Светлеће диоде властитим рукама: кругови, упуте за монтажу

Да бисте прикупили диоде које емитују светлост, ваше руке морају имати основно знање о електроници, бити у стању да читају коло и раде са лемилицом. У чланку ћемо размотрити како раде светлеће диоде, главни радни кругови, на основу којих је могуће саставити готове уређаје, а на крају ћемо корак по корак прикупити готов уређај на примјеру.

Према принципу лаке музике

У средишту подешавања свијести о боји, методом фреквентне конверзије музике и њеним преносом, користећи одвојене канале, користи се за контролу извора светлости. Као резултат тога, испоставља се да ће, у зависности од основних музичких параметара, на њега одговорити рад система боја. Ова приколица је заснована на шеми, која ће својим ЛЕД рукама освијетлити глазбу на ЛЕД.

У правилу се за креирање ефеката боја користе најмање три различите боје. Може бити плава, зелена и црвена. Мијешање у различитим комбинацијама, с различитим трајањем, могу створити импресивну атмосферу забаве.

Подијелите сигнал на ниску, средњу и високу чистоћу, способну за ЛЦ и РЦ филтере, они су инсталирани и подешени на сустав емитирања боја помоћу ЛЕД диода.

Подешавања филтера су подешена на следеће параметре:

  • до 300 Хз за нископропусни филтер, по правилу, његова боја је црвена;
  • 250-2500 Хз за медијум, боја је зелена;
  • све изнад 2000 Хз конвертује високофреквентни филтер, по правилу, зависи од његаплави ЛЕД рад.

Подела фреквенције се изводи са малим преклапањем, потребно је добити различите нијансе боја при раду уређаја.

Избор боје, у овој шеми лагане музике није фундаментална, и ако желите, можете користити ЛЕД диоде различитих боја по властитом нахођењу, мијењати мјеста и експериментирати, нитко не може забранити. Различите осцилације фреквенције у комбинацији са употребом нестандардних решења у боји могу имати значајан утицај на квалитет резултата.

На располагању су сљедећи параметри круга за регулацију, као што је број канала и њихова фреквенција, из којих се може закључити да лагана глазба може користити велики број ЛЕД-ова различитих боја, а могуће је појединачно подешавање сваке од њих на фреквенцији и ширини канала.

Шта је потребно за производњу светлећих диода

Отпорници за инсталацију у боји, могу бити само трајни, снаге 0,25-0,125. Релевантни отпорници се могу видјети на слици испод. Траке на кућишту показују величину подршке.

Такође у шеми су коришћени Р3 отпорници, а подешавање Р - 10, 14, 7 и Р 18, без обзира на врсту. Главни захтев, могућност инсталације на плочу, која се користи у компилацији. Прва верзија ЛЕД диода била је употреба алтернативног типа отпорника са ознаком СДР-4ВМ и увозно-прилагођавање.

Код кондензатора је потребно користити дијелове са радним напоном од 16Волт, не мање. Тип може бити било ко. Ако нисте сигурни о кондензатору Ц7, можете се спојити паралелно, два мања кондензатора, како бисте добили потребне параметре.

Светлеће диоде које се користе у шеми од стране ЛЕД диода Ц1, Ц6 треба да буду у стању да раде на 10 волти, Ц9-16В, Ц8-25В. Ако се уместо старих совјетских кондензатора планира употреба нових, увезених, онда је важно запамтити да се они разликују по ознаци, да се унапред одреди поларитет кондензатора који ће бити инсталиран, иначе можете да збуните и покварите круг.

Ипак, за производњу светлећих диода, диодни мост са напоном од 50В и радном струјом од око 200 милиампера. У случају да није могуће инсталирати готов диодни мост, можете га направити из више исправљачких диода, за практичност се могу извадити из плоче и монтирати одвојено помоћу мање плоче.

Параметри диода, одабрани на сличан начин примијењени у творничким перформансама моста, диода.

ЛЕД диоде морају имати црвену, плаву и зелену боју сјаја. За један канал биће потребно шест комада.

