да подесите потребне параметре.

Обратите пажњу! Овакви системи аутоматске контроле осветљења су веома разноврсни и имају много начина имплементације. Они су прилично драги томењихово постављање у просторије није велико подручје није увијек оправдано.


Системи за аутоматско управљање осветљењем

\ т
 • Са овим системима можете да подесите услове осветљења у зависности од доба дана, присуства кретања, осветљености просторије и многих других параметара. У складу с тим, потребно је уградити одговарајуће сензоре у свим подручјима, што за мале просторије није увијек прикладно.
 • Полуаутоматски системи се чешће користе за приватна домаћинства. Њихова главна разлика је у управљању расвјетом само у једној или више просторија и потреба за уградњом додатне опреме када се мијењају увјети освјетљења у њој.
 • Осветљење просторија се може комбиновати. То јест, могуће је инсталирати различите сензоре подешавањем поставки које можете постићи потребним параметрима. У овом случају, подешавање ових параметара рада осветљења није толико информативно и једноставно и захтеваће ручно подешавање директно на сензорима.
 • Ручно управљање осветљењем је један од најјефтинијих и најчешће коришћених. То значи присуство једне или више контролних тачака осветљења. Даљински управљачки уређаји чине овај систем практичнијим, али их назвати комплетним системом контроле који је тешко позвати. Уосталом, они у сваком случају захтевају људско учешће.
 • Међутим, најчешће се користи ручно осветљење и, по жељи, може бити удобније.И то је могуће са сопственим рукама, чак и без контролних панела, и коришћењем визуелно сличних обичних али не и једноставних прекидача.

Шеме контроле осветљења са различитих места

У циљу оптимизације система контроле осветљења, користе се прекидачи за пролаз и криж. Они вам омогућавају да контролишете осветљење два или више места. Истовремено, схватите да је таква шема прилично једноставна и да вам неће бити потребна никаква специфична знања.

Прекидачи и прекидачи

Пре свега, упознаћемо се са главним уређајима за пребацивање, који омогућавају имплементацију таквих шема. Ово су прекидачи за пролаз и криж. Визуелно изгледају као редовни прекидач осветљења, али је контрола осветљења са три места и више могућа само уз употребу такве електроинсталационе опреме.


Фотографија показује прекидач за пролаз

 • За јасноћу, почнимо са познатим прекидачем за осветљење. Он има две позиције онемогућене и укључене. У том случају два контакта су у затвореном или отвореном положају.
 • Прелазни прекидачи иако су их звали, али у ствари постоје прекидачи. Они немају два него три контакта. У затвореном положају, затворени контакти, на пример, бројеви 1 и 2, а не затворени, затим затворени контакти 1 и 3.
 • Крижни прекидачи су у основи прекидачи. Они имају чак четири контакта, који у различитим положајима такође затварају различита кола. На пример, у укљученом положају затворени контакти 1 и 3,2 и 4, али не 1 и 4, 2 и 3.


цросс свитцх

 • Присуство не једног, већ више контаката вам омогућава да примените сложеније шеме. Због тога можете направити два, три или више прекидача за укључивање једне јединице осветљења. С друге стране, процес инсталације је донекле компликован.

Вишеструки контролни кругови расвете

Шема управљања осветљењем од 3 места омогућава вам да демонстрирате употребу прекидача за пролаз и криж. У исто време, на основу ове шеме могуће је лако обрадити за два, четири, пет или више прекидача. Стога као основу користимо склоп од три прекидача.

 • Приликом извођења било каквих радова у електричној мрежи, пре свега уклањамо напон из жица, као и из жица на које је могућ случајан додир. То је, у нашем случају, од свих жица у разводним кутијама у којима се врши пребацивање.
 • Сада идите директно на везу. У првој разводној кутији узимамо нулу и повезујемо је директно на лампу. Нула жица у складу са клаузулом 1.11.30 ПУЕ мора бити означена црном бојом. Исто важи и за уземљивач који је означен жуто-зеленом жицом.
 • Спојите фазни проводник из разводне кутије на први прекидач. Први и последњи прекидачи морају бити унакрсно повезани. Веза се врши на улазу, где је на прекидачу само један контакт.

Сцхемеповезивање прекидача

 • С обзиром на то да контролна кола за осветљење посматрамо са 3 места, од два проводника прекидача за пролаз, спојимо две жице на увођење крижног прекидача. Ако бисмо имали склоп за два прекидача, онда бисмо се повезали са два закључка наредног прекидача.

Обратите пажњу! Измјена улаза и закључака различитих склопки није фундаментално. То јест, ако уклоните прекидач за пролаз број 2 спајањем жице прије уласка у број 1 крижног прекидача, ништа страшно се неће догодити. Једини начин да то урадите је да га одредите позицијом кључа у положају за укључивање и искључивање. Главна ствар није да се збуњују жице од улаза и закључака прекидача.

 • Из два закључка крижног прекидача вршимо везу са потоњим у кругу прекидача за пролаз. Ако имамо четири или више прекидача, онда из закључака крижног прекидача повезујемо улаз следећег укрштеног прекидача. И тако даље по аналогији, као што је приказано у нашем видеу.
 • Када се уметне задњи прекидач, спојите жицу директно на лампу. Након изоловања свих веза и затварања свих разводних кутија, можемо тестирати нашу шему. Ако се не збуните са нечим, шема ће функционисати без примедби.

закључак

Као што видите, наша инструкција нуди веома детаљан план акције за имплементацију шеме контроле расвете било које сложености. Штавише, да би се схватило да то није потребнопосебно знање. Главно је да се не крше безбедносни захтеви и да се буде опрезан.