Црево за наводњавање капањем - погледи, избор, упутство за употребу

Да ли узгајате усеве у земљи или на приватном земљишту? Ако је тако, онда прецизно замислите колико времена и труда одузима залијевање свих биљака, посебно на врућини. У настојању да се ријеши овај проблем и олакша њихов рад, људи су створили аутоматски систем наводњавања који укључује многе компоненте. А један од њих, најважније, рећи ће овај чланак - о цреву за наводњавање капањем.

Црево за наводњавање капањем

Пример млазнице кап по кап наводњавања

Капљевито наводњавање - принцип рада и предности

Почнимо са основама и размотримо шта је кап по кап. То је систем у којем се вода испоручује у облику малих капљица кроз цјевоводе, црева и друга средства до тла близу кореновог система сваке појединачне биљке.

Дијаграм система за наводњавање капањем

У поређењу са традиционалним техникама наводњавања, има низ погодности.

 1. Штедња - са испуштањем воде се троши само на водоснабдевање кореновог система сваке појединачне биљке и не троши се на влажење читаве површине лежишта и трагова између њих.
 2. Очување земљишта - коришћење наводњавања капањем спречава ерозију тла, посебно у креветима који се налазе испод косине. Осим тога, тло због прекомјерне количине воде не отече.
 3. Здравље биљака - усеви са наводњавањем кап по кап добијају онолико воде колико им је потребно, ни више. Дакле, вјероватноћа "поплаве" биљке и узрокатрулеж у коренском систему практично се смањује на нулу.

  Капљично наводњавање у стакленику

 4. Контрола корова - зато што се вода испоручује само у коренске системе култивисаних биљака и нигде другде, коров се губи - не добијају потребну количину влаге, не расту и не ометају ваше поврће.
 5. Штеди енергију и вријеме - са већ монтираним системом наводњавања капањем, нема потребе за ходањем између кревета с лијевком, само окрените дизалицу.
 6. Могућности за аутоматизацију - систем аутоматског наводњавања кап по кап неће бити велика потешкоћа. Потребно је спојити посебан микроконтролер, инсталирати сензоре и замијенити обичне кранове с ЕМ погонима.

Шема инсталације аутоматског капања за наводњавање

Системи за испуштање капљица варирају у величини и тешко их је користити. Најједноставнија опција изгледа овако: постоји водоводна цијев са славином, на коју се спаја посебно цријево за наводњавање капањем с утикачем на крају. Слагао се на тло дуж биљака на кревету или цвећу, а онда је напајао воду из славине и започиње процес наводњавања.

Схема једноставног система за наводњавање капањем

Сличан систем наводњавања кап по кап је изузетно једноставан, јефтин и једноставан за постављање, али има три значајне недостатке.

 1. Вода која се доводи директно из водоводне цијеви садрживелика количина отпадака и ситних честица, што је на крају зачепити црево и довести га у лошем стању.
 2. Такође, вода може бити веома хладно за неке усјеве и тиме инхибирају њихову улогу, смањење стопе раста жбуња и воћа зрења.
 3. Овакви системи покривају велику површину одједном не, један црево може трајати један или два велика кревета. Онда је црево треба прећи на нову локацију, а ово - екстра проблем и трошак времена.

?? лишена ових недостатака више савршених (а самим тим и сложених и скупих) фиксне кап по кап. Она има капацитет за складиштење воде повезан са водоснабдевања, филтер, главне цеви и црева повезани са њима прилагођене за наводњавање кап по кап.

Пример комплексног система система за наводњавање, способна да пружи наводњавање великог подручје

Савет! Велики слојеви притиском створио текућа вода не може бити довољно. У таквим случајевима, излаз капацитет пумпе је повезан. У другим случајевима, ситуација је обрнута - вишак притиска у систему и може оштетити црева. Овај проблем је решен постављањем редуцира.

У таквом систему нема потребе да се стално превести црево на нову локацију. Поред тога, може бити потпуно аутоматизован, обезбеђујући контролер, скуп сензора и заменом конвенционална славине соленоид вентил.

крај мокрење са кап по кап у различитимтала

Типови црева за наводњавање капањем

Размотрите главне врсте цријева за наводњавање капањем које се тренутно користе. Често, посебно у домаћим системима, традиционална црева од гуме или ПВЦ се користе за испоруку воде у постројења, без посебних уређаја. Када су постављени, избушите рупе у њима, у које су убачене капљице. За потоње, заузврат, причврстите танке цеви пречника 3-5 мм и специјалне полице, заглављене у земљишту у свакој појединачној биљци. Кроз ове полице и долази до преношења влаге у појединачне капљице. Уз помоћ разделника из једне капаљке на сусједне кревете можете доставити 2-4 биљке. Због чињенице да се таква црева за наводњавање капима производе на занатски начин, њихова поузданост и квалитет често остављају много да се пожеле.

