Цементне плочице: шаблони за дизајнирање ручно рађених узорака купаонице, цементни производи за унутарње уређење

Познат свим цементним плочицама - оригиналном грађевинском материјалу који се користи за под и зидове. Плочица се прави ручно. Међутим, нико од нас не размишља о томе где, када и од кога је измишљен.Из историје материјала

Цементна плочица је изумљена у средњем веку. Метод производње је рођен у Мароку. Продукција је заснована на традицији и бојама ове афричке земље.

Због ратова и миграција, плоча се појавила у Европи. Тамо је постала веома популарна крајем КСИКС века. Често је изабран као декоративни материјал за куће у Шпанији, Француској, Немачкој. Тада се у уметности појавио модернистички стил, а такав завршни материјал дуго је изгубио своју популарност.

савремени трендови

Ситуација се сада донекле промијенила. Тренутно постоји процес оживљавања популарности овог декоративног материјала. Сада се таква плоча поново ставља у купатило и тоалет. Ова чињеница је повезана са модом за антички и ручни рад.

Уз растућу популарност класичних орнамената, разни модни дизајни постају релевантни. Овај завршни материјал се користи за унутрашње уређење простора различитих намена.Цементна плочица се савршено уклапа у унутрашњост различитих стилова. Веома широко коришћени од стране дизајнера за креирање ентеријера у медитеранском и маурском стилу. За обраду просторананети природне боје. Имају меку, нежну боју.

Горњи слој цементног цријепа је мат и не гладак, тако да се може сигурно поставити на под купатила или тоалета. Ризик од клизања на њега након туширања и пада пада на готово нулу.Процес производње

Производња плочица - врло занимљив технолошки процес. Она се прави ручно, што објашњава његову вредност. Свакоме треба око три минута да ради.

Метод производње је исти као и пре стотину година:

 • Прво, они формирају метал. Има контуру орнамента будућих цементних производа. Ово је чудан шаблон. Радници припремају обојене отопине, које се састоје од припремљеног цемента, пијеска, ситног мраморног мрвица и природних боја.
 • Ставите матрицу у калуп из метала и напуните га обојеним цементом. Затим се матрица пажљиво уклони, на обојени слој стави сиви цемент. Он је основа.
 • Затим је калуп прекривен и притиснут. Тако се главни и украсни слојеви спајају. Испоставља се као резултат плочице.
 • Готово готова цријепска плочица је уклоњена из калупа, натопљена неко вријеме, а затим уредно пресавијена. Затим треба сушити око месец дана. Када је сушење завршено, цементна плочица је спремна.


Може се користити за руковање различитим просторијама. Цементна плоча је веома популарна код обраде унутрашњих и спољашњих површина зграда. То је цењеноза одличне перформансе и леп дизајн. Због чињенице да овај завршни материјал не гори, већ се само суши, величина плоча остаје иста.


технологија слагања

Плочице треба ставити само на равну и осушену подлогу. У супротном, он једноставно нестаје, а прво морате почети све. Поставите појединачне плоче близу удаљености, ширина шава треба бити око 1,5 мм.

Да бисте поравнали цементну плочицу, не морате ударати чекићем или чврстим предметима. Да бисте поравнали затворену плочу, пажљиво је притисните рукама.

Процес производње цементних плочица врши се ручно уз употребу природних боја. Плочице се могу разликовати у боји једна од друге. Стога, да би се ова чињеница учинила не тако примјетном, плочице треба наизмјенце узети из различитих кутија.


Цементни цријеп треба ставити на слој посебног љепила. Два дана након полагања, цементну плочицу треба добро опрати специјалним алатима за ту сврху. Када се завршни материјал осуши, мора се подмазати посебном супстанцом. Добро ће се апсорбирати у плочице, заштитити од влаге, спријечити појаву пјегица тијеком шивања.

