Све о ултраљубичастим лампама и њиховој примени у кући и медицинским установама

Способност ултраљубичастог зрачења да се ефикасно бори против многих микроорганизама најчешће је откривена у другој половини двадесетог стољећа. У тим годинама, заједно са брзим развојем извора вештачког светла, научници су били у могућности да направе бројна открића, кроз која ултраљубичасто продире у различите сфере људског живота. Данас је куповина УВ лампе једноставна као и свака друга расвета. Карактеристике лампе које раде у љубичастом опсегу, њихове врсте и обим ће бити разматране у овом чланку.

сорте

Извор природног УВ електромагнетног зрачења је сунце. Снага његових краткоталасних зрака је прилично велика, али већина их апсорбира земљина атмосфера. Површина Земље допире само до ултравиолетног таласа дугих валова и мање од 10% зрака средњег опсега. Генерално, цео УВ спектар је подељен у три опсега:

  • дуги талас (УВА) - 400-315 нм;
  • средња таласна дужина (УВБ) - 315-280 нм;
  • краткоталасни (УВЦ) - 280-100 нм.

Сваки од њих има јединствен фотобиолошки ефекат који утиче на област примене.Луминисцентне лампе су најчешћи извор умјетног ултраљубичастог зрачења. Захваљујући избору хемијског састава стаклене кугле и спреја могуће је постићи одличан опсег таласа у уском спектру. Данас, УВ луминесцентне лампе долазе у десетак врста, различитих облика и намена. Заједно са дневним светиљкама, оне садрже живу, што је њихов недостатак.

Највећи успех у производњи флуоресцентних светлосних извора достигао је Пхилипс. На пример, лампа за дезинфекцију ваздуха ТУВ-15В-Г15-Т8 има максимално зрачење од 253 нм. Ова таласна дужина је најефикасније апсорбована од стране ДНК молекула већине микроорганизама, чиме их се уништава.Карактеристика овог модела компаније Пхилипс је присуство безначајног зрачења у љубичастом и зеленом спектру (не више од 5%), што омогућава кориснику да види свјетлосне радне свјетиљке.

Паралелно са развојем диода које емитују светлост и ултравиолетних диода (УВ лед) такође су напредовале. Многи људи знају да кристал беле ЛЕД поред корисног видљивог спектра такође емитује ултраљубичасту компоненту, која се затим блокира луминофором. На тај начин, мењајући хемијски састав заштитног слоја, могуће је подесити спектар фреквенција које емитује ЛЕД. Тренутно емитоване УВ диоде су поуздане ни на који начин инфериорне у односу на обичне ЛЕД и имају капацитет од неколико вата.Карактеристика ултраљубичастих диода је да они раде у врло уском распону са врхом на таласној дужини наведеној у документацији. Одсуство пуцања на другим таласним дужинама, како у видљивом тако иу невидљивом спектру, постиже се на рачун висококвалитетног фосфорног премаза.

Предности УВ зрачења укључују могућност самосталног мијењања снаге зрачења. Истина, то захтева возача са могућношћу регулације струје у широком опсегу. На пример, ултраљубичаста диода ЛТТП-Ц034УВХ365 компаније ЛИТЕОНПри номиналној струји од 700 мА, снага зрачења је око 900 мВ, при струји од 350 мА - 468 мВ, и при струји од 100 мА - 126 мВ. Тако корисник може подесити одговарајући начин зрачења, који се не може остварити у свјетиљкама са флуоресцентним свјетиљкама.

Међу изворима светлости са гасним пражњењем постоји неколико типова живине кварцне сијалице, чији рад се заснива на сјају аргона у паре живе. На њиховој основи конструишу радијаторе са великом корисном снагом (100-12000 В), која је потребна за дезинфекцију ваздуха, прехрамбених производа и фотокемијских процеса. Од недостатака ДРТ свјетиљки вриједи напоменути - присуство живе и формирање озона у процесу рада.

Један од нових извора УВ таласа је ексимерска лампа која припада класи гасних извора светлости. Постоји неколико предности за екцилампс. Они не садрже живу, они имају високу специфичну снагу, која се лако може усмерити у уском појасу зрачења. Захваљујући недостатку живе, помрачење се брзо користило у многим областима које захтевају ултраљубичасто зрачење.

Зашто користити УВ лампе?

Медицинска употреба ултраљубичастих флуоресцентних сијалица, позната многима, је далеко од јединог правца, иако је најопсежнија. Најупадљивији пример где се користе УВ лампе је дезинфекција ваздуха. Стационарне лампе са светиљкама од провидног кварцног стакла могу се видети у многим канцеларијама медицинских установа.Уз помоћ кварца, лекари могу брзо очистити ваздухбактерија након пријема (третмана) пацијената. Бактерицидне лампе са максималном таласном дужином од 253.7 нм су саставни део светиљки за осветљење и рециркулатора. Међутим, уз њихову помоћ немогуће је уништити све бактерије и гљивице.