Прибор за наводњавање капањем

Лавиринтна трака за капање постала је једна од првих црева која је створена посебно за задатак испоруке капи воде у системе биљних корена. Под зидом ове траке монтиран је вањски лавиринтски канал, спојен на цријево с малим рупама.

Шема траке лавиринтне капљице

Када се вода напаја, канал је покупи, одводи кроз лавиринт, успорава и кроз спољашње рупе улази у земљу. До данас, такво црево за наводњавање капањем је застарело, а његова једина предност је јефтиност. Недостаци лабиринтске траке укључују ниску поузданост и трајност,тенденција канала да се зачепе и проблеми са монтирањем: лако је уредити спољашњи лабиринт, али је лако оштетити процес.

Лабиринтх дрип тапе

Ако лавиринтски канал екстерно ствара превише проблема, зашто га не бисте покушали сакрити изнутра, у самом цреву? Они који су направили траку за прорезивање, били су вођени таквим разматрањима. У овој варијанти, лабиринтни канал је постављен испод спољне љуске дуж цијеле дужине цријева. Залијевање се одвија кроз танке, прорезане водене капи, изрезане у одређеном интервалу. Захваљујући овим дизајнерским карактеристикама, ово цријево за наводњавање је поузданије и издржљивије од лавиринтске "сестре", а вјеројатност оштећења у процесу инсталације је много нижа. Али проблем са зачепљењем пукотина је и даље релевантан.

Уређај за црево са прорезом

Он је, али је већ у акцији

Најсавршенији и најпоузданији међу капаљкама је емитер. У њој је локација лавиринтског канала по цијелој дужини цијеви одлучила да одбије. Уместо тога, испод спољашњег омотача траке са одређеним интервалом (10 до 40 цм) налазе се капљице посебног дизајна, назване емитери. Оне су равне, имају врло сложен и прождрљив облик дренаже, што ствара турбулентне струје које омогућавају самочишћење капаљке. Емитер траке су поуздане и мање захтевне за квалитет филтрације воде (иако то не значи да је системкапање за наводњавање се може примијенити јако дуго без икаквог уређаја за чишћење).

Емитер кап по кап

Каппери са равним емитером

Савет! Капачи за наводњавање су подељени у два типа - некомпензирани и компензирани. Први је јефтинији, али истовремено у њима количина воде која се даје биљкама директно зависи од притиска у цреву. Други, напротив, пружају исту ефикасност система за наводњавање као што је то у близини дистрибуције аутопута и на најудаљенијем углу парцеле.

Поред трака постоје и друге врсте цријева за наводњавање капањем. Једна од њих појавила се релативно недавно и произвели су је произвођачи робе за давање као једноставно и практично рјешење за питање наводњавања. Ово је уљана црева за наводњавање кап по кап, која се понекад назива и "крикови". То је флексибилна цев од поливинил-хлорида, чија је целокупна површина огромна количина микропора, кроз које цријево за цурење сличи спужви. Када се вода напаја, капљице пролазе кроз ове поре и теку од површине до земље, до кореновог система биљака.

Цријево за пиће за наводњавање капањем

Слично црево је веома погодно за наводњавање без инсталирања комплексног и скупог система - довољно је спојити га са водоводном цијеви кроз уградњу, проширити дуж кревета или цвјетњака и окренути славину на цијеви.

оозинг хосе

Вриједи споменути одвојено о прскалици цријева. Ово је флексибилна цев израђена од гуме или другог еластичног материјала, која је обезбеђена по целој њеној дужинирупе са обе стране (без лавирината). Вода под притиском пролази кроз њих у виду млазова који се састоје од врло малих капљица. Предност таквог система наводњавања у којем покрива подручје - једна цријева, кишне кабанице могу "прекрити" одједном више слојева. У овом случају, влага пада не само на тло у близини кореновог система биљака, већ и на читав простор града и на површину лишћа, тако да многи не сматрају такав начин снабдевања водом, цвећем и биљем са "правим" капањем.

Одводно црево

Савет! У присуству велике количине времена, врло танка игла и висококвалитетна прскалица за црево могу се обавити независно.

Материјали за црева

Карактеристике црева за наводњавање кап по кап не зависе само од њихове конструкције, већ и од материјала. Ради ваше удобности, оне су приказане у једној табели испод.

Табела. Главни материјали који се користе у производњи црева за наводњавање капањем.