У процесу трљања није потребно користити осликана складишта, јер могу оставити ружне мрље на плочици. На крају рада потребно је опрати остатке ваљања, а на горњем слоју плочице поново ставити посебну заштитну облогу.лијек


Погледајте следећи видео о томе како положити цементну плочицу.

Произвођачи

Међу најпопуларнијим компанијама које производе цементну плочу, може се примијетити сљедеће:

  Ентицдесигнс

  Ентицдесигнс је ознака за завршне грађевинске материјале, основане у Шпанији 2005. године. Бренд се бави производњом плочица, заједно са радионицом која се налази у Кордоби, где не ради само једна генерација правих мајстора њиховог рада. Цементна плочица нуди нешто што други грађевински материјали не могу пружити. У процесу операције почиње да буде прекривен лепим цветањем. Због све већег признавања вриједности ручне производње, ова плочица је опет у тренду.

  Модерни купци постају све захтјевнији. Компанија третира своје купце и нуди им само најживље боје и оригиналне цртеже. Рад дизајнера фирме Ентицдесигнс посвећен је креативној потрази за новим и изванредним, тако да нијансе и узорци ових производа задовољавају укусе и најзахтевнијих купаца.


   Марракецх Десигн

   Брачни пар Пер Андерс и Инга-Лилли Стодол основали су 2006. године шведска компанија Марракецх Десигн. Скандинавски бизнисмени с правом су вјеровали да је оживљавање овог грађевинског материјала повезано с опћом тенденцијом повећања потражње за јединственим и израђеним по наруџби, интересима за антиквитете и древне украсе. Осим тога, цементна плочица се лако може прилагодити индивидуалним жељама клијента, рецензије о томеуглавном је позитиван.

   Овај завршни материјал је веома леп. Покривајући време, постаје боље. У земљама Скандинавије плочица се углавном користи за уређење ентеријера нестамбених просторија. Понекад је окружена зидовима купатила и тоалета.


    Попхам Десигн

    У Америци је ова врста завршног материјала почела да се користи од недавно. Интересовање за њега лако се објашњава чињеницом да су савремени људи све више заинтересовани за античке, ручно креиране ствари. Па, да ли је могуће упоредити плочице ручних мајстора и њихову аналогију фабричке производње? Наравно да не.

    Ако говоримо о дизајну, онда становници Сједињених Држава схватају да је ова мода дошла из удаљених земаља, па је неопходно прилагодити је америчком начину живота. То је главни задатак Попхам дизајна: комбиновање традиције производње са модерним дизајном и нијансама. Модни орнаменти се користе у архитектури и дизајну за дизајн различитих просторија. Даје свежину и новитет. Боје плочица се могу комбиновати. То даје мајсторима дизајна и архитектуре могућност да у свој рад уведу нове материјале.


     Мосаиц дел Сур

     Дизајнери многих руских фирми у својим радовима користе шпанску плочицу мозаика дел сур. Употреба овог завршног материјала је повезана са утицајем мароканске моде. Древни обрасци и маштовити украси омогућују вам да користите овај материјал у ентеријерима уређеним у источном,Медитерански и модерни стил.

     Лукемик

     У 2015. Бисазза (Италија), произвођач стаклених мозаика, такође је почела серијску производњу цементних плочица под заштитним знаком Лукемик.


      Перонда

      Перонда је гигантско предузеће које производи различите плочице на Иберијском полуострву. Најуспешнија колекција ове компаније, створена пре две године, зове се Хармонија.

      Употреба у унутрашњости

      Данас је тешко замислити модеран тоалет или купаоницу без плочица на зидовима и поду. Ова соба изгледа скромно, превише једноставно и досадно. Цементна плочица, направљена у облику декоративне цигле, на пример, веома је практичан, леп, оригиналан завршни материјал. Модерне продавнице грађевинског материјала нуде нашу пажњу богатим асортиманом овог типа дизајна.

      Свако може лако да подигне плочицу за под или зидове. Ставите плочицу сами или помогните професионалцима. Диван дизајн вашег купатила или тоалета више није сан, већ реалност.