Течност за систем грејања приватне куће: ми бирамо!

Прилично оштра клима средње траке чини да се грејни уређаји користе више од пола календарске године. Таква интензивна експлоатација захтева опрему за грејање не само за високе перформансе, већ и за поузданост. Правилно функционисање система грејања зависи од квалитета његове инсталације и карактеристика коришћеног расхладног средства. Једно од хитних питања власника кућа и стручњака за дизајн је избор расхладне течности за гријање приватне куће: која је најбоља - вода или вода без замрзавања?

Важно је запамтити да било која расхладна течност има и предности и недостатке, односно, идеална опција на свим странама једноставно не постоји. Када бирате, размотрите следеће критеријуме:

  • тренутни услови рада;
  • тип пумпних инсталација;
  • разне котловске опреме.

Главни проблем термалне опреме у тешким климатским условима је замрзавање расхладног средства на почетку прехладе. За непрекидни рад постројења у било које доба године треба користити врсту расхладне течности која обезбеђује квалитетно грејање свих просторија и која има следеће особине:

  • показатељ агресивности на метале;
  • отпорност на ниске температуре;
  • недостатак предиспозиције за формирање седимента;
  • одсуство агресивног утицаја на материјале заптивача;
  • стабилност током рада.

У распону радних температура, сваки носач топлоте за систем гријања сеоске куће може радити непрекиднодуго времена, међутим, изван граница ових оквира угрожавају озбиљне промене у њиховим физичким и квалитативним карактеристикама. Ако размотрите расхладну течност у смислу сигурности, она мора имати квалитете нетоксичности и високе температуре испаравања. Важан критеријум у процесу селекције је цена течности, због чега не би требало да буде превише скупа за власника, а ако је цена довољно висока, онда би расхладно средство требало да задржи своја својства и запремину што је дуже могуће.

Вода као расхладно средство

Наравно, вода спада у категорију најјефтинијег преносника топлоте. Поред ниске цене, можете са сигурношћу тврдити да је безбедност у окружењу и распрострањена доступност. Ако се цурење и даље дешава, тада није потребно вратити потребну запремину у инсталацију, само треба додати неколико литара течности у посебан резервоар. Важно је запамтити да вода у свом саставу има много нечистоћа: хлор, гвожђе, соли, поредани су са преципитатом на зидовима и чине масну масу, која утиче на степен преноса топлоте цеви, доводи до прегревања опреме и елиминише је.

Поред тога, метални елементи неизбежно улазе у реакцију оксидације са течношћу, што доводи до корозивних промена.

Вода има својство значајног ширења приликом замрзавања, тако да недостатак циркулације у хладном времену може трајно пореметити систем гријања разбијањем цијеви. Систем пуњен течношћу ни у ком случају не смије бити остављен без надзора током периода гријања како би се избјегло смрзавање, само неколико дана- и скупа поставка може постати неисправна. Систем присилног гријања често ради од електричне енергије, па када је искључен или испуштен, вода у цјевоводу се може једноставно замрзнути у цијевима, што је озбиљно угрожено. За разлику од антифриза, вода се шири када се охлади испод + 4 ° Ц, а за вријеме гријања треба узети у обзир да је потребно мијењати једном годишње.

Ако сте прочитали упутство за рад котла за гријање, онда сви произвођачи једногласно тврде да би дисперзована вода требала бити расхладно средство јер је потпуно очишћена од свих нечистоћа. Главни недостатак овог приступа је цена која се може упоредити са набавком доброг антифриза.

Пре пуњења јединице неопходно је очистити цеви и уређаје са обичном водом. Да би се побољшао квалитет топлотне снаге и продужио радни век котла, препоручује се додавање посебних дестилата дестилованој води.

Течности без замрзавања као носач топлоте

Употреба антифриза у уређајима за грејање је релевантнија за оштре зиме, типичне за просечну климу. Има много нижу температуру смрзавања у односу на обичну воду, што ће вам омогућити да поуздано заштитите спалионицу од оштећења услед смрзавања течности, чак и ако су струја или гас прекинути дуже време. Јединствена својства течности, као и додатни адитиви, штите цеви од формирања каменца и корозије. У нашој клими, антифриз је безусловно најбоља опцијапуњење уређаја за грејање.