Што се тиче транзистора, ВТ1 и ВТ2 ће се уклопити, индекс ознаке није важан.

Још један неопходан елемент, регулатор напона. Користи стабилизатор од пет волти, увезен, са бројем артикла 7805. Такође можете применити 7809 (девети волт), али онда је из кола потребно искључити отпорник Р22, али уместо тога ставитикраткоспојник који повезује негативну гуму и просјечан излаз.

Лагану музику можете да повежете са музичким центром уз помоћ утичнице са три додира.

И посљедња ствар коју требате имати за изградњу је трансформатор с одговарајућим параметрима напона.

Општа шема за склапање светлећих диода, у којој се описани детаљи користе на слици испод.

Неколико радних распореда

Испод ће бити понуђено неколико свјетлећих диода.

опција број 1

За ову шему можете користити ЛЕД диоде било ког типа. Главно је да су веома светли и другачији у сјају. Шема функционише према следећем принципу, сигнал из извора се преноси на улаз, где се сигнали канала сабирају, а затим прослеђују до отпора. (Р6, Р7, Р8) Са овим отпором, ниво сигнала за сваки канал се подешава, а затим долази до филтера. Разлика у филтерима је у капацитету кондензатора који се користе за њихово састављање. Њихов садржај, као иу другим уређајима, трансформише и чисти распон звука унутар одређених граница. То су горње, средње и ниске фреквенције. За подешавање у шеми лагане музике уграђени су подешавање отпорника. Уосталом, сигнал долази на чипу, који вам омогућава да инсталирате различите ЛЕД диоде.

опција број 2

Друга верзија светлећих диода је различита по својој једноставности и погодна је за почетнике. Схема укључује појачало и три канала за обраду фреквенција. Инсталледтрансформатора, без којег је могуће расподелити, ако је сигнал на улазу довољан за откривање ЛЕД диода. Као и код сличних кола, користе се подешавајући отпорници означени као Р4 - 6. Транзистори могу користити било који од њих, најважније, да преносе више од 50% струје. У ствари, ништа друго није потребно. Схема се може побољшати по жељи, за снажнију инсталацију боја.

Степ-би-степ монтажа најједноставнијег модела светлећих диода

За монтажу једноставних светлећих диода, биће потребни следећи материјали:

  • ЛЕД диоде величине пет милиметара;
  • жица из старих слушалица;
  • оригинални или аналогни транзистор КТ817;
  • 12-волтно напајање;
  • неколико жица;
  • комад од плексигласа;
  • пиштољ за лепљење.

Прво што треба да почнем је да то направимо, тело будуће светлости музике из плексигласа. У ту сврху је изрезана по величини и залијепљена пиштољем за љепило. Кутија је боље направити правокутни облик. Димензије се могу прилагодити за себе.

Да бисте израчунали број ЛЕД диода, подијелите напон адаптера (12В) у радне ЛЕД (3В). Испоставило се да је потребно поставити кутију, инсталирати 4 ЛЕД диоде.

Очистимо кабл од слушалица, постоје три жице, користићемо један лијеви или десни канал и један заједнички.

Једна жица нам неће требати и може бити изолована.

Изглед једноставне светлеће диоде на ЛЕД-има је следећа:

Пријемонтажу, кабл се поставља унутар кутије.

ЛЕД-ови имају поларитет, односно, када су повезани, морају се узети у обзир.

У процесу монтаже, морате покушати да не загрејете транзистор, т. К. То може довести до његовог квара, и узети у обзир ознаке на ногама. Емитер је означен као (Е), база и колектор (Б) и (К). Након монтаже и провјере можете поставити горњи поклопац.


Готове светлеће диоде

У закључку, желио бих рећи да прикупљање свјетлећих диода није тако тешко као што се на први поглед чини. Наравно, ако вам је потребан уређај са добрим дизајном, онда ће морати потрошити пуно времена и труда. Али за производњу једноставне светлосне музике у образовне или забавне сврхе, довољно је да се прикупе неке од шема представљених у чланку.