Уградња мјерача за гријање у стану: нијансе и замке

Један од важних корака ка штедњи буџетских средстава за гријање је организација обрачуна топлотне енергије. Рачуноводство таквих ресурса као што су гас, вода и електрична енергија - одавно је уобичајен случај за већину потрошача. Истовремено, већина је мислила да се топлина не може довести до те границе, тако да је уградња бројила за гријање у стану за њих постала таква иновација. Како направити исправну инсталацију бројила топлотне енергије? Да разумемо.

Шта поставити: индивидуално или национално?

Опције за постављање мјерача могу бити двије: кућно топлинско мјерило или појединац у стану. И свака опција има своје предности и недостатке.

Опција бр.За становнике вишестамбене зграде, обрачун топлине може се обавити инсталирањем кућног мерила топлоте за гријање у стамбеној згради. Иначе, ово рјешење је најјефтиније. Уосталом, сама цијена метра сама, што је сасвим пристојно, а цијена његове инсталације ће бити подијељена међу власницима станова у вишекатном стану. Као резултат тога, износ који морате платити неће бити тако висок.

Подаци из бројила се уклањају месечно. Добијени износ се расподјељује између станова према његовој површини. Такође, ако пружалац услуга не поштује температуру наведену у уговору, онда је у складу са законом дужан да врати новац који је исплаћен резидентима. Али прије инсталирања бројача овог типа, вриједи задржатинеке нијансе.

За почетак, потребно је да се одрже општи грађевински састанци, питају се сви који желе да поставе мерач топлоте. Потребно је разговарати о карактеристикама накнадне инсталације топлоте, као и одабрати ко ће бити уклоњени очитања бројила и издати рачуне за плаћање топлинске енергије. Резултат састанка мора се нужно забиљежити у протоколу, након чега друштво за управљање може послати писмену изјаву о жељи становника да инсталирају бројило топлинске енергије.

Са стране инсталације, најекономичнији су топлотни уређаји за гријање зграде. Међутим, постоје бројне тачке које смањују његову ефикасност у смислу уштеде буџетских средстава у будућности. На примјер, губици топлине могу настати због недовољно изолираних улаза или станова других становника, а за топлину ће морати платити више.

Опција број 2 - Појединачни рачуноводствени уређаји.Без сумње, изградња мерила топлоте опште намене је јефтинија, али у будућности није неопходно очекивати посебан економски ефекат из њега. Из тог разлога, многи потрошачи бирају појединачне мераче топлотне енергије, чија се инсталација врши директно у стану. Монтажа овог уређаја је много скупља, али је резултат њене употребе много већи. За топлоту ћете платити мање од мерача опште намене!

Важно је разумети како ради мерач грејања: за сваки радијатор у стану је постављен разводник. Њихов задатак је да снимају температуру и њене флуктуацијемесец На основу ових података израчунава се плаћање топлотне енергије.

Али прије него што се покрену било какве припремне мјере за уградњу бројила, потребно је размотрити нека техничка ограничења. Мерач топлотне енергије је инсталиран на узлазној стази која води до стана. Старе стамбене зграде често су опремљене вертикалним распоредом цијеви. Из овога следи да стан може да садржи неколико стубова, од којих сваки захтева монтажу мерача топлоте, што има значајан утицај на буџет. Излаз из ове ситуације може бити уградња специјалних бројача за радијаторе гријања.

Произвођачи мерача топлоте препоручују да се у кућама са вертикалним ожичењем монтирају тзв.

Зграде, у којима је направљен хоризонтални распоред, уградња свих мерила топлотне енергије није компликована. Компактни уређаји се инсталирају на цијеви која доводи топлину у стамбени простор. Понекад се догоди да су мерачи топлотне енергије инсталирани на повратном цјевоводу, да имају други принцип рада.

Да ли је корисно инсталирати шалтер у стану?

Поставите бројило за гријање у стану профитабилно. Власник стана троши новац само на топлоту која даје грејање батеријама, које не плаћају за губитке током транспорта. Да бисте уштедели што је више могуће, морате се што је могуће више ослободити свих могућих извора топлотног губитка: изоловати собу, инсталиратихерметички прозорски оквири, итд.