Име Основна својства Температурни опсег Препоруке за употребу
Руббер Велика отпорност на ултраљубичасто зрачење, температурне флуктуације. Без проблема могу доћи у контакт са супстанцама које су део ђубрива. Висока густина материјала и, сходно томе, маса црева. Подноси притисак до 8 атм. -30 до +80 ° Ц Системи за трајно наводњавање који се не растављају током зиме.
Поливинил хлорид (ПВЦ) Мања цијена у односу на гуму, висока флексибилност, има тенденцију увијања. Издржи прилично висок притисак, на ниској температури се стврдњава и губи флексибилност. -5 до + 30 ° С Системи за наводњавање капи инсталирани у љето, одвојена цријева за цвјетне гредице и градове, спојени директно на водовод.
силикон Велика еластичност, одсуство кривина, значајан коефицијент температурног линеарног ширења. -20 до + 40 ° С Привремени системи за наводњавање у капима с ниским тлаком и малом површином за наводњавање.
Тхермоеластопластс Најбоља отпорност на смрзавање материјала за црева, издржава висок притисак, има одличну издржљивост. -50 до + 90 ° С Константни индустријски системи за наводњавање који се не растављају током зиме.

гумена црева

ПВЦ црево за наводњавање кап по кап

силиконско црево

Поред материјала, при избору цријева за наводњавање потребно је обратити пажњу на број слојева. Једнослојни узорци су ниске поузданости и трајности, ау овом тренутку су већ у прошлости. Они се замењују двослојним и трослојним цревима, која су много тежа оштећења приликом уградње или током употребе.

Важно! Ако из неког разлога требате најјача издржљива цријева за наводњавање, обратите пажњу на узоркеарматура

Црево од ојачаног врта

Карактеристике које треба адресирати

Постоје цијеви за капање и друге значајке на које би такођер требали обратити пажњу приликом одабира и куповине.

Дужина. Ово је једна од најважнијих карактеристика било којег црева. Данас у продавницама за дом и земљу можете упознати моделе, широко се разликују по овом параметру - од кратких црева у дужини од 5-7,5 м до сто метара траке, које ће трајати неколико слојева.

Изаберите дужину црева за наводњавање капањем, на основу следећих фактора:

 • укупну површину града;
 • притисак у систему за наводњавање;
 • Удаљеност од дистрибуције главне линије или довода воде до екстремне биљке у кревету.

У неким случајевима, дужина система за наводњавање може бити веома значајна

.

Пречник. Не мање важан параметар на коме зависи ширина траке траке или црева, а тиме и максимална могућа дужина кревета за систем капања за наводњавање. Приликом избора пречника, треба да се усредсредите на просечни притисак на аутопуту. Ако је мали, онда има смисла преферирати уска црева, и обрнуто. Осим тога, за велике површине је боље узети моделе са великим промјером, иначе капацитет цријева можда неће бити довољан за све биљке у кревету.

Ако говоримо о једноставном систему наводњавања неколико редова краставаца или цвјетних гредица са директним прикључком на водовод, онда је питање знатно поједностављено - одаберите цријево,чији је пречник нешто мањи или једнак пречнику цеви из које вода улази.

Како одабрати пречник црева

Дозвољени притисак. Све је овде веома једноставно - ако притисак у систему пређе максимално могуће за црева, они ће се распрснути и све ће стати. Према томе, штедња и куповина преслабих модела са танким зидовима је непожељна. Међутим, постоје и реципрочни примери када за системе наводњавања кап по кап уз притисак од 1,5-2 бара купују црева, пројектована за 6-8 бара. То доводи до прекобројности и прекомјерне потрошње. Оптимална опција је црево са дозвољеним притиском од 1,5 пута већим од система у систему.

Важно! Посебно се поставља питање о транспарентности цријева. С обзиром на специфичност примјене, нема потребе за транспарентношћу у наводњавању капањем. Осим тога, уз стално излагање сунцу, таква црева почињу да "цветају".

Дозвољене температуре. Читање њиховог значења за сваки поједини материјал може се наћи у претходном дијелу чланка. Може се чинити да то није толико важно - цријево ће се и даље користити љети, у топлом времену. Међутим, треба имати на уму да чак и уз константан систем наводњавања капањем, приликом његовог демонтирања и чишћења све у шупу или кућицу, цријева ће бити изложена негативним температурама. А ако варијанте гуме или термоеластопластика могу издржати и веома јаке мразе, онда је немогуће рећи о ПВЦ цревима - они губе флексибилност, отврдњавају се и могу постати неприкладни, потребнидодатни трошкови у новој туристичкој сезони. Због тога, или преферирајте материјале отпорне на мраз, или држите црева за наводњавање капањем зими на топлом месту.

