Све о ЦРИ индексу боја и новим стандардима квалитета светлости

Пре него што схватимо шта је индекс преноса боје, треба поменути спектралну композицију светлости и способност да је рефлектујемо и апсорбујемо са објектима који нас окружују.

Спектрална композиција је скуп фреквенција које карактеришу једно или друго зрачење.

Једноставно речено, ова карактеристика одражава присуство или одсуство одређених нијанси боје на светлу. Сви субјекти око субјекта имају својство апсорпције и рефлексије ових светлих нијанси. На пример, зелени објекат одражава зелени део спектра упадне светлости, други део спектра их апсорбује. Што боље светло покрива објекте, то боље људско око разликује њихове боје.

Индекс репродукције боја (ЦРИ)

У овом тренутку, најчешће кориштена метода за процјену квалитета извора свјетлости је индекс репродукције боја (Цолор рендеринг индек). Овај коефицијент је бездимензионалне величине и означен је као ЦРИ или Ра у међународном мјерном систему (СИ). Опсег вредности за ЦРИ је у опсегу од 0 до 100.Индекс преноса боје показује колико природни субјекти имају осветљење. Еталон се сматра сунчевом светлошћу, од чега је ЦРИ 100. До 1974. године, Међународна комисија за осветљење (ИЦЕ), ова техника је значила поређење 8 референтних боја са цветовима добијеним од тестираног извора светлости.Године 1974, још 6 додатних, али већ засићених боја додато је у 8 референтних нерастворљивих цветова.Метода ЦРИ мерења је израчунавање бојепомерања 14 узорака у односу на осветљење сунчеве светлости или зрачење врелог, потпуно црног тела.

Процес мерења је следећи:

  • проучавани извор светлости је усмерен на шаблон;
  • се уз помоћ посебних уређаја мери боја узорка;
  • узорак је осветљен референтном светлошћу;
  • прихвати боју узорка под референтним светлом;
  • израчунава разлику под различитим изворима светлости.

Горе описани алгоритам се понавља са свим узорцима узорака, након чега се израчунава просјечна аритметичка вриједност ЦРИ.

Недостаци индекса трансфера боје и начина њиховог решавања

Одређивање индекса преноса боје важи само у случају сијалица са континуалним спектром са ЦРИ изнад 90. За вредности испод 90 може се добити неколико извора који ће имати исти коефицијент, али различито покривају објекте и варирају у температури боје. Док организације за стандардизацију нису у стању да се ослободе овог недостатка, произвођачи лампи настављају да указују на вредност својих производа у ЦРИ-ју.

Данас је вектор развоја вештачке расвете заснован на белим ЛЕД диодама, у којима пренос боје шаблона Р9 није превисок. Разлог за то је мала количина црвене боје у спектру. Међутим, бели ЛЕД индикатори су на вишем нивоу од процијењене ЦРИ вриједности.У 2007. години, ИЦЕ је службено изјавио да је недовољнаКоришћење ЦРИ индекса за одређивање квалитета преноса светлосне боје на бази белих ЛЕД диода. Такође, научници су навели потребу да се уведе нова методологија која ће прецизније проценити ЛЕД зрачење.

Нова техника, ЦКС (скала квалитета боја), заснована на 15 само богатих колор шаблона, појавила се у 2010. години. Прије свега, треба напоменути да се израчунавање помака боја ЦКС методом проводи на потпуно другачији начин него у ЦРИ техникама. Због тога, велика промена боје у једном од шаблона не дозвољава да индекс боја остане висок.

Црвена боја на ЦКС скали није тако засићена као на ЦРИ скали. Ово омогућава да параметар боје, када тестира производе базиране на ЛЕД, нумерички апроксимира сензацију светлости особе.

ЦКС метода, као и ЦРИ, има један велики недостатак - без прилагођавања параметра у зависности од тона и засићености, што би омогућило да се узму у обзир особитости људског вида да би се видела бела боја из мешавине сјаја обојених ЛЕД диода.

Недостатак ЦКС техника је довео до увођења стандарда ТМ-30-15 средином 2015. године, који узима у обзир концепт точности и засићености. За већу тачност мерења у новом стандарду, квалитет светлости се мери не 15, већ 99 узорака, што укључује не само узорке боја, већ и различите предмете живота.

Индекс преноса боје у ЛЕД сијалицама

Данас стандард ТМ-30-15 није обавезан, стога произвођачи осветљења на базиЛЕД диоде и даље раде са концептом ЦРИ.Треба нагласити да техника мјерења ЦРИ није способна дати квалитативну процјену свјетлости.Међутим, у великој већини случајева, потрошач се мора ослонити само на тај омјер. Индекс преноса боје ЛЕД лампи може бити у прилично широком опсегу ЦРИ вредности, тако да је свакако потребно обратити пажњу на овај параметар. Стручњаци који раде у области осветљења, препоручују да се за стамбене објекте изаберу ЛЕД сијалице са коефицијентом ЦРИ близу 90. У овом случају, унутрашњост ће изгледати најприродније.

ЛЕД лампе са ЦРИ мањим од 70 погодне су само за индустријско и улично осветљење, где прецизност преноса нијанси није најважнија.

Из свега наведеног следи да коефицијент преноса боје у ЛЕД сијалицама, упркос инхерентним недостацима, има исто значење као и друге техничке карактеристике (снага, температура боје, итд.). Посебно је важно да то схватите при избору осветљења дечије собе. Пред дјецом се стално појављују нови свијетли предмети, чије су боје узете за норму, а живот се похрањује у сјећање. Лед свјетла ниске квалитете помажу у стварању погрешне перцепције боја које окружују њихове објекте. Стога, да би се осветлиле дечије собе, препоручује се коришћење сијалица и лампи које се тестирају према стандарду ТМ-30-15.