Гарантовано да штеди на плаћању и врати потрошени новац ако:

 • да добије дозволу за инсталацију и спецификације од организације за снабдевање топлотом;
 • обавести одговорно лице, кога бира скупштина опште зграде;
 • цео стан може бити инсталиран 1 чвор рачуноводства;
 • усагласити пројектну документацију са добављачем топлоте;
 • предати инсталирани уређај његовом раду, након чега уређај мора бити запечаћен.

У ствари, прилично је тешко удовољити свим горе наведеним ставкама како би се у стан уградио мерач топлоте и платио снабдевање топлотом у складу са његовим сведочењем. Најуспјешнија опција може бити нова зграда, гдје је сваки стан одвојен улаз топлине. А онда могу постојати разне препреке у облику разних законодавних аката. На пример, у РФ постоји решење у коме се наводи да ће се сведочење појединачних мерила топлотне енергије узети у обзир под следећим условима:

 • мерачи топлотне енергије треба да буду у свим становима;
 • за увођење централног гријања у кућу треба инсталирати топлинско мјерило опће намјене.

Готово све високоградње совјетске епохе опремљене су једноцевним системом гријања са вертикалним успонима. Замислите број уређаја који ће морати да се стави на сваку везу са узлазним стубом. Мало је вероватно да ће вам дозвола бити издата, а одбијање ће бити образложено. Цеви устају такође додељују топлоту, коју појединачни број не узима у обзирће бити

Ако је у згради у степеништима и другим техничким просторијама уграђен радијатор за гријање, упркос уградњи појединих мјерача топлине, морат ћете платити њихов дио за гријање. Овде, корак по корак, морате координирати све своје акције са руководством АЦМХ. Сам инсталациони рад је прилично једноставна фаза, већину времена потребно је потрошити на регистрацију разних одобрења и дозвола.

Могуће је инсталирати мерач топлотне енергије или самостално, онда може бити тешко за његово пуштање у рад од стране друштва за управљање. Тако можете контактирати извођача радова, који ће вам уз накнаду помоћи да ријешите проблем са папирима.

Како одабрати оптимални мерач топлоте?

Постоји неколико врста мерила топлотне енергије, али су инсталирани најприлагођенији типови станова:

 • механички (иначе - тахометријски);
 • електромагнетно;
 • вртлог;
 • ултразвук;
 • сензори закрпа на батерији.

Механичка бројила топлотне енергије су тако названа из чињенице да је брзина протока расхладног средства одређена ротором уроњеним у њега. Помоћу 2 сензора, који се увлаче у доводне и повратне цеви, одређује се температурна разлика. На основу ових података, калкулатор даје резултат потрошње топлотне енергије. Топлотни мерачи овог типа су довољно јефтини, али у исто време веома захтевни према квалитету расхладне течности.

Организације које су укључене у снабдијевање топлотом такви уређаји не поштују посебно због осјетљивостина квалитет расхладног средства због чињенице да је, према мишљењу стручњака, ова врста уређаја слабо заштићена од спољних утицаја на њу од стране аутсајдера како би се сведочење смањило.

Електромагнетна бројила. Овај тип бројила ради на принципу појаве струје кроз пролаз расхладног средства кроз магнетно поље. Ови уређаји су прилично стабилни и прилично успјешни. Нетачност мерења може да се догоди ако се нечистоће могу појавити у расхладном средству или када су инсталиране недовољно спојене жице.

Вортек мерачи топлоте. Ова врста опреме ради на принципу оцењивања вртлога, које се формирају препреком, која се налази на путу расхладног средства. Монтира се на хоризонталним и вертикалним цјевоводима. Ови мерачи су веома осетљиви на присуство ваздуха у систему, као и захтеван квалитет нечистоћа у расхладном средству и квалитет заваривачких радова.

За њихово правилно функционисање потребно је инсталирати магнетни мрежасти филтер. Кашњења унутар цевовода не ометају исправан рад уређаја. Велики захтјеви овог уређаја дају величину равних дијелова цјевовода прије и послије мјерача протока.

