Светиљке за стаклене баште: 7 предности ЛЕД лампи

Свјетиљке за стакленике могу се разликовати по типу, дизајну и величини, а данас постоји неколико типова лампи које се могу користити за освјетљавање дизајна стакленика. Истовремено, сви се разликују по својим карактеристикама, имају различит распон цијена и вијек трајања.

Која је лака стаклена башта потребна: оптимално осветљење за биљке

Добро земљисте, ваздух и топло сунце су веома вазни за пољопривредне биљке. Захваљујући сунцу оне могу расти и развијати се. Али шта ако је топло сунце ретко гост у региону пребивалишта? Или желите узгајати поврће и биље не само љети, већ и зими. Зими, када је дан кратак, биљке нужно захтијевају освјетљење. У овом случају, излазни - опремити стакленику са вештачким светлом. Потребно је створити најповољније услове за биљке.

Съвместимото на въздушна светлост, можно да се избољша квалитетот на будусата берба

.

Пре свега, вештачка светлост не би требало у потпуности да замени дневну светлост, потребно је да се биљке продуже.

Краткотрајни усјеви захтијевају до 12 свјетлосних сати, биљке дугог трајања до 16 сати. Не можете покрити стакленик све 24 сата дневно - биљке једноставно не могу издржати интензиван раст. Стабљике ће почети да слабе, цвјета може пасти, а плодови неће моћи да сазре као што би требало. Биљкама је потребно одморити најмање 6 сати дневно.

Приликом осветљавања важно је узети у обзир да воћном поврћу треба више свјетла ивреме за зрење него биљке које се узгајају за стабљике и листове (копар, першун, босиљак).

Када инсталирате осветљење сопственим рукама у стакленику, најбоље је користити свјетлосно рефлектирајућу свјетиљку ЗхСП, она ће дати више свјетла од обичне сијалице.

Термоинсталације: како одабрати лампу

До сада је избор тржишта опреме за расвету веома велик. Приликом одабира сијалица за стакленике потребно је водити многе нијансе.

Критеријум за избор:

 1. Произвођач . Позната компанија која издаје лампе је вјеродостојнија од јефтиних кинеских фалсификата. Добро познати бренд гарантује своје производе, иако је цена лампе много већа него код кинеских модела.
 2. снага . То зависи од тога колико економски ће бити једно или друго осветљење у стакленику.
 3. светлосни спектар . У зависности од тога који спектар доминира у лампама, њихова светлост различито утиче на биљку. Плава - биљка расте брже и постаје јача, зелена и жута - смањује брзину фотосинтезе, црвена - савршена током цветања и плодоносних биљака, УВ зраке помажу биљкама да саме производе хранљиве материје и витамине.
 4. материјал . Важно је да су лампе направљене од безопасног материјала.

Међу огромним избором сијалица - луминисцентних, живиних, сијалица са жарном нити, натријума, металогалогенових, индукцијских, ЛЕД (фитолампа) - тешко је направити одлучујући избор.

За индустријске стакленике или пластенике најчешћекористе се натријумске лампе.

Следи избор светилке в стакленици, във връзка с тип на култивиране растениа

.

Натријумске лампе се могу поделити у неколико типова: ДНаТ - лук натријум цевасте светиљке, ДНасЦ - распршивање натријума светлошћу и ДНаЗ - лук натријумско огледало. ДНаТ има добар излаз светлости, па њихова примена позитивно утиче на раст биљака.

У одређеним подручјима великих стакленика и стакленика, могу се инсталирати ЛЕД жаруље. Израчунавање броја лампи и њихове локације треба да изврши стручњак.

Да би се расветлили мали пластеници, користе се ЛЕД лампе - ЛЕД сијалице вам омогућују да изаберете светлосни спектар, у зависности од фазе раста биљака. ЛЕД сијалице долазе у неколико варијанти - засебне лампе, ЛЕД панели и ЛЕД траке. ЛЕД позадинско осветљење је веома лако инсталирати сопственим рукама, али током инсталације је неопходно избегавати јаке завоје, могуће је оштетити диоде.

