Цолумби са љиљанима у земљи, фотографије композиција и препорука

Лилиа - прекрасан, профињен цвијет, без описа може у потпуности пренијети његову љепоту. Позната је још од давнина, легенде о њеном настанку су више него довољне. Љиљан заједно са орлом, крстом и лавом једна је од најчешћих хералдичких фигура и представљена је на грбовима многих племићких породица Европе. Представља симбол моћи монархије. У исто време, недавно, трговци љиљанима криминалаца. Али вратимо се на земљу и запамтите да ово није примарно симбол, а биљка, и лијепа, може расти и цвјетати у нашим увјетима. Можемо у потпуности уредити цвјетне и цвјетне гредице са љиљанима у земљи. Фотографије и савјети о уређењу таквих цвјетних гредица нудимо Вашој пажњи.

Опште информације о љиљанима и њиховој класификацији

Љиљани - величанствено лијепо цвијеће. Врло се разликују једна од друге у облику цвијета, величине, боје. Пре него што почнете да причате о постављању љиљана у цветне гредице, морате их боље упознати.

Општи опис

Љиљан је зељаста биљка, опремљена правом луком, представљена са 110 врста, које потичу углавном из Азије. Има очигледан период мира, који пада у хладној сезони. Раст кости варира од 30 цм до скоро два и по метра, али већина биљака достиже 100-150 цм, а пречник цвета је од 2,5 цм до 30 цм. писање чланка је већ исправило овај недостатак). Мирис је и одбојан и профињен и шармантан.Цветање се одвија у зависности од врсте, сорте или хибрида од јуна до октобра.

сорте цвећа

Периантх се састоји од шест конвергентних листова на дну лабавих листова, више или мање савијених на рубовима. У облику цвијета постоји таква класификација:

 • Цевасто цвијеће - њихове базе су уско једна до друге, формирајући цијев.
 • Чалмовидни цветови су обично мали, са искривљеним латицама.
 • Цубковидни цветови су обично највећи. Њихове латице се отварају и обликују као широку посуду.

типови љиљана

У културном цвећарству, најчешће се у креирању сорти и хибрида користе следећи типови:

врста љиљана Висота, цм Пречник цвета, цм форма цветка цолор време цветања
нице 120 8 цхалмовиднаиа Наранџасто-црвена са црном капљицом Јуне Јули
златна 150-240 20-25 у облику чаше Бела са жутим пругама и капљицама кестена Аугуст Септембер
60-120 8 тубулар Наранџа са тамноцрвеним раковима Јуне Јули
Канадски 120-180 5 тубулар Жута са кестеном Септембар Октобар
снежно бела 120-150 8 тубулар бела Јуне Јули
Хенсон 120-150 4 цхалмовиднаиа Жута са кестеном од кестена Јуне Јули
Хенри 180-240 8 цхалмовиднаиа Жута са тамноцрвеним раковима Аугуст Септембер
лонг-фловеред 75-90 12-15 тубулар Вхите Јули Аугуст
цурли ор лоцуст 100-150 4 цхалмовиднаиа Цримсон бровн витх дарк дроп Јуне Јули
леопард 100-120 6 цхалмовиднаиа Наранџаста са љубичастим крејоном Јули
дварф 30-45 4 цхалмовиднаиа Бригхт ред Јуне
роиал 100-180 12 тубулар Бела са жутом средњом линијом Јули Аугуст
красиво 100-150 8-12 у облику чаше Бела са црвеном бојицом Август Септембар
тигер 100-150 8-10 цхалмовиднаиа Наранџа са тамноцрвеним раковима Јули-Септембер

Лилиа канадскаЛилиа Хенсон
Леопард ЛилиЛилиа Дварф

лили хибридс

На основу наведених врста створени су бројни хибриди, отпорнији на утицаје околине, са великим цветовима различитих боја. Представљамо модерну међународну класификацију хибридних љиљана.

Азијски хибриди

Ово је највећа групаЉиљани досежу висину од 50 до 150 цм. Цвијеће може бити било које врсте и боје, у промјеру досеже 10-12 цм.

Цветање ове групе пада на јун-јул.

Мартагон хибриди

Мартагон хибриди

Висина цвијета је 120-180 цм, цвјетни чичак може садржавати до 25 опуштених цалмовидних цвјетова промјера 5-8 цм у различитим бојама. Цветање - јун-јул.

