Уградња биметалних радијатора грејања - карактеристика и уградња

Трајање грејне сезоне у нашој земљи чини да власници кућа пажљиво приступају припреми све опреме за грејање. Инсталација и поправка система врши се у пролећно-летњем периоду. У овом тренутку често се врши замена или уградња биметалних радијатора. Произведене су коришћењем напредне технологије, која омогућава најефикасније коришћење топлотне енергије из расхладног средства.

Опште информације

Помоћу квалитативно уграђених грејних елемената могуће је одржавати угодан температурни режим у просторијама од 200Ц. Ако је потребно, подешавања се могу направити на већој или мањој страни. Не смијемо заборавити квалитативну изолацију просторије. Пре правилне уградње биметалног радијатора за загревање, такође је потребно смањити губитке топлоте због лошег заптивања.

Главна количина топлоте губи се кроз зидове - у неким случајевима она достиже 50%. Скоро 20% је изгубљено због радијатора који загревају улицу. Испод термограма се види да велика количина топлоте пролази кроз зид. Такав феномен може изазвати недовољно изоловане зидове. Чак и ако у овом тренутку не можете изолирати фасаду и зидове ваше куће, причврстите фолијски лист за сваки радијатор који ће служити као рефлектирајући топлотни заслон.

Технички захтјеви

Инсталирање биметалног радијатора је најпрактичнији и разумнији избор за гријање практично било којегсоба Истовремено са функционалним дужностима, ови елементи имају естетски изглед за све врсте просторија.

Главни захтеви за уградњу биметалних радијатора су следећи:

 • Укупне димензије;
 • механичка чврстоћа;
 • способност да издрже одређени притисак;
 • параметри везе.

Код централног гријања, индикатори тлака су знатно виши него за појединачне системе, тако да монтажа биметалних радијатора властитим рукама у овој ситуацији осигурава повећане захтјеве за поузданост прикључака.

У правилу, притисак у батеријама станова достиже 10 атмосфера. Купљени модели у већини случајева имају способност да раде на максималним вредностима на 40-50 атмосфера.

структурне карактеристике

Карактеристике потрошача осигуравају рад ове врсте конструкције, користећи најквалитетнији алуминијски и челични производ. Као резултат тога, уградња биметалних радијатора ће обезбедити следеће предности:

 • практично непрекидни радни век до 20 година;
 • високи хидродинамички и механички индекси;
 • значајан ниво топлинске снаге;
 • ергономски изглед;
 • висока отпорност на корозију;
 • могућност рада под притиском који се не користи за чисто алуминијумске батерије.

Треба имати на уму да отпорност на високи притисак омогућава да се њима не управља у системима са педесет атмосферских притисака, већОбезбеђује заштиту од могућих хидрауличких удара који се јављају у систему.

За помоћ! Хидраулички удар (хидраулички удар) - оштра промјена у систему пуњеном флуидом, што резултира тренутном промјеном брзине протока. Хидраулички удар може бити резултат наглог отварања или затварања засуна, што касније доводи до стварања пукотина у цијеви оштећених чепова, различитих елемената цјевовода. Кључно за централно гријање је почетак и крај сезоне гријања.

Разумети шта су биметални радијатори, потребно је узети у обзир њихову карактеристичну особину. Пролазни канали унутар батерија имају мали пречник. Ово решење обезбеђује потребу за мање количине расхладног средства. У практичном смислу, ово обезбеђује брз одзив температуре на ефекат термостата.

Трошак биметалних производа је виши од трошка алуминијума или других аналога, али се цијена умањује континуираним непрекидним радом.

Опције ожичења за радијаторе

Инсталација биметалних радијатора може се извести на више начина:

 • Доња веза. Ова техника се користи за скривено ожичење испод нивоа пода или за подну плочу. Нема потребе за подизањем цијеви на горње рупе. Излази са обе стране радијатора су спуштени.
 • Бочна једна страна. Сличан тип инсталације биметалних радијатора сматра се најчешћим међу грађевинарима. Према схемиНапајање се врши до горњег отвора, а одвод се врши из доње рупе. У току напајања на доњи отвор, пад снаге пада на 6%. Када је вишеделна батерија слаба, могуће је инсталирати као продужно појачало.
 • Дијагонална веза. Ова веза биметалних радијатора се тражи за вишеструке елементе са бројем више од 12 комада у склопу. Значење лежи у чињеници да напајање иде на горњи отвор са једне стране, а испусна цев је направљена од дна друге стране.
 • Пре уградње биметалног радијатора са серијским прикључком, биће потребно да се са једне стране постави Маевски кран. Кретање воде се врши због притиска у систему. Негативан фактор у овој ситуацији је да ако постоји проблем са радијатором, то ће морати потпуно зауставити систем.
 • Паралелно ожичење. Овај тип омогућава довод расхладне течности кроз топлотну цев, уграђену у систем грејања. Такође, његово повлачење је завршено. Инсталација кранова на улазним и излазним млазницама ће омогућити да се радијатор у сваком тренутку искључи из система. Негативна страна ове инсталације је слабо гријање.

инсталацијски радови

Инсталација биметалних радијатора треба да се врши у складу са одређеним правилима. Они претпостављају довољан доток ваздуха у загрејано подручје. Да би се то постигло, неопходно је одржавати контролне удаљености:

 • Горњи део радијатора треба да буде отприлике ццаудаљеност 7-10 цм од инсталираног прага.
 • Прије правилног повезивања биметалног радијатора, измјерите размак између доње точке и пода. Интервал треба да буде унутар 7-12 цм
 • Стражња страна радијатора је заштићена од зида на удаљености од 2-6 цм, ау неким случајевима, домаћини паралелно монтирају рефлектор са топлотном изолацијом на зид. У овој ситуацији ће бити потребне издужене монтажне куке.

ВИДЕО: Које алате и материјале је потребно инсталирати

Алгоритам ће бити следећи:

 • уклоните стари хладњак ако се то деси;
 • за елементе за фиксирање, означавање и бушење;
 • вршимо монтажу конзола и шарки на нивоу радијатора;
 • даље повезати цијеви у складу с унапријед одабраним кругом.

Да би се прецизно израчунао број елемената, прихваћено је да се користи следећа формула: за свака два квадратна метра простора просторије, висине 2,7 м, треба да буде најмање један одељак. У складу са овом схемом за собу од 20 квадратних метара испод прозора мора висити најмање 10 секција.

Зашто су батерије постављене испод прозора

Принцип рада било ког радијатора, није битно, он је ливен или биметални, секцијски и други, је способност ваздуха да циркулише. Сви се сећају из физичког курса школе да је хладан ваздух тежи од топлог и пада, док се топло подиже.

Хладан ваздух са улице одмах почиње да пада на под, загрева серачуна о систему грејања и подиже се на плафон. Ова циркулација се не зауставља на тренутак. Пошто прозори имају површину за преношење топлоте, више хладног ваздуха из улице долази и више, ау одсуству батерије испод прозора, нема времена да се загреје до жељене температуре. Ако је гријач на мјесту које је поставио - испод прозора, онда хладан зрак једноставно нема времена за ширење по просторији док се не загрије не излази из врућине.

Што се тиче биметалних апарата, предлажемо да се гледа видео где је процес инсталације детаљно описан

.