Мали пластеници ће бити довољни за инсталирање најједноставнијих флуоресцентних дневних светала.

Осветљење стакленика, чак и из јефтиних лампи, повући ће прилично велику суму. Осветљење не би требало да се чува, прави избор прикључака зависи од сазревања усева.

ЛЕД светла за стакленике: предности и недостаци

Фитолампи (друго име ЛЕД лампи) поуздано добијају на популарности приликом постављања расвете у пластенике. Упркос свом једином недостатку - високој цени, они имају неколико позитивнихквалитетима У ЛЕД, поред ЛЕД диода, користе се и електронске контроле. Због тога ЛЕД лампе могу произвести веома широк спектар боја.

ЛЕД лампе се продају у специјализованој продавници или на интернету

Предности ЛЕД лампи:

 • Ниска потрошња електричне енергије;
 • Дуг век трајања;
 • Оптимални спектар зрачења за узгој биљака;
 • Светиљке не емитују топлоту, што значи да се могу користити у свим фазама развоја постројења;
 • Може радити на ниском напону, постоји могућност повезивања на соларне панеле;
 • ЛЕД-ови се не загревају, што значи да је могуће поставити лампу што ближе култивисаним културама и да се не боји да ће лишће добити опекотине;
 • Не бојте се промена температуре и високе влажности.

За разлику од других лампи, фитодигнод не захтева додатни рефлектор светла. Диоде имају уграђену лећу која вам омогућава да концентришете светлосни флукс у жељеном правцу.

ЛИД лампе су веома ефикасне - оне производе потребан светлосни флукс за узгој биљака, док су безбедне за човека и усеве. Материјали од ЛЕД осветљења не садрже штетне материје и живу.

Препоручује се куповина ЛИД лампи познатих брендова само у специјализованим продавницама. Да бисте избегли фалсификовање, затражите сертификат квалитета и гаранцијски лист за производ. При куповини важно је узети у обзир да је сијалица од 5В ефикаснија одлампа која се састоји од 5 елемената по 1 В.

ЛЕД рефлектори за стакленике: како правилно поставити

Различите врсте биљака захтевају различиту расвету и грејање. Приликом узгоја биљака можете промијенити трајање свјетлосног дана, овисно о ступњевима развоја - цвјетању, плодности, сазријевању. За неке биљке потребно је показати индивидуални начин освјетљења. Да бисте то урадили, морате направити распоред који захтева "укључивање /искључивање" лампе. Можете подесити и систем контроле тајмера, према распореду који ће самостално подесити осветљење.

Приликом постављања ЛЕД рефлектора, величина постројења ће се узети у обзир

Кршење режима осветљења за краткотрајне биљке може довести до њихове смрти, и обрнуто.

Пре него што инсталирате инсталације, морате да сазнате које се луковице најбоље користе за одређене врсте биљака. Будући да се ЛЕД диоде не загријавају, могу се поставити практично близу постројења. Оптимална висина - до 30 цм Да бисте то урадили, инсталирајте специјална ЛЕД светла на жељеној висини. Центар стакленика ће бити бољи од руба, па је препоручљиво садити биљке које воле свјетло тамо.

ЛЕД лампа се може направити сами. То ће захтијевати мале панеле, црвене и плаве ЛЕД траке, напајање. ЛЕД светла се не могу директно повезати са 220 В мрежом, у супротном све диоде ће горјети. Претворити измјеничну струју у константу и трансформацијуНапони до 12 В користе специјално напајање са стабилизатором.

Да би се одредио потребан број уређаја, потребно је извршити прорачун расвете - то могу урадити инжењери или продавци који се баве сличним стварима.

Врсте расвете у стакленицима (видео)

У великој мери стакленици су прозирне структуре, али понекад биљке које расту у њима немају увек довољно сунчеве светлости. У овом случају, препоручљиво је инсталирати лампу или ЛЕД траку која ће замијенити сунчеву свјетлост и наставити за биљке вријеме освјетљења.