цандидиумс хибридс

Стандард бенда је Лилиа Терракотов. Висина је 120-180 цм, цхалмовиднаиа или цјевасто цвијеће жута, крем, промјер боје кајсије до 10-12 цм, са савијеним латицама. Цват се раствара у јуну-јулу.

Амерички хибриди

Американски хибриди

Ова група је једна од најперспективнијих за даљу хибридизацију. Висина ових љиљана достиже 120-210 цм, а пирамидалне цвасти које садрже до 20 цветова чалмовидног облика пречника 10-12 цм растварају се у јулу. Бојање - наранџаста, жута, црвена са црвеном или црном капљицом.

хибриди дугог цвета

Елегантни љиљани са деликатном аромом узгајају се углавном на резу. Ми само хибернирамо са добрим склоништем.

тубуларни хибриди

Биљке висине 120-180 цм Цвеће дужине до 20 цм, најчешће су беле, жуте, наранџасте или црвенкастосмеђе боје. У зависности од облика стакла, они се деле на:

- кубни;
- цевасти;
\ т - стеллате;
\ т - цхалмовиднаиа.

Сви цвату од јула до августа.

Оријентални хибриди

Ориентал хибридс

Ова група се састоји од великих, декоративних и хировитих сорти. Њихова висина може достићи од 0,5 до 2,5 метара, цветови до 30 цм у пречнику имају облик коцке и често су обојени у беле, црвене, ружичасте боје, које су комбиноване у различитим комбинацијама.

нови хибриди

Ова група се састоји од нових међуврсних хибрида који нису укључени у претходне одељке:

 • ОА хибриди - нова група, добијена укрштањем азијских и оријенталних хибрида.
 • ОТ-хибриди - тренутно се узгајају као вигоночне биљке на резу. Цубковидние или цевасти цветови у величини од 20-25 цм подигнути и имају боју жуту, ружичасту, наранџасту, црвену или комбинацију њих.
 • ЛА хибриди - веома слични азијском али са великим, јаким цветовима. Најчешће се користи на резу.
 • ЛО хибриди - цевасти цветови беле или розе боје са суптилном аромом.

Љиљани који расту у дивљини

Ова група обухвата све врсте љиљана.

растући љиљани

Љиљани расту на једном месту неколико година и не захтевају годишње пресађивање. Њима је потребно лагано или благо осенчано место са дренираном тлом. Дубина слетања - три висине сијалице.

Ако је тло лоше, у рупи за слетање се прави компост. Одмах испод дна прелијте песком, песком и посипајте и корените. Након садње биљка обилно залијева и малча. Биљни љиљани могу бити у било којем тлу, осим много кречњака. Саде се у августу и септембруОдмах након копања или куповине, они лоше врше продужено складиштење.


Нега се састоји од редовног наводњавања, посебно у периоду активне вегетације и цветања и периодичног храњења течним ђубривима. Зими су љиљани прекривени лишћем или тресетом.

Пењање лилија

Цветни кревети са љиљанима могу постати прави врхунац вашег сајта, потребно је само добро размислити о њиховом дизајну.

Карактеристике креирања цвјетњака са љиљанима


Када планирате цвећак са љиљанима, "плесање" захтева управо из њихових потреба, највероватније ће то бити најзапаженије цвеће на цвећу.

 • Декоративни љиљани само пре и за време цветања. Неопходно је унапријед размислити, које биљке покрити изгубљену декорацију цсветона - одмах га пререзати немогуће.
 • Биљка захтијева довољно залијевање - сусједи постављени поред њих морају представљати исте захтјеве за влажност тла.
 • Цвијет не воли разочарења - узмите у обзир.
 • За сорте веће од 1 метра може бити потребна подршка. Размислите, или како да га унесете у дизајн, или која биљка ће служити као подршка.
 • Љиљани могу изазвати озбиљне алергије код људи који су склони томе. Не заборавите то када стављате цвјетну гредицу.

Сусједи за љиљане

Нема смисла садити тако богату и изузетну биљку као љиљан, ако јој пажња одврати још један спектакуларан цвијет. Услови цветања у њима морају бити различити. Из тог разлога, не треба садити љиљане поред ружа - они суће се такмичити једни са другима.


