Трагање скривених жица властитим рукама

Понекад проблем проналажења скривеног постављања током поправке стана постаје права мука. Да бисте то избегли, морате имати детектор скривен у зиду ожичења у вашем кућном алату. Такви уређаји су у слободној продаји, али ако волите да правите кућне апарате и не желите да трошите новац на куповину фабричког производа, можете саставити уређај који ће вам помоћи да сазнате, тамо где је то потребно, где пролази ожичена инсталација. Из овог материјала ћете сазнати шта је скривени трагач ожичења, које врсте тих уређаја постоје и како да направите такав детектор својим рукама.

Разноликост трагача за ожичењем

Постоје четири типа ових уређаја који се међусобно разликују у складу са принципом дјеловања. Сваки од њих проналази скривено електрично ожичење у зиду према различитим физичким параметрима, и зову се редом:

 • Електростатички. Њихов рад заснива се на потрази за електричним пољем, које се ствара напоном. Овај дизајн је најједноставнији и најједноставнији код куће.
 • Електромагнетни. Такви уређаји одређују магнетно поље генерисано протоком електрона у ожичењу.

 • Индуктивни детектори метала. Ови уређаји сами стварају електромагнетно поље, а настале промене у њему детектују метал неразвучених каблова.
 • Комбинована фабричка опрема. То су најбољи, осетљиви и тачни уређаји који се користе за професионални рад, али и њихова цена, у поређењу са другим сортамадетектори ожичења, највиши.

Тражилац скривен у зиду жица често је уграђен у схему вишенамјенских уређаја намијењених одржавању електричних мрежа. Најпознатија од њих је "Дјетлић". Овај уређај истовремено комбинује неколико корисних уређаја.

Разноврсност уређаја за проналажење скривених каблова и њихово тестирање на видеу:

Како пронаћи електрично ожичење у зидовима помоћу индикатора напона?

Одредите куда пролази скривено ожичење, једноставније уз помоћ побољшаног индикатора напона (звучни одвијач). Овај уређај има аутономно напајање, поред тога, има звучни сигнал и средство за појачавање сигнала.

Ако имате такав алат, онда немате ништа са скривеним индикатором ожичења сами или направите неке измјене у схеми уређаја. Помоћу њега се лако открива скривено електрично ожичење.

Само прођите кроз врх овог одвијача, причврстите прстом уз њега, дуж зида. Алат ће реаговати на електромагнетне импулсе које емитује жица, и упозорити ће вас звуком проналажења мјеста гдје су присутни.

Буилдер фиелдбус трансистор буилдер

Једноставније је саставити детектор скривених ожичења, у шеми од којих постоји пољски транзистор. Принцип овог уређаја заснива се на регистрацији електричног поља.

Да бисте нацртали такву одредницу, не морате бити професионалац, довољно је да имате минимално електрично знање.

УОва схема спаја следеће елементе:

 • Поље транзистор (КП103, КП303).
 • Звучник са индексом отпорности од 1.6-2.2 кОхм. Ставка из фиксног телефона одговара.
 • Напајање (1.5-9В).
 • Прекидач.
 • Повезивање каблова.

Монтажа кола врши се методом лемљења. Као кућиште за монтирани уређај можете користити једноставан пластични капацитет малог волумена.

На видео снимку, пример је додавање тражиоца који је направио самопоштовање:

Треба узети у обзир да је пољски транзистор лако електростатичко. Стога, када се придружите схеми, не можете дирати прстима у закључке.

Поред тога, пинцета и лемилица морају бити уземљени.

Детектор поља са транзистором на пољу: оперативни поступак

Уређај ради према следећем принципу. Електрично поље које утиче на н-п транзицију доводи до промене дебљине потоњег, што такође мења његову проводљивост. Пошто се промена електричног поља поклапа са фреквенцијом мреже (50 Хз), при приближавању проводљивости динамике ће бити све већа тутњава. Да би се избегла конфузија са закључцима транзистора на терену, потребно је проверити њихове ознаке.

Пожељно је да је кућиште транзистора метално, спојено на капију, која врши контролни излаз у овом кругу. Кућиште ће играти улогу пријемне антене, хватајући жични сигнал.

Да би се сакупио према овој шеми, трагач скривен у зиду жице није компликованији од најједноставнијихЕлектрични круг формиран од стране студената на часовима физике, стога, такав посао је мало вероватно да ће изазвати потешкоће чак и за неискусног мајстора.

