Све о вентилацији гасног котла у приватној кући

Гасни котао - сложен технички уређај, чији ефикасан и сигуран рад зависи од многих фактора. Према томе, прелазак на аутономно грејање гасом захтева од власника стамбених објеката стриктну примену правила безбедног рада гасне и грејне опреме. Вентилација за гасни котао је један од кључних аспеката његовог правилног рада и, без обзира на тип грејне јединице, уређен је обавезно.

За становнике урбаних станова који користе компактне гасне котлове, проблем са вентилацијом није толико акутан, јер су модерни модели котлова опремљени затвореном комором за сагоревање, чији је нормалан рад обезбеђен једноставно постављањем коаксијалног димњака.

Компликованија ствар за категорију стамбених зграда, у којој су инсталирани снажни котлови на гасну воду - такве јединице за сагоревање горива у пећи захтевају више ваздуха.

Основни захтјеви за вентилацију опреме за гријање плина

Основа сваког система грејања је пројектна документација. У фази израде пројекта потребно је извршити термичке прорачуне, тачно израчунати параметре испушног система. За приватне куће, које би требало да користе гасне котлове високог капацитета, обавезни услов је додела простора за котларницу.

Котларница за гасну опрему мора бити у складу са државним стандардима и стандардима, што се објашњава повећаном опасношћу од употребеприродни гас у свакодневном животу. Проверите захтеве за стамбене објекте када инсталирате аутономну грејну и вентилациону опрему за гасни котао када инсталирате систем грејања у приватној кући.

Шта је потребно за вентилацију гасног котла

Главни задатак вентилације је да се уклони из унутрашњости производа изгарања. Чак и благи удар унутар угљичног моноксида може имати врло негативан учинак на добробит становника куће. Не мање опасан је и проток природног гаса, који се лако акумулира у затвореном простору иу одређеној концентрацији је експлозивна запаљива смјеса.


Одсуство нормалне вентилације такође значајно утиче на перформансе котла за грејање на гас. Само константан прилив потребне запремине ваздуха обезбеђује нормално сагоревање горива у комори за сагоревање. Као резултат недостатка ефикасности екстракта, гориво гори, што значи да се топлота ослобађа и потрошња плина расте.

Важно! За гасне котлове високих перформанси лош рад екстрактора постаје узрок брзог зачепљења коморе за сагоревање. Чађи и чађи који су се спојили такође узрокују смањење унутрашњег пречника канала. Као резултат, део производа сагоревања се не издваја, већ долази у просторију.

Систем вентилације је подложан одређеним захтјевима, тако да његови параметри морају одговарати пројекту у пројекту - од пречника канала,Дужина и начин снабдевања ваздухом много зависе. Параметри издувног система за грејање гасног котла у циљу максималне ефикасности система грејања израчунавају се појединачно за сваку ситуацију и модел гасне опреме. У овом случају, потребно је узети у обзир структурне карактеристике зграде, које такође играју важну улогу у осигуравању вентилације котловнице.

Основни захтеви за опрему за вентилацију у котларници

Зграда, за коју се планира да буде опремљена са аутономним гасним гријањем, подлијеже низу захтјева, укључујући и расположивост засебног, посебно опремљеног у складу са нормама ГОСТ-а за инсталацију плинских котлова - котловница. Котларница се може опремити на следећим местима (списак је састављен како би се смањиле користи):

 • у посебној структури;
 • у додатку главној згради;
 • на тавану;
 • у приземљу куће.

Важно! Користити у котларници подрума зграде или подрумског пода, посебно при раду котла на укапљени гас, то је дозвољено у екстремним случајевима и само на опреми два система вентилације - главног и дуплицирања. Течни гас има већу специфичну тежину, па ће његово цурење довести до накупљања гаса у доњим слојевима котларнице и стварања експлозивне ситуације.

Зидни котлови имају капацитет до 30 кВ и затворену комору за сагоревање. Прилив ваздуха за функционисање таквог агрегата у градском стану се једноставно обезбеђује -за хаубу је довољно уградити у зид рупу потребног пречника коаксијалног ваздушног канала, који је способан да изврши две функције одједном - кроз њега у затворену комору за сагоревање котла, долази атмосферски ваздух, а истовремено се приказују и спољни производи сагоревања.

Инсталација гасних котлова зидног типа врши се у помоћним просторијама, у купатилу или у кухињи. Код уградње котла, ако допушта дебљина зида, за уштеду простора можете подићи посебну нишу.

Овај систем грејања је веома погодан за грејање приватних кућа на малом простору или у сеоској кући. У овом случају, уградња аутономног гасног котла нужно је опремљена вентилацијом.

Димне цеви коаксијалне конструкције се такође користе за вентилациону опрему котлова високих перформанси, али су потребни додатни захтеви пре инсталирања таквих грејних јединица.


