Убацивање у водоводну цев: пластику, ливено гвожђе, под притиском

Чести случајеви када је потребно проширити систем водоснабдијевања како би се могла инсталирати једна или друга санитарна опрема. Ово може бити и због потребе да се монтира додатни круг. У сваком случају, такве акције треба да буду у корелацији не само са безбедносном техником, већ и са одређеним редом рада. У овом чланку ћете научити како се срушити у водоводну цијев.

Уметните у водовод

Карактеристике главног система водоснабдијевања су: постављање овог цјевовода врши се на главним улицама; користе се цеви пречника од 100 до 2000 мм. За имплементацију рова у цјевоводу за воду потребно је примијенити једну од двије могуће опције за овај задатак:

 • заваривање- потребно је заваривање за уградњу дизалице која се користи за повезивање цијеви која иде до одређене зграде;
 • теретница- примењује се када не постоји могућност преклапања протока воде.

Дубина формирања главне линије одређује локацију облоге. Ако је главна цев на пристојној дубини, онда је уметак направљен у његовом горњем делу, ау другом случају са оловом у правцу. Размотримо горе наведене варијанте рова.

метода заваривања

Када се користи овај метод, пожељно је прво онемогућити довод воде, а затим наставити са директним резом. Шта вам је потребно да запалите рупу према пречникурезбарење, које онда мора бити заварено.

Није увијек процес таквог рада потпуно исти. У неким случајевима, убацивање у водоводну цев се врши без преклапања водовода. Ово се највјероватније може објаснити елементарним одсуством запорних вентила или чињеницом да је такав вентил, али је стар, што спрјечава његово кориштење за намјену. У пракси, уметање на овај начин подразумева следећи скуп акција:

 • бира се место реза, где је навој заварен;
 • тада се рачуна пуни вентил;
 • бушење рупа кроз уграђену славину, са перфоратором заштићеним од воде гуменом или картонском мрежом;
 • након завршетка процеса бушења, бургија се оштро извлачи и славина се затвара.

Бушење треба изводити при великим брзинама, јер се тиме смањује вјероватноћа да ће се бушилица заглавити. Овај начин сечења је проблематичан, што је узроковано високим притиском воде у главном водоводу. Ако притисак прелази 5 атм., Потребно је одбити самостално обављање таквих радова. У овом случају, потребно је обратити се специјализованим организацијама, уместо да покажу безобзирну иницијативу.

спона

Могућност употребе надградне споне, ако је потребно, у пртљажнику је погодна за рад са цијевима различитих материјала: челик, полипропилен, полиетилен итд.

У пракси, таква клаузула има сљедећи редослијед поступања:

 • прекида везувода;
 • причвршћивање споне на цеви, узимајући у обзир да овај монтажни елемент мора бити већи за једну цев;
 • испод стезаљке је запечаћена, обично направљена од гуме или силикона, која је неопходна да би се осигурала непропусност везе;
 • помоћу заваривања на стезаљци за причвршћивање резбарења;
 • монтирана дизалица;
 • вода се испоручује.

Слично томе, врши се уметање у цев водоводне цеви без одсека воде, али само ако притисак не прелази 5 атм. У већој мери, овај метод је погодан за рад са полиетиленском цеви - једноставнији процес бушења. Када је тканина цеви и стезаљка метална, онда нема потребе да се фиксира стезаљка. Што се тиче полиетиленске цеви, то није тако, што је због присуства великог линеарног ширења овог производа. Ово доводи до употребе епоксидног лепка за спуштање овратника.

Уметак на секундарном делу водовода

Са било којег централног аутопута, такозвани секундарни цевоводи се одвајају, доводећи воду до суседних улица. Цијеви таквих крхотина су углавном полиетилен, и разликују се мањим промјером - просјечно 50 мм. Типично, у гранама секундарних цевовода монтирају се кранови, чије преклапање поједностављује рад цевних канала, што је на два начина:

први метод

 1. Дуж цевовода пролази ров дужине 2 метра. Ова имплементација проблема користи се углавном у односу нацеви малог пречника (до 50 мм).
 2. Изрежите цеви.
 3. На цијеви се монтира горионик, који се може заварити ако је цијев металик, или једноставно причвршћена вијцима, ако је цијев, на примјер, полиетилен.

Друга метода

 1. Изводи се монтажа горње споне, чији су фабрички узорци опремљени резбаријом потребном за уградњу кранова.
 2. Кран је намотан.
 3. Обављена је бушилица која се обавља директно кроз славину. Ово се може урадити без искључивања водовода, јер се секундарни цевоводи одликују ниским притиском притиска.

На мјесту гдје се врши уметање потребно је уредити бунар ако је то могуће. Ово је погодно за бетонски прстен или коришћену опеку као базу са накнадним затварањем дизајна са поклопцем са уграђеним поклопцем.

Уметнути у металне водоводне инсталације

Приликом рада са цевоводом из метала пожељно је користити стезаљку за седло, која има неколико варијанти. Непосредно пре монтаже стезаљке, цев се мора уредити, тј. Мора се очистити од прљавштине и хрђе, ако постоји. Конструкција стезаљке за седло укључује присуство два полукружна дијела, причврсни вијак и запорни вентил, који има рупу која је предвиђена за бушење.