Шта је антифриз? Главна компонента је пропилен гликол или етилен гликол, у који се додаје значајна количина воде, као и циљни адитиви.

Концентрација пропилен гликола у саставу антифриза одређује његову отпорност на мраз, што је већа, нижа је температура почетка процеса кристализације композиције. Да би се смањио ефекат расхладног средства на корозију, користе се специјални инхибитори - хемијски састави који инхибирају процес уласка течности у реакцију са металом и другим супстанцама. Да би се спречило стварање седимента, композиција садржи инхибитор калцификације који спречава стварање пене током циркулације и смањује ризик од растварања и отицања заптивача.

Антифриз као носач топлоте за загревање не замрзава се у радном температурном опсегу, али ако се очвршћавање и даље дешава, онда се не шири као вода и не изазива уништавање система грејања. Замрзавање, постаје геловито и не мијења волумен, враћајући се у текуће стање нема никаквих посљедица за расхладно средство и опрему.

Данас у специјализованим продавницама можете наћи антифриз са минималном температуром од -65 или -30 степени. Ако је потребно, концентрација композиције може се променити додавањем дестиловане воде у њу. Хемијски састав течности је дизајниран за употребу за 10 сезона или 5 година, на крају овог времена, сав антифриз у систему треба да се промени.

Прочитајте такође: Не-потапање као приватни систем грејања

Уз бројне предности антифриза, не треба заборавити његове недостатке. Ако упоредимо радну температуру незамрзнуте воде и воде, испоставља се да је топлотни капацитет незамрзнуте хране за више од 15% нижи, тако да штеди топлоту и погоршава је. Због тога је потрошач присиљен да купи снажнију термалну опрему и потроши више средстава за одржавање жељене температуре. Имајући у виду повећан вискозитет антифриза и 5 пута већи од воде, за одржавање потребног притиска потребна је снажна циркулациона пумпа. У овом случају, потрошња електричне енергије ће се повећати за 10%. Имајући у виду да се антифриз не шири приликом замрзавања, вреди напоменути да је, када се загрева, његово топлотно ширење много веће од воде, па ако га користите, потребан је експанзиони резервоар веће запремине. Осим тога, током прегријавања, антифриз може неповратно изгубити своја својства.

Стручњаци препоручују да се они одреде са типом носача топлоте пре уградње система грејања, управо тај приступ гарантује дуги вијек трајања свих уређаја, спонтана преквалификација може бити препуна озбиљних проблема и дуготрајних поправки.

Хемијски састав не-живе је прилично агресиван: он реагира с галванизираним површинама, узрокујући непоправљиву штету на техничким елементима, уз то, сусједна држава мијења састав расхладног средства и доприноси стварању талога који може блокирати цијели сустав. Гумени јастучићи су такође осетљиви на такав медијум, тако да јесуморају се мијењати много чешће него када се користи гријање воде.

Заштита животне средине од антифриза такође ствара многа питања када се користи. У процесу кретања по цевима незмерзаика може пјенити, што може изазвати комплексност у подешавању и балансирању система. Власнику куће, који се загрева уз помоћ антифриза, увек морате имати на складишту канистар са хемикалијом, тако да у случају цурења брзо попуните недостатак.

употреба антифриза

Пре него што купите котао за грејање у домаћинству, проверите да ли можете користити ову врсту антифриза, иначе можете изгубити фабричку гаранцију. Концентроване композиције се могу мешати са дестилованом водом. Приликом уградње ожичења није неопходно користити арматуре и цеви са поцинчавањем, а котао мора бити пројектован тако да одржава температуру која не прелази 70 степени. За систем који се базира на не-замрзнутој води, потребна је снажна пумпа и волуметријски резервоар, који је више од два пута више него вода.

За непрекидно кретање антифриза потребне су цеви већег пречника и довољни волумни радијатори. Овде нису погодни ваздушни отвори за ваздух - потребно је да инсталирате ручне дизалице Мајевски. Као заптивач се може користити само хемијски отпорна гума.