Уградња рефлектора у строп од гипсаних плоча

Ако стропови од гипсаних плоча нису толико високи да би се могао користити лустер за освјетљење, онда би савршено рјешење било рефлектора. Оне су равномерно распоређене по површини висеће структуре. Извођење инсталације спот светла у сухозиду може бити независно.

Изглед распореда

Пре почетка свих радова потребно је одредити како ће се расветни уређаји налазити на висећем плафону, јер дужина кабла и број терминала зависи од изабране шеме.

Да би се обезбедило најбоље осветљење простора, користи се следећи распоред локације рефлектора:

 • Једнаки редови који излазе из прозора, тачке су постављене на растојању од 1 м и 60 цм од зида
 • На шаховници, гдје се примјењују слична правила распореда расвјетних уређаја, као у претходној схеми
 • На периферији, где је главни извор светлости лустер, а лампе су постављене око њега као додатно осветљење. Места се налазе на удаљености од 40 цм од зида и 80 цм једна од друге
 • .

Такође, приликом одређивања места њихове инсталације треба узети у обзир тражени пречник. Ако величина уређаја не прелази 10 цм, онда је удаљеност између њих око 1 м. Ако је њихов пречник 15 цм, онда се удаљеност од једне тачке до друге повећава на 1,7 м.

Рад са ожичењем

Препоручује се да инсталирате ожичење пре инсталирања сувих плоча. Основни кабл треба да будевезање са бакарним проводником. Његова раскрсница се бира узимајући у обзир снагу инсталираних лампи. Не треба инсталирати снажне лампе јер троше много струје и преоптерећују жице. Највише енергије троше светиљке са жарном нити. Халогене лампе имају оптималан однос енергије која се троши и добија осветљењем. Користе се чешће од других. Најефикаснија ЛЕД светла су. Ако је светлост мала, онда се редукује трансформатор.

Препоручује се коришћење паралелног типа повезивања тачака. Кабл треба поставити у ребрасту цев, која има низак степен запаљивости. Фиксира се на плафон помоћу пластичних носача или металних шарки или се протеже кроз рупе у профилима. Приликом полагања кабла у мјестима причвршћења расвјетних уређаја потребно је оставити крај дужине од 20-30 цм, што ће омогућити слободан рад при спајању жица.

Ако се трансформатор треба инсталирати, треба га инсталирати у међуслој. Све жице за увијање треба да се притисну у бакарним рукавима и обавезно их изолујете.

Неприхватљиво је постављати каблове дијагонално, само у равним линијама. Тако ће имати тачну локацију на плафону, што ће додатно олакшати отклањање проблема. Ако је ожичење компликовано, онда ће вам требати разводне кутије које укључују главни кабл за напајање, а остале гране ожичења напуштају. На зид треба да ставите каблпрекидач.

Рад са сувим зидом

На крају рада са ожиченим оквиром је гипсана плоча. Пре постављања светла у тачки, потребно је направити отворе у ГКЛ. Да бисте то урадили, прво морате да одредите локацију њихове локације.

Рупе на плафону могу бити направљене једним од следећих алата:

 • Електробогер. Након брушења, ивица насталог гнезда мора бити третирана брусним папиром
 • Кружна бушилица за плочице ("балеринка"). Омогућава бушење са милиметарском прецизношћу
 • Крунисање на сухозиду. Омогућава вам да брзо радите. Можете купити сет од 7 круна различитих пречника и једног власника. Омогућава продубљивање за 18 мм
 • Нож за металне тканине. Неколико малих отвора се избуши у гипсаним плочама на плафону, тканина се убаци у рупу и избуши у кругу
 • бушилица. На контури гнезда бушилица било ког пречника има много рупа. Затим лагано стисните средину и нож уклања све непотребно. Онда се рубови обрађују брусним папиром

Приликом израде рупа не треба превише притискати на сухозид, иначе материјал може пукнути. Рупе морају нужно одговарати величини лампе за сухозид.

Повезивање рефлектора

Пре почетка рада искључите струју.

Повезивање се врши у следећем редоследу:

 1. Кроз ископну рупу се извлачикрајеве кабла. Ако је то тешко урадити, могу се извући жичаном куком;
 2. Жице од 5-8 мм се чисте тако да се могу уметнути у терминал;
 3. Голе жице су постављене на једној страни терминала и помоћу одвијача су причвршћене вијцима. Ако се користе опружне стезаљке, жица се поставља док се не осигура сигурна стезаљка;
 4. Жице које долазе из лампе повезане су са терминалима. Ако их нема, онда се жице које излазе из подпростора могу директно повезати са стезаљком патроне. Такођер можете додати извор свјетла жицама, а затим их спојити на терминал;
 5. Сијалица мора бити инсталирана у кертриџ. Треба је узети са крпом, а не голим рукама, тако да ће трајати дуже;
 6. Изводи се уградња рефлектора у гипсану плочу;
 7. Укључује;
 8. Да ли се електрична енергија укључује и провјерава се рад свих елемената расвјете.

Веома је важно правилно комбиновати све жице, јер у супротном, када су прикључене на мрежу, жаруље могу да изгоре. Свака жица у каблу има своје обојене ознаке. Нула плава, уземљење има жуту, зелену или жуто-зелену боју, фаза може бити различитих боја, али најчешће је бијела, смеђа и црвена. Такође је неопходно да се обрати пажња на означавање боје, ако постоји. У прекидачу, жице морају бити спојене тако да је искључена само фаза.

Нијанси инсталације: уграђене, надземне, висеће лампе

По врсти инсталацијерефлектори су подељени у следеће типове:

 • Ембеддед
 • фактуре
 • вешалице

Свака од њих има своје особине монтирања тијела на плафон.

На уграђеним врстама постоје посебни чепови који омогућавају да се причврсте на строп сухозида. Постоје модели који се инсталирају директно у припремљени слот, и модели који садрже прстен за уоквиривање рупе. Да бисте инсталирали тражење сувог зида, потребно је стиснути чепове и пажљиво уметнути лампу у отвор. Након уметања чепа, они се исправљају, осигуравајући да уређај држи плафон сигуран.

Принцип инсталирања фластера и висећих сијалица је исти. Величина рупе у овом случају не би требало да буде већа, само ће гурнути кабл, сама лампа не мора да је инсталира. Сет таквих склопова укључује монтажну плочу, која се треба монтирати на плафон помоћу вијака. Лампица се повезује са каблом и причвршћује се на плочу.

У складу са свим правилима за постављање рефлектора у строп од гипсаних плоча, можете добити висококвалитетно освјетљење просторије.