Циперус - захтјеви за температуру, влагу и тло за брзи раст. 51 фотографија фабрике

Ципресус биљка (позната и као Ситовники) односи се на вишегодишње траве седентарне породице. У природи, ципар се налази у тропима и субтропима, углавном у близини водених тијела.

Циперус, као што се може видети на његовој фотографији, карактерише дуга тространа стабљика, када се узгаја код куће веома је непретенциозна, најчешће се ова биљка користи као елемент декорације у засјењеним просторијама или у малим умјетним акумулацијама.

Цвет ципера веома личи на кишобран копра или малу зељасту длан. Биљка изгледа веома импресивно са растом густих острва.

Најчешће сорте чемпреса које се узгајају код куће укључују чемпреса, паприку чемпреса и чемпресову паприку.

Одржавање постројења

Култивација пространог ципера под моћ чак и неискусног Флорист-навијача. Главна брига за то је правовремено наводњавање и обрада.

Тсиперус добро подноси сјену, међутим, он посебно воли ведро распршену сунчеву свјетлост, а понекад и директне зраке сунца за мале временске периоде. Дакле, најбоље је да се стави у прозоре или на западу или у источним деловима куће.

У лето, биљка је у стању да издржи високе температуре, међутим, она треба да обезбеди прилив ваздуха. У хладним временима, чемпреси су хладни, али температура у просторији не смије пасти испод 12 оЦ.

Такођеволи влагу, па је потребно залити биљку пуно и обилно, земља би увијек требала бити влажна. Да би се смањио број наводњавања може се обавити непосредно прије почетка зиме, сада се биљка препоручује да се пресели на хладније мјесто.

Листови Циперуса такође захтевају високу влажност, тако да се често прскају водом. Зими се прскање обично зауставља, али посуду са биљком увек треба држати што је даље могуће од батерија и свих уређаја за грејање.

Домаћи чемпрес расте током цијеле године, тако да га треба редовно хранити. Током пролећа и лета биљка храни комплексна ђубрива једном у четрнаест дана, зими - једном у тридесет дана.

Трансплантација и репродукција ципера

Будући да се циперус односи на биљке које не захтијевају одмор, може се пресадити током цијеле године, али је најбоље то учинити почетком прољећа.

Код куће, чемпрес је погодан за благо кисело земљиште које садржи тресетна тла са малим присуством муљевитог муља, капацитет за трансплантацију треба да буде висок, пожељно је да се једна четвртина напуни дренажним материјалом.

Помножите ове биљке на неколико начина: сјеменке, утичнице, резнице и подјелу грма.

Пражњење сјемена почиње с почетком годишњих доба с највећим трајањем свјетлосног дана. Засади семе у мешовитом тресетном тлудодавањем песка, они су чврсто притиснути на земљу и покривени стаклом.

Оптимална температура за клијање семена је 18 оЦ, вода за наводњавање земљишта треба да буде топла, заливање семена је неопходно сваког дана.


Крмача треба редовно да се преноси ваздухом, а стакло увек треба да уклони кондензацију из стакла.

Након што љестве расту, одмах се умочавају у лонце, обично - у три саднице у свакој посуди.


  • Екетер - како се бринути за затворене сукулентне биљке? Заливање и посебности селекције земљишта (55 фотографија + видео)

  • Ецма: биљна цветна биљка. Грооминг анд Узгој (54 пхотос)

  • Епипремнум: расплод, врсте, нега, болести и штеточине (52 фотографије)

Када се множи дијељењем грма, одаберите биљку од двије године и подијелите је на два или три дијела, а затим посадите ове дијелове у различитим капацитетима. Обратите пажњу на то да се приликом раздвајања грмља на дијелове релативно брзо обнавља.

Приликом расподјеле утичница, требате или нагибати стабљику с утичницом, ставити га у посуду с топлом водом док се не појаве коријени, или изрежите дио стабљике и посадите га у пјесковито тло, осигуравајући стално гријање.

Размножавање резницама врши се у прољеће, резнице се режу, листови се скраћују за око двије трећине, а резнице се стављају у воду. После клијања корена, они се саде у лонце.

Болести и биљни штеточине

Циперус је познат по својој отпорности на штеточине и болести, али у случају непажљивог третмана биљке, често је захваћен паучом и лисном ушом. Стога, не треба заборавити на мониторинг тла и одржавање жељеног нивоа влаге.

\ т

У случају откривања осушених врхова листова, који сигнализирају сухоћу зрака, подузети хитне мјере, иначе ће биљка пропасти.


  • Непентес - биљне врсте, храњење и наводњавање. 69 фотографија неопходне неге

  • Иукка: како посадити у лонац и држати корак с растом. 76 фотографија узгоја биљке

  • Фиттониа - 66 фотографија о бризи о биљци код куће

Почети прскање лишћа водом на собној температури, а сам капацитет са пастом за чемпрес на палети са влажним леденим покривачем.

Често, ципар пати од сувоће у корену, због недовољног заливања. Запамтите - боја лишћа се неће поново вратити, па ако желите да ваша биљка буде лепа и здрава - не заборавите да је често и обилно заливате. У овом случају, чемпрес ће украшавати ваш дом дуги низ година.

Фотографија ципера


  • Циклама - како расти из семена и луковица? Правила за бригу о кући (50 фотографија)

  • Дендробиум: корак-по-корак водич за луксузну негу собецвет (82 фотографије + видео)

  • Фицус - уобичајени проблеми са његом и особине трансплантације (67 фотографија)