Ултравиолет је доказао своју ефикасност у лечењу кожних болести, укључујући псоријазу. Редовним током курса опоравка болест се претвара у фазу ремисије, што значајно побољшава стање коже пацијента. После консултација са лекаром и избора озрачивача са оптималном таласном дужином у УВА опсегу, процедуре се могу спровести код куће.

Не мање популарне УВ лампе за сунчање. То могу бити цели комплекси за равномерно излагање целог тела, инсталирани у соларијуму или минијатурним кућним апаратима. На примјер, познато многим ОУФК-03 "Сонецхко" дјелује на дужини од 280-400 нм, што се може успоредити с утјецајем сунчевих зрака.Када се правилно користе, апарати за сунчање компензују недостатак сунчеве светлости током зиме, повећавају имунитет, смањују ризик од прехладе и побољшавају стање коже. Пре него што купите лампу за опекотине од сунца, консултујте се са својим лекаром, јер је УВ контраиндикован код бројних болести.

Велико интересовање за гел лак је био разлог за популаризацију УВ лампи за сушење ноктију. Они раде у опсегу дугих таласних дужина, релативно су мале величине и базирани су на гасним или УВ лампама. Најпрактичнија примена УВ диода је управо пронађеналампе за сушење ноктију.Утицај ултраљубичастог зрачења на биљке не може се назвати недвосмисленим. С једне стране, флора обично носи природну сунчеву свјетлост, што значи да може издржати умјетно зрачење. С друге стране, УВЦ потпуно уништава ћелије, чак и са мањим ефектима. Експерименти показују да живот биљке зависи од таласне дужине и интензитета УВ зрака. Краткотрајно УВБ зрачење (не више од 20 мин /дан) побољшава раст биљака и њихових плодова. УВА спектар уопште не утиче на велику већину зелене природе.

Ово указује на закључак. За ефикаснији раст биљака код куће, боље је користити позадинско осветљење на УВ флуоресцентним светлима, али на фитодиоде. Спектар таласне дужине фито-светлосне диоде има два максимума интензитета у љубичастој и црвеној зони, на које је најосетљивији хлорофил.

Одређене животиње могу да раде и без редовног излагања ултраљубичастом светлу. На пример, земљане корњаче, које се често налазе код куће. Корњаче су погодне за моделе који емитују до 12% УВБ и до 30% УВА.

Принцип деконтаминације ваздуха се такође користи за пречишћавање воде. У ту сврху користе се биљке, унутар којих тече вода око радне УВ лампе. Као резултат УВЦ дјеловања на микроорганизме, њихов претежни дио умире.

У криминологији, као и да би се потврдила аутентичност новчаница, црна светиљка, која емитује скоро ултраљубичасту светлост, је што је могуће ближе видљивом делу спектра (350-400 нм). Због сијалице из мракаУнутар стакла људско око не опажа његове зраке. Али када се озраче неким предметима, они почињу да флуоресцирају у светлу црне лампе.

Плава лампа, која се интензивно користи за лечење прехладе, не зрачи ултраљубичастим спектром. Ово је редовна сијалица са плавим стаклом која штити очи од одсјаја током загревања ОРЛ органа.

Мало о предностима и оштећењима УВ лампе у кући

Ултраљубичаста лампа за кућну употребу ће сигурно имати користи ако се користи за своју намену. На пример, УВ лампа за опекотине од сунца у кући - то је прилика да се у било које погодно време искористе услуге соларијума, без напуштања зидова куће. Истовремено, игноришући правила употребе, лако можете добити опекотине на кожи.

Није битно који талас, интензитет и сврха ултравиолетне лампе. Када је укључен, сваки од њих има негативан утицај на вид. Из тог разлога, да би заштитили очи, потребно је да носите специјалне наочаре које блокирају 100% ултраљубичасте светлости, али прођите кроз видљиви спектар.

УВ зрачење које садржи живу треба складиштити на посебно одређеном мјесту изван дјеце и заштићено од случајног механичког излагања. Ако је живина лампа некако сломљена, треба предузети кораке за сакупљање опасних фрагмената. О овоме смо детаљно писали у овом чланку.

Главне нијансе правог избора

Препоручљиво је купити илуминаторе за кућну употребу у затвореном кућиштузаштитите се од директног контакта са лампом и обратите пажњу на снагу и произвођача извора УВ зрачења. То зависи од стабилности његових електричних параметара у току радног века. Ако УВ лампа пропадне, препоручљиво је потражити помоћ од професионалаца.

Од свих писаних може се направити један стрпљив закључак. Ултравиолет, чак и унутар једног таласног опсега, може имати позитиван ефекат на неке организме и штетан за друге. Постоје многе врсте УВ лампи. Зато је куповина УВ лампе неопходна само уз прецизно означавање снаге и таласних дужина како би се избегле неугодне последице.