Ултразвучни мерачи топлоте немају практично никаквих недостатака. Они не захтевају квалитет расхладног средства, јер се његов проток одређује кроз пролаз кроз радни део ултразвука. Температурна разлика се израчунава помоћу сензора постављених на довод и поврат. Једини недостатак - овај уређај је скупљи од механичког најмање 15%,али компаније за управљање препоручују ове уређаје за инсталацију. И то је логично, јер је немогуће ометати рад овог уређаја.

Мерачи топлоте постављени на батерију мере температуру на њеној површини и температуру ваздуха у просторији. Након тога, калкулатор даје податке о потрошеној топлоти, на основу пасошких података о снази радијатора, који се уноси ручно.

Мало је вероватно да ће овај тип апарата бити пуштен у рад од стране компаније која испоручује топлоту, али са уграђеним мерачем топлоте, овај уређај ће прецизније израчунати потрошњу топлоте у сваком стану, али треба имати у виду да ови уређаји треба да буду инсталирани у свакој просторији. .

Као и сваки инструмент за мерење и мерење, мерило топлотне енергије мора имати пасош и сертификат. Документи морају обавезно да садрже податке о оригиналној калибрацији коју је извршио произвођач. Ове информације би такође требале бити назначене на тијелу уређаја у облику посебне наљепнице или наљепнице. Током рада, ови уређаји се морају периодично верификовати. Његови термини зависе од типа уређаја. У просеку, тест се спроводи сваке четири године.

Како поставити мерач топлоте?

Најједноставније решење је да се инсталира надглавни уређај, јер не захтева ангажовање специјалисте и резање цеви. Довољно ће поправити мерач топлоте на батерији. У другачијој ситуацији са механичким уређајима, за инсталацију ових уређајапотребно је да блокирате подизаче, испустите воду и раставите део цеви. Исто важи и за ултразвучне уређаје који падају директно у цевовод.

Као што је већ поменуто, прије уградње ове опреме, мора бити на располагању дозвола и завршени пројект. А да не би било проблема са прихватањем и плаћањем уређаја од стране добављача фирме, његова инсталација мора бити извршена од стране лиценциране компаније, која ће бити наведена у акту обављеног посла. Специјалисти ове компаније изводе радове према сљедећим фазама:

 • направити пројекат повезивања;
 • договара потребну документацију са снабдевачем топлотном енергијом;
 • монтирање мерача топлоте;
 • снимање уређаја;
 • предати уређај у рад, преносећи га на одржавање контролне организације.

Ако одлучите сами да извршите ове радове, прво пажљиво проучите упутства за грејање. Постоје препоруке за инсталирање уређаја и његов рад, који се морају недвосмислено пратити. Иначе, ултразвучни и механички уређаји треба да буду опремљени мерним делом одређене величине. То јест, прије и послије уређаја треба инсталирати директну цијев без савијања и савијања.

Мјерно подручје за механички мјерач топлинске енергије треба бити најмање 3 промјера цијеви до мјерача протока и један послије. Ултразвучна мерила топлотне енергије су захтјевнија, а мјерно подручје мора бити најмање 5 промјера прије и 3 након уређаја (ови подаци овисе о произвођачу).

Разговарајмо сада о томе да ли је могуће монтирати индивидуално мерило топлотне енергије на повратни цевовод. Већина произвођача прави бројаче, који се могу инсталирати на било коју линију, а главна ствар није да се збуњују сензори температуре. Они се обично навијају у т-ком или посебну славину, опремљену одвојеном разводном цијеви за ту сврху.

У ствари, у земљама на пост-совјетском подручју, прилично је тешко инсталирати и проводити појединачна мјерења топлине. Можда снаге и материјални ресурси уложени у овај уређај неће бити вредни резултата. Стога је пожељно, прије него што контактирате организацију индивидуалног рачуноводства, боље је да се консултујете са добављачем топлинске енергије.

Рачуноводствени уређаји, то су прилично добри асистенти за оне који желе да уштеде свој новац. Свако ко не жели да плати губитке током транспорта топлоте, препоручује се да размисли о инсталирању мерача топлотне енергије. Поготово зато што то није тако тежак задатак. Главно је да одредите који инструмент желите да инсталирате опште или појединачно, а друге радове је најбоље да поверите професионалцима.