Топла подна плочица: керамичке плочице за подно гријање, топлина на додир

Да би се ријешио проблем хладног премаза и да би се смањио губитак топлине, у посљедње вријеме се све више користе термички обрађене подне плочице. Стога су критеријуми за избор овог материјала изузетно важни. И када се такви производи појаве на тржишту, неопходно је бити у стању да их разликујете.карактеристике технологије

Пена керамика, на основу које се производи плочица, је иновативни производ сигуран за употребу и, штавише, јефтин. Због чињенице да супстанце у њој не реагују са цементом, бетоном и гипсом, може се користити као пунило за керамичке производе, вештачки камен. Његова структура се састоји од ћелија и стога одржава добре карактеристике топлоте, високих и перформанси премаза.

Сировине за производњу су отпад од керамике и шљаке, шкриљевца, ријечни муљ, празне стијене. Као резултат печења формирају се затворене поре, равномерно распоређене по структури материјала. То је због топлотне изолације производа.


Гранулирана пена керамика - аналог експандиране глине и сличних расутих материјала. Природно порекло искључује испуштање отровних материја у животну средину. Сировине - минерали одређују главна својства.

На позадини других премаза - ово је приступачна опција за под, који се састоји од минералних и диамитних елемената (дубокоморски муљ). Његова цена углавном зависи од сложености производње.


бенефиције

Предности топле плочице су неоспорне, јер технологија укључује стварање поузданог плашта који штити површину од знатних механичких оптерећења.

Кључне особине:

 • висока тлачна чврстоћа, влачна чврстоћа и притисак;
 • репелентна влага;
 • добра својства апсорпције буке;
 • сигурност због природних компоненти;
 • отпорност на контаминацију;
 • ватростални и антистатички;
 • диелектрична чврстоћа;
 • отпорност на хабање у условима било ког агресивног окружења, под утицајем ултраљубичастих зрака, високих и ниских температура, кућне хемије.Керамичке плочице су доступне у различитим бојама, имају различите формате, што вам омогућава да изаберете најпогодније за све захтеве производа за било коју просторију и стил.

Овај премаз се може користити независно без грејања и за топлу подну опрему у комбинацији са системима за воду и електрично грејање. На трошак топлотне проводљивости, трошкови гријања могу бити профитабилни минимизирани.


Како изабрати?

Да би се покупио материјал неопходно је узети у обзир и друге елементе декора, карактеристике намјештаја, зидне облоге, у купаоници - специфичности санитарних уређаја. По овим критеријумима лако је одабрати величину, боју и цртеж подне облоге.

Потребно је помирити ову одлуку са осветљењем просторије, јер је она важна и може је визуелно учинити пространијом и светлијом.параметри мале површине.

Посебна пажња се посвећује индикатору, као што је порозност. Што је нижа, то је дубина трајања, перформанси, укључујући хладну отпорност и влагу. Изолација и апсорпција страних звукова такође зависе од овог критеријума.Друге важне тачке:

 • Ако је пропустљивост у просторији прилично висока, потребно је одабрати покривање високе класе абразије, резерву снаге. Стога вам је потребан производ који има ниску порозност.
 • Параметар струје и трења. Ако је плочица сјајна и, сходно томе, нестабилна, потребно је површину учинити грубијом. У ту сврху бит ће потребно ставити на њега посебан састав, што фактуру чини још рељефнијом.

Било који материјал за подове је боље купити од провјерених произвођача. За такве производе постоји сертификат и друга документација која потврђује квалитет.


алтернативе

Изолација пода се такође може извести користећи друге производе за облагање. Уобичајена плочица од керамичког или керамичког гранита је савршена за такву сврху, јер за то поседују све потребне особине - трајност, поузданост, трајност.

Већина производа овог типа је погодна за инсталацију на систем грејања. Осим ректифицираног керамичког гранита - шири се при загријавању, а слагање се обично проводи у блиској будућности, без шавова.

Будући да ће "садња" материјала морати да залијепи ово питањеТакође ћете морати да обратите пажњу - користи се само специјално једињење које је у стању да одржава нормалну површину и спречава стварање пукотина. Такви производи се одвијају на грађевинском тржишту, а пакет садржи све потребне информације о одређивању и примјени.


Постоји плочица која се користи посебно за подно грејање. Има прецизно утврђену храпавост, потребан ниво топлотне изолације у присуству различитих услова унутрашње температуре.

Полагање мора бити обављено пажљиво, избјегавајући стварање мјехурића и празнина, што може негативно утјецати на техничке карактеристике.


додатна изолација

На топлом поду са керамичким плочицама, можете ходати боси и не смрзнути се, тако да увијек постоји осјећај да имате сустав гријања испод керамике.

За ово је погодан електрични и водени под:

 • За електричну опцију користите инфрацрвени филм или кабел. Први метод је економичнији, осим тога, такав систем се не боји корозије, подложан је самосталној поправци, а његов рад је тих.
 • Кабл се поставља на лепљиву основу и поставља се директно на вијак, али је овај поступак отежан, ако је потребно вратити га, то такође не омогућава уштеду енергије.


Са посебном пажњом треба одабрати лепак, боље је одмах купити двокомпонентни састав на бази епоксидне смоле или са адитивима пластификатора ицемент

Инсталиран је следећи алгоритам:

 • пречишћавање базе од прашине, прљавштине;
 • поравнање;
 • уградња одговарајућег система грејања;
 • полагање керамике преко лепка 10 минута након наношења.Требало би да траје најмање 24 сата, након чега можете обавити сахрану. Покривеност се очекује након 30 дана. Ако постоји барем мало искуство таквог рада, може се носити са тим без помоћи стручњака.

О томе како направити полагање плочице на топлом поду, погледајте следећи видео.

Ефикасност производа од винила и ПВЦ-а

Компоненте модуларног ПВЦ-а имају добар индекс трошења и отпорности на воду и могу се користити као материјали за ниску пропусност, на примјер за техничке и комерцијалне просторе.

Наравно, њихов радни век је много мањи, али постоје и њихове предности:

 • ПВЦ производи имају велики асортиман боја и текстура;
 • они су топлији од ламината, а одлична бука апсорбује;
 • таква плочица је стабилна и има већу чврстоћу од линолеума.

Имајте на уму да мале формате ПВЦ плочица треба купити за мале базе, а могу се полагати на бетон, ламинат, шперплочу и линолеум.


Што се тиче производа од винила, они су погодни за јавне и стамбене објекте, могу се комбиновати са различитим системима грејања. Различити примерци могу да издрже високе температуре до 32 степена Целзијуса, иово треба узети у обзир приликом избора.

Поред тога, постоји естетски изглед, отпорност на физичке и хемијске утицаје. Винилну плочицу по жељи можете полагати сами, без коришћења услуга професионалних мајстора.


Топла подна плочица на свој начин је универзална - у врућим данима је хладна на додир, а хладно вријеме одржава угодну топлину. Ово је добар избор за приватну кућу и стан, тим више што можете одабрати одговарајуће компоненте тако што ћете се сложити са сопственим потребама и жељама.