Да би се осигурало да се тренутно ожичење визуелно прикаже у зиду, повежите уређај за бирање паралелно са електричним ланцем одвода. Индикатор треба да има баласт отпорник. Номинална вредност отпорног елемента може да варира од 1 до 10 кОхмс.

Будући да се транзистор затвара, што се дешава када се приближи ожичењу, доћи ће до примјетног повећања индикатора. Ово ће показати да постоји напон у кабловима унутар зида, а тиме и електричног поља.

Детекција ожичења у зиду електромагнетним зрачењем

Још једна врста кућног електричног ожичења је милиамметар повезан са индукцијским свитком који има високу отпорност. Потоњи се могу направити независно у луку. Такође, како се може користити намотај примарног трансформатора, уклањање дијела муздрамтхеатер.

Овај мерач не захтева храњиви елемент - он је део индуктивности калема који ће олакшати настанак наизменичне струје, а милиамметар ће показати његово присуство.

Улогу пријемне антене често игра звучна глава, узета из старе касете, која је, у циљу олакшавања претраживања, повезана помоћу заштићене жице. Фреквенција звучних вибрација у овом случају ће такође бити једнака 50 Хз, а интензитет његове динамике ширења зујања ће утицати на величину силеструја која пролази кроз жице и удаљеност од трагача до ожичења.

Унапређене детерминанте које су сами направили

Висока селективност и осетљивост уређаја користе се за тражење ожичења, прикупљених на биполарним транзисторима, као и за оперативна појачала, која укључују компоненте логичких чипова.

За производњу апарата по овим шемама, барем на основном нивоу, потребно је разумјети радио случај, како би се разумјело како кориштени елементи међусобно дјелују.

За ова средства постоје два основна принципа:

 • Употреба силе магнетног поља створеног ожичењем. Према томе, звук сирене се мења, као и фреквенција видљивог сигнала. Пријемни елемент таквог уређаја је компонента круга регулације фреквенције који производи електричне импулсе једног вибратора (мулти-вибратор). Овај детектор се може саставити на основу оперативног логичког чипа или биполарних транзистора.
 • Ојачава сигнал звучног упозорења са истовременим одступањем стрелице показивача. У овом случају, побољшана је шема, чија је основа пољски транзистор или пријемна антена. Улога потоњег игра улогу индуктивитета са применом појачавајућих каскада.

Иако није тако тешко дати такву изјаву, његов рад се односи на одређене недостатке. То укључује, прво, уски опсег детекције латентног ожичења, и друго, потребу за присуством напона у кабловима.

Потражите исцрпљеножице

\ т

Да би се пронашли каблови у зидовима који имају велику дебљину или се састоје од веома густог материјала (на пример, армираног бетона), ако није могуће применити напон на њих, користите прецизан детектор који ради на бази детектора метала.

Такви уређаји имају сложен дизајн, а производња доброг трагача је могућа само ако сте професионално обучени за радијску технику, као и за мјерну опрему и све елементе потребне за сакупљање круга. Поред тога, такав рад је неоправдан са економског становишта. Ако немате одговарајуће искуство и елементарну базу, боље је купити неке од популарних и тестираних уређаја у трговини, на примјер, БОСЦХ или Диател.

Тражење скривених жица са Андроид-ом

Да ли сте знали да ако имате таблет или Андроид паметни телефон, онда можете да га откријете у зиду? Да бисте то урадили, потребно је да на свом уређају инсталирате одговарајући софтвер преузет из апликације Гоогле Плаи.

Ови уређаји су опремљени уграђеним модулом који функционише као навигациони компас. Инсталирањем жељеног програма можете га користити као детектор метала. Наравно, ако сте у потрази за закопаним благом у земљи, Андроид ће бити бескористан, али овде га пронаћи уз помоћ скривених каблова у зиду је сасвим реално, ако нису превише дубоке у својој дебљини.

Принцип на који уређај ради на видеу:

Да се ​​пронађу жице у зидовима који имају велику дебљинуУ панелима од армираног бетона, употреба уређаја базираног на Андроиду нема смисла. У овом случају, без професионалног метал детектора неће радити.

закључак

Сада знате шта је детектор ожичења, који су типови ових уређаја, и на којем принципу они раде, и како да трагач сакрије зидом ожичења својим рукама. Ако сте заинтересовани за радио инжењеринг и волите сами да сакупљате струјне кругове, вероватно ћете бити заинтересовани за могућност да направите тако занимљив уређај. Ако монтажа електроланка није ваш хоби, онда можете купити детектор у специјализованој продавници.