Течно ђубриво за саднице

Гнојива се користе у текућим облицима, јер су најефикаснија као ђубрење не само собних биљака, већ и вртних и вртних култура. Течна ђубрива су органска и минерална која се продају у продавницама, али по жељи можете и самостално мешати код куће, ако постоје све компоненте. У чланку ће се описати врсте минералних и органских течних ђубрива, њихове карактеристике које треба да буду познате сваком пољопривреднику прије примјене.

Врсте течних ђубрива за саднице

Течна ђубрива су два главна типа - минерална (Кемира, Јуно, ФертиМик, Орацле, Стимулус, Универсал) и органска (антистресна, компостна органска деструкција, «Биттокибациллин», «Органиц-Баланце», «Биоацтиве», итд.).

  • Минерална течна ђубрива садрже различите елементе у траговима, макроелементе, хуминске киселине. Количина одређених супстанци у саставу зависи од сврхе средстава. Постоје азотне, фосфорне, калијумове, комплексне и мешовите супстанце. Свака има своје пропорције минерала и других супстанци у саставу.
  • Течна органска ђубрива обично обухватају стајњак, птичји измет, компост, коштано брашно, тресет. Врло су популарни међу вртлацима широм свијета, јер су потпуно сигурни (ако се правилно користе) и дјелотворни. Резултати након апликације видљиви су што је прије могуће.

На којој земљишту се користи течно ђубриво

Користи од ове врсте додатака укључују непоштовање услова употребе.Наиме, на било ком земљишту ђубриво ће пружити ефективан ефекат, било да се ради о исхрани кроз лишће или коренски систем. Али, наравно, највише стопе раста и обнављања суплемената приказане су у условима култивисаних и хумулираних земљишта. Ако користите течно ђубриво за саднице, прво треба да се усредсредите на комплексне адитиве са укључивањем хумусне киселине. У овој комбинацији, хранљива база ће обезбедити брзи раст и здравље кореновог система.

Дозирање течних ђубрива за саднице

Обавезно погледајте како произвођач препоручује употребу ђубрива за саднице. Опште правило: концентрација би требала бити 2 пута нижа него код гнојидбе у врту. Ако се препоручују исте дозе, треба бити опрезан - могуће је да је ђубриво намерно лутка, која неће бити штетна или добра.

У зависности од састава ђубрива, његова потрошња може варирати, али у просеку за саднице је око 7-10 г (жлица) сувог ђубрива на 10 литара воде. За течна ђубрива је теже проверити колико је препоручена стопа потрошње произвођача.

Минерална ђубрива за саднице

Храна ове врсте састоји се од неорганских једињења, углавном минералних соли. У зависности од врсте ђубрива за саднице, оне су једноставне са једним микронутријентом или комплексом, који садржи неколико минерала.

Главни минерали потребни за пун развој постројења:

  • Азот: амонијум нитрат (35% азота), уреа (46% азота),сумпорна киселина амонијак (20% азота), амонијачна вода (20-25% азота).
  • Фосфор: суперфосфат (20% фосфор) или двоструки суперфосфат (40-50% фосфора).
  • Калијум: калијум хлорид (50-60% поташа), калијумова со (30-40% К20), калијум сулфат (45-50% К20).

У одсуству било ког минерала, раст садница је значајно успорен. Њени листови постају светло зелени, постају мали и почињу да падају. Уз претјерано минерално ђубриво, биљка може изгорјети и умријети. Због тога је прије гнојења садница потребно пажљиво проучити упуте и сукладно декларираним нормама хранити.

Органска ђубрива за саднице

Многи баштовани почели су да напуштају минерална ђубрива у корист еколошки прихватљивих органских материја, које се могу добити независно, ферментацијом корова, остацима биљних стабљика, компоста и стајњака. Нутритивни елементи у таквим складиштима су у брзо растворљивом, лако асимилираном облику. Ако видите да су ваше биљке слабо развијене и да им је очигледно да нешто недостаје, а посебно ако постоје знаци недостатка нутритивних елемената - бледа обојеност, жућкастост или црвенило лишћа - хитна корекција ситуације и олакшавање са свим уз помоћ течности ђубриво Текућа ђубрива се такође користе у периоду који је најодговорнији за будућу жетву, када је неопходно брзо и обилно да расте, или када је сазревање и засипање воћа.

Течна органска ђубрива могу се кувати у сопственим рукама за тренутну употребу и складиштити. Први је инфузијастајњак и животињски фекалије: 1 /10-1 /4 контејнери су напуњени сувим гнојивом /морском травом, затворени водом на 3 /4-4 /5 његове висине и дозвољени да се пресади у сјени 2-7 дана, у зависности од вањске температуре. Смеће се испразни, разблажује 1: 15-1: 20 и пусти се у крмно залијевање слично гнојиву из пепела (прскањем радним раствором могуће је спалити листове!); муљ ће ићи на компост. Њихово малчирање је непожељно, постоје центри за размножавање штеточина и патогена биљних болести.

На сличан начин, течна органска ђубрива се припремају за непосредну примену од сувог биљног уља. Међутим, они су много мање ефикасни, осим ђубрива од коприве, али је боље ставити га на ефикасније конзервирано ђубриво, види. Испод Узорак течних органских ђубрива је слабији и спорије минерални. Вероватноћа превелике дозе им је много мања, тако да се хомогена течна органска материја биљке може убацити у општу шему.

Како оплодити саднице парадајза и паприке

Да би саднице поврћа постале здраве и добро развијене, морају се редовно оплодити. У зависности од културе, облачење једног или другог поврћа има своје посебности.

Као што је већ поменуто, избор главног елемента исхране зависи од тога која супстанца недостаје у биљци. За складан развој садница, парадајз се храни према следећој шеми:

  • Први прелив: са појавом трећег правог листа, користити течно ђубриво за саднице, на пример Агрицола или друге сложене препарате са предностима азота.
  • 2. облачење: на 11-12 дан након узимања пикника, додајте нитроамофос (1/2 кашике на 5 литара воде, 100 мл на 1 биљку).
  • 3. облачење: након 2 недеље поновити увођење нитроамофа у истим пропорцијама.
  • 4. завој: када су саднице старе 2 месеца, обавите калијум-фосфорни прелив (1/2 кашике обичног суперфосфата и 1 кашика пепела на 5 литара воде, 1/2 шоље по биљци) )

Храњење садница, важно је да се не изгуби осећај: да не хранимо биљке је исто тако опасно као "заљубити се" уз помоћ великих доза ђубрива.

То је вероватно све. Као што видите, рецепти за домаћа течна ђубрива за подмлађивање ваших биљака су прилично једноставни и јефтини. Али, у исто време, они су веома ефикасни. Употреба течних ђубрива даје биљкама снажан потицај за развој, али се у земљишту након наводњавања не чувају дуго, тако да сваких 10-14 дана допуњавања треба поновити. Само здраве биљке треба хранити када активно расту или цвату. У периоду одмора можете користити храњење.