Техника везења бугарским крстом: карактеристике

Везање бугарским крстом није масивно са компликованом техником, а сам узорак се испољава као густ и веома згодан, а искусни мајстори везују умјетност као украс од тканине, који даје индивидуалност и наглашава љепоту сваког производа. Техника бугарског крста назива се и крст Левиофана, крст сњежне пахуље, звјездица или двоструки крст. Бугарски крст се састоји од два дијагонална убода у једном кавезу.

Шта треба знати: везење бугарским крстом

Тканина за везење бугарског крста је карактеристична по избочини слике, са већим контрастом и оштрим контурама, што додаје образац текстури и облику.

Да бисте добили ову врсту везења, потребно је да направите једноставан крст за почетак, а затим примените 1 вертикални и 1 хоризонтални шав изнад његовог врха. Модерни мајстори савладали су прилично занимљиву врсту таквог крста - вертикалног бугарског крста, где се на вертикални криж наноси само вертикални штап-штап. Ова техника је добра за меке и глатке преводе од боје до боје.

Многи користе схеме за везење једноставним крстом и једноставно додају више нити користећи бугарску технику

Техника бугарских крстова укључује употребу великог платна - најмање 30 крстова по 10 цм

За такав вез, добро је покупити иглу са средњим ушима дугуљастог облика, а за већу удобност, повући платно на ролну.

Бугарски крст: вез, узорци

За везењеБугарски крст вреди покупити шеме које представљају панел са потпуно испуњеним обрасцем. Структура крста не подноси празне просторе на слици и, штавише, излазе са узорцима који наликују тепиху или потпуно испуњеној тканини. Модерна индустрија материјала за ручни рад нуди бројне варијанте схема за такав вез различитих предмета.

Најпопуларније теме на обрасцима овог везења су теписи, таписерије, јастуци и ћебад.

Са везом бугарског крста на платну, не само угао 4, већ и четири стране

Слике за вез са овом техником могу бити различите, на пример, најпопуларније теме су цвеће, иконе, пејзажи и геометријски орнаменти. Посебно импресивни на овом везу изгледају јарке засићене нијансе, њихов шарм имају композиције са дугим црним линијама које иду од ивице до ивице слике.

Узорак бугарског крста

Занимљиво је да такав узорак може бити не само везен, већ чак и плетен. Врло често се овај узорак користи приликом плетења гуменог 2 до 2 или као почетак за други орнамент, гдје основа постаје три рубне линије од бугарског крижа.

Занимљив узорак "Бугарски крст" може се користити приликом плетења било ког производа

Такав опенворк је одређен са неколико клаузула:

 • Овај цртеж се формира помоћу преврнутих петљи и одливака;
 • На иглу за плетење помножите 3 броја шарки и додајте 2 петље на ивицу (ивицепетље);
 • У 1. реду ловимо техником лица три петље, 1 омчу од њих се баца улево кроз остатак 2, затим иде на рт, опет исти број предњих шарки, од којих се 1 баца улево;
 • Следеће серије

  и други различити редови су плетени са одговарајућим петљама (обрнутим);

 • У трећем реду, плетите 1 предњи зглоб, огртач, затим 3 омче вискозе лица, од којих се 1 бацају улево кроз преостале 2, поново направите огртач и 1 лице;
 • 5 серија је успостављено као прва и тако даље.

Овај метод плетења назива се крижни облик, па слика на платну подсећа на мрежу да буде равномерна и густа.

Карактеристике везења бугарским крстом

Техника извођења бугарског крста за вез укључује пет шавова.

Наиме:

 1. Почетни шав се изводи дијагонално од дна лево и десно;
 2. Сљедећи хоризонтални бод иде десно на лијево;
 3. Даља дијагонала од врха надесно;
 4. Последњи бод се изводи вертикално од дна до врха;
 5. На поду је направљен крст, потребан је крст са паром равних шавова - ово је бугарски крст.

Главна ствар при везивању бугарског крста, тако да су у једном раду сви крстови били исти у структури

Прва 4 корака су техника везења једноставног крста, али последњих 5 само карактерише крст о којем се расправља. У прва 4 шава, игла се извлачи са предње стране у горњем десном углу једне ћелије. Да бисте започели следећи крст, морате да покренете шавове дијагонално од врха до днадесно, а финале вертикално иде доле.

Али када је љубавница испунила двоструки криж, важно је запамтити да се игла покупи у углу кавеза и тек тада можете започети сљедећи двоструки криж.

Како везати бугарским крстом (видео)

Да би добили позитиван резултат везења бугарским крстом, боље је да одаберете памучне нити мулина. Бугарски крст није компликован елемент, стога га је лако овладати, главна ствар коју треба запамтити је редослијед акција када се извезу. Бугарски крст обезбеђује везење дубине и дубине, тако да је вредно овладати овом техником како би вашим производима дали додатни шарм.