Ако се капање за наводњавање демонтира за зиму, држати црева и траке у ободу или омотати у заливу у унутрашњости санитарне просторије

Размак између отвора. Ова карактеристика је важна за црева која припадају тракама. Размак између рупа или прореза може бити 10, 20, 30 и 40 цм. Свака од ових опција је погодна за одређене услове.

 1. 10 до 20 цм - користи се за подручја са "густом" садњом, са великом потребом за влагом, као иу подручјима са пјесковитим тлима.
 2. 20 до 30 цм - просечна вредност овог параметра за капаљке се користи у већини случајева.
 3. Приближно 40 цм црева са таквим интервалом између капаљки користе се у градовима са културама засађеним на релативно великој удаљености једна од друге.

Пример како дубока и широка влага продире у земљиште у зависности од његовог (земљишног) састава

Потрошња и капацитет цријева - одабрани у зависности од дужине кревета и потреба пољопривредних култура до влаге. Што је више воде потребно, потребно је дати веће параметре.

Видео - како ради цев за пражњење капи

Видео - Соцха хосе

Монтажа система за наводњавање капањем са цревима

Ево два упутства за инсталацијусистеми за наводњавање капањем. Један - за најједноставнију опцију, са директном везом за водоснабдевање, други - за сложенији стационарни систем.

Дакле, најједноставније у уређењу капања за наводњавање, предвиђено за један или два кревета или цвјетне гредице, монтира се на овај начин.

Корак 1. Распакујте црево за наводњавање капањем. У овом случају, модел се користи оозинг или "плачући" тип ПВЦ-а.

распакивање црева

Корак 2. Одвијте црево и поставите га дуж биљака у кревет или цвеће, као на слици испод.

Црево је положено уздуж цвећа

запечаћено црево

Корак 3. Повежите црево са специјалним прикључцима, а други са водоводом у земљи или врту.

Повезивање црева са доводом воде преко специјалне арматуре

Корак 4. Поставите поклопац на други крај црева.

стоппер

Корак 5. Окрените славину за воду и покрените систем. Изаберите време за воду, на основу потреба биљака у влази и пропусности црева. Када се процес заврши, извадите утикач, испразните преосталу воду и пренесите црево на следећи кревет или цветну гредицу.

Капљево наводњавање пластичних боца сопственим рукама

Пре него што почнете да постављате машину за заливање, морате да утврдите која количина боце одговара вашим биљкама у вашем стакленику. Избор зависи од културе - неки захтевају више влаге, други, напротив, мање.Детаљи - у овом чланку.

Следећа упутства за инсталирање система за наводњавање кап по кап су тврђи од претходног, али ће вам дати могућност да наводњавате цео град одједном и избегнете потребу за сталним померањем црева од места до места.

Систем стационарног наводњавања кап по кап

Корак 1. Инсталирајте резервоар за воду. Требало би да буде довољно велика и да се налази на неком узвишењу да би се створио природни притисак на аутопуту.

Резервоар за воду

Корак 2. Повежите водоводну цев са резервоаром и испустите воду у мрежу. Излаз треба да се налази на дну резервоара, али 5-10 цм изнад његовог дна, тако да акумулиране честице нечистоће нису у цревима и капају.

Прикључак утикача на капацитивност

Корак 3. Инсталирајте кугласти вентил да бисте укључили и искључили систем. Такође, монтирајте филтере, пумпу (или редукциони вентил, у зависности од расположивог и жељеног притиска на систему), капацитет ђубрива.

Корак 4. Ставите главну улицу. Направите рупу у фитингу цријева за наводњавање капањем унапријед. Интервал између њих треба да буде једнак размаку између кревета. На крају линије, инсталирајте славину за одвод вишка воде прије растављања или поправљања система.

Свака појединачна цријева или трака за наводњавање капањем мора имати запорни спој за практичност поправке и одржавања цијелог сустава

Корак 5. Одвојите цреватребате секције, обезбедите их са штаповима и оковима.

Корак 6. Повежите цријева за наводњавање капањем на мрежу помоћу прикључака.

Прикључивање црева на мрежу

Корак 7. Инсталирајте црева на кревете. Ако се користе траке - пазите да се капаљке налазе на врху. У неким случајевима, црева се уграђују на мале носаче за заштиту од загађења.

Систем за наводњавање у капљицама

Корак 8. Покрените систем да бисте проверили његове перформансе.

Правилним избором и правилном инсталацијом цријева за наводњавање капима спасит ћете се од многих проблема повезаних с наводњавањем цвијећа, поврћа и других биљака. У њима, систем ће омогућити оптималне услове за раст и сазревање обилне квалитативне жетве.

Видео - Организација наводњавања кап по кап у стакленику