[Важно] Пажња! Густина пријањања огрлице на водоводни систем осигурава се специјалним гуменим заптивкама, које гарантују непропусност таквог споја. [/ВАЖНО]

Поступак за уметање у цјевовод:

 • учврстите стезаљку на површини цеви;
 • избушити рупу;
 • за уградњу оловке у облику вијка за ту сврху.

И даље постоји употреба стезаљке допуњене вентилом. Овде је редослед исти: избушити рупу, извадити бушилицу и извршити преклапање вентила.

Уз то, постоји и машина за сечење, која се састоји од ручке, вијка за закључавање, бушилице монтиране на осовини и крана за прање. Сви ови елементи се налазе у металном кућишту које се причвршћује за обујмицу помоћу гумене заптивке. Употребом овог уређаја могуће је произвести угодно уметање у цијеви.

Уметнути у водовод од ливеног гвожђа

Бушење цеви од ливеног гвожђа, које су део цевовода који пумпа воду под притиском, врши се помоћу специјалних стезаљки. Ови производи се одликују неким карактеристикама дизајна и употребом биметалних круница. Такав став треба да узме у обзир одређене нијансе:

 • ливено гвожђе је крхко, тако да је потребан мали степен притиска током бушења;
 • Пре бушења уклонити са цеви слој који се наноси како би се спречила појава корозије;
 • бушење треба вршити при малим брзинама;
 • не дозволите претерано загревање круница.

Када се запечаћени слој уклони, потребно је уградити раздјелну кутију за седло у којој се планира извести подрезивање. У овом случају, потребно је заптити спој гуменим облогама. СебеПроцес бушења се изводи уз употребу крутих легура.

Рез у цеви од ливеног гвожђа заснива се на следећим радњама:

 • ископати цев и ослободити је од рђе на месту предвиђеног резања;
 • уклонити уз помоћ бугарског горњег слоја, који је ватростално гвожђе;
 • да се постави носач седишта са потребном заптивном заптивком између стезаљке и арматуре помоћу гуменог подлошка;
 • монтирати вентил на прирубницу и почети бушење помоћу биметалне круне;
 • бушење цеви, не заборављајући да охлади место сечења;
 • уклонити круну са вентила;
 • затворити воду.

Приликом уношења у цијев од лијеваног жељеза, треба имати на уму да се уградња септума треба поставити тако да нагиб у смјеру куће буде 2 ступња.

Уметните пластични водовод

Седло квачила омогућава клизање водоводне цеви из пластичних цеви без смањења притиска. Таква стезаљка направљена је од одговарајуће пластике, а опрема укључује бушаћи механизам и спиралу за грејање. Да би се осигурала тачност заваривања, обезбијеђен је посебан бар код који се наноси на кућиште овратника. Овај начин сечења користи се за цевоводе који раде под притиском до 1,6 МПа.

[Варнинг] Пажња! Вијек трајања обујмице може досећи и до 50 година, јер је отпоран на корозију. [/Варнинг]

Пре резања се врши темељито чишћење цијеви, а затим се на њега причврсти стезаљка с прикључцима причвршћеним на њуомогућавају спајање апарата за заваривање, што омогућава могућност заваривања дренаже загријавањем спирале. Такође проналази своју примену седелка, опремљеног млином и вентилом:

 • користи се спојница која пружа могућност резања кроз заваривање;
 • након што се млин охлади, направи се отвор и постави се вентил.

Инсталирање цевног фитинга на водовод помоћу заваривања је посао за професионалце. У исто вријеме могуће је израдити и сједиште на цијевима од лијеваног жељеза и полимера, ако је довод воде претходно затворен. Када се цијев уметне у тлачну цијев, треба поштивати постојећа правила сигурности која регулирају рад овог типа.

издавање дозвола за документе

Уношење у водоснабдевање на сопственој локацији не предвиђа никакве документе за издавање дозвола. У овом случају, сасвим је довољно направити одговарајуће измјене плана водоснабдијевања. Потпуно је другачије ако желите да повежете централну цев за водоснабдевање. Ако то на вашу властиту иницијативу урадите без добијања дозволе од надлежних органа, то може довести до казне за вас. Такве акције треба да се спроводе само на правној основи.

Такав рад захтијева и одређену прецизност, јер оштећење система водоснабдијевања може узроковати озбиљну несрећу, што ће довести до потребе за поправкама, чија ће цијена, као и казне, морати платити починитељудогађаји Убацивање у главну линију у сврху организовања одвода мора бити у корелацији са мерама предострожности у свакој фази рада.

Трошкови резања у водоводу

Цена на спону од полимера је 100-250 рубаља. У овом случају, монтажа уграђена на цеви пречника 32 мм, коштаће 100 рубаља., А монтажа за арматуру од 75 милиметара - 250 рубаља.

Цена огрлице од нерђајућег челика, допуњена оловом за прирубницу, износи 9-10,5 хиљада рубаља. Пакет ове опреме укључује гумену заптивку и 6 клинова који омогућавају закључавање конзола.

Седелки заварени челични производи италијанске компаније Еуростандард Спа, пречника 40-250 мм, могу се купити за 25-80 еура. Што се тиче трошкова рада, онда је просечна цена за услуге овог типа варира од 2 хиљаде до 2,5 хиљаде рубаља.