Употреба аутомобилских батерија: како чувати и сакупљати

Према класификацији отпада акумулатори се сврставају у 2 класе опасности због садржаја олова, сумпорне киселине и других компоненти које су штетне за животну средину и људе. На основу тога, коришћење батерија је важно питање животне средине. Ресурс било које батерије има одређени датум истека, након чега постаје неприкладан за даљу употребу.

Прикупљање и рециклирање старих батерија подлијеже само лиценци. Коришћење старих батерија, произведених у складу са захтевима за опасни отпад, има за циљ очување животне средине и поновно коришћење вредних сировина које су део производа.

модели

Данас се користе различите врсте акумулатора. Имају различита подручја примјене, различите параметре: величину, изглед, циклус пуњења, капацитет, вијек трајања и кемијски састав.

 • Модели олова као реагенса садрже олово и његов диоксид. Електролит је раствор сумпорне киселине. Дистрибуирана у 4 групе - преносива, стационарна, стартер и вуча.
 • Типови никал-кадмијумских батерија. Реагенс - кадмијум и никл хидроксид. Електролит - калијум хидроксид.
 • Батерија гвожђе-никал има у свом саставу гвожђе, натријум хидроксид или калијум, оксид никла.
 • Никал-метал-хидридни модели укључују хемијске елементе као што су никл, литиј, калијум хидроксид и никл оксид.
 • Никал-цинк типови батерија садрже цинк, хидроксидкалијум, литијум и никл оксид. Сребро-цинк (кадмијум) се састоји од цинка или кадмијума, калијум хидроксида, сребрног оксида.
 • Литијум-јонски акумулатори укључују литијум и кобалтов оксид.
 • Литијум полимер - литијум, ванадијум оксид, манган или кобалт.

Скоро свака батерија у аутомобилу садржи литијумску компоненту која је изузетно опасна за околину.С обзиром на штету коју таква "гомила" еколошких хемикалија може донијети, нема сумње да је употреба и обрада аутомобилских батерија, као и зракоплова, индустријских и свих других типова, једини начин да се спријечи критични ниво контаминације планете , али то могу учинити само лиценциране организације.

Где ставити стару батерију? Све врсте батерија, непогодне за даљи рад, штетне су не само за животну средину, већ и за особу. Зато је складиштење и чување код куће или у гаражи веома опасно. Такође се не препоручује самостално збрињавање батерије. Рециклажна предузећа која прихватају отпадне батерије треба да имају дозволу. У нашој земљи их је мало, а раде само са великим странкама.

Рециклирање акумулатора

Недавно, мрежа пријемних тачака, која откупљује све врсте батерија од појединаца и организација, почиње да се шири. Нажалост, нису сви предузетници који се баве таквим бизнисом знали како да чувају батерије и технички нису у могућности да их обезбедеодговарајуће услове за складиштење отпада опасности класе 2. \ т

Ако организација нема дозволу за куповину, складиштење, транспорт опасног отпада и спровођење претходних техничких мјера које укључују одлагање и рециклирање батерија, она их прихвата само без електролита, а власник самога отпада мора одводити отровну текућину.

Електролит је сумпорна киселина, разблажена дестилованом водом.Опасан је иу облику течности иу облику паре. Електролит може изазвати опекотине коже, респираторног тракта, слузокоже. Ако је дозвољено неодговарајуће руковање са овом супстанцом, то ће довести до тога да уђе у око, којој пријети озбиљна опекотина и слепило.

Самоодлагање електролита је веома опасно, такво занимање је задатак цертифицираних организација. Ако у насељу не постоји посебна организација која купује потрошене батерије, они су спремно прихваћени у аутомобилским радионицама.У Јапану је рециклирање и рециклирање батеријских паковања оптимизирано, власник возила не може купити нову батерију док се стари не преда постројењу за рециклажу.

Уређаји за сакупљање из преносне опреме

Недавно је постало много лакше да се ослободе батеријских уређаја који се користе у преносивој опреми. Контејнери за њихово сакупљање су инсталирани у многим трговачким центрима, специјализованим продавницама које продају електричне апарате, хипермаркете.

Рециклирање батеријапривукла је пажњу јавних организација које се баве рјешавањем еколошких проблема. Организују мобилне бригаде, обављају промоције, инсталирају контејнере на улазима. Одвојено сакупљање отпада, које би дјелимично помогло у рјешавању проблема, организирано је само у великим градовима и још није донијело очекивани ефекат.

технологија обраде

Индустријска употреба аутомобилских и преносних батерија у предузећу одвија се у истом моделу:

 1. Производи су изузети од електролита. То се дешава на процесној линији, која аутоматски покреће цео процес како би се елиминисали штетни ефекти пара и течности електролита по особи.
 2. Сљедећа фаза је уситњавање. Сировина улази у дробилицу и истовремено се третира отопином соде, која неутрализира остатке електролита.
 3. Исјецкана сировина улази у електромагнетни сепаратор, гдје се одвија раздвајање металне фракције.
 4. Вибрациона тутњава са ћелијама различитих величина сортира велике предмете и шаље их на поновно уситњавање.
 5. Фракција која одговара оптималној величини улази у сепаратор за раздвајање.
 6. Након поступка дехидрације и сепарације, добија се сировина - фракција олова и полимера (полипропилен и поливинил клорид).

Куповина напредне опреме и употреба технологије у којој се одлагање батерија врши на механизован начин могу бити само велика предузећа, тако да метода ручне обраде остаје релевантна, иакои сматра се опасним.

Старе батерије се рециклирају на сљедећи начин:

 • након што се батерија ослободи из електролита, она се пере са сода отопином
 • коришћењем браварског алата, тело артикла је растављено у композитне елементе
 • за сортирање сировина - олово, пластика, подвргнуте одговарајућој технологији прераде

Ручно рециклирање аутомобилских акумулатора омогућава добијање високо квалитетних сировина, али захтијева пуно физичког напора и опрезности при раду са високо токсичним материјалом, због чега се у посљедње вријеме рјеђе користи. У идеалном случају, кориштење и рециклирање батерија треба обавити квалифицирани стручњак како би се избјегло наношење озбиљне штете њиховом здрављу.