Од расутих биљака поред можете посадити божур - цвјета и раније, а декоративни снажни лишће ће послужити као одлична позадина и подршка за љиљан.

Ириси у суседима су погодни само за оне врсте које захтевају високу влажност.

Не можемо да планирамо њену хероину са лиснатим цвећем у сваком случају - цвеће сличног облика и приближно исте величине, које расту у близини и цветају готово истовремено, су прекори над свим законима уређења пејзажа.

Љиљан се савршено комбинира са свим биљкама четинарских и листопадних стабала са монотоним лишћем. Поред шиндре дрвећа и жбуња, потребно ју је пажљиво испланирати, боље је ако искусни пејзажни дизајнер има добар укус. Безбједно је садити оближње велике, влажне биљке украсним монотоним лишћем било које величине, или уопће не цвате, или растворити пупољке у другим временима.

Често се саветује да узгајате љиљане поред домаћина. Наравно, изгледати као да ће ово слијетање бити врло лијепо. Овдје, само на добро освијетљеним мјестима могу расти вулгарни домаћини с пуно бијеле или жуте боје на лишћу. Изгледају веома елегантно и одвратит ће пажњу од доминантне биљке. Исте сорте које имају зелену, плаву или плаву нијансу лишћа преферирају нијансу - а то више није прикладан љиљан.

Ако желите да посадите биљку са другим цветовима, нека имају мали бели цветови, осим ако, наравно, сами љиљани нису обојени бело.Добри сусједи ће бити алиссум бијели, Иберис, лаванда. Одлична компатибилност са дупинима, посебно плавим или плавим - ове биљке, иако високе, али потпуно различите по облику и величини цвећа. Искусни вртлари могу да се окушају и узгајају деликатно Еустацеово семе које такође одлично изгледа са љиљанима.

Љиљани у моноподијуму

Монополски љиљани су обично веома спектакуларни током периода цветања, али остатак времена изгледа тужно. Наша јунакиња се не може похвалити украсним лишћем, а док пупољци пупољка не изгледају досадно, а послије - опћенито непривлачно због љепљивог постепеног сухог цвијећа, које се не може ни резати.

Такво слијетање је могуће само на великим парцелама у дијелу врта, који се посјећује само у вријеме цватње.

цурбс

Љиљани изгледају сјајно у високим и ниским ивичњацима, али њихова употреба је опет ограничена присуством цветних педунцула, које се не могу резати након цветања. Али овде можете пронаћи излаз - да направите рубник не од неких љиљана, већ да га уредите. За то је посадио неколико љиљана, затим неколико виших божура и тако измјењују биљке до краја ивичњака. Уместо божура, можете користити било коју биљку која може покрити голе цветове, на пример, патуљасте зачине или туу. Покажите своју машту или позовите стручњака.

Љиљани са љиљанима

Лакше је сакрити непривлачне стабљике на креветима, рабатима и микбордовима. Непосредно поред љиљана морате засадити биљкуприлично високе, унутар лишћа или иглица које након цватње могу сакрити флексибилни цвјетни чичак. Најбоље је планирати неколико љиљана поред њих - тако да ће изгледати много боље.

Направите своју цвјетну башту насупрот или на комбинацији цвијећа, побрините се да не косите истовремено, али наизмјенично, напуните је зеленим ниским биљкама, додајте ниско бијело цвијеће - и сви ћете изаћи.

Солоист

Лилија се такође може користити као солитатор - једна фокална биљка. Изгледаће веома лепо, висок, дивно цветни грм на позадини зелених засада, а када дође време, голи стабљик ће бити изгубљен на позадини грана. Само немојте га планирати превише близу тачке гледишта.

Мини-цветочние

Сада има све више сорти погодних за узгој у контејнерима. Ова садња је добра јер садња љиљана у великим посудама, одузимање душе може бити чак и нај фанатичнији аматер овог цвијета - након цвјетања посуда с биљкама можете једноставно уклонити из очију. Само запамтите да ће једна биљка изгледати лоше - у једној здјели боље је одједном засадити 3-7 биљака, овисно о волумену. Добро ће изгледати и цветање у исто време сорте различитих боја и једна врста.

Љиљани су помало ћудљиви, али изузетно лепи. Смјештени на одговарајуће мјесто са својим сусједима, одушевит ће вас и дивити се околини већ дуги низ година.