Тераса до куће: тајне аранжмана, могуће опције, фотографија

Тераса није само лијепа декорација за кућу, већ и угодно мјесто гдје се можете опустити, уживати у прекрасном погледу и забавити се са пријатељима и рођацима. У већини случајева нема смисла стварати комплицирану изградњу пута, јер увијек можете изградити једноставну сјеницу у близини куће властитим рукама.

Тераса до куће: пројектне карактеристике

Да би се изградила оригинална тераса у близини куће, која би се уједно складно уклопила у околни простор, потребно је прије свега пажљиво одабрати оптимални дизајн за оптималну ситуацију.

Ово може бити затворена грађевина, изграђена непосредно на улазу у кућу, отворена тераса која се издваја од куће, али у непосредној близини или отворена веранда у близини куће. Последњи тип анекса приватне куће карактерише низ карактеристика у поређењу са другим опцијама:

 • Вањска тераса је обично отворено земљиште, изграђено непосредно на темељима зграде или на основу причвршћеног уз њега;
 • Пројекат нема заштиту од неповољних климатских услова (ветар, киша, мраз), односно може се користити само током топлог периода године;
 • Ограде, а не зидови, дјелују као ограде на отвореној тераси;
 • Може се налазити у близини било којег дијела куће (веранда се може поставити само на улазу);
 • Дизајн може бити врло простран и прилагођен многим гостима.

Ивидиковац, и тераса - слични дизајни, који могу стајати раме уз раме или се налазе у близини куће и намијењени су првенствено за опуштајући одмор. Разлика између додатака је само једна: у првом случају, ограда за изградњу је обавезна (може се изводити у облику рукохвата или зидова), у другом - и зидови и кров су опциони елементи и уграђују се искључиво на захтјев власника.

Избор правог места и материјала

Приликом одабира мјеста за градњу терасе, прије свега, потребно је кренути од његове локације према просторијама зграде и бочним странама свјетла. Дакле, тераса би требала бити инсталирана у непосредној близини кухиње или дневног боравка, тако да је погодно да се напусти. Ако је структура комбинована са тријемом, боље је да направи посебан улаз, али један улаз за терасу и кухињу - савршено решење.

Боље је изабрати јужну страну зграде за изградњу терасе (посебно ако живите у хладној клими). У врелом периоду, када је вишак сунца, могуће је завршити кров, створити сенку уз помоћ уплетених биљака, итд. Ако живите у врућој клими, боље је саградити терасу, напротив, на сјеверној страни, како би се смањила количина сунчеве свјетлости која пада у ово подручје куће.

Обратите пажњу! Приликом избора најбољег места за отворену веранду, морате узети у обзир не само страну куће или светло, већ и складан изглед. ко ће отворити ову веранду.

Који материјал је боље изградититерасе, свака за себе дефинише. Најчешће се користе следећи грађевински материјали:

 • Метал. Дизајн, направљен од метала, разликује се естетским изгледом, али је компликован у извођењу и, највјероватније, интервенција стручњака није баш погодна и јако се загријава на сунцу.
 • Модерни практични материјали. То укључује дрво-полимерни композит (ДАП). У обради је лаган, споља сличан дрвету, релативно јефтин. Горњи слој КПК је ПВЦ, тако да дизајн од овог материјала не захтева додатне импрегнације за заштиту од утицаја влаге, сунца итд.
 • Дрво. Најједноставније, оригиналне и једноставне конструкције могу се добити употребом природног дрвета као главног радног материјала. Дрвена тераса ће бити удобна, естетска, једноставна за употребу.
 • Камен /цигла. Материјали су сложени у обради, ограничавају распон идеја које су реалне за имплементацију и прилично скупе, али ако желите, можете створити и јединствену и врло лијепу терасу.

технологија градње

Изградња терасе поред куће - одговорна је и захтијева компетентан приступ, тако да је важно да се у свакој фази рада поштују сви захтјеви за материјале и да се поштују упуте за уградњу сличних објеката.

Полагање темеља

За терасу је оптимална опција колона или трака, али можете користити једноставнију и не мање поуздану методу причвршћивања конструкције -камен за стварање граница. Суштина рада ће бити следећа:

 1. Идентификујте потребан периметар за постављање будућег темеља. За ове сврхе одговарајућа опрема или једноставни клинови са дрвета. Да бисте поједноставили даљи рад, можете повући обод ужета.
 2. На угловима периметра, привремени носачи од цигле се налазе на висини од око 0,4 м
 3. На потпорњу, ставите заостатке и поравнајте их на нивоу зграде под углом од око 20 према кући. Стави конопац на заостатке.
 4. Уместо кашњења, поставите бетонске стубове, паралелно положивши између њих ров испод камена и залив припремљен раствором бетона.
 5. Ставите камење у бетон и оставите структуру тако да се отопина може квалитативно замрзнути.
 6. Напуните ров (када је бетон потпуно замрзнут) каменом глином за бољу изолацију (опционално).

уградња подних облога

Размотрите најједноставнију верзију конструкције, која ће бити израђена од природног дрвета. Прије свега, потребно је ставити на потпуно припремљену основу заостајања и изједначити их. Затим направите ознаке на местима причвршћивања шипки, које су причвршћене металним угловима.

Сљедећа фаза је полагање претходно обрађених посебних заштитних плоча дасака. Мора постојати одређени простор између појединих елемената (неопходан је за квалитативну вентилацију, као иу случају деформација дрвета при температурним колебањима).

За додавање подне површине веће естетике, рубови плоча се могу лагано затегнути, након чега је обавезнообрадити плоче лаком или их покрити слојем боје.

кров

Ако потпуно отворена тераса не изгледа довољно удобно и лијепо, кров можете додатно изградити као додатни функционални елемент.

Одговарајућа верзија крова може бити изабрана из следећих опција:

 • поликарбонат;
 • Дрвена конструкција, која је наставак главног пројекта;
 • Прозирна плоча;
 • Растегнути тканин.

Професионални савети

Да би се смањила структура терасе, такође је важно да се поштују одређене препоруке, које увек користе професионални градитељи:

 • За подове које покривају терасу користи се посебна табла. Такође је важно направити хидроизолацију између платформе и стубова темеља.
 • Важно је правилно израчунати угао нагиба крова: он ће директно зависити од материјала који се користи за постављање крова (обично је то најмање 70).
 • У циљу уштеде количине материјала потребног за постављање крова, у пракси се користи само једноосна конструкција правокутног облика.
 • Тераса тераса мора бити заштићена са најмање две стране. На тај начин ћете избећи улазак у ветар и кишу, а дизајну дати пријатнији изглед и осећај.

Ево свих замршености које морате знати да бисте изградили предивну и практичну терасу за приватну кућу. Уради то са задовољством. Сретно!