Употреба грејне опреме за подне инсталације (до 30 кВ) за потребе грејања захтева уградњу посебне просторије за инсталацију котла, која према СНиП 2.04.05.ИИ-35 мора бити опремљена вентилацијом. Осим тога, ова котларница мора испуњавати сљедеће захтјеве:

 • минимална површина - 4 м2;
 • обим простора - више од 8 м кубних метара;
 • висина стропа - од 2200 мм;
 • ширина врата - не мање од 80 цм;
 • присуство унутра отвара прозоре;
 • уређај за специјално непрекидно отворен производ;
 • квадратостакљење мора бити веће од 0,05 м2 на 1 м3 простора (норма за лаке конструкције у експлозивним атмосферама - СННИ 31-03-2001).

Ваздух са кисеоником потребним за сагоревање горива и рад котла улази у грејну јединицу споља кроз вентилациони канал. У котларници, локација канала - горњи дио просторије, зид или строп. За практичност чишћења канала 30 цм испод главног канала направљена је ревизијска рупа, затварање затварача или поклопца.

Важно! Рад доводне вентилације се рачуна на следећи начин: 1 кВ капацитета котла захтева 8 цм2 површине пресека напајања; са природном вентилацијом на рачун унутрашње масе ваздуха за 1 кВ потребно је већ 30 цм2 њене површине попречног пресека.

Главни типови вентилације за рад гасних котлова

Постоје два типа вентилације, уређена за ефикасан и сигуран рад гасних котлова:

 • природно;
 • присилно.

Ради јасноће, ефекат ова два типа вентилације може се схематски приказати.

Укратко размотримо уређај и примену ових система вентилације.

природна вентилација

Просечна површина приватне куће је 80-100 м2, тако да је за нормално функционисање аутономног грејања природна вучна сила. За котао до 30 кВ потребно је имати вентилаторе пречника 15 цм, а вентилациони канал је опремљен пластичном цијеви и затворен је са затвореном металном мрежом.Приступ глодавцима и спречавање гутања смећа.

Вентилација за гасни котао у приватној кући се склапа на следећи начин. Горњи руб испушне цијеви је покривен "кишобраном", који штити испушни канал од атмосферских падавина. Са унутрашње стране, на цев је постављен неповратни вентил који спречава да излаз ваздуха дође до било ког спољашњег дела.

Екстрактор је постављен директно изнад котла, док је ваздушни вод монтиран на горивну комору.

Важно! У складу са захтевима и стандардима, ефикасност вентилације је одређена његовом способношћу да ажурира ваздушну масу у котларници три пута у току једног сата.

Напомена: израчунати тачне параметре природне вентилације гасног котла уграђеног у приватној кући је немогуће, јер интензитет измене ваздуха зависи превише од многих фактора - атмосферског притиска, снаге и правца ветра, температуре околине итд.

Ефикасност екстрактора зависи од распореда димњака, а захтеви за димњаке су фиксирани у одговарајућим Снапс - пречник димњака је одређен капацитетом котла.

Пример: За котао од 24 кВ довољно је имати димњак пречника 120 мм. Приликом повећања снаге котла повећава се пречник димњака. Гасни котлови капацитета преко 100 кВ опремљени су димњацима димензија 230 мм. Важну улогу имају дужина и степен надморске висине горње тачке димњака над кровним коњем - цијев се мора попети преко коња не мање од 0,5 м.У случају да је могуће покупити ваздух унутар просторије.

За референцу: препоручује се за сваки модел котла, промјер димњака се наводи у техничком пасошу плинске опреме.

присилна вентилација

Ако природни параметри екстракције не испуњавају захтеве наведене у упутству за рад котла, можете користити опрему опремљену вентилатором под притиском. У већини случајева, канални вентилатори се уграђују на гасне котлове. Улаз ваздуха у комору за сагоревање врши се радом вентилатора. Оперативни компресор ствара подручје ниског притиска, због чега се зрак апсорбује у просторији.

За котлове велике снаге са високим интензитетом сагоревања и формирањем велике количине штетних материја, потребан је уређај за присилну вентилацију. Једноставно је израчунати ефикасност присилне вентилације гасног котла уграђеног у приватну кућу. Размотрите конкретан пример.

Димензије котларнице:

 • дужина је 3,0 м;
 • ширина - 2,0 м;
 • висина - 2.2 м

множењем параметара одређујемо обим простора:

3м к м2 к 2,2 м = 13,2 м кубни метар. Заокружујемо на целе јединице, добијамо коцку од 14 м.

Један сат у котларници треба мијењати три пута, стога:

14.0 к 3 = 42 м 2. Односно, испушни вентилатор у идеалним условима треба да буде 42 м кубних метара на сат. Међутим, дио снаге ће бити утрошен на превазилажење отпора када пролази димњак, дакле, на примљенитреба додати 40%:

42 к 1.4 = 58.8 (мц /год).

Заокружујемо вриједност до десетака и добијамо коначну вриједност од 60 м кубних метара на сат.

Потребно је навести да је интензитет испушне вентилације

Да бисте добили бољу представу о томе како вентилација изгледа у стану или на шта становници приватне куће морају обратити пажњу